標題: [政府部門] 政府各局及部門 助理文書主任 [打印本頁]

作者: 388Holder    時間: 2020-7-24 12:08 AM

職位編號:        43300
部門:        政府各局及部門
職位名稱:        助理文書主任
薪酬:        總薪級表第3點(每月港幣15,560元)至總薪級表第15點(每月港幣31,750元)〔附註(e)〕。
入職條件:        申請人必須(a)(i)在香港中學文憑考試五科取得第2級或同等[註(1)]或以上成績[註(2)],其中一科為數學,或具同等學歷;或(ii)在香港中學會考五科取得第2級[註(3)]/E級或以上成績[註(2)],其中一科為數學,或具同等學歷;(b) 符合語文能力要求,即在香港中學文憑考試或香港中學會考中國語文科和英國語文科取得第2級[註(3)]或以上成績,或具同等成績;以及(c)中文文書處理速度達每分鐘20字及英文文書處理速度達每分鐘30字,並具備一般商業電腦軟件的應用知識[註(4)]。
註:        (1) 政府在聘任公務員時,香港中學文憑考試應用學習科目(最多計算兩科)「達標」成績,以及其他語言科目E級成績,會被視為相等於新高中科目第2級成績。
(2) 有關科目可包括中國語文科及英國語文科。
(3) 政府在聘任公務員時,2007年前的香港中學會考中國語文科和英國語文科(課程乙) E級成績,在行政上會被視為等同2007年或之後香港中學會考中國語文科和英國語文科第2級成績。
(4) 申請人如獲邀參加中文及英文文書處理速度測驗及一般商業電腦軟件(包括Microsoft Office Word 2016及Excel 2016)應用知識測驗(簡稱「技能測驗」),通常會在2021年2月或之前接獲通知。申請人如未獲邀參加技能測驗,可視作已經落選。申請人可於公務員事務局網站參閱此招聘計劃的進度(http://www.csb.gov.hk/tc_chi/grade/cs/2323.html)。
(5) 申請人獲邀請參加技能測驗或招聘面試,並不表示其已符合此職位的入職條件。
(6) 由於邀請信或通知信將以電郵方式寄出,申請人須於申請書上提供正確的電郵地址,並有責任查閱有關電郵,以確保邀請信或通知信妥為收悉。
(7) 為提高大眾對《基本法》的認知和在社區推廣學習《基本法》的風氣,政府會測試應徵公務員職位人士的《基本法》知識。獲邀出席招聘面試的申請人,須參加在面試開始前或結束後舉行的《基本法》筆試。申請人在《基本法》知識測試的表現會佔其整體表現的一個適當比重。
職責:        助理文書主任主要執行與下列一個或多個職能範圍有關的一般文書職責,其中可能涉及多類範疇的職務:(a)一般辦公室支援服務;(b)人事;(c)財務及會計;(d)顧客服務;(e)發牌及註冊;(f)為政府律師提供支援,並為法官和法庭使用者提供法庭支援及登記處服務;(g)統計職務;(h)資訊科技支援服務;以及(i)其他部門支援服務。助理文書主任會被調派到本港任何一個地區的政府辦事處工作,須使用資訊科技應用軟件執行職務,並可能須不定時或輪班工作和在工作時穿着制服。
聘用條款:        獲取錄的申請人通常會按公務員試用條款受聘三年。通過試用關限後,或可獲考慮按當時適用的長期聘用條款受聘〔附註(d)〕。
附註:        (a) 申請人於獲聘時必須已成為香港特別行政區永久性居民。
(b) 作為提供平等就業機會的僱主,政府致力消除在就業方面的歧視。所有符合基本入職條件的人士,不論其殘疾、性別、婚姻狀況、懷孕、年齡、家庭崗位、性傾向和種族,均可申請本欄內的職位。
(c) 公務員職位是公務員編制內的職位。申請人如獲取錄,將按公務員聘用條款和服務條件聘用,並成為公務員。
(d) 入職薪酬、聘用條款及服務條件以發出聘書時的規定為準。
(e) 頂薪點的資料只供參考,日後或會有所更改。
(f) 附帶福利包括有薪假期、醫療及牙科診療。在適當情況下,公務員亦可獲得房屋資助。
(g) 如果符合訂明入職條件的申請人為數眾多,招聘部門可以訂立篩選準則,甄選條件較佳的申請人,以便進一步評核。在此情況下,只有獲篩選的申請人會獲邀參加技能測驗╱面試。
(h) 政府的政策是盡可能安排殘疾人士擔任適合的職位。殘疾的申請人如符合入職條件,毋須再經篩選,便會獲邀參加技能測驗╱面試。在適合受聘而有申報為殘疾的申請人和適合受聘程度相若的其他申請人當中,招聘當局可給予前者適度的優先錄用機會。有關政府聘用殘疾人士的政策及其他相關措施載列於《用人唯才:殘疾人士申請政府職位》的資料冊內。申請人可於以下網址參閱該資料冊:https://www.jobs.gov.hk/isps/Dow ... sBooklet_201903.pdf
(i) 持有本港以外學府╱非香港考試及評核局頒授的學歷人士亦可申請,惟其學歷必須經過評審以確定是否與職位所要求的本地學歷水平相若。有關申請人須提供證明文件副本。
(j) 由於網上系統在臨近截止申請日期可能會非常繁忙,而香港郵政亦按疫情而調整服務,申請人宜盡早遞交申請。
申請手續:        申請人必須在截止申請日期或以前透過下列其中一個方式遞交申請書:(a) 網上透過公務員事務局網站(https://www.csb.gov.hk/tc_chi/recruit/7.html);或 (b) 郵寄到查詢地址。如郵寄,信封上的郵戳日期將視為遞交申請書的日期。為避免郵件過期或未能成功派遞,在投寄前請確保信封面已清楚印上或寫上正確地址及已貼上足夠郵資。申請人須自行承擔因未有支付足夠郵資而引致的任何後果。申請表格(G.F. 340 [3/2013修訂版])可在公務員事務局網站(https://www.csb.gov.hk/tc_chi/recruit/application/331.html)下載,或向民政事務總署各區民政事務處民政諮詢中心或勞工處就業科各就業中心索取。請在信封面註明「申請助理文書主任職位」。申請書如資料不全、逾期、並非採用指定表格或以傳真或電郵方式遞交,概不受理。

持有本港以外院校╱非香港考試及評核局所頒授學歷的人士遞交申請時,須夾附修業成績表、文憑/證書及列明有關課程授課形式(例如全日制/兼讀制、在當地院校授課/遙距授課等)證明文件的副本。在網上遞交申請的人士須在2020年8月13日或之前,把有關文件的副本郵寄至查詢地址,並在信封及各證明文件副本每頁上註明網上申請編號。如申請人未能提供證明文件,其申請概不受理。請勿在現階段附上任何文憑/證書或其他學歷證明文件的正本。

至於本地學歷,申請人在現階段毋須遞交證明文件副本。
聯絡地址:        香港添馬添美道2號政府總部西翼7樓公務員事務局一般職系處
查詢電話:        3105 0431或3105 0432
截止申請日期(日/月/年) :        06/08/2020 23:59:00  
刊登職位報章及日期:        明報及英文虎報 (2020年7月24日)
部門網址:        http://www.csb.gov.hk
經互聯網遞交申請:        GF340在線申請
發布日期        24/07/2020
作者: taiwai_1985    時間: 2020-7-24 12:11 AM

又開始
作者: Louis947gg    時間: 2020-7-24 12:13 AM

想考 但差數學 唔知點搞好
作者: JACKPANG117    時間: 2020-7-24 12:20 AM

呢幾日online交唔到表!
作者: 388Holder    時間: 2020-7-24 12:20 AM

出面市道差,可能仲多人申請。
作者: yymandy88    時間: 2020-7-24 12:23 AM

引用:
原帖由 388Holder 於 2020-7-24 12:08 AM 發表

職位編號:        43300
部門:        政府各局及部門
職位名稱:        助理文書主任
薪酬:        總薪級表第3點(每月港幣15,560元)至總薪級表第15點(每月港幣31,750元)〔附註(e)〕。
入職條件:        申請人必須(a)(i)在香港中學文憑考試五科取得第2級或同等[註(1)]或以上成績[註(2)],其中一科為數學,或具同等學歷;或(ii)在香港中學會考五科取得第2級[註(3)]/E級或以上成 ...
會否請文書助理?
作者: 宇宙勇敢的裙    時間: 2020-7-24 12:37 AM

仲以為市道唔好,唔會請人。
作者: Moon0420    時間: 2020-7-24 12:40 AM

引用:
原帖由 JACKPANG117 於 2020-7-24 12:20 AM 發表

呢幾日online交唔到表!
點解呀?
作者: 米高奧雲    時間: 2020-7-24 12:41 AM

引用:
原帖由 388Holder 於 2020-7-24 12:20 AM 發表

係,往屎都平均每次2-3萬,今屆有權上到4-5萬,競爭超大
作者: JACKPANG117    時間: 2020-7-24 12:42 AM

引用:
原帖由 Moon0420 於 2020-7-24 12:40 AM 發表

點解呀?
我用Win7, 加上Chrome、Firefox、Edge,都話版本唔合適! 上星期五都仲入到,呢兩日就唔得! 政府冇理由唔批Win7架?
作者: JACKPANG117    時間: 2020-7-24 12:43 AM

引用:
原帖由 yymandy88 於 2020-7-24 12:23 AM 發表

會否請文書助理?
通常遲幾星期!
作者: Louis947gg    時間: 2020-7-24 12:47 AM

引用:
原帖由 JACKPANG117 於 2020-7-24 12:43 AM 發表

通常遲幾星期!
咁我應該只可以考呢樣 啱啱先見到原來數學要合格 應該就算考番相同資歷都黎唔切
作者: Moon0420    時間: 2020-7-24 12:49 AM

引用:
原帖由 JACKPANG117 於 2020-7-24 12:42 AM 發表

我用Win7, 加上Chrome、Firefox、Edge,都話版本唔合適! 上星期五都仲入到,呢兩日就唔得! 政府冇理由唔批Win7架?
聽日我又試下先
作者: 天下布武    時間: 2020-7-24 12:50 AM

引用:
原帖由 JACKPANG117 於 2020-7-24 12:42 AM 發表

用WIN7可以試下用IE入
作者: ame3738    時間: 2020-7-24 01:26 AM

引用:
原帖由 388Holder 於 2020-7-24 12:20 AM 發表

咁又係, 好過無野撈
作者: wing_414    時間: 2020-7-24 05:26 AM

引用:
原帖由 yymandy88 於 2020-7-24 12:23 AM 發表

會否請文書助理?
ACO申請截止之後就會開board請CA㗎啦,你等多2星期啦
作者: wing_414    時間: 2020-7-24 05:27 AM

@金銆 師姐,開board啦
作者: wing_414    時間: 2020-7-24 05:31 AM

引用:
原帖由 Louis947gg 於 2020-7-24 12:47 AM 發表

咁我應該只可以考呢樣 啱啱先見到原來數學要合格 應該就算考番相同資歷都黎唔切
ACO要會考/DSE 5科pass(包括中英數)
你睇吓你自己會唔會下年DSE考返數學/讀毅進嘅數學科囉~
作者: wkimming    時間: 2020-7-24 05:58 AM

今時今日 有乜嘢文員可以去到月薪三萬一千幾蚊 , 仲包你可以做到65歲, 還可以排公務員隊申請公屋
作者: wing_414    時間: 2020-7-24 06:25 AM

圖片附件: mobile_1.jpg (2020-7-24 06:25 AM, 155.09 KB) / 該附件被下載次數 12

作者: 388Holder    時間: 2020-7-24 07:53 AM

文書助理招聘時間表

圖片附件: 20200724_001746.jpg (2020-7-24 07:53 AM, 88.86 KB) / 該附件被下載次數 16

作者: Nas2458    時間: 2020-7-24 08:08 AM

引用:
原帖由 wing_414 於 2020-7-24 05:26 AM 發表

ACO申請截止之後就會開board請CA㗎啦,你等多2星期啦
係咪confirm?
作者: wing_414    時間: 2020-7-24 08:12 AM

引用:
原帖由 Nas2458 於 2020-7-24 08:08 AM 發表

係咪confirm?

CSB都po得出嚟囉,咁你話呢?

圖片附件: mobile_1.jpg (2020-7-24 08:12 AM, 95.51 KB) / 該附件被下載次數 15

圖片附件: mobile_2.jpg (2020-7-24 08:12 AM, 266.42 KB) / 該附件被下載次數 10

作者: 8/8/2007    時間: 2020-7-24 08:23 AM

做文員有3皮。仲可以排公屋。咩時世
作者: andysan4    時間: 2020-7-24 08:44 AM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: cadeng    時間: 2020-7-24 09:00 AM

又要衝呀
作者: JACKPANG117    時間: 2020-7-24 09:01 AM

引用:
原帖由 天下布武 於 2020-7-24 12:50 AM 發表

用WIN7可以試下用IE入
試左,唔得
作者: andylaw2013    時間: 2020-7-24 09:07 AM

引用:

You may try Win10
作者: andylaw2013    時間: 2020-7-24 09:08 AM

引用:

會否請文書助理?
好似唔請住
作者: wing_414    時間: 2020-7-24 09:09 AM

引用:
原帖由 JACKPANG117 於 2020-7-24 09:01 AM 發表

試左,唔得
公司有冇電腦?有嘅試吓用公司部腦,睇吓報唔報到
再唔係就要upgrade上WIN8/10,或者hardcopy填表㗎啦
作者: andyterry    時間: 2020-7-24 09:14 AM

引用:
原帖由 JACKPANG117 於 2020-7-24 09:01 AM 發表

試左,唔得
唔好煩,寄信la
作者: zodiac10    時間: 2020-7-24 09:18 AM

又要考??
作者: yymandy88    時間: 2020-7-24 09:28 AM

引用:
原帖由 andylaw2013 於 2020-7-24 09:08 AM 發表

好似唔請住
好似話請
作者: zodiac10    時間: 2020-7-24 10:18 AM

8 月咪請CA 囉
作者: yymandy88    時間: 2020-7-24 11:17 AM

引用:
原帖由 zodiac10 於 2020-7-24 10:18 AM 發表

8 月咪請CA 囉
有一年考完試之後有机會in
之後打電話問我中四成績表
唔知係咪中文或者數學要合格
之後都無得in
反而我第一次考就有得in
唔知係唔係每次嘅準則都唔同

作者: wing_414    時間: 2020-7-24 12:02 PM

引用:
原帖由 yymandy88 於 2020-7-24 11:17 AM 發表

有一年考完試之後有机會in
之後打電話問我中四成績表
唔知係咪中文或者數學要合格
之後都無得in
反而我第一次考就有得in
唔知係唔係每次嘅準則都唔同 ...
CA要中四程度+中英pass+有讀數學,ACO先要5科2
作者: yymandy88    時間: 2020-7-24 12:03 PM

引用:
原帖由 wing_414 於 2020-7-24 12:02 PM 發表

CA要中四程度+中英pass+有讀數學,ACO先要5科2
以前唔使中英pass
咁肯定唔得啦
作者: 海邊活潑的小腸    時間: 2020-7-24 12:07 PM

千呼萬喚, 有冇group tg??
作者: wing_414    時間: 2020-7-24 12:22 PM

引用:
原帖由 yymandy88 於 2020-7-24 12:03 PM 發表

以前唔使中英pass
咁肯定唔得啦
CA嘅中英pass係指Form 4-5是但一個試pass咗就已經達到基本要求,會考/DSE pass咗更好添~但如果都無,讀毅進都得
作者: cha1202    時間: 2020-7-24 01:08 PM

上一水70%degree holder
2x%大專學歷
睇嚟都唔係咁易
作者: 傑豬仔    時間: 2020-7-24 01:26 PM

引用:
原帖由 cha1202 於 2020-7-24 01:08 PM 發表

上一水70%degree holder
2x%大專學歷
睇嚟都唔係咁易
毅進學歷呢?ACO請唔請毅進生呢?
作者: 雨中灰達人    時間: 2020-7-24 01:34 PM

引用:
原帖由 傑豬仔 於 2020-7-24 01:26 PM 發表

機會好少……除左大學生仲有大專生……舊制中七…………他們有很多選擇……但試一試無妨……如果請……應該技能测試同面試要好top.
作者: cha1202    時間: 2020-7-24 01:45 PM

引用:
原帖由 傑豬仔 於 2020-7-24 01:26 PM 發表

牌面dse 會考5科合格包中英數就請
毅進好似要重考數學合格先可以
作者: 突然想起    時間: 2020-7-24 01:50 PM

申請定先,準備失業
作者: yaliesther    時間: 2020-7-24 01:50 PM

考左好多次嘅我,今次又努力了!大家加油!
作者: Siutung2015    時間: 2020-7-24 02:08 PM

想問下考過既師兄姐,應唔應該報出面d skill test班?自問excel一般
作者: Mrslow    時間: 2020-7-24 02:11 PM

引用:
原帖由 Siutung2015 於 2020-7-24 02:08 PM 發表

想問下考過既師兄姐,應唔應該報出面d skill test班?自問excel一般
有閒錢,報下無壞。
今時今日,「一般」係唔夠架。
當然,外邊搵到食,梗係唔做 ACO 啦。
入職得 15K,夠交租定夠搭車食飯。
作者: Siutung2015    時間: 2020-7-24 02:17 PM

引用:
原帖由 Mrslow 於 2020-7-24 02:11 PM 發表

有閒錢,報下無壞。
以文員黎講,15K比外面私人公司算高少少,見好多得12-3K
作者: yymandy88    時間: 2020-7-24 02:19 PM

引用:
原帖由 wing_414 於 2020-7-24 12:22 PM 發表

CA嘅中英pass係指Form 4-5是但一個試pass咗就已經達到基本要求,會考/DSE pass咗更好添~但如果都無,讀毅進都得
如果中四都無pass🥺🥺
作者: Mrslow    時間: 2020-7-24 02:22 PM

引用:
原帖由 Siutung2015 於 2020-7-24 02:17 PM 發表

以文員黎講,15K比外面私人公司算高少少,見好多得12-3K
又咁,人地係外邊,三年升主任,五年升經理,十年做總監。
人工福利翻幾翻,又唔會同你講嘅遮。

當然啦,人比人,比死人,
你望下個前輩,2009 年佢 20K,依家佢又幾錢。
如果都係 30K,咁佢就即係慘過 ACO 了。
1. 2009 入職嘅 ACO,最垃圾嘅都 MPS 14
2. 2009 入職嘅 ACO,舊年已拎到「公務員房屋配額」嘅「綠表配額」。
即係可以去抽今次嘅居屋,已婚,家有長者,300萬買到鑽石山嘅話,
等於政府送 300萬俾你!
點解?自己去睇下「星河名居」幾多錢。
作者: Mrslow    時間: 2020-7-24 02:24 PM

引用:
原帖由 yymandy88 於 2020-7-24 02:19 PM 發表

如果中四都無pass🥺🥺
去考「二級工人」,只要求小六程度。
早排有出招聘。
周時都請。多啲留意政府職位空缺網站。
作者: 河原町    時間: 2020-7-24 02:26 PM

引用:
原帖由 Mrslow 於 2020-7-24 02:24 PM 發表

早排有出招聘。
你終於都返嚟啦
作者: kh2995    時間: 2020-7-24 02:28 PM

引用:
原帖由 Mrslow 於 2020-7-24 02:11 PM 發表

有閒錢,報下無壞。
hi

long time no see

你調咗未?

作者: JACKPANG117    時間: 2020-7-24 02:43 PM

引用:
原帖由 andylaw2013 於 2020-7-24 09:07 AM 發表

You may try Win10
先生 / 女士:

謝謝你2020年7月24日致本局的電郵。

就你電郵中所述的情況,我們已諮詢本局的資訊科技管理組。

請知悉微軟已於2020年1月14日終止對Windows 7的支援,使用Windows 7會變得更容易遭受安全性風險和電腦病毒入侵。因此,為盡力減低申請人於G.F. 340 網上申請系統輸入個人資料時的資訊保安風險,G.F. 340 網上申請系統不接受申請人使用Windows 7。請瀏覽 https://www.csb.gov.hk/tc_chi/recruit/2105.html 了解G.F. 340 網上申請系統對操作系統及瀏覽器的要求。

公務員事務局
聘任政策部
作者: JACKPANG117    時間: 2020-7-24 02:44 PM

引用:
原帖由 wing_414 於 2020-7-24 09:09 AM 發表

公司有冇電腦?有嘅試吓用公司部腦,睇吓報唔報到
再唔係就要upgrade上WIN8/10,或者hardcopy填表㗎啦
先生 / 女士:

請知悉微軟已於2020年1月14日終止對Windows 7的支援,使用Windows 7會變得更容易遭受安全性風險和電腦病毒入侵。因此,為盡力減低申請人於G.F. 340 網上申請系統輸入個人資料時的資訊保安風險,G.F. 340 網上申請系統不接受申請人使用Windows 7。請瀏覽 https://www.csb.gov.hk/tc_chi/recruit/2105.html 了解G.F. 340 網上申請系統對操作系統及瀏覽器的要求。

公務員事務局
聘任政策部
作者: yymandy88    時間: 2020-7-24 02:49 PM

引用:
原帖由 Mrslow 於 2020-7-24 02:24 PM 發表

早排有出招聘。
唔鍾意做二級工人
作者: 朱樓瑾    時間: 2020-7-24 03:19 PM

引用:
原帖由 Louis947gg 於 2020-7-24 12:13 AM 發表

想考 但差數學 唔知點搞好
合格就得啦。
作者: wing_414    時間: 2020-7-24 03:21 PM

引用:
原帖由 JACKPANG117 於 2020-7-24 02:43 PM 發表

先生 / 女士:

請知悉微軟已於2020年1月14日終止對Windows 7的支援,使用Windows 7會變得更容易遭受安全性風險和電腦病毒入侵。因此,為盡力減低申請人於G.F. 340 網上申請系統輸入個人資料時的資訊保安風險,G.F. 340 網上申請系統不接受申請人使 ...
咁你部腦真係要upgrade上WIN8/10啦
作者: wing_414    時間: 2020-7-24 03:23 PM

引用:
原帖由 Mrslow 於 2020-7-24 02:22 PM 發表

又咁,人地係外邊,三年升主任,五年升經理,十年做總監。
人工福利翻幾翻,又唔會同你講嘅遮。

當然啦,人比人,比死人,
你望下個前輩,2009 年佢 20K,依家佢又幾錢。
如果都係 30K,咁佢就即係慘過 ACO 了。
1. 2009 入職嘅 ACO,最垃圾嘅都 MPS 14
2. 2009 入職嘅 ACO,舊年已拎到「公務員房屋配額」嘅「綠表配額」。
即係可以去抽今次嘅 ...
慢兄,好耐冇見
作者: wing_414    時間: 2020-7-24 03:24 PM

引用:
原帖由 yaliesther 於 2020-7-24 01:50 PM 發表

考左好多次嘅我,今次又努力了!大家加油!
我又何嘗唔係第3次報考嘅人呢,共勉之啦
作者: Nas2458    時間: 2020-7-24 03:33 PM

我之前個幾次係兩樣(CA+ACO)報曬,幾次都係ACO個邊考typing,有兩次衰typing無得in,另外兩次就係typing ok左,但interview唔得。如果係咁既話我係咪應該要嘗試今次淨係報CA而唔報ACO,因為聽聞CA簡單D。同埋想問兩份個人工相差大唔大?
作者: mschan2016    時間: 2020-7-24 03:33 PM

有冇人已經開左group?

作者: kh2995    時間: 2020-7-24 03:38 PM

引用:
原帖由 Nas2458 於 2020-7-24 03:33 PM 發表

我之前個幾次係兩樣(CA+ACO)報曬,幾次都係ACO個邊考typing,有兩次衰typing無得in,另外兩次就係typing ok左,但interview唔得。如果係咁既話我係咪應該要嘗試今次淨係報CA而唔報ACO,因為聽聞CA簡單D。同埋想問兩份個人工相差大唔大? ...
兩樣都繼續申請啦

文書助理 (Clerical Assistant) (CA)

總薪級表 第1至10點
($13,735 - $24,070)

助理文書主任 (Assistant Clerical Officer) (ACO)

總薪級表 第3至15點
($15,560 - $31,750)
作者: wing_414    時間: 2020-7-24 03:42 PM

引用:
原帖由 Nas2458 於 2020-7-24 03:33 PM 發表

我之前個幾次係兩樣(CA+ACO)報曬,幾次都係ACO個邊考typing,有兩次衰typing無得in,另外兩次就係typing ok左,但interview唔得。如果係咁既話我係咪應該要嘗試今次淨係報CA而唔報ACO,因為聽聞CA簡單D。同埋想問兩份個人工相差大唔大? ...
兩份人工嘅max point都爭成幾千㗎喎,點解唔兩邊都報?
作者: Nas2458    時間: 2020-7-24 03:49 PM

引用:
原帖由 wing_414 於 2020-7-24 03:42 PM 發表

兩份人工嘅max point都爭成幾千㗎喎,點解唔兩邊都報?
因為驚自己又考唔到。同埋之前聽人講CA做滿3年可以內部考入ACO,諗住想考到CA先,然後再考上去,咁樣會唔會可以易D考到ACO?
作者: 胡姫爸爸    時間: 2020-7-24 03:53 PM

40歲請唔請?
作者: Mrslow    時間: 2020-7-24 03:58 PM

引用:
原帖由 wing_414 於 2020-7-24 03:23 PM 發表

慢兄,好耐冇見
加油。

今年競爭肯定大。
佢仲要等埋 DSE 放左榜先出,
都唔知係咪想收返三幾百個 17/8 歲扑扑脆。
作者: Mrslow    時間: 2020-7-24 04:00 PM

引用:
原帖由 胡姫爸爸 於 2020-7-24 03:53 PM 發表

40歲請唔請?
請。

胡姬爸爸咁富貴,竟然會留意呢啲政府底層職位?
作者: 地獄的留言    時間: 2020-7-24 04:05 PM

引用:
原帖由 Nas2458 於 2020-7-24 03:49 PM 發表

因為驚自己又考唔到。同埋之前聽人講CA做滿3年可以內部考入ACO,諗住想考到CA先,然後再考上去,咁樣會唔會可以易D考到ACO?
兩個一齊報 到時in一次就得 符合到aco個分就會offer aco 如果只夠分做ca 就會offer ca
作者: DJ_dondony    時間: 2020-7-24 04:17 PM

做三年CA就有得考內部升ACO?
作者: SUN002    時間: 2020-7-24 04:24 PM

引用:
原帖由 河原町 於 2020-7-24 02:26 PM 發表

你終於都返嚟啦
伺主咁激动,莫非屎san欠你巨債?
作者: wing_414    時間: 2020-7-24 04:27 PM

引用:
原帖由 Mrslow 於 2020-7-24 03:58 PM 發表

加油。

今年競爭肯定大。
佢仲要等埋 DSE 放左榜先出,
都唔知係咪想收返三幾百個 17/8 歲扑扑脆。
放心,我會加油
作者: Mrslow    時間: 2020-7-24 04:28 PM

引用:
原帖由 DJ_dondony 於 2020-7-24 04:17 PM 發表

佢可以改要求。
不過呢,做住 CA 考 ACO,
點都好過經歷公開招聘,果種九死一生嘅折磨⋯⋯

加油啦,入職要求比 CA 更低嘅「二級文化助理員」,
近年入職嘅,做幾年都考到 ACO 閃人!
考到 CA 嘅,肯定叻過佢地啦,應該。
作者: wing_414    時間: 2020-7-24 04:30 PM

引用:
原帖由 Nas2458 於 2020-7-24 03:49 PM 發表

聽聞內部考,問嘅嘢會比街外考嘅難
咁橫掂都係囉,咪報晒2個post囉,橫掂skill test只考一次,係interview要分返開兩個post去in姐
作者: wing_414    時間: 2020-7-24 04:32 PM

引用:
原帖由 地獄的留言 於 2020-7-24 04:05 PM 發表

兩個一齊報 到時in一次就得 符合到aco個分就會offer aco 如果只夠分做ca 就會offer ca
Interview係分開㗎,Skill test就考一次
作者: 土瓜灣雙刀    時間: 2020-7-24 04:38 PM

引用:
原帖由 wing_414 於 2020-7-24 03:24 PM 發表

我又何嘗唔係第3次報考嘅人呢,共勉之啦
你上兩次衰咩呀? 有冇搵人收風呀~~~~~~~
作者: JACKPANG117    時間: 2020-7-24 04:40 PM

引用:
原帖由 wing_414 於 2020-7-24 04:32 PM 發表

Interview係分開㗎,Skill test就考一次
Ching係咪已經入左職?
作者: wing_414    時間: 2020-7-24 04:47 PM

引用:
原帖由 JACKPANG117 於 2020-7-24 04:40 PM 發表

Ching係咪已經入左職?
我?只係個要返足5日嘅N仔小薯一名,今早一擘大眼就睇個app,見到開咗board就即刻開機報名
作者: wing_414    時間: 2020-7-24 04:47 PM

引用:
原帖由 土瓜灣雙刀 於 2020-7-24 04:38 PM 發表

你上兩次衰咩呀? 有冇搵人收風呀~~~~~~~
兩次都係衰interview
作者: cyu0528    時間: 2020-7-24 05:09 PM

引用:

你就想,易D考到... 問嘅問題比公開招聘仲難呀! 報晒2個位再俾錢上堂啦,今年失業率係上升緊,吸引一班失業人士(可能好有料)報名,競爭會比以往大。
作者: yaliesther    時間: 2020-7-24 05:10 PM

引用:
原帖由 cyu0528 於 2020-7-24 05:09 PM 發表

你就想,易D考到... 問嘅問題比公開招聘仲難呀! 報晒2個位再俾錢上堂啦,今年失業率係上升緊,吸引一班失業人士(可能好有料)報名,競爭會比以往大。 ...
講得啱,考內部仲難,好黑暗架!唉。。。
作者: cyu0528    時間: 2020-7-24 05:10 PM

引用:
原帖由 DJ_dondony 於 2020-7-24 04:17 PM 發表

3年年資+靚appraisal+5科2
作者: cyu0528    時間: 2020-7-24 05:13 PM

引用:
原帖由 yaliesther 於 2020-7-24 05:10 PM 發表

係好Q難
作者: cyu0528    時間: 2020-7-24 05:13 PM

引用:
原帖由 yaliesther 於 2020-7-24 05:10 PM 發表

係好Q難
作者: JACKPANG117    時間: 2020-7-24 05:18 PM

引用:
原帖由 wing_414 於 2020-7-24 04:47 PM 發表

我?只係個要返足5日嘅N仔小薯一名,今早一擘大眼就睇個app,見到開咗board就即刻開機報名
上屆我記得你個名! 上屆有冇Waiting?
作者: wing_414    時間: 2020-7-24 05:36 PM

引用:
原帖由 JACKPANG117 於 2020-7-24 05:18 PM 發表

上屆我記得你個名! 上屆有冇Waiting?
JACK師兄,我都想係收waiting呀
作者: Kellybigchu    時間: 2020-7-24 06:17 PM

中英打字都差啲☹️☹️
請問有咩方法可以打快啲?😰😰
作者: 林輸豪69    時間: 2020-7-24 06:35 PM

請大學生太危險啦
作者: yymandy88    時間: 2020-7-24 06:36 PM

引用:
原帖由 林輸豪69 於 2020-7-24 06:35 PM 發表

請大學生太危險啦
大部份都請大學生🙄🙄
作者: bolow    時間: 2020-7-24 06:45 PM

好嘢,又有機會
作者: Maskmama    時間: 2020-7-24 07:20 PM

引用:
原帖由 Mrslow 於 2020-7-24 04:00 PM 發表

請。

胡姬爸爸咁富貴,竟然會留意呢啲政府底層職位?
ACO 48歲請唔請?
作者: wing_414    時間: 2020-7-24 07:28 PM

引用:
原帖由 Kellybigchu 於 2020-7-24 06:17 PM 發表

中英打字都差啲☹️☹️
請問有咩方法可以打快啲?😰😰
一個字:練!
有時間就上網搵篇文,電話set timer,開word檔練
作者: cyu0528    時間: 2020-7-24 08:10 PM

引用:
原帖由 Maskmama 於 2020-7-24 07:20 PM 發表

ACO 48歲請唔請?
請,你過到skill test加面試答得有紋有啱而佢又鍾意你嘅話就有offer
作者: Mrslow    時間: 2020-7-24 08:15 PM

引用:
原帖由 Maskmama 於 2020-7-24 07:20 PM 發表

ACO 48歲請唔請?
依家 65 先退休,49 歲入到職,都仲有 14 年時間,點解唔請?
當然啦,年紀大,但學歷無,電腦過唔到,面試仲差過啲 17/8 歲,
咁就梗係難啲啦。
作者: bolow    時間: 2020-7-24 08:17 PM

引用:

ACO 48歲請唔請?
幾大都申請左先
作者: kh2995    時間: 2020-7-24 08:55 PM

引用:
原帖由 Mrslow 於 2020-7-24 08:15 PM 發表

依家 65 先退休,49 歲入到職,都仲有 14 年時間,點解唔請?
當然啦,年紀大,但學歷無,電腦過唔到,面試仲差過啲 17/8 歲,
咁就梗係難啲啦。 ...
呢一年我果到入職越嚟越後生 + 高學歷 + 外面高人工
作者: Mrslow    時間: 2020-7-24 09:07 PM

引用:
原帖由 kh2995 於 2020-7-24 08:55 PM 發表

呢一年我果到入職越嚟越後生 + 高學歷 + 外面高人工
咁堅?有劍橋哈佛七科 5** 未?

唉,我仲幻想緊,
佢等埋DSE放榜先出招聘咁款,
係咪想要啲 17/8 DSE 畢業妹子。
雖然,都唔到我起筷架喇。

作者: kh2995    時間: 2020-7-24 09:20 PM

引用:
原帖由 Mrslow 於 2020-7-24 09:07 PM 發表

咁堅?有劍橋哈佛七科 5** 未?

唉,我仲幻想緊,
佢等埋DSE放榜先出招聘咁款,
係咪想要啲 17/8 DSE 畢業妹子。
雖然,都唔到我起筷架喇。 ...
唔好堅離地

10A 都做份 MNC 揾幾皮

唔止 17/8, 係 20-25
作者: Maskmama    時間: 2020-7-24 09:25 PM

引用:

ACO 48歲請唔請?
謝謝幾位意見
作者: AhYann1224    時間: 2020-7-24 09:41 PM

我係上屆aco, 今年二月收到offer, 仲等緊入位,請問有冇師兄/ctse知道,簽左acceptance form係咪一定可以入位呢?thanks🙏🏻🙏🏻🙏🏻