標題: [Q&A] 福岡去大阪交通 [打印本頁]

作者: lrway    時間: 2020-7-26 12:31 PM     標題: 福岡去大阪交通

想係2021年尾或2022春季去一次穿州過省式自由行, 福岡大阪都比較熟,之前都去過.

請問有沒有人之前試過福岡過大阪, 如果搭新幹線或國內航線, 邊樣好啲?

想搭新幹線,可以看風景, 但現在如果携帶大型行李,是否要預約申請先可以上車? 謝謝.
作者: sumsum森    時間: 2020-7-26 12:58 PM

穿州過省式...
JR新幹線 .
https://www.westjr.co.jp/global/tc/ticket/ssnk/
或夜巴..
http://japanbuslines.com/tw/
作者: 我在東京很快樂    時間: 2020-7-26 02:58 PM

新幹線好,大型行李用宅急便送到酒店便可,搭新幹線中途仲可以加多幾個景點。
作者: WakikiBB    時間: 2020-7-26 05:44 PM

引用:
原帖由 lrway 於 2020-7-26 12:31 PM 發表

... 福岡過大阪, 如果搭新幹線或國內航線, 邊樣好 ...
如果買到廉航特價內陸機, 加埋行李費, 應該仍然比新幹線平.
計埋出入機場及 Check in 時間, 兩者需時應該差不多.
坐新幹線一程過, 當然比較舒服, 要申報大型行李, 應該係奧運期間措施, 但就算繼續維持, 也只是循例手續吧.
作者: sideguest    時間: 2020-7-27 02:36 AM

引用:
原帖由 lrway 於 2020-7-26 12:31 PM 發表

想搭新幹線,可以看風景, 但現在如果携帶大型行李,是否要預約申請先可以上車? 謝謝. ...
唔予约都可以上車,不過要收¥1000/件,職員會將行李另外放置,如果列車上已無放置空間,你要改搭第二班車.
所謂行李擺放位置,就係我哋成日爭果個尾排椅背位吧
不論你搭指定席或自由席都可以予約,具體情况係點,要試過先知

我係2月頭喺火車站見到張poster,再走向問而得知上述情况,鷄同鴨講可能會有誤差架
作者: sideguest    時間: 2020-7-27 02:48 AM

引用:
原帖由 我在東京很快樂 於 2020-7-26 02:58 PM 發表

新幹線好,大型行李用宅急便送到酒店便可,搭新幹線中途仲可以加多幾個景點。
要計吓費用先喎亦未必即日或隔天送到,大件收¥2200/細件¥1600,兩件就¥3800,某些旅館或到collect point有9折優惠.
作者: Nasdap    時間: 2020-7-27 09:05 AM

如果打算在福岡和大阪之間景點(如廣島)停留,可買「山陽&山陰地區鐵路」pass。行李方面,選擇非繁忙時間列車。
作者: terundc    時間: 2020-7-27 01:03 PM

如果又平又舒服就內陸機、
俾得起當然新幹線、
如果冇去過広島中間可以住兩晚広島、
福岡去広島、広島去大阪好似仲有夜行巴士
作者: kitcckitcc    時間: 2020-7-27 05:29 PM

買到專為遊客而設嘅jal or ana 內陸機票,10000日元包行李,仲有得㨂大阪伊丹機場落,算近兼平
新幹線就隨時可上車,舒服兼全程可用電話上網。用埋火車pass,好似19000日元 ,即係可能貴飛機近倍,不過可用7日。
仲有得畫埋更舒服嘅指定席(架sakura or hikari N700A指定席,仲闊大過飛機商務位,張櫈用嚟瞓覺,舒服到爆!不過Nozomi 嘅指定席係無咁舒服嘅!)
仲可以中停沿途各站玩下
作者: JoJo_J    時間: 2020-7-27 11:42 PM

穿州過省式自由行, 最好自駕, 否則搬行李, 電車地鐵轉月台, 買嘢手提袋, 攰死
作者: sumsum森    時間: 2020-7-28 03:14 PM

穿州過省式 應該係中途停留玩下,再搭下一站吧...
行李就簡潔D ,或寄遞行李至下個站,
搭車,JR 無乜大不了...
作者: 我在東京很快樂    時間: 2020-7-28 05:30 PM

大型行李用宅急便送去後兩三天入住既酒店,用細喼帶兩三日行李輕鬆上路。
作者: hahakit    時間: 2020-7-29 01:23 AM

可以坐山陽山陰北九州pass,20000幾yen,平過飛機兼可以邊行邊玩。
作者: hahakit    時間: 2020-7-29 02:30 AM

引用:
原帖由 hahakit 於 2020-7-29 01:23 AM 發表

可以坐山陽山陰北九州pass,20000幾yen,平過飛機兼可以邊行邊玩。
再平D可以買山陽山陰PASS
自己由福岡去博多,轉新幹線,抵玩
作者: JuicyKong    時間: 2020-7-29 01:04 PM

其實仲可以坐船慳返一晚酒店外,唔使利用朝早嘅時間浪費喺交通上。
作者: 粵X    時間: 2020-7-29 01:56 PM

引用:

想係2021年尾或2022春季去一次穿州過省式自由行, 福岡大阪都比較熟,之前都去過.

請問有沒有人之前試過福岡過大阪, 如果搭新幹線或國內航線, 邊樣好啲?

想搭新幹線,可以看風景, 但現在如果携帶大型行李,是否要預約申請先可以上車? 謝謝. ...
https://www.westjr.co.jp/global/tc/ticket/pass/sanyo_sanin/
福岡大阪,可以考慮買山陽&山陰呢個PASS,沿途可以停站玩,而且包埋關西機場交通,去埋Rinku Premium Outlet都仲得!
作者: sideguest    時間: 2020-7-29 02:17 PM

引用:
原帖由 粵X 於 2020-7-29 01:56 PM 發表

https://www.westjr.co.jp/global/tc/ticket/pass/sanyo_sanin/
福岡大阪,可以考慮買山陽&山陰呢個PASS,沿途可以停站玩,而且包埋關西機場交通,去埋Rinku Premium Outlet都仲得! ...
Pass範圍太大,有時未必係好事,連續7日,會有些趕吧
日本西/九州pass睇落全部係連續使用,反而用細Pass駁細Pass較具彈性,不過要視乎去逗留多少日子
有充裕時間的話,用细pass玩西日本/九州全制霸還可以呢
作者: sideguest    時間: 2020-7-29 02:31 PM

引用:
原帖由 JuicyKong 於 2020-7-29 01:04 PM 發表

其實仲可以坐船慳返一晚酒店外,唔使利用朝早嘅時間浪費喺交通上。
CHing....請問九州/大阪之間邊絛航線係咪打地鋪果隻呢瞓房又乜嘢價錢呢
我只係搭過宮島嘅渡輪,得啲座位亦搭過青森>函館>大間嘅津軽/大函丸渡輪,雖然可以打地鋪,但航程只係個零鐘同3個零鐘,全程甲板睇風景就算
CHing...可否分享吓搭夜航嘅經驗呀
作者: 樹上來了主角    時間: 2020-7-29 02:31 PM

挺想去日本旅游嘅
作者: 粵X    時間: 2020-7-29 03:21 PM

引用:
原帖由 sideguest 於 2020-7-29 02:17 PM 發表

Pass範圍太大,有時未必係好事,連續7日,會有些趕吧
日本西/九州pass睇落全部係連續使用,反而用細Pass駁細Pass較具彈性,不過要視乎去逗留多少日子
有充裕時間的話,用细pass玩西日本/九州全制霸還可以呢 ...
要依自己既行程計好條數,有時每程買,仲平過PASS,所以要識選擇
作者: 粵X    時間: 2020-7-29 03:26 PM

引用:
原帖由 sideguest 於 2020-7-29 02:31 PM 發表

CHing....請問九州/大阪之間邊絛航線係咪打地鋪果隻呢瞓房又乜嘢價錢呢
我只係搭過宮島嘅渡輪,得啲座位亦搭過青森>函館>大間嘅津軽/大函丸渡輪,雖然可以打地鋪,但航程只係個零鐘同3個零鐘,全程甲板睇風景就算
CHing...可否分享吓搭夜航嘅經驗呀 ...
https://www.cityline.co.jp/chinese_h/
網上搵到資料,可以在大阪南港/福岡新門司港的定期渡輪。
作者: sumsum森    時間: 2020-7-29 04:51 PM

引用:
原帖由 sideguest 於 2020-7-29 02:31 PM 發表

CHing...可否分享吓搭夜航嘅經驗呀 ...
N年前,2006 豬仔團搭過, 鹿兒島-大阪夜船.(非純客船)
係貨運及客船,簡約設備,膳食唔得..
加上天氣差,大浪.............暈.
上面粵X師兄資料的就靚,又新,又舒服好多..

但都要留意暈船浪因素是否應付得到.
否則..

圖片附件: A.jpg (2020-7-29 04:51 PM, 86.53 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: sideguest    時間: 2020-7-29 05:46 PM

引用:
原帖由 粵X 於 2020-7-29 03:26 PM 發表

https://www.cityline.co.jp/chinese_h/
網上搵到資料,可以在大阪南港/福岡新門司港的定期渡輪。
呢個正喎
我剩係硏究過福岡>釜山嘅渡輪(玩再入国/90日再逗留),同埋別府去八幡沢(去佐田岬)呢兩條route咋
作者: 粵X    時間: 2020-7-29 06:11 PM

引用:
原帖由 sideguest 於 2020-7-29 05:46 PM 發表

呢個正喎
我剩係硏究過福岡>釜山嘅渡輪(玩再入国/90日再逗留),同埋別府去八幡沢(去佐田岬)呢兩條route咋
不過sumsum森兄咁講,唔怕暈船可以選擇,而且可以節省一晚酒店同交通時間
作者: sideguest    時間: 2020-7-29 06:13 PM

引用:
原帖由 粵X 於 2020-7-29 03:21 PM 發表

要依自己既行程計好條數,有時每程買,仲平過PASS,所以要識選擇
我比較多以長時間逗留,所以要pass駁pass,一個pass完結後,用每程買嘅方法移動,或者用日本人都可以買嘅本地通票(新幹缐/特急要補特急料金).不過九州/西日本呢類local pass較少,亦唔有太多著數,反而東日本就有好多同叫做荀
今年去咗日本避年,23日時間用北九州5日券+南九洲3日券+広島山口5日券串成一個行程; 如果用埋山陰岡山4日券,勉強都算去咗1/5個日本了
作者: 粵X    時間: 2020-7-29 06:20 PM

引用:
原帖由 sideguest 於 2020-7-29 06:13 PM 發表

我比較多以長時間逗留,所以要pass駁pass,一個pass完結後,用每程買嘅方法移動,或者用日本人都可以買嘅本地通票(新幹缐/特急要補特急料金).不過九州/西日本呢類local pass較少,亦唔有太多著數,反而東日本就有好多同叫做荀
今年去咗日本避年,23日時間用北九州5日券+南九洲3日券+広島山口5日券串成一個行程; 如果用埋山陰岡山4日券,勉強都算去咗1/5個日本 ...
我都想好似你咁去日本長時間,我暫時諗到由福岡向神戶大阪果邊玩十幾二十日,而且想去埋四國,睇埋個漩渦!
作者: sideguest    時間: 2020-7-29 06:20 PM

引用:
原帖由 粵X 於 2020-7-29 06:11 PM 發表

不過sumsum森兄咁講,唔怕暈船可以選擇,而且可以節省一晚酒店同交通時間
我叫做搭過一陣仔呢類渡輪,打地鋪唔係個個得,住房就要睇吓價錢了
舊年年尾有朋友由釜山去福岡,我叫佢搭jetfoil,3小時行程,但佢選擇大船/打地鋪過夜,之後佢話呢世都唔再咁搭
作者: 粵X    時間: 2020-7-29 06:22 PM

引用:
原帖由 sideguest 於 2020-7-29 06:20 PM 發表

我叫做搭過一陣仔呢類渡輪,打地鋪唔係個個得,住房就要睇吓價錢了
舊年年尾有朋友由釜山去福岡,我叫佢搭jetfoil,3小時行程,但佢選擇大船/打地鋪過夜,之後佢話呢世都唔再咁搭 ...
我好耐之前都跟過旅行團,坐過呢種渡輪,當時安排兩人一房
作者: sideguest    時間: 2020-7-29 06:23 PM

引用:
原帖由 sumsum森 於 2020-7-29 04:51 PM 發表

N年前,2006 豬仔團搭過, 鹿兒島-大阪夜船.(非純客船)
係貨運及客船,簡約設備,膳食唔得..
加上天氣差,大浪.............暈.
上面粵X師兄資料的就靚,又新,又舒服好多..

但都要留意暈船浪因素是否應付得到.
否則..
11435107 ...
sum兄...2006年
我2016年至開始去日本咋,多多指教呀
作者: sideguest    時間: 2020-7-29 09:12 PM

引用:
原帖由 粵X 於 2020-7-29 06:20 PM 發表

我都想好似你咁去日本長時間,我暫時諗到由福岡向神戶大阪果邊玩十幾二十日,而且想去埋四國,睇埋個漩渦!
在職係比較難放太長假期,唯有續part玩了.
十幾二十日都可以用幾個pass㗎...福岡廣域2日券+広島山口5日券+山陰岡山4日券+関西廣域5日券,隻隻都係較便宜嘅pass.
唯獨是広島去松江嘅500円優惠高速巴士無咗,要俾返正價¥4000,同埋高松去鳴門呢段要自費
作者: 粵X    時間: 2020-7-29 09:44 PM

引用:
原帖由 sideguest 於 2020-7-29 09:12 PM 發表

在職係比較難放太長假期,唯有續part玩了.
十幾二十日都可以用幾個pass㗎...福岡廣域2日券+広島山口5日券+山陰岡山4日券+関西廣域5日券,隻隻都係較便宜嘅pass.
唯獨是広島去松江嘅500円優惠高速巴士無咗,要俾返正價¥4000,同埋高松去鳴門呢段要自費 ...
好多謝你既資料呀,我第日有機會去,會參考你呢個組合!
作者: sideguest    時間: 2020-7-29 11:12 PM

引用:
原帖由 粵X 於 2020-7-29 09:44 PM 發表

好多謝你既資料呀,我第日有機會去,會參考你呢個組合!
版大毋須客氣,大家交流吓吧
西日本/東海/四国/九州啲遊客pass,就如拼圖般,可以砌成半個日本遊.
我舊年9月plan過啦,全程66日,不過同伴話太長,左cut右cut變成31日北陸/上越/信州/名古屋/三重/関西/高松行,而過年23日果轉算係補漏拾遺而已,少咗12日就係四国同埋山陰了
超過7日行程,要揾地方洗衫,一般旅館乾衣機效能差,要大型coin laundry店,兼有低温烘乾功能,至可以防止衣物缩水或變形,Fleece/DryFit/羽絨一樣洗到㗎呢part算係编排行程上最難嘅問題,店舖每多靠近民居,要搭地區巴士或行餐懵至去到
超過14日行程,要諗諗自煮dinner,日本食物偏鹹,我有一半日子係自煮,去完一轉三高都過界

圖片附件: Route.jpg (2020-7-29 11:22 PM, 150.68 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: sumsum森    時間: 2020-7-31 11:19 AM

引用:
原帖由 sideguest 於 2020-7-29 06:23 PM 發表

sum兄.
我2016年至開始去日本咋,...........
我重係停留於小學雞階段咋.
作者: lrway    時間: 2020-7-31 08:09 PM

有很多經驗及有用資料, 多謝大家.
作者: sumsum森    時間: 2020-8-4 11:46 AM

你先選擇自己大概全個行程,乜景點,
才計算用邊個交通方案.........
作者: khoyan    時間: 2020-8-5 10:20 AM

多謝分享, 要慢慢睇...
作者: Aistar    時間: 2020-8-5 04:50 PM

我系坐飛機,好平嘅
作者: bikyo08    時間: 2020-10-13 04:40 PM

乜樓上  d C 兄咁多假期 可以去咁耐旅行 真係羨慕