標題: [遊記分享] 瘋行西班牙8天悠 (全帖完) [打印本頁]

作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-12 04:24 PM     標題: 瘋行西班牙8天悠 (全帖完)

在家抗疫, 出唔倒國冇街去唯有煮下雞J下旅行相, 出返上年五月去西班牙之旅

上年因為見倒因航做promo, 睇勻西班牙痴倒紅日之餘請一個禮拜已經可以黎個深度遊, 仙咁大個都未去過歐洲, 一於將西班牙作為我搭進歐洲o既第一步啦

由於買倒平機票, 因航來回直飛巴塞$4,524, 請左4日假, 在當地實際留左7.5日, 唔計買野最後機票旅保狂食睇埋波每人用左$11,5xx, 非常抵玩

行程:
Day 1: 香港>巴塞>加泰隆尼亞音樂宮>桂爾宮>巴特婁之家>魯營球場
Day 2: 巴塞: 桂爾公園>文森之家>聖約瑟市場>聖十字保羅醫院>聖家堂
Day 3: 馬德里>托雷多>馬德里
Day 4: 馬德里>塞哥維亞>馬德里>格拉納達
Day 5: 格拉納達>巴塞
Day 6: 巴塞: 米拉之家
Day 7: 巴塞: 畢卡索美術館>巴塞隆拿主教座堂>米羅美術館>海洋聖母聖殿
Day 8: 巴塞>香港

留意, 我哩個行程係由朝行到晚, 日行近十幾廿公里, 加上有2晚係搭通宵巴士, 正常要去晒咁多地方, 可能要用多2日時間

先分享部份精華相:

作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-12 04:27 PM

準備篇

想慳錢, 除左要預先睇有冇平機票外, 亦有以下幾點要注意:

景點
西班牙國內好多景點都要預先網上購票, 門票仲唔平, 好似巴塞市內o既景點大部份都€10+, 預先網上訂票除左可以保証買倒門票仲可能會比o係現場買票平, 巴塞幾個出名o既景點都要預先mark定參觀時間, 另外, 有d景景點/美術館指定日子/時間可能會免費, 所以一買左機票就最好盡快plan左大約邊日會去邊個景點, 盡快買票

交通
哩度講緊o既係城市之間o既交通, 一般都分為內陸機, 火車或巴士, 講方便同舒服度, 一定係火車, 不過城市之間o既火車票價講緊€60-90/程, 冇返咁上下budget唔洗諗, 當然如果你預早睇, 有時可能會見倒有promo. 飛機比火車平少少, 但要預時間check-in同搭車去機場, 計落未必快得過火車, 建議有返咁上下時間o既遊客先諗內陸機. 最後巴士就一定係我地哩d窮遊人士首選, 時間當然會比火車慢, 車程大約多一半甚至一倍時間, 但價錢至少平一半, 而且某d地方仲有通宵巴士, 訓一覺就到, 慳返唔少時間, 好彩o既話有時亦會見倒超特價o既車票, 例如我就見過€5由西班牙南部o既格拉納達去北面o既巴塞, 舒適度方面, 如果有搭過國內o既長途巴士, 歐洲o既長途巴士相比起黎其實舒服好多, 車上有叉電, 椅背有mon上網同睇戲, 每幾個鐘亦有廁所位可以落車鬆下腳買下野食咁

西班牙最貴就係景點, 反而食方面唔算貴, 除非你去高級餐廳, 否則好多人氣食店都比香港平, 好似西班牙出名o既Tapas, 當地好多都係買一杯酒送一個tapas, 食物雖然冇香港o既西班牙餐廳咁精緻, 但味道都唔錯, 而且抵食好多, 通常一個人€10唔洗已經食到飽. 除左Tapas, 西班牙o既pizza都幾好食, 哩度o既pizza店通常以外賣為主, 店內都只係得幾個堂食位, 大大件pizza都係€3以內. 除左正餐, 搭長途車或平時都會食d零食飲下野咁, 哩d都可以o係當地o既超市補給, 麵包好多款都係幾毫子歐元一個, 大大枝野飲都係€1

住宿
除非一定要住酒店, 否則想平就只可以揀B&B或者hostel, 但B&B一般都要起碼3,4個人先住倒, 如果得1,2個人, 就只有hostel, 巴塞或馬德里o既床位一般都要HK$300/晚, 衛生程度可以接受, 雖然係share bathroom, 但好多都唔止得一個廁所, 所以基本上唔洗點等. 不過值得一提係, hostel一般都冇得免費寄存行李, 但可以俾錢叫hostel reception寄存或者有付費locker

作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-12 10:02 PM

治安

除左食住行之外, 去歐洲最多人關注一定係治安問題, 尤其巴塞據稱係全世紀最多扒手o既地方

去之前, o係網上睇倒, 或有朋友同我講, 會有一堆小朋友圍埋黎, 趁你唔覺意偷你野, 或者有人扮問路或其他藉口, 走埋黎偷野, 更甚至用刀仔迫你去後巷打刧

不過我成個旅程就冇預過, 但扒手就有遇過o既, 通常佢地都係趁你o係街行緊, 或停o係度等過馬路, 或企o係扶手電梯就打開你背囊, 我本身有用隱形腰包, 背囊係最classic o個隻款式(背囊內只有單反, 冇放錢), 8日裡面的而且確有3次俾人嘗試打開我背囊, 其中有2次係feel倒有人拉住我個袋, 有一次直頭完全冇感覺, 通常你擰轉面時, 佢地會扮冇時發生或同你講你個背囊俾人打開左(其實係佢打開), 但同行朋友個背囊係有個蓋蓋住, 就冇扒手試圖打開過, 所以個人覺得只要用隱形腰包或將背囊放前面或用側揹袋就ok, 扒手都係取易不取難, 唔洗過份擔心

作者: 生果轉貼員    時間: 2020-4-13 08:49 AM

日行夜行要有體力,後生時去歐洲多坐夜車。
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-13 11:49 AM

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-4-13 08:49 AM 發表

日行夜行要有體力,後生時去歐洲多坐夜車。
本來有一兩程都想試下坐火車
但有啲冇夜火車,要花半日搭火車
最後都係唯有全巴士
作者: mlhmhy    時間: 2020-4-13 12:30 PM

支持、新舊都要有人喜歡 寫、。參考中……
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-13 03:34 PM

引用:
原帖由 mlhmhy 於 2020-4-13 12:30 PM 發表

支持、新舊都要有人喜歡 寫、。參考中……
多謝捧場
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-13 03:37 PM

Day 1: 香港>巴塞>加泰隆尼亞音樂宮>桂爾宮>巴特婁之家>魯營球場

我地今次來回都係飛巴塞, 機票係早半年見倒國泰做promo時買, HK$4,524/人, 半夜0:20am o既班機, 飛西班牙航程接近13hrs, 雖然好似好耐咁, 不過上機後1,2個鐘食飛機餐, 之後訓覺訓醒再食早餐, 感覺比坐廉航飛日韓時間更容易過
茄汁長通粉, 雖然冇肉, 但睇勻得哩個最吸引

白汁魚柳焗飯

食完每人有一杯M記雪糕做飯後甜品

機上零食每款拎左1包試下

早餐有奄列

另一款係牛肉粥

西班牙比香港慢6hrs, 當地時間7:40am落機, 行去入境時超多人, 仲諗緊唔知要等幾耐, 好彩企左一陣職員就開多2個counters俾我地排

最後8:06am就過左關, 算好彩

巴塞通街都係賣球衫o既鋪頭, 機場又點會冇?!

由機場出市區有幾個方法, 我地就揀左最方便快捷o既機場巴士, 由哩度搭電梯落去就係巴士站

搭哩架A1巴士可以去到市中心加泰隆尼亞廣場, 車程35mins, 單程€5.9, 來回€10.2, 每5-10mins就有一班, 非常方便

可以o係哩部機買票亦可以上車買票

車票係咁樣, 因為我地係買左來回, 所以車票就要keep住, 回程要show出黎

車內有報站, 唔怕落錯車

連叉電位同wifi都有

哩架巴士總共有4個站, 我地就o係尾站落

o係哩度落車後, 我地就首先去hostel放低行李先

落左巴士大約行13mins, 就黎到我地o係巴塞住o既360 Hostel Barcelona

地下common area

用餐地方

哩間hostel最大賣點係每晚21:30都有free tapas

check in時, 職員每人俾左條手帶我地, 方便辨認住客

我地住o既係8床房, 每晚HK$215/床
由於趕住去景點, 所以我地只係放低行李就走, 房間相片係夜晚返黎先影o既, d鬼佬出奇地早訓, 幾晚22:xx返到黎, 差唔多個個都訓晒

沖涼房同廁所係share, 但因為都有好多格, 所以都唔洗等, 除左第一晚熱水爐壞左, 要用凍水震住沖涼外, 之後都好夠熱, 水力仲勁到得人驚

作者: ewu    時間: 2020-4-13 04:59 PM

好好睇,多謝分享。
我下一站都好想去西班牙。
作者: slkswy35    時間: 2020-4-13 05:23 PM

留名支持
作者: slkswy35    時間: 2020-4-13 05:24 PM

原本我都係plan左5月去西班牙,行程和樓主都差不多,亦是買到國泰promo機票,但可惜疫情被迫取消
作者: slkswy35    時間: 2020-4-13 05:27 PM

不過睇完師兄豐富的行程,可以比我掌握更多資料明年再向西班牙出發
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-13 06:39 PM

引用:
原帖由 ewu 於 2020-4-13 04:59 PM 發表

好好睇,多謝分享。
我下一站都好想去西班牙。
多謝捧場
唔好覺得我太多相太多字長氣就真
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-13 08:18 PM

Day 1: 香港>巴塞>加泰隆尼亞音樂宮>桂爾宮>巴特婁之家>魯營球場 (續)

放低行李, 9:45我地就黎左第一個景點附近o既哩間Churreria Laietana食早餐先

哩間店都幾出名, 一早已經有好多人幫趁

哩度主要係食西班牙油條, 冇錯!!o係西班牙, 哩種油條係早餐, 唔係甜品黎架~!!

叫左一份堂食西班牙油條€3.3, 真係好好食
哩樣野食我覺得係成個旅程入面同香港o既味道相差得最大o既一種西班牙食物, 因為哩度o既油條全部都好鬆化, 唔似香港實的的咁, 而且哩度有一大杯朱古力醬俾你點, 香港係得一隻豉油碟仔俾你點, 完全係點唔倒o既

加泰羅尼亞音樂宮 Palau de la Musica Catalania
建議停留時間: 1-1.5hr
開放時間:9:00-15:00
票價: €20;10歲以下免費, 提早21日前買門票€18

食完我地就即刻9衝去加泰羅尼亞音樂宮, 因為西班牙好多景點都要預早網上買定門票, 唔單止要揀日期, 連時間都要揀埋, 所以時間安排係今次plan行程最麻煩o既地方

音樂宮係一定要跟導賞團o既, 導賞每半個鐘有一團, 我地book左10am o既導賞, 食完早餐黎就o岩o岩好
門票原價€20/人, 因為我地網上預早買, 所以只需€18/人

聽完開場白, 導賞員就會將大家分成2組分開遊覽, 我地哩組會先睇左陽台先, 之後先入去劇場入面參觀

西班牙除左美食同睇波, 建築同樣出名, 哩個音樂宮就係西班牙三大建築師之一o既路易·多明尼克·蒙塔內爾設計

哩個音樂宮由1905年起到1908年先完工, 外牆用左好多唔同顏色o既馬塞克, 真係好靚~

之後就黎到劇場下層座位

地下咖啡廳

導賞團歷時大約1hr, 行完我地先出返黎慢慢影返音樂宮外觀

作者: Dio19273    時間: 2020-4-14 01:44 AM

好後悔舊年四月去西班牙,成日都落雨
妳五月去天氣正好多,妳張杜麗多古城全景好正,塞哥維亞都正,羨慕

作者: ewu    時間: 2020-4-14 09:27 AM

引用:
原帖由 仙人掌小姐 於 2020-4-13 06:39 PM 發表

多謝捧場
唔好覺得我太多相太多字長氣就真
唔多呀, 剛剛好!
加油!
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-14 10:57 AM

引用:
原帖由 Dio19273 於 2020-4-14 01:44 AM 發表

好後悔舊年四月去西班牙,成日都落雨
妳五月去天氣正好多,妳張杜麗多古城全景好正,塞哥維亞都正,羨慕
我有一日都落雨
好彩嗰日係搭通宵巴士,成個早上都坐緊車
下午只安排左一個景點
不過我五月中去,9am後已經好熱
特別係馬德里
作者: slkswy35    時間: 2020-4-14 12:54 PM

想請問一下5月西班牙的天氣是怎樣,同應該著咩衫先適合?
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-14 02:02 PM

引用:
原帖由 slkswy35 於 2020-4-14 12:54 PM 發表

想請問一下5月西班牙的天氣是怎樣,同應該著咩衫先適合?
短袖衫加外套
早上七八點十幾度
九點打後三十度乾煎
黃昏七點打後開始冇咁熱,廿幾度
九點後入黑十幾度
作者: slkswy35    時間: 2020-4-14 04:35 PM

引用:
原帖由 仙人掌小姐 於 2020-4-14 02:02 PM 發表

短袖衫加外套
早上七八點十幾度
九點打後三十度乾煎
黃昏七點打後開始冇咁熱,廿幾度
九點後入黑十幾度
Thx,即係一日裡面有幾個季節
作者: Dio19273    時間: 2020-4-14 04:48 PM

引用:
原帖由 仙人掌小姐 於 2020-4-14 10:57 AM 發表

我有一日都落雨
好彩嗰日係搭通宵巴士,成個早上都坐緊車
下午只安排左一個景點
不過我五月中去,9am後已經好熱
特別係馬德里
講真我另願熱都好過落雨
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-14 05:08 PM

引用:
原帖由 slkswy35 於 2020-4-14 04:35 PM 發表

Thx,即係一日裡面有幾個季節
又唔算好凍,同埋凍嘅時間唔多
最凍可能15,16度
唔怕凍可以淨係帶件薄外套
作者: slkswy35    時間: 2020-4-14 05:29 PM

引用:
原帖由 仙人掌小姐 於 2020-4-14 05:08 PM 發表

又唔算好凍,同埋凍嘅時間唔多
最凍可能15,16度
唔怕凍可以淨係帶件薄外套
Many thanks
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-14 08:30 PM

Day 1: 香港>巴塞>加泰隆尼亞音樂宮>桂爾宮>巴特婁之家>魯營球場 (續)

巴塞隆拿主教座堂
今日只係路過, 之後仲會再黎參觀

主教座堂前面逢星期日都會有人演湊

桂爾宮 Palau Guell
預計停留時間: 1-1.5hr
開放時間:10:00-20:00, 周一公休
票價:成人€12 / 優待票€9 (門票含免費置物櫃及英文語音導覽)

我地book左11:30am o既桂爾宮門票, 睇完音樂宮直接行黎時間o岩o岩好, 門票€12/人

桂爾宮係有錢佬桂爾搵西班牙最出名o既建築師高弟設計o既自住豪它, 哩座建築係高弟早期o既作品, 比音樂宮仲耐, 1888年就建成

桂爾宮有4層樓高, 地下室就用黎做馬廄, 因為要俾馬車通過, 樓底都比較高

桂爾宮模型

o係高弟o既作品入面, 都會見倒好多孤線, 但因為桂爾宮係高弟早期o既作品, 所以入面仲會見倒好多稜稜角角

哩個廁所花俏到呢~

桂爾宮有四層, 但只有部份樓層同房間有對外開放, 我地沿樓梯而上, 好快就上到黎天台

作者: slkswy35    時間: 2020-4-14 08:54 PM

師兄D相影得好靚,天氣又好,好羨慕啊,原本我應該都係下個月去,而家要等到出年先去得
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-14 09:50 PM

引用:
原帖由 slkswy35 於 2020-4-14 08:54 PM 發表

師兄D相影得好靚,天氣又好,好羨慕啊,原本我應該都係下個月去,而家要等到出年先去得
我都cancel左2個trips
買左10月尾去波蘭, 希望去得成啦
作者: slkswy35    時間: 2020-4-15 01:10 PM

Sosad,但今年要去歐洲旅行真係窄窄地
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-15 09:17 PM

桂爾宮一出黎就係據稱全巴塞最熱鬧同最多扒手o既蘭布拉大道, 行完桂爾宮, 我地先慢慢o係度行去食午餐

好多人坐o係度飲哩d大大杯o既野

哩度因為多遊客, 所以仲有好多記念品賣

其中最特別一定係哩d種子

即使唔係景點, 街上o既每一座建築都好靚

成街都係賣波衫

因為當晚巴塞就有西甲最後一場賽事, 所以周圍都有波飛賣

12:55我地黎到哩間Pizza Circus

哩度o既pizza店多數都係外賣形式, 店入面都係得幾個位, 唔預d人會慢慢食慢慢坐

雖然巴塞o既消費唔算平, 但pizza又比想像中平, 一件€2.x, 成個都係€12-13

Diavolissima Pizza €2.9, 餅底脆得黎有咬口, pizza好濃茄醬味, 超好食

Pizza只係小吃, 之後我地就黎到Arume Restaurant食午餐

收費又唔見得比香港貴喎

西班牙炒飯€15.5, 份量唔多, 只夠1個人食, 味道唔錯, 但同香港o既西班牙炒飯唔差得遠

Blackberry cocktail €8, 西班牙飲酒平, 所以試下佢地o既cocktail, 酒味比香港o既cocktail輕好多, 非常易入口

作者: 生果轉貼員    時間: 2020-4-16 08:35 AM

好詳細,繼續追看
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-16 08:38 PM

食完正餐, 當然又要食甜品, 歐洲雪糕出名平, 加上天氣太熱, 食雪糕就最o岩

3球雪糕都係€5.5, 但佢個3球我諗等於香港o既5,6球, 揀左Lime and Ginger, Sri Lanka Coconut同朱古力, 雪糕夠濃味, 質地較黏唔易融, 食完都飽飽地

阿馬特耶之家
不過哩個唔係我地要去o既景點

巴特婁之家 Casa Batllo
預計停留時間:1hr
開放時間: 9:00-21:00
門票: €25 (基本參觀票含導覽)

我地要去o既景點係隔離哩棟巴特婁之家
佢係有錢佬巴特婁o既大宅, 哩座大宅建於1877年, 原本唔係高弟設計, 但1906年經過高弟改造之後, 佢就變成哩附近最亮眼o既建築

巴特婁之家最靚就係外面, 可惜我去到o個陣佢維修緊, 成棟包住左 (之前o個張係網上圖片), 但門票係冇任何特惠o既, 仍然係要€25/人(成個行程入面最貴o既門票)我地book左15:00入場, o岩o岩好準時黎到

佢o既夜景比日景仲靚, 而家只有睇相

巴特婁之家最特別係成座建築都係波浪形, 差唔多冇一幅牆係直o既

二樓平台可以睇倒巴特婁之家o既背面

中間天井有自然光

因為中間樓層都係住家冇對外開放, 所以參觀完2樓, 我地就直接上到黎天台

一部只可以容納2個人o既lift

米拉之家
哩個都係其中一個出名景點, 不過我地今日只係路過, 遲d先再黎

作者: slkswy35    時間: 2020-4-16 08:46 PM

作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-17 10:41 PM

因為巴特婁之家唔單止外牆維修, 連裡面可以參觀o既房間d家私都搬走晒, 所以唔洗1hr都已經睇完, 之後我地就搭地鐵去魯營球場

巴塞o既車站都比較殘舊, 站內通常都冇票務處, 買飛可以o係哩部機搞掂

巴塞市內o既地鐵無論搭幾多個站一律都係€2.2, 而如果旅程會成日搭地鐵巴士, 買張T-10乘車券就最抵, €10.2可以搭10程, 而且冇時限幾時用完, 亦可以多個人用同一張, 而且地鐵火車巴士75mins內都可以免費轉乘, 只扣一次

因為最初我地以為T-10要o係當晚0:00前用完, 就買左單程票, 蠢左

話咁快我地已經黎到Camp Nou

跟住d波衫就知道點行

出左站大約行15mins就到魯營球場

越近球場, 波衫就越黎越多

門口位哩個backdrop超多人排隊影相, 我地當然唔會放過

連男廁都要排晒長龍

我地個位就係哩個閘口入

而家係17:37, 距離開場仲有成個鐘, 我地就周圍影下相先

我地預早買左門票, HK$1,000/人

雖然仲係好曬, 但黃昏氣溫已經低左好多, 得20度倒, 非常舒服

18:00終於見倒有人出黎熱身了

我地就坐o係巴塞o既die hard fans後面, 所以都幾有氣氛

作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-17 10:43 PM

每到緊張時刻, d fans都打鑼打鼓

20:30終於完場, 但個天仲係光架, 因為哩度係21:00先天黑

個個都搭地鐵, 我地都要快快走

睇完波, 迫地鐵總共用左大半個鐘終於返到黎市中心, 21:17我地黎到哩間Pizzeria Da Nanni食晚飯

哩度o既pizza有一人份量, 餅底口感比較煙韌, 口感同今朝間pizza又唔同, 不過一樣咁好食
Margarita €3

Diavola €3.5
食完pizza返到hostel都22:xx, 因為前一晚冇訓, 第2朝又要早起, 沖完涼洗完頭23:xx就訓了

作者: pong01    時間: 2020-4-17 11:40 PM

我比較好彩今年二月岩岩去完巴塞隆拿,返到香港之後西班牙先開始爆疫情,其實都想去多次,太多野睇
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-17 11:51 PM

引用:
原帖由 pong01 於 2020-4-17 11:40 PM 發表

我比較好彩今年二月岩岩去完巴塞隆拿,返到香港之後西班牙先開始爆疫情,其實都想去多次,太多野睇
咁你真係好彩

本來我今年5月都想去意大利
一直見唔倒有平機票所以冇買
而家直頭唔洗去添
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-18 09:47 PM

Day 2: 巴塞: 桂爾公園>文森之家>聖約瑟市場>聖十字保羅醫院>聖家堂

由於巴塞o既景點都比較集中, 景點與景點之間可能只相隔20-30mins路程, 行路同搭車都差唔多時間, 今日我地走訪左5個景點, 平均都要行1x公里, 最後為左慳時間, 夜晚我地就搭通宵巴士去馬德里

一早6:20am起身, 7am就出門, 因為我地第一個景點唔近地鐵站, 所以我地就搭巴士, 車費€2.2/人

7:10am就到左我地第一個景點, 桂爾公園

桂爾公園 Parc Guell
建議停留時間: 1hr
票價: €8.5,網上預先買票€7, 8:00am前入付費區免門票

桂爾公園入場費原本要€7, 但只要8am前入到去付費區, 就可以唔洗買入場費, 為左慳錢, 亦為左避開人潮, 我地當然一早黎到

公園有分正門同後門, 我地o既落車站近住後門, 就o係哩度行入去公園

桂爾公園唔算細, 但只有青色o既地方先係付費區, 景點都集中o係哩度

圍欄內就係付費區

桂爾公園都係鬼才建築師高第o既作品之一, 已經有超過100年歷史, 仲納入左做世遺
有錢佬桂爾先生原本想o係度起一個大型社區, 但最後起左兩座樓就因為冇買家同資金問題而停止,最後先會變左做而家o既桂爾公園

露台o既波浪形石凳係高弟學生o既作品, 彩色馬賽克同流線形設計, 完全係高弟o既風格

唔好以為冇乜人8am前黎到, 其實露台已經好多人, 我都要避開d人黎影

公園正門兩邊哩2座咁靚o既建議其實原本只係門房小屋同搬運工人o既住所, 真係難以想像呀

o係露台影夠, 我地就經過哩條石製長廊落返去地下o既中央廣場

露台下面哩度係Hypostyle Room, 由86條大石柱構成, 靈感黎自古希臘建築o既多利亞柱式

行出Hypostyle Room就係中央廣場, 落到黎已經8點幾, 所以遊客都越黎越多

作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-19 12:05 PM

引用:
原帖由 井底巧花貓 於 2020-4-19 01:14 AM 發表

謝謝分享
多謝支持
作者: slkswy35    時間: 2020-4-19 01:10 PM

Thanks for sharing
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-19 01:25 PM

引用:
原帖由 slkswy35 於 2020-4-19 01:10 PM 發表

Thanks for sharing
午安, 多謝繼續支持
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-19 02:33 PM

Day 2: 巴塞: 桂爾公園>文森之家>聖約瑟市場>聖十字保羅醫院>聖家堂 (續)

哩間小屋而家係一個小型博物館, 要排隊先入倒去

o係博物館望返落中央廣場

而另一邊哩間小屋就係賣紀念品o既

8:50am我地已經行完桂爾公園, 公園正門就有巴士站

我地就搭哩架巴士落返山去食早餐先

早餐當然又要食西班牙油條

西班牙油條. €4
哩度o既油條都係好鬆脆, 又係有大大杯朱古力醬俾你點

但哩度除左原味油條, 仲有朱古力油條tim, €1.26/2條

街上隨拍, 西班牙除左景點外, 其他建築都一樣咁靚

作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-20 08:25 PM

Day 2: 巴塞: 桂爾公園>文森之家>聖約瑟市場>聖十字保羅醫院>聖家堂 (續)

文森之家 Casa Vicens
建議停留時間: 1hr
開放時間:10:00-20:00
票價: €16,逢星期一10:00-17:40門票€10

10:04am就黎到我地第2個景點, 文森之家
哩座建築係高第第一座重要作品, 一直以黎都係私人產業冇對外開放, 到2017年11月開始先正式對外開放, 我地都算黎得著時

文森之家門票€10, 同樣都係要預早網上買票
佢係高弟幫有錢佬文森設計o既夏季別墅, 2005年就已經列入左世遺

文森之家係一座新摩爾式建築風格o既作品, 佢仲加入左伊斯蘭, 東方元素同西班牙風格, 高弟最拿手就係將唔同o既風格融合同融入o既唔同o既建築材料之中

文森之家雖然o係市中心內, 但4層樓面加埋都有過萬平方米

為左配合夏季別墅o既主題, 文森之家無論係天花板, 壁爐定牆面, 都加左好多植物元素

而哩個吸煙室就用左好多彩繪玻璃, 帶d伊斯蘭風格

即使係廁所o既牆面都唔馬虎, 鋪滿晒花磚

大部份景點都有語音導賞可以聽, 不過都係英文都唔會聽得明, 所以我都冇聽, 最後我都係行左大半個鐘就睇完了

作者: 旺季善良的駱駝    時間: 2020-4-21 10:40 AM

感谢分享,下次去西班牙嘅指南
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-21 04:02 PM

引用:
原帖由 旺季善良的駱駝 於 2020-4-21 10:40 AM 發表

感谢分享,下次去西班牙嘅指南
多謝支持
我覺得最麻煩係要夾返咩日子邊啲景點免費或有平票
作者: 大小姐駕到    時間: 2020-4-21 08:28 PM

作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-21 10:03 PM

引用:
原帖由 大小姐駕到 於 2020-4-21 08:28 PM 發表

多謝捧場
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-21 10:12 PM

行完文森之家, 我地就搭地鐵去聖約瑟市場, 車費€2.2/人

聖約瑟市場 Mercado de La Boqueria
建議停留時間: 0.5-1hr (視乎食幾多野)
開放時間:8:00-20:30, 星期日休息

聖約瑟市場就近住最多扒手o既蘭布拉大道, 所以每日都有好多遊客黎

哩個市場已經有幾百年歷史, 經過幾次改建之後, 而家已經成為一個非常有規模o既觀光市集

哩度有幾間檔賣果汁o既, 最後我地幫趁左哩檔
每款都係€1/杯, 揀左哩杯雜莓

同哩杯綜合水果, 哩度d果汁都好真材實料, 飲到生果纖維

哩度無論係生果, 果汁, 朱古力, 雪糕雪條, tapas, 海鮮, 火腿都可以食得到, 如果鍾意掃街o既, 絕對可以當一餐

生果杯€2

作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-21 10:12 PM

作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-22 10:04 PM

街上隨拍

西班牙除左火腿出名之外, 鳥結糖其實都出名, 哩度就係其中一間名氣小店

哩度o既鳥結糖係一大塊咁買, 塊塊都成本書咁大

o係聖約瑟市場我地只係求其食左少少野, 12:10pm我地就黎到哩間食墨西哥卷o既小店

哩度o既墨西哥卷係即叫即造, 連餅皮都真係即造

ham & cheese墨西哥卷, €3.5大大個, 都幾好食

食完我地就搭巴士去下一個景點, 聖十字保羅醫院, €2.2

街上隨拍

作者: slkswy35    時間: 2020-4-23 09:09 PM

天氣好好同埋d野食好吸引啊
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-23 09:47 PM

引用:
原帖由 slkswy35 於 2020-4-23 09:09 PM 發表

天氣好好同埋d野食好吸引啊
係呀, 好好彩得一日係落雨, 其他日子都好好天
同行partner對食好有要求
所以野食都係佢plan
我就負責plan行程同交通o個d
為左試多d唔同野食
我地都會share食, 一餐食2,3間食店
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-23 09:52 PM

聖保羅醫院 Hospital de La Santa Creu i Sant Pau
預計停留時間: 1.5hr
開放時間:星期一至六9:30-18:30, 星期日及假期9:30-14:30
票價:成人€14

終於見倒聖十字保羅醫院, 我地沿住外圍慢行去正門

好難想像醫院都可以咁靚吧?!
聖十字保羅醫院前身係六間唔同o既醫院, 由於財政困難, o係15世紀時當時o既教皇就將佢地合併為聖十字醫院, 原本o既設計係將兩層高o既建築排成口字形, 圍住中間o既中央花園, 後來因為醫療需求增加, 空間同設備都唔夠用, 而有錢佬保羅o既遺囑又咁o岩係想起一間設計新穎o既醫院, 所以最後醫院o既董事會就搵左西班牙一位有名建築師, 多明尼克同保羅o既仔重新設計哩間醫院, 最後為左紀念保羅o既捐贈, 醫院個名都加埋保羅兩個字, 而去到2009年, 醫療需求因為太大加上建築破舊, 醫療業務搬左去新醫院後, 聖十字保羅醫院先正式開放俾公眾參觀

哩個門口入去就係收費區, 聖十字保羅醫院門票€14, 都係要預先網上購票

醫院模型

唔單止外觀, 醫院入面o既牆面同天花都一樣咁靚, 住o係哩度o既病人對眼都真係幾忙呀

作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-23 09:52 PM

作者: 隔離疑惑的膠袋    時間: 2020-4-24 02:06 PM

作者: slkswy35    時間: 2020-4-24 03:05 PM

聖十字保羅醫院都要網上預訂?去到買票入場可以嗎?
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-24 06:00 PM

引用:
原帖由 slkswy35 於 2020-4-24 03:05 PM 發表

聖十字保羅醫院都要網上預訂?去到買票入場可以嗎?
唔肯定現埸仲有冇票
因為個個都係網上買定
不過揀日子就得,唔洗指定時間
同埋聖家堂喺附近
正路都會同一日去晒
而聖家堂係一定要預早買票,仲要揀定時間
作者: slkswy35    時間: 2020-4-24 09:04 PM

我只知道聖家堂一定要網上買,但聖保羅教堂我真係唔知都要網上買定,好彩師兄提一提,如果唔係咁遠去到但入唔到去我一定會好失望
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-24 09:09 PM

引用:
原帖由 slkswy35 於 2020-4-24 09:04 PM 發表

我只知道聖家堂一定要網上買,但聖保羅教堂我真係唔知都要網上買定,好彩師兄提一提,如果唔係咁遠去到但入唔到去我一定會好失望
醫院比起聖家堂少好多人
有機會現埸都買倒飛
不過唔少景點網上買會平啲
有啲景點某啲日子又免費
建議可夾下啲時間就慳唔少
作者: slkswy35    時間: 2020-4-24 09:14 PM

謝謝師兄回覆
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-24 10:53 PM

聖十字保羅醫院同聖家堂非常之近, 未去聖家堂之前我地就去左附近哩間店食d野先

哩度係出名食餡餅o既

叫左一個試下, €2.1

食完餡餅, 我地就黎哩間西班牙火腿店, 但黎到時竟然閂左門, 好彩隔離鋪話佢晏d就會開門

反正未夠鐘去聖家堂, 我地就等埋佢開門, 結果等左半個鐘先開門

入面有好多同價位o既火腿同芝士賣

火腿每包100g, 由每包最平€3到€2x都有

唔同價位o既火腿都買左d, 最後竟然都買左百幾€

作者: 虛偽有罪    時間: 2020-4-25 08:14 AM

引用:
原帖由 仙人掌小姐 於 2020-4-24 06:00 PM 發表

唔肯定現埸仲有冇票
因為個個都係網上買定
不過揀日子就得,唔洗指定時間
同埋聖家堂喺附近
正路都會同一日去晒
而聖家堂係一定要預早買票,仲要揀定時間 ...
保羅醫院
二月尾去咗
實地買飛入場
沒預先網上購票
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-25 11:35 AM

引用:
原帖由 虛偽有罪 於 2020-4-25 08:14 AM 發表

保羅醫院
二月尾去咗
實地買飛入場
沒預先網上購票

作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-25 11:40 AM

聖家堂 Basilica de la Sagrada Familia
預計停留時間: 1-1.5hr
開放時間:9:00-20:00
票價:成人€14

聖家堂o既門票有分自由參觀門票同導賞門票, 如果唔想跟導賞行, 每日就只有17:00至19:15開放自由參觀, 我地就買左17:15 o既門票, 黎到時門口超多人

門票€14/人

聖家堂係西班牙最出名o既景點, 每一日都有超多遊客黎參觀, 所以入口都有安檢

聖家堂係一座天主教教堂, 原名係神聖家族贖罪大教堂, 即係指耶穌, 瑪利亞同約瑟一家, 因為佢係一座贖罪教堂, 所以資金來源完全係靠個人捐款, 而捐款o既數目亦會影響完工進度, 所以雖然由1882年已經開始興建, 但到而家都仲未起完, 即使係咁, 佢已經列入左世遺

聖家堂o既外觀分左三個唔同立面, 分別係誕生立面, 受難立面同光榮立面, 每一面o既雕像都唔同, 造工非常精細

誕生立面係慶祝耶穌降臨

東方三賢士

牧羊人

高弟係教堂o既第二任建築師, 佢o係度就花左43年時間, 幾乎花盡畢生心力

東面o既玻璃以藍綠為主調, 代表日出東方

教堂中殿以森林做主題, 一條條大石柱就好似森林入面o既參天大樹, 而陽光就o係樹葉之間曬落黎

西面o既玻璃就以橙黃色做主調, 代表日落

作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-25 11:42 AM

出口o既雕像神情哀傷, 正正就係受難立面

猶達斯之吻, 左邊o既數字表無論橫直加埋都係33, 就係耶穌受1難o既年紀

作者: RoNdIn    時間: 2020-4-26 11:39 AM

作者: yauyusee    時間: 2020-4-26 01:38 PM

👍
作者: 冬眠野生的熊    時間: 2020-4-26 04:45 PM

作者: fb73df974d09ld    時間: 2020-4-26 05:00 PM

好想去啊
作者: 前往冰凍的遊艇    時間: 2020-4-26 05:47 PM

西班牙唔系肺炎疫情很嚴重么
作者: Roy弟弟    時間: 2020-4-26 06:34 PM

治安 o 唔 OK 呀?
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-26 08:47 PM

引用:
原帖由 yauyusee 於 2020-4-26 01:38 PM 發表

👍
多謝捧場
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-26 08:49 PM

引用:
原帖由 冬眠野生的熊 於 2020-4-26 04:45 PM 發表

有喺诺坎普睇比赛咩?
有呀, 第一日去到就睇左
係西甲最後一場

作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-26 08:51 PM

引用:
原帖由 前往冰凍的遊艇 於 2020-4-26 05:47 PM 發表

西班牙唔系肺炎疫情很嚴重么
我係上年5月去
咁多相同字
要整理都要花d時間
而家冇地方去出返隻雞就o岩喇
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-26 08:54 PM

引用:
原帖由 Roy弟弟 於 2020-4-26 06:34 PM 發表

治安 o 唔 OK 呀?
扒手就一定有
不過用隱形腰包或將背囊放前面就ok
#3我都提過治安問題, 可以睇下面

治安

去之前, o係網上睇倒, 或有朋友同我講, 會有一堆小朋友圍埋黎, 趁你唔覺意偷你野, 或者有人扮問路或其他藉口, 走埋黎偷野, 更甚至用刀仔迫你去後巷打刧

不過我成個旅程就冇預過, 但扒手就有遇過o既, 通常佢地都係趁你o係街行緊, 或停o係度等過馬路, 或企o係扶手電梯就打開你背囊, 我本身有用隱形腰包, 背囊係最classic o個隻款式(背囊內只有單反, 冇放錢), 8日裡面的而且確有3次俾人嘗試打開我背囊, 其中有2次係feel倒有人拉住我個袋, 有一次直頭完全冇感覺, 通常你擰轉面時, 佢地會扮冇時發生或同你講你個背囊俾人打開左(其實係佢打開), 但同行朋友個背囊係有個蓋蓋住, 就冇扒手試圖打開過, 所以個人覺得只要用隱形腰包或將背囊放前面或用側揹袋就ok, 扒手都係取易不取難, 唔洗過份擔心
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-26 08:55 PM

引用:
原帖由 fb73df974d09ld 於 2020-4-26 05:00 PM 發表

好想去啊
下年去啦
本來今年我都想去意大利
好彩冇買到機票
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-26 08:59 PM

睇完聖家堂我地就黎左哩間蛋糕店

檸檬批, €4, 估唔到檸檬味好清新, 好好食

餡餅€2.2

因為今晚我地會搭通宵巴士去馬德里, 趁有時間就去超市逛下睇下有咩乾糧買

麵包超平同都幾吸引

仲以為歐州d野飲好貴, 原來都好平, 只係因為同酒o既價錢唔差得遠, 所以通常d遊客黎都係飲酒多

哩款玉泉飲品冇見過

本地牌子o既day cream都好平, 我都買左1,2樽試下

€1-2大大枝酒, 真係平到你唔信

本土牌子o既薯片又係超平, 超大包, 買過黎食都ok的

黑色包裝o既lays幾特別, 買左包黎試, 係原味冇乜特別, 口感仲比平時硬身

d凍肉都好平, 質素仲好過佳寶好多

哩度o既火腿就集中o係平價貨色, 同款黎講其實同火腿專門店差唔多, 不過牌子唔同, 平平地都可以試下

作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-26 09:00 PM

返hostel途中行過, mango雖然係西班牙牌子, 但價錢都唔見得特別平, 睇過就算

返hostel執埋行李, 順便影埋今日o既戰利品

hostel每晚9:30pm都有免費晚餐, 西班牙炒飯賣相都唔差, 試左少少味道都ok

由hostel大約行10mins就到Barcelona Estacion Nord站, o係哩度就有長途巴士搭去馬德里
我地預訂左22:15 o既巴士, 22:00黎到o岩o岩好

由巴塞去馬德里可以搭火車, 飛機或巴士, 3者所用o既時間其實差唔多, 火車最舒服亦最貴, 如果搭特快火車, 時間可以快過飛機(因為搭飛機要預早check in), 飛機雖然平過火車, 但麻煩在要預早去機場又遠離市區, 巴士最平又有得揀坐通宵巴士, o岩晒我地哩d窮遊人士

話平話平, 其寅都要€35.86/人

由巴塞去馬德里車程約7hrs, 對於去慣強國坐慣長途車o既我黎講唔算辛苦, 因為座位都比強國大巴舒服(但就冇韓國長途巴士舒服), 而且估唔到巴士入面仲有wifi同有電視睇, 同強國同韓國一樣, 每隔幾個鐘都會o係休息區停車, 旅客可以落車鬆下或者去廁所或買d野食咁

作者: 籠中古代朋友    時間: 2020-4-27 08:03 AM

作者: alexngai1    時間: 2020-4-27 10:59 AM

有得去我都好想去...
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-27 11:09 AM

引用:
原帖由 alexngai1 於 2020-4-27 10:59 AM 發表

有得去我都好想去...
下年,下年大概可以
作者: 無盡一女俠    時間: 2020-4-27 11:34 AM

作者: slkswy35    時間: 2020-4-27 11:39 AM

引用:
原帖由 仙人掌小姐 於 2020-4-27 11:09 AM 發表

下年,下年大概可以
原本我係下個月去,而家要下年先去得
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-27 01:56 PM

引用:
原帖由 slkswy35 於 2020-4-27 11:39 AM 發表

原本我係下個月去,而家要下年先去得
本來今年我都打算去意大利
而家希望下年去倒
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-27 01:57 PM

引用:
原帖由 無盡一女俠 於 2020-4-27 11:34 AM 發表

收藏收藏,以後有機會就去
多謝支持
作者: 肩膀上的巨人    時間: 2020-4-27 02:32 PM

多謝分享 有機會要去西班牙
作者: slkswy35    時間: 2020-4-27 02:46 PM

引用:
原帖由 仙人掌小姐 於 2020-4-27 01:56 PM 發表

本來今年我都打算去意大利
而家希望下年去倒
我相信疫情會好快過,所以我地下年一定可以去到既
作者: happy56    時間: 2020-4-27 08:06 PM

作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-27 09:09 PM

引用:
原帖由 happy56 於 2020-4-27 08:06 PM 發表

多謝捧埸
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-27 09:11 PM

引用:
原帖由 無盡一女俠 於 2020-4-27 11:34 AM 發表

收藏收藏,以後有機會就去
西班牙的確係個唔錯嘅地方
有美食有建築有波睇
重點係消費唔貴
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-27 10:58 PM

今日係成個旅程行得最瘋狂o既一日, 前一晚搭通宵巴士, 今日清晨一到達馬德里, 我地首先去左馬德里o既hostel放低行李, 就搭長途巴士去托雷多, 托雷多係馬德里附近一個小城, 半日就行完, 所以o係托雷多食埋lunch我地就返返馬德里, 下午就參觀馬德里市內o既景點, 之前提過, 由於景點都好集中, 所以景點同景點通常我地都係行去, 結果成日行左2x公里, 但5月o既馬德里已經好熱, 加上冇風, 夜晚都頂唔順, 雖然行同搭地鐵都差唔多時間, 都係選擇搭地鐵

5:35am終於到左馬德里長途巴士站Avenue America Station, 巴士非常準時, 落車首先梳洗下先

落左巴士, 仲要轉地鐵先到市中心, Metro係馬德里o既地鐵, 依指示就可以行去地鐵站

黎到地鐵站, 首先要買張10次卡先, 開卡手續費€2.5, €12.2可以用10次, 因為馬德里市內每程地鐵要€1.5-2, 如果預計會搭多過5次, 已經抵返晒

馬德里o既地鐵都唔算複雜, 睇o岩搭咩色線同邊個方向, 指示都清楚

一早research左馬德里o既頭班地鐵係6:05am, 黎到o岩o岩好

車箱內部

6:35am就黎到我地o係馬德里住o既hostel, 佢o係2個地鐵站中間, 出左地鐵大約行5mins就到, 都幾方便

太早未有得check in, 而西班大部份hostel都冇得免費寄存行李, 哩度就有付費locker

大locker 12hrs租金€5, 中間可以無限次打開locker, 2個人share都可接受

放好行李, 再o係中間部機俾錢, 之後就會有張收據, 拎行李行scan返收據上o既bar code就可以打開locker

哩度仲有付費洗衣機

hostel內o既用餐區

去托雷多可以選擇搭西班牙國鐵或者長途巴士, 不過眾所周知, 歐洲o既鐵路係俾有$$$人搭o既, 想慳錢我地當然係搭巴士
放低行李, 我地就搭地鐵去Plaza Eliptice站搭巴士去托雷多

由馬德里去托雷多車程只係1-1.5hr, 所以每個鐘都有車, 可以黎到車站先買飛

我地7:20am黎到, o岩o岩好搭到7:29am o既巴士, 車費€5.5/人

因為托雷多好近馬德里, 所以好多黎馬德里o既旅客都會順路去埋

8:30am準時黎到托雷多

托雷多巴士站內都有locker

作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-28 09:38 PM

Day 3: 馬德里>托雷多>馬德里 (續)

巴士站外觀

o係巴士站大約行15mins就會到托雷多古城外圍, 由於成個古城係o係一個小山上, 所以沿途都幾多上斜位

托雷多三面都被塔霍河包圍, 而古城東面同西面都各有一條橋連接對岸, 阿爾坎塔拉橋就係東面連接對岸o既橋, 哩條橋最早o係公元98年所建, 雖然經過幾次戰爭, 但修復後狀態都非常好

成個古城係比一條河圍住, 如果想影晒古城全貌, 就必定要去到對面岸o既觀景台先可以, 由阿爾坎塔拉橋去觀景台係冇車, 要行30mins先到, 唯有焗行

行行下, 我地見倒有條樓梯行上高d o既位, 就上去睇下景觀會唔會好d

雖然未行到去觀景台, 但已經可以望倒成個托雷多古城了

托雷多主教堂

托雷多城堡

行左半個鐘, 就黎到Mirador Toledo觀景台

影完就可以搭L71巴士去返古城裡面, 車費€1.4/人, 慳返半個鐘腳程

L71巴士會經過古城內幾個地方, 雖然車程唔長, 但1個鐘先得1班, 所以都要計好時間

搭左7mins巴士就黎到古城西邊o既聖馬丁橋

康布隆門

皇家聖胡安修道院 Monasterio de San Juan de los Reyes
預計停留時間: 30-45mins
開放時間:10:00-18:45
票價:成人€3

作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-28 09:38 PM

修道院正門

哩個修道院係一間供奉聖若望o既天主教修道院, 1477年已經建成, 係當時o既國王同皇后, 為左慶祝佢地個仔胡安王子出世同前一年打嬴仗而起o既

托雷多d景點收費比巴塞都平得多, 哩間修道院門票都係€3/人, 但入面都幾有睇頭, 非常值得入黎

作者: Somethingwrong    時間: 2020-4-29 08:31 AM

十分詳盡啊!多謝分享。
作者: slkswy35    時間: 2020-4-29 01:46 PM

引用:
原帖由 仙人掌小姐 於 2020-4-27 10:58 PM 發表

今日係成個旅程行得最瘋狂o既一日, 前一晚搭通宵巴士, 今日清晨一到達馬德里, 我地首先去左馬德里o既hostel放低行李, 就搭長途巴士去托雷多, 托雷多係馬德里附近一個小城, 半日就行完, 所以o係托雷多食埋lunch我地就返返馬德里, 下午就參觀馬德里市內o既景點, 之前提過, 由於景點都好集中, 所以景點同景點通常我地都係行去, 結果成日行左 ...
師兄好犀利同好chur喎,搭完長途車放低行李又再出發,半日就可以遊完成個托雷多

我一定無師兄咁好精力,之前我plan托雷多同塞哥維亞分別要用一日既時間去玩
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-29 02:37 PM

引用:
原帖由 slkswy35 於 2020-4-29 01:46 PM 發表

師兄好犀利同好chur喎,搭完長途車放低行李又再出發,半日就可以遊完成個托雷多

我一定無師兄咁好精力,之前我plan托雷多同塞哥維亞分別要用一日既時間去玩 ...
托雷多慢慢玩都玩倒一日
主要係多上斜比較攰
塞哥維亞好細
我覺得比較難挨倒一日
可能我地兩個人,所以行得快啲
如果一大班朋友,互相影下相真係可以玩好耐
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-29 02:38 PM

引用:
原帖由 Somethingwrong 於 2020-4-29 08:31 AM 發表

十分詳盡啊!多謝分享。
多謝捧埸
作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-30 12:25 AM

托雷多市政廳

托雷多總主教府

托雷多主教堂 Catedral de Toledo
預計停留時間: 1hr
開放時間:星期一至六10:00-18:00, 星期日14:00-18:00
票價:成人€12.5

托雷多主教堂係西班牙三大教堂之一, 原本哩度係一座清真寺, 為左完全覆蓋哩座清真寺, o係13世紀初就興建哩座融合左哥德、文藝復興同巴洛克風格o既教堂

教堂有前後門, 哩度係正門

網上有人講由教堂後門入可以唔洗門票, 我地就行一圈走去後門

沿途建築

教堂後門

原來之所以話後門入唔洗錢, 係因為入黎之後,會有欄杆圍住, 遊客可以o係欄杆外面欣賞教堂內部(實則其實係比信眾參拜), 但如果想再行入d, 就要由正門買飛入場 , 但我地睇網上o既blog照片o既次序, 的確係由後門行到去前門, 莫非佢就係由欄杆左面哩個窿穿入黎?!

以東方人o既身材, 打側身就入倒黎, 當然唔建議大家學, 我地係唔想又兜返去正門先以身試法, 教堂門票雖然要€12.5/人, 但比起巴塞o既景點, 依然係非常抵睇

作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-4-30 12:25 AM

由教堂正門出返黎見倒好多人排緊隊入去
教堂門票都有語音導覽, 一黎我地冇買票, 二黎就算聽左都唔知佢講乜, 所以基本上大半個鐘已經行完

作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-5-1 02:42 PM

由於想食lunch o既餐廳仲未開門, 我地就再周圍行下先

托雷多城堡
城堡就o係主教座堂附近, 佢o係3世紀時曾經係羅馬帝國o既宮殿, 後來一度荒廢, 直到15世紀先由當時o既皇帝下令重建, 而成堡o係20世紀又因為西班牙內戰而破壞, 復修之後而家就變成一座軍事博物館, 入場費€5, 由於興趣不大加上冇時間, 我地就冇入去睇

索科多佛廣場
哩度有遊客中心, 托雷多o既觀光小火車售票處都o係哩度, 小火車有語音導覽會介紹經過o既景點, 如果想去我頭先行到隻劇先去到o既Mirador Toledo觀景台, 哩架小火車都會去到, 不過因為中間其他景點都唔會停站, 所以最初我都冇考慮坐小火車

一點鐘餐廳終於開門

La Casa De Damasco係一間食中東菜o既餐廳, 環境都好有特式

叫左一個乜都有d o既中東包餐, 大大份都係€9.5, 已經夠2個人食

太陽門

光輝基督清真寺
又基督又清真係咪好奇怪呢?! 原來相傳11世紀時, 有個國王o係征服托雷多時, 俾清真寺發出o既一道光芒帶領而搵倒裡面一個埋藏左好多年o既基督像,於是國王就o係度舉行左第一場彌撒, 所以清真寺之後就變左做教堂, 直到近代先又變返做清真寺

聖地牙哥教堂
哩座教堂前身同樣係一座清真寺, 所以設計上都加入左好多伊斯蘭元素

羅馬帝國查理五世o既雕像

比薩拉新門
佢係查理五世下令建造o既, 門上面有大大個紋章

由比薩拉新門行10mins就可以去返托雷多o既長途巴士站, 巴士同樣係一個鐘一班, 我地14:15黎到, o岩o岩好搭倒14:30 o既巴士

作者: Dio19273    時間: 2020-5-1 05:39 PM

我去杜麗多嗰時天氣陰好想喊
你入去教堂冇影個聖體匣咩
我有影

圖片附件: 57160416_2365207720189975_6494969207095033856_n.jpg (2020-5-1 05:41 PM, 83.9 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: 57384359_2365208550189892_3822660733280190464_n.jpg (2020-5-1 05:41 PM, 85.18 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: 57548394_2365247963519284_4560857034689347584_n.jpg (2020-5-1 05:41 PM, 116.94 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 仙人掌小姐    時間: 2020-5-1 08:32 PM

引用:
原帖由 Dio19273 於 2020-5-1 05:39 PM 發表

我去杜麗多嗰時天氣陰好想喊
你入去教堂冇影個聖體匣咩
我有影
冇影呀
可能當期時冇為意係咩黎