標題: [翡翠台] (轉貼)又一猛將離巢 劉江驚爆離開大台 [打印本頁]

作者: johnwong0800    時間: 2020-1-12 06:55 PM     標題: (轉貼)又一猛將離巢 劉江驚爆離開大台

劉老師,講呢d......

轉貼 hk01.com 12/1/20

《萬千星輝頒獎典禮2019》今日舉辦,劉江劉老師憑《金宵大廈》入圍「最佳男配角」候選名單,所以今日也有出席盛會,但在接受《香港01》訪問時,卻驚爆離巢消息。

劉江劉老師在接受《香港01》訪問時說:「我已經冇簽TVB,唔好問點解,因為我喺度30幾年,我唔可以話點解。」

劉老師表示星期二(14號)便會正式過開TVB,今日會否想最後拿一次獎?他說:「今日純撐《金宵大廈》,算喇我喺度十幾年,知道咩事喇,如果我攞到,我想親口多謝同我一齊成長嘅觀眾。」

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E ... 1%E9%BB%9E%E8%A7%A3

作者: christ201430    時間: 2020-1-12 07:16 PM

退休?
過檔?
作者: dariel    時間: 2020-1-12 07:21 PM

縮皮唔同老員工續約?
作者: 金牌殺手吹水龍    時間: 2020-1-12 07:27 PM

講呢啲!
作者: 平凡的路人    時間: 2020-1-12 07:29 PM

走咪好囉 有料留起TVB有鬼用咩
作者: 界外    時間: 2020-1-12 07:35 PM

老一輩演員之中,有幾位是我非常欣賞的:劉江、劉兆銘、羅蘭、陳嘉儀和戲劇大師 king sir.
天下無不散之筵席,且拍劇很辛苦。
作者: tomymt    時間: 2020-1-12 07:36 PM

以前劉江都走過去香港電視,開台不成,走返大台!
不過劉江真係做D角色做得很好!

作者: phmo    時間: 2020-1-12 07:37 PM

我估係要求低薪續約!
作者: 阿柒回歸    時間: 2020-1-12 07:38 PM

林老師~
作者: johnwong0800    時間: 2020-1-12 07:39 PM

引用:
原帖由 tomymt 於 2020-1-12 07:36 PM 發表

以前劉江都走過去香港電視,開台不成,走返大台!
不過劉江真係做D角色做得很好!
有走過咩?
作者: tomymt    時間: 2020-1-12 07:41 PM

引用:
原帖由 phmo 於 2020-1-12 07:37 PM 發表

我估係要求低薪續約!
估計係受唔到重視囉!
作者: Joeycky    時間: 2020-1-12 07:45 PM

真是令人沉痛的消息,我們永遠懷念你,含淚祝日後生活愉快,前程錦繡。
作者: Tsundis    時間: 2020-1-12 07:48 PM

廣告少左,前景…
可能現在續約條件都會差左
作者: 仙劍奇俠傳壹    時間: 2020-1-12 07:52 PM

引用:
原帖由 johnwong0800 於 2020-1-12 06:55 PM 發表

《萬千星輝頒獎典禮2019》今日舉辦,劉江劉老師憑《金宵大廈》入圍「最佳男配角」候選名單,所以今日也有出席盛會,但在接受《香港01》訪問時,卻驚爆離巢消息。

劉江劉老師在接受《香港01》訪問時說:「我已經冇簽TVB,唔好問點解,因為我喺度30幾年,我唔可以話點解。」

劉老師表示星期二(14號)便會正式過開TVB,今日會否想 ...
拜拜喇,劉老師。
作者: copypaper    時間: 2020-1-12 07:58 PM

今年約滿既都要有心理預備,大幅減薪或離職,二選一
作者: wayne138    時間: 2020-1-12 07:59 PM

是否要多謝連登吖,俾了勇氣
作者: lam1252    時間: 2020-1-12 08:05 PM

黑暴只令全港攬炒,今年有邊個花紅同上年一樣?
作者: 74x    時間: 2020-1-12 08:08 PM

引用:
原帖由 dariel 於 2020-1-12 07:21 PM 發表

縮皮唔同老員工續約?
汪姐呢
作者: Duncan_Nadal    時間: 2020-1-12 08:22 PM

可惜
作者: FIREKILLER2    時間: 2020-1-12 08:23 PM

當半退休囉....
作者: johnwong0800    時間: 2020-1-12 08:39 PM

引用:
原帖由 tomymt 於 2020-1-12 07:41 PM 發表

估計係受唔到重視囉!
大台縮皮自製劇愈來愈少, 就算有劇本又垃圾又冇得好發揮, 自然心灰意冷
作者: 罐頭。魚    時間: 2020-1-12 08:41 PM

講呢D
作者: xooxx    時間: 2020-1-12 08:43 PM

可惜,又少一位好戲老將
作者: luckymanhk    時間: 2020-1-12 08:44 PM

早走早著
作者: Bunryuu    時間: 2020-1-12 09:02 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 香港地盤佬    時間: 2020-1-12 09:16 PM

作者: dariel    時間: 2020-1-12 09:35 PM

引用:
原帖由 界外 於 2020-1-12 07:35 PM 發表

老一輩演員之中,有幾位是我非常欣賞的:劉江、劉兆銘、羅蘭、陳嘉儀和戲劇大師 king sir.
天下無不散之筵席,且拍劇很辛苦。
不過劉老師竟未攞過萬千光輝獎
作者: 界外    時間: 2020-1-12 09:38 PM

引用:
原帖由 74x 於 2020-1-12 08:08 PM 發表

汪姐呢
汪阿姐地位超凡
作者: 天秤使者    時間: 2020-1-12 09:39 PM

佢輸畀金城安,可能接受唔到。
作者: 飄飄小蜻蜓    時間: 2020-1-12 09:48 PM

引用:
原帖由 phmo 於 2020-1-12 07:37 PM 發表

我估係要求低薪續約!
應該好低架啦喎。
仲有得低咩?
唔通免費續約?
還係轉做茄呢菲約?

作者: ulu888    時間: 2020-1-12 09:49 PM

退休啫
作者: 野人1    時間: 2020-1-12 10:00 PM

早前佢被訪問話想做都無野做,以前肯搏就實有野做。
作者: moyy    時間: 2020-1-12 10:04 PM

娛樂圈離離合合已見怪不怪乃平常事,況且劉老師都七十幾抖抖亦問題不大。
作者: cycannon    時間: 2020-1-12 10:12 PM

hk01
作者: dd.chan    時間: 2020-1-12 10:16 PM

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2020-1-12 09:02 PM 發表

通過五大訴求咪唔駛攬炒囉!

中央唔炒林奠 炒左中聯辦主任 😆

習主席真係一定要同市民作對 冇人叫落台果個就炒佢 特區政府司局級同特首全部冇事 除左一哥 ...
五大素球要放搞事份子,可以咩?此例一開,賣白粉,殺人犯,打劫,嚴重傷人都可特赦,那重有法治?你返去連登啦,香討吾啱你玩,你盏俾人屌。
作者: 許健輝    時間: 2020-1-12 10:19 PM

講呢啲!
作者: you2B    時間: 2020-1-12 10:51 PM

引用:
原帖由 dd.chan 於 2020-1-12 10:16 PM 發表

五大素球要放搞事份子,可以咩?此例一開,賣白粉,殺人犯,打劫,嚴重傷人都可特赦,那重有法治?你返去連登啦,香討吾啱你玩,你盏俾人屌。 ...
屌佢都浪費口水,以後工作生活中慢慢玩死班曱甴。
作者: justinso    時間: 2020-1-12 11:19 PM

今次我對猛將唔反感
作者: justinso    時間: 2020-1-12 11:35 PM

引用:
原帖由 dd.chan 於 2020-1-12 10:16 PM 發表

五大素球要放搞事份子,可以咩?此例一開,賣白粉,殺人犯,打劫,嚴重傷人都可特赦,那重有法治?你返去連登啦,香討吾啱你玩,你盏俾人屌。 ...
你連法治既定義係乜都唔知

法律係社會絕大多數都認可既時候 佢先係法律 , 去制裁破壞社會共識既少數人
絕大多數都唔認可時, 果條法律就失去價值, 就係修法既時候

如果按照你既法治邏輯
孫中山 , 甘地 , 馬丁路得金 , 美國開國5國父 呢班歷史既偉人     全部都係破壞法治既罪人
因為佢地都破壞左當時政權定下既法律, 所謂既法治

仲有幾時有講過特赦賣白粉,殺人犯,打劫,嚴重傷人?

講緊出黎遊行叫口號都比人拉果D
唔該成立獨立調查委員會 !
犯罪既就拉 !  唔理你係示威定黑警 !

作者: argriq    時間: 2020-1-12 11:39 PM

引用:
原帖由 justinso 於 2020-1-12 11:35 PM 發表

法律係社會絕大多數都認可既時候 佢先係法律 , 去制裁破壞社會共識既少數人
如果社會絕大多數都唔認同 政府仲堅持執行 呢個係叫"獨裁"

如果按照你既法治邏輯
孫中山 , 甘地 , 馬丁路得金 , 美國開國5國父 呢班歷史既偉人     全部都係破壞法治 ...
破壞社會都要拉,包括你個暴徒
作者: 1368joe    時間: 2020-1-12 11:41 PM

引用:
原帖由 johnwong0800 於 2020-1-12 06:55 PM 發表

劉老師表示星期二(14號)便會正式過開TVB,今日會否想 ...
講呢D
劉老師係大師級級數
好戲不用懷疑
佢離開係TVB損失
劉老師係呢個圈打滾幾十年
識編戲監制無數
大不了去拍吓電影
一套戲薪酬隨時多佢一年TVB
蝕底係我哋觀眾
TVB真係唔熟寶
作者: justinso    時間: 2020-1-12 11:47 PM

引用:
原帖由 argriq 於 2020-1-12 11:39 PM 發表

破壞社會都要拉,包括你個暴徒
駁唔到我所講  唯有發晦氣?
作者: 鄉貢仁    時間: 2020-1-13 12:22 AM

有個40幾年前加入tbb的tbb御用法官演員,都因為搵唔到錢,舊年轉行做咗保安員。
作者: argriq    時間: 2020-1-13 12:22 AM

引用:
原帖由 justinso 於 2020-1-12 11:47 PM 發表

駁唔到我所講  唯有發晦氣?
我唔通同個青山病人駁咩
作者: justinso    時間: 2020-1-13 12:25 AM

引用:
原帖由 argriq 於 2020-1-13 12:22 AM 發表

我唔通同個青山病人駁咩
講唔到駁唔到 就話你傻

真係唔好比我覺得藍屎都係白次啦 唔該
表現好小小, OK?
作者: 真命天子    時間: 2020-1-13 12:32 AM

估唔到佢會離巢...
作者: 湖海洗我胸襟    時間: 2020-1-13 01:10 AM

呢個真係猛將嘞。不過劉江可能只係放啲消息講下啫。又或者可能係感覺陳生走,佢都無心戀棧。

須知道陳國強在位嘅呢幾年,劉江開始大紅大紫。宜家風傳陳國強禪讓江山,所以劉江怕且係收到風陳生可能真係卸任嘞。
作者: 戰鬥吧    時間: 2020-1-13 02:39 AM

東家唔打打西家
咁咪睇下有邊家仲肯簽甘草囉
作者: pkgov    時間: 2020-1-13 06:48 AM

引用:

你講啲死差佬,犯法連停職都唔使,死返你差館啦,黑警
作者: Bunryuu    時間: 2020-1-13 07:10 AM

引用:
原帖由 justinso 於 2020-1-12 11:35 PM 發表

• 如果社會絕大多數都唔認同 政府仲堅持執行 呢個係叫"獨裁"

如果按照你既法治邏輯
    孫中山 , 甘地 , 馬丁路得金 , 美國開國5國父 呢班歷史既偉人     全部都係破壞法治 ...
  • 孫中山先生 係清廷既一級欽犯

反賊! 香港同盟會係咩黎? 

大多數人以致國際社會都係黃 同世界主流價值對抗 這是滿州皇帝 100年前中國要革命 推翻帝制 你共產黨走去復辟帝制稱帝? 

將是非癲倒 製造外敵以團結國民 不嬲都係中共手段 任何自己管治失誤:外國勢力干預 

港督:中國政府干預? 😆 22年 講左幾多次?

自己唔掂就賴人
    作者: badsaleok    時間: 2020-1-13 07:38 AM

引用:

最失望毒媒,中共頒奬模式,你做了幾十年嘅契弟,小恩小惠咪畀個獎你囉。跟中國外交一樣打壓,專橫獨裁,一黨獨大一臺獨大,合約歌星藝人友台一定要說國語訪問,背後插你一刀都唔知裁員幾千人。紅色資本碧桂園大股東,十裏銀灘,荒地累死好多人
    作者: yyingyying    時間: 2020-1-13 11:46 AM

對,同樣多謝陳主席競蝕債券。
    作者: chaolininin    時間: 2020-1-13 12:21 PM

嗨電視有拍劇集
    作者: fcukadm9    時間: 2020-1-13 12:36 PM

引用:

呢個真.猛將!
    作者: 周柏豪賭    時間: 2020-1-13 02:08 PM

講呢D 要撈緊係撈人仔啦
    作者: ulu888    時間: 2020-1-13 02:29 PM

大多老嘢加入,小一個唔小
    作者: 星臣    時間: 2020-1-13 02:34 PM

引用:

韓日和內地劇集已經搶佔咗東南亞市場,港劇賣唔到冇錢賺自然要縮減開支
    作者: skwongskwong    時間: 2020-1-13 03:07 PM

SUPPORT...
    作者: h20110101    時間: 2020-1-13 03:36 PM

可惜
    作者: Heha_ChRis    時間: 2020-1-13 04:56 PM

其實TVB係上市公司, 佢生意好唔好上網就知, 你數數黃金時段有幾多廣告? cut budget 真係無話可說, 之前都炒咗350人, 自己拍又要演員, 又要場景, 又要打燈剪接, 幾百人, 人手又少咗喎, 自己拍劇收視又唔係特別好, 上年金宵多人睇都唔過30點收視, 買套片嚟播慳水慳力, 最多做返配音同剪接, 呢D判出去做又得, 呢D咪係有網民想要嘅攬炒結果囉, 其實唔怪得電視台喎, 間間公司都諗計, 一係開源, 一係節流架啦, 你話TVB點開源呀? 個Bigbig shop? 定植入式廣告你地係Buy呀?
    作者: 畜聾小隊    時間: 2020-1-13 05:03 PM

一早估到離巢...
    作者: 屯門ADACHOI    時間: 2020-1-13 05:31 PM

真係好意外
    希望劉老師有更好既發展
    作者: 薰衣草123    時間: 2020-1-13 05:35 PM

去妖視或開電視啦, 果邊咁掂咁有質素, 又多廣告, 豬籠入水, 肯定高薪水過係大台。

大台都已經被黑衣夾埋妖視打殘啦, 都就執, 無謂留係度等死。
    作者: 烈火雄雄    時間: 2020-1-13 07:00 PM

引用:

• 如果社會絕大多數都唔認同 政府仲堅持執行 呢個係叫"獨裁"

如果按照你既法治邏輯
  • 唔怪得有人單獨去清路障垃圾時俾人打啦,因為暴徒靠人多,話唔俾清垃圾就唔可清,否則就係犯法,暴徒人多所以可以自定法律將清垃圾的人定為有罪而去暴打佢作為懲罰。
    叢林法則的法律。
    作者: 戰鬥吧    時間: 2020-1-13 07:49 PM

佢仲要多謝大台喎
    作者: fat_guy    時間: 2020-1-14 12:03 AM

引用:
    原帖由 平凡的路人 於 2020-1-12 07:29 PM 發表

走咪好囉 有料留起TVB有鬼用咩
    其他垃圾台都冇人睇
    作者: nbachung101    時間: 2020-1-14 01:41 AM

作者: 家中藍色手袋    時間: 2020-1-14 08:11 AM

引用:

2014年開始已經話身體差左要退休,而家佢想點?
    作者: justinso    時間: 2020-1-14 08:44 AM

引用:
    原帖由 烈火雄雄 於 2020-1-13 07:00 PM 發表

唔怪得有人單獨去清路障垃圾時俾人打啦,因為暴徒靠人多,話唔俾清垃圾就唔可清,否則就係犯法,暴徒人多所以可以自定法律將清垃圾的人定為有罪而去暴打佢作為懲罰。
    叢林法則的法律。 ...
    咁你唔講下貼個海報比人劏肚  
    作者: 湖海洗我胸襟    時間: 2020-1-14 09:08 AM

引用:
    原帖由 家中藍色手袋 於 2020-1-14 08:11 AM 發表

2014年開始已經話身體差左要退休,而家佢想點?
    可能係有人問到,順便噏兩句啩……
    作者: JJ_girl    時間: 2020-1-14 10:05 AM

離巢真好可惜
    不過做咗咁多年TBB咩獎都冇俾過,萬千光輝演藝大獎都冇
    祝佢好好享受生活,唔駛咁辛苦去趕拍劇
    作者: fb45f954e3b04c    時間: 2020-1-14 10:32 AM

人工被大減仲點可以簽新約啊

作者: JACKPANG117    時間: 2020-1-14 04:22 PM

引用:

其實唔止tvb,係電影圈都近乎收皮!

而港台電視、開視、viutv最叻就係即要tvb啱啱離職既藝員拍野,成日想抽話題水,但每每拍完一次之後,班演員既人氣都係冇左!所以係可以繼續笑tvb ,但藝人離開左tvb就等於近乎要轉行! 乜乜好戲之人都冇意思了!
    作者: 膠面鵬    時間: 2020-1-14 09:16 PM

Tbb唔識珍惜
    作者: 冬寒忽然鼓手    時間: 2020-1-15 10:07 AM

作者: launch_date    時間: 2020-1-15 01:50 PM

大台正極速成為細台

希望TBB繼續與民為敵,7日播足大陸劇
    作者: 見習初級新手    時間: 2020-1-15 04:56 PM

引用:
    原帖由 界外 於 2020-1-12 09:38 PM 發表

汪阿姐地位超凡
    今年唔做主持
    我估

一係爆show無線無錢再比
    一係就無聲抗議唔做

搵家燕讚汪阿姐嗰段
    好似怪怪地
    作者: 見習初級新手    時間: 2020-1-15 04:57 PM

佢咁答似係無綫開出乞衣條件

不過咁多年費事唱衰佢
    作者: smarthoKEUNG    時間: 2020-1-15 06:41 PM

唔好俾我睇死一年後又話番黎大家庭
    作者: stophy    時間: 2020-1-15 07:40 PM

今日tvb blog 正式delete左劉江了.
    作者: าา    時間: 2020-1-15 07:58 PM

講呢d退休啦
    作者: 膠面鵬    時間: 2020-1-15 10:47 PM

引用:
    原帖由 見習初級新手 於 2020-1-15 04:57 PM 發表

佢咁答似係無綫開出乞衣條件

不過咁多年費事唱衰佢
    肯定係
    作者: ~!!~    時間: 2020-1-16 12:10 AM

引用:
    原帖由 smarthoKEUNG 於 2020-1-15 06:41 PM 發表

唔好俾我睇死一年後又話番黎大家庭
    好似陳國邦咁真係好核突
    作者: 今天初發現    時間: 2020-1-16 11:15 AM

會唔會炒埋阿姐架??
    作者: 空申飛    時間: 2020-1-16 05:19 PM

引用:

劉江年紀都唔細,都應該抖吓
    作者: OSR    時間: 2020-1-16 05:39 PM

點会唔心灰意玲……
    做左咁多年,演技再好!又無、$又揾唔得多!
    相反隻死黃絲臭雞馮盈盈戲屎、演技屎、唔义識做戲!一出道就戲接戲!入行兩年又話拎最飛躍進步獎!但唔知有乜進步?嘻計佢人格人品差加素質低劣!
    仲要做左兩年巳經可以話夠$比何文田新盆二千萬樓價一成首期!
    比著你响入边做都谷九氣!
    呢D嘢,真係講運講命水!
    隻臭雞條命生得好唔诜挨無能計
    作者: hsinchongman    時間: 2020-1-17 05:22 PM

引用:
    原帖由 OSR 於 2020-1-16 05:39 PM 發表

點会唔心灰意玲……
    做左咁多年,演技再好!又無、$又揾唔得多!
    相反隻死黃絲臭雞馮盈盈戲屎、演技屎、唔义識做戲!一出道就戲接戲!入行兩年又話拎最飛躍進步獎!但唔知有乜進步?嘻計佢人格人品差加素質低劣!
    仲要做左兩年巳經可以話夠$比何文田新盆二千萬樓價一成首期!
    比著你响入边做都谷九氣!
    呢D嘢,真係講運講命水!
    隻臭雞條命生得好唔诜挨無能計 ...
    講得妁啱!
    作者: johnwong0800    時間: 2020-1-17 09:11 PM

劉老師今日在明週講了離開原因, 佢老人家原來之前已經被大台減了一半人工, 而家傾續約時又再要求佢減騷,劉老師計過d人工連架車都養唔起,拍劇又辛苦, 寧願唔續約。

佢仲話如果大台有免費車送出入, 佢或者都會考慮下。