標題: 【全城等炒魷】疫情之后,大部分職位變得多餘,大公司全數碼化 + 泛民九月再癱瘓社會,下半年會見到開埠以來最慘痛大裁員! [打印本頁]

作者: ujh    時間: 2020-7-26 11:11 PM     標題: 【全城等炒魷】疫情之后,大部分職位變得多餘,大公司全數碼化 + 泛民九月再癱瘓社會,下半年會見到開埠以來最慘痛大裁員!

1. 疫情之後,在家工作好多大公司管理層發覺原來好多員工返工都只是消磨時間,拖住啲工作嚟做,其實好多嘢都可以用一半時間或者半個人手做完,好多公司已經決定永遠不再請新人,好多職位永遠消失。

2. 疫情之後,好多全球大公司都加速大量投資工序和銷售數碼化,避免無人上班帶來的影響,今年過後,網上銷售和很多公司工序在下年將會由人工智能和電腦取代,疫情之後,大家已經習慣咗用手機購物和查詢,所以好多後勤人員,零售點和銷售人員職位將會永遠消失,好多公司已開始着手裁減一半以上人手。

3. 短期之內啲大公司基於社會責任問題和想攞政府津貼,都會扮好人不裁員,但係以我所知好多大公司今年條數都好唔掂,所以下年年頭必定會有大規模裁員潮跟進。

4. 其實我都仲未計算中美貿易戰和今年立法會選舉令香港停擺這兩個負面影響,如果計埋呢兩樣嘢在內,下半年香港經濟一定非常之不樂觀。

泛民控制議會之後會無所不用其極去癱瘓香港民生及經濟,下年將會係香港開埠以來最慘絕人寰的一年,仲要只係開始,因為加上疫情之后的科技改革,香港勞動市場將會面目全非。

點都好,
泛民控制議會之後就是香港步向死亡之匙(時),佢哋就係香港死亡最後一根稻草。

作者: ujh    時間: 2020-7-27 12:08 AM

大家點睇?
作者: VC6618    時間: 2020-7-27 01:32 AM

作者: 姓氏名字    時間: 2020-7-27 02:45 AM

仲可以睇點,自己幫自己搵定後路
作者: Chris.yukman    時間: 2020-7-27 04:14 AM

最後只有公務員同教師成為大贏家,唔駛點做(WFH+恆常停課),又唔會減薪
作者: 心中有真善美    時間: 2020-7-27 04:17 AM

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2020-7-27 04:14 AM 發表

最後只有公務員同教師成為大贏家,唔駛點做(WFH+恆常停課),又唔會減薪
大時代香港未見過咁樣,睇嘢都變哂了,見步行步!
作者: Chris.yukman    時間: 2020-7-27 04:31 AM

引用:
原帖由 心中有真善美 於 2020-7-27 04:17 AM 發表

最怕引發骨牌效應,惡性循環⋯⋯
百業蕭條
作者: $navyseals    時間: 2020-7-27 06:46 AM

根本AI已取代人手,淘汰會由中高層發展到中低層
即係越高薪嘅越快淘汰
作者: $navyseals    時間: 2020-7-27 06:48 AM

世界跟生物一樣會輪迴,成住壞空
作者: ATA6038    時間: 2020-7-27 07:46 AM

一年前,會香港全世界都想過有今日
作者: Deutschland    時間: 2020-7-27 07:58 AM

其實D國際評論早就講AI取代D人既工作,HK雖然好多野慢過人,但已經有緊,D自動炒送機果類.最大問題係呢D一出係永遠取代呢個工種,唔好以為一定要請人,有AI
作者: beelzebub    時間: 2020-7-27 07:59 AM

對!疫情給了很多公司一個啟示,公司多閒人
作者: 商界長長主題    時間: 2020-7-27 08:02 AM

引用:
原帖由 ujh 於 2020-7-26 11:11 PM 發表

1. 疫情之後,在家工作好多大公司管理層發覺原來好多員工返工都只是消磨時間,拖住啲工作嚟做,其實好多嘢都可以用一半時間或者半個人手做完,好多公司已經決定永遠不再請新人,好多職位永遠消失。

2. 疫情之後,好多全球大公司都加速大量投資工序和銷售數碼化,避免無人上班帶來的影響,今年過後,網上銷售和很多公司工序在下年將會由人工智能和電腦取代,疫情之後,大家已經習慣咗用手機購物和查詢,所以好多零售點 ...
正面👍👍這是事實
作者: 一個中國人!    時間: 2020-7-27 08:17 AM

引用:
原帖由 ujh 於 2020-7-26 11:11 PM 發表

2. 疫情之後,好多全球大公司都加速大量投資工序和銷售數碼化,避免無人上班帶來的影響,今年過後,網上銷售和很多公司工序在下年將會由人工智能和電腦取代,疫情之後,大家已經習慣咗用手機購物和查詢,所以好多零售點 ...
好多工種喺可以外判俾內地做,比如好多hotline service都喺廣州深圳,會計行業,秘書公司等等
作者: 波濤性感的羊    時間: 2020-7-27 08:23 AM

還原香港變魚港!做有機耕種、養魚!不過可能月薪台幣44K!
作者: 毒果愛作文    時間: 2020-7-27 08:57 AM

引用:

就好似學校課室闲置左咁耐,dse成績一样咁好(淘傑話),所以好多學校其实都可以拆得,释放返空间出黎俾社会用
作者: askwinglam    時間: 2020-7-27 09:04 AM

以前公司賺錢就算請多左人都無問題,依家經濟衰退其實有好多職位基本上係多餘養懶人
作者: benben999    時間: 2020-7-27 09:10 AM

引用:
原帖由 VC6618 於 2020-7-27 01:32 AM 發表

真的可怕,到時香港失業率達30至40%都似。
而家香港40歲樓下高學歷既大部份都係無業卻自稱係自由工作者既黃C, 靠食父母為生, 實際上計埋佢地既話呢個年齡層失業率最少50%, 舉個例成街都係記者卻是自顧的, 即係除左黑金之外冇收入

作者: yuk777044    時間: 2020-7-27 09:25 AM

叫你老闆唔好請人,自己做埋佢,份糧都慳番
作者: sam1503    時間: 2020-7-27 09:59 AM

未來一定仆街,而家的後遺症未出現
作者: tongtong2047    時間: 2020-7-27 10:04 AM

黃黑暴說要攬炒嗎!
收大信封殺好正常!
作者: 香港神仙    時間: 2020-7-27 10:18 AM

我專郁高層和中層人仕,因為佢地人工過高,不符合公司開源截流方案,所以去年反修例起,已經用人工智能取代佢地職能。

包括會計,市場分析,市場策略,都較由電腦處理,

現在慳了每月幾百萬人工開支。
作者: soilvvang    時間: 2020-7-27 10:23 AM

再差些便会炒
作者: 前往熱情的旅程    時間: 2020-7-27 10:43 AM

作者: amstrong668    時間: 2020-7-27 10:47 AM

引用:
原帖由 心中有真善美 於 2020-7-27 04:17 AM 發表

認同……見步行步
作者: FOII    時間: 2020-7-27 10:50 AM

等睇挑戰最高失業率 8.x %
作者: icantstop    時間: 2020-7-27 10:55 AM

引用:
原帖由 姓氏名字 於 27-7-2020 02:45 AM 發表

仲可以睇點,自己幫自己搵定後路
BNO 或 留學澳洲可以永遠咬糧!趁有錢買機票快做!😹👍
作者: icantstop    時間: 2020-7-27 10:59 AM

引用:
原帖由 $navyseals 於 27-7-2020 06:46 AM 發表

根本AI已取代人手,淘汰會由中高層發展到中低層
即係越高薪嘅越快淘汰
高薪高增值就ok, 高薪因為年資或lai sze fuc 叻就要少心啦,我個10萬收入保險fd 剛剛被炒😢
作者: possum    時間: 2020-7-27 11:03 AM

保險係自僱喎, 都會被炒?
作者: 零死04    時間: 2020-7-27 11:35 AM

可能變得大學生出到來送外賣
作者: rayrayccw    時間: 2020-7-27 12:00 PM

地產行業會成夕陽行業
作者: cablediablo    時間: 2020-7-27 12:06 PM

裁樓主先
作者: bigmouth2006    時間: 2020-7-27 12:06 PM

政府部門可能本身都大把冗員
返工冇野做?
作者: estateman    時間: 2020-7-27 12:31 PM

引用:
原帖由 VC6618 於 2020-7-27 01:32 AM 發表

真的可怕,到時香港失業率達30至40%都似。
中央吾切底消滅黑犯民
香港永久經濟、民生向下
社會分裂
作者: kk2964    時間: 2020-7-27 01:21 PM

政府高官現在簽文件上拉布,扮多嘢做
作者: 香港12    時間: 2020-7-27 01:38 PM

根本上疫症前很多大公司,是浪费资源与人手,我曾去參观数公司,在正常工作時,很多年青员工在工作時间玩手机,上网打机等,反在下午五点下班後,才假裝努力工作给上司或老板看, 而佔大多數這類部门是IT部, Eng, RND部等. 因這些部门較一般部门嚴禁進入, 在此環境下很方便他/她明正言顺玩手机及/或電腦Game, 因是用電腦工作, 在疫情時间更可改家中工作也OK. 更能看見在家工作效率及發現是否可减少员工呢. 現電腦科技進步,很多工種真的不用那麽多人手. 所以疫症過後,真的可以裁了一些冗员. 减少成本. 而亦会改变了一般購物方式從去實体店購物改為网上購物的習惯, 假若能有保障网上購物的素質与欺骗行為, 网上購物真的减少很多不需要的成本,因租金与服務薪金亦是一個龐大开支.所以疫情過后, 很多大公司真的会轉化為數码化及裁去大批冗员是必行的策略.
作者: 高大大大羔羊    時間: 2020-7-27 01:45 PM

有黃絲體支持攬炒罷工,炒左佢地咪得囉🤭
作者: OL公主    時間: 2020-7-27 01:49 PM

引用:

慶幸我夫妻2人各有一層樓, 及有儲蓄習慣.
作者: rambol    時間: 2020-7-27 02:00 PM

引用:
原帖由 FOII 於 2020-7-27 10:50 AM 發表

等睇挑戰最高失業率 8.x %
幾時試過8.x%?
作者: ujh    時間: 2020-7-27 02:27 PM

疫情之后,這個世界已正式進入了一個AI取代人手,失業率超高的常態年代。
作者: 黃昏外圍的象棋    時間: 2020-7-27 02:39 PM

一樣嘅,日日待喺屋企都要發霉晒。
作者: 平常的人    時間: 2020-7-27 02:47 PM

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2020-7-27 04:14 發表

兩大曱甴變種職業
有份攬炒冇份失業
白痴黑青拍肩扮手足
依家就知攬炒死邊個

公墓園,在家中
人工照攞唔返工
教師一樣有合同
學唔返,堂唔上
奉銀不能少一兩
手足黑青停哂工
由得你食西北風
作者: FOII    時間: 2020-7-27 03:44 PM

引用:
原帖由 rambol 於 2020-7-27 02:00 PM 發表

幾時試過8.x%?
作者: 台灣小榴槤    時間: 2020-7-27 03:47 PM

失業率會去到20
作者: 返工會暈    時間: 2020-7-27 03:52 PM

引用:
原帖由 ujh 於 2020-7-27 12:08 AM 發表

大家點睇?
大機構擺明係借勢試緊可能減幾多員工啦
明顯到咁
作者: 微凉之夏    時間: 2020-7-27 03:59 PM

作者: 心中有真善美    時間: 2020-7-27 05:01 PM

香港正在步向毀滅中,死了的香港便會有紅色企業進註,取而代之,大家栻目以待!
作者: Sophia8878    時間: 2020-7-27 05:05 PM

唉!慘喇,香港點算
作者: ujh    時間: 2020-7-27 05:42 PM

慘絕人寰!
作者: chris0080    時間: 2020-7-27 06:02 PM

引用:

個人認為
影響既主要係文職,管理,行政等。
其實全世界個勢不嬲都咁行緊,越黎越務實,越必須的越有價值,係香港比較奇怪,基本仲係三十年前。

低層勞工中短時間其實唔算太重災區,因為成本問題。
其中最難被淘汰既係各類需要大量實戰經驗及技術既專科技術員。而且真正有能力處理問題既專科技術員既訓練同培養都不容易,唔係學校倒模就可以量產,極度需要實戰經驗。
係移動困難及泛用性未處理好之前,就算ai都難以短時間內做到。
所以就算係全球最出名以機械取代人力既德國,前線技術人員既薪酬水平都係當地極高水平。

中層管理及行政類,沒特殊技能的公務員或者會計,律師,法官,人力資源,監管性質等既職業。其實現時AI科技已有能力取代,只係會動搖的群體太大,而且是現時社會形態的中堅階層,同時亦因道德問題,ai掌控人類的倫理的問題。
而從事尖端科技,醫藥研發,創意行業,傳媒行業,it行業,則會存在得比較久。
作者: ddavidd    時間: 2020-7-27 06:14 PM

好現實,不過講得好有道理
作者: ujh    時間: 2020-7-27 06:16 PM

引用:
原帖由 chris0080 於 2020-7-27 06:02 PM 發表

個人認為
影響既主要係文職,管理,行政等。
其實全世界個勢不嬲都咁行緊,越黎越務實,越必須的越有價值,係香港比較奇怪,基本仲係三十年前。

低層勞工中短時間其實唔算太重災區,因為成本問題。
其中最難被淘汰既係各類需要大量實戰經驗及技術既專科技術員。而且真正有能力處理問題既專科技術員既訓練同培養都不容易,唔係學校倒模就可以量產,極度需要實戰經驗。
係移動困難及泛用性未處理好之前,就算 ...
好可惜喺香港嘅工種主要都係屬於人工智能和科技可以代替的那一種,今年間間公司都極速加快用科技代替後勤和前線,真正大裁員下年會見真章,而且大部分香港公司都好冇社會責任。
作者: @PICO@    時間: 2020-7-27 06:23 PM

引用:

咪要多謝泛民成功攬炒 law
作者: ujh    時間: 2020-7-27 06:28 PM

引用:
原帖由 @PICO@ 於 2020-7-27 06:23 PM 發表

咪要多謝泛民成功攬炒 law
政治+疫情+科技=香港2021大蕭條,九月之后泛民控制議會之後就是香港步向死亡之匙。
作者: 十二子    時間: 2020-7-27 07:01 PM

今次香港係比垃圾政府整死佢地自己。
作者: kk2964    時間: 2020-7-27 07:18 PM

肥鷄餐?
作者: ujh    時間: 2020-7-27 07:54 PM

飯民會將立法會變成戰場,令政府停擺不能正常運作,香港變成第三世界國家一樣,陷入一片混亂,民不聊生。外資撤走,大部分人失業,飯民又反過來指責政府失職,所有香港人最後變得歇斯底里
作者: Babi789    時間: 2020-7-27 08:08 PM

這post 一出,有人立即話自己剛做到5年來都話唔識的嘢

作者: 一風堂    時間: 2020-7-27 08:17 PM

引用:
原帖由 ujh 於 2020-7-27 12:08 AM 發表

大家點睇?
無眼睇
作者: ujh    時間: 2020-7-27 08:31 PM

引用:
原帖由 Babi789 於 2020-7-27 08:08 PM 發表

這post 一出,有人立即話自己剛做到5年來都話唔識的嘢
大遲啦.....
作者: ujh    時間: 2020-7-27 09:20 PM

引用:
原帖由 kk2964 於 2020-7-27 07:18 PM 發表

肥鷄餐?
咪發夢啦!
作者: 東方忍    時間: 2020-7-27 09:25 PM

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2020-7-27 04:14 AM 發表

政府處鼻可以比班友食幾耐?
作者: leonlai2007    時間: 2020-7-27 09:36 PM

無㗎啦,死硬
作者: 祝你贏多啲!    時間: 2020-7-27 10:31 PM

連帶關係
作者: ujh    時間: 2020-7-27 10:34 PM

香港下半年即將變成人間地獄!
作者: ujh    時間: 2020-7-27 11:26 PM

典算?
作者: leonlai2007    時間: 2020-7-27 11:45 PM

引用:

好想做政府工
作者: Chris.yukman    時間: 2020-7-28 12:02 AM

引用:
原帖由 leonlai2007 於 2020-7-27 11:45 PM 發表

好想做政府工
最好做高官或局長,只需面皮厚,不要有常識,不需要負責
作者: ke2011    時間: 2020-7-28 12:17 AM

Mola mola, 一係「work from Home 有開工 無收工」忙到扒街,一係無嘢做數手指等X
作者: buchai    時間: 2020-7-28 12:28 AM

我覺得衰到出年 都返唔到2018水平
作者: buchai    時間: 2020-7-28 12:31 AM

引用:
原帖由 tongtong2047 於 2020-7-27 10:04 AM 發表

黃黑暴說要攬炒嗎!
收大信封殺好正常!
希望班仆街快啲俾人炒,但佢哋攬炒搞埋其他人就好無辜
作者: may2kwan    時間: 2020-7-28 12:37 AM

點解係飯民癱瘓社會啊?
不是說他們已是舊電池嗎(無影響力) ?
作者: 快慢必坐監    時間: 2020-7-28 12:42 AM

作者: 黃昏忽然    時間: 2020-7-28 01:17 AM

好好感受下,手足有排嘆
作者: 天生綠色腳指    時間: 2020-7-28 01:18 AM

引用:

希望政府炒人先
作者: 天生綠色腳指    時間: 2020-7-28 01:21 AM

引用:
原帖由 毒果愛作文 於 2020-7-27 08:57 AM 發表

就好似學校課室闲置左咁耐,dse成績一样咁好(淘傑話),所以好多學校其实都可以拆得,释放返空间出黎俾社会用
根本就係,馬鞍山幾間垃圾band3,應該合并埋,釋放返幾塊地起樓
作者: spy12    時間: 2020-7-28 02:39 AM

引用:

仲有IT人加IT公司,特別係專營IT服務,解決方案為主業公司同網購、網上外賣服務平台公司疫情下仲赚多咗。數據中心就可能差啲,海外大公司撤出香港加上未來新海底電纜又唔連香港令需求減少,但都未至於要炒人。
作者: ujh    時間: 2020-7-28 03:01 AM

引用:
原帖由 spy12 於 2020-7-28 02:39 AM 發表

仲有IT人加IT公司,特別係專營IT服務,解決方案為主業公司同網購、網上外賣服務平台公司疫情下仲赚多咗。數據中心就可能差啲,海外大公司撤出香港加上未來新海底電纜又唔連香港令需求減少,但都未至於要炒人。 ...
我相信it公司只係好少數受惠嘅行業
作者: chinabear1965    時間: 2020-7-28 03:32 AM

多左人做保安
作者: LoveMadeMeSick    時間: 2020-7-28 07:05 AM

是不可能的,因為政府發錢去keep job.
作者: leonlai2007    時間: 2020-7-28 08:35 AM

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2020-7-28 12:02 AM 發表

最好做高官或局長,只需面皮厚,不要有常識,不需要負責
咁又唔好,我要求好低,10萬一個月嘅職位就夠
作者: 水面    時間: 2020-7-28 09:00 AM

黃屍死全家
作者: ujh    時間: 2020-7-28 11:39 AM

引用:
原帖由 LoveMadeMeSick 於 2020-7-28 07:05 AM 發表

是不可能的,因為政府發錢去keep job.
政府冇可能頂得到養甘多人。
作者: kk2964    時間: 2020-7-28 11:54 AM

引用:
原帖由 天生綠色腳指 於 2020-7-28 01:18 AM 發表

希望政府炒人先
炒人?好難啦?續多五年到 65歲
作者: ujh    時間: 2020-7-28 12:00 PM

引用:
原帖由 kk2964 於 2020-7-28 11:54 AM 發表

炒人?好難啦?續多五年到 65歲
政府工工資福利又唔係低,點解佢哋有特權唔可以裁員?有冗員就要炒!
作者: 一人行    時間: 2020-7-28 12:13 PM

今後政府工應該會越嚟越吃香,職業保障已經贏曬。
作者: 2000168fan    時間: 2020-7-28 12:14 PM

公司為節省成本 請大陸專才仲pk
作者: kk2964    時間: 2020-7-28 12:20 PM

引用:
原帖由 ujh 於 2020-7-28 12:00 PM 發表

政府工工資福利又唔係低,點解佢哋有特權唔可以裁員?有冗員就要炒!
政府工係阿公錢嗎
作者: 子時小小手機    時間: 2020-7-28 12:20 PM

啊!
作者: ujh    時間: 2020-7-28 12:21 PM

引用:
原帖由 一人行 於 2020-7-28 12:13 PM 發表

今後政府工應該會越嚟越吃香,職業保障已經贏曬。
政府工私人工要攬炒!一齊裁員。
作者: ujh    時間: 2020-7-28 12:23 PM

引用:
原帖由 kk2964 於 2020-7-28 12:20 PM 發表

政府工係阿公錢嗎
要裁一齊裁,香港一齊炒。
作者: 秋天硬硬的回覆    時間: 2020-7-28 12:35 PM

有得食好食
作者: 半夜富有薯仔    時間: 2020-7-28 12:57 PM

我考左保安證,點都有出路既
作者: 一個中國人!    時間: 2020-7-28 02:49 PM

引用:
原帖由 possum 於 2020-7-27 11:03 AM 發表

保險係自僱喎, 都會被炒?
咪就喺,保險AA有10萬收入直頭自己請team人做阿頭喔,自僱點炒?
作者: 彩霞奔放的妹妹    時間: 2020-7-28 03:05 PM

引用:
原帖由 平常的人 於 2020-7-27 02:47 PM 發表

兩大曱甴變種職業
有份攬炒冇份失業
白痴黑青拍肩扮手足
依家就知攬炒死邊個

公墓園,在家中
人工照攞唔返工
教師一樣有合同
學唔返,堂唔上
奉銀不能少一兩
手足黑青停哂工
由得你食西北風 ...
師兄唔係
平常的人
出口成詩
通俗易明
世詩人
作者: 黃金38    時間: 2020-7-28 03:23 PM

引用:

人工減到97年水平,又唔係未試過
作者: 畫畫工匠    時間: 2020-7-28 03:28 PM

作者: estateman    時間: 2020-7-28 03:40 PM

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2020-7-27 04:31 AM 發表

最怕引發骨牌效應,惡性循環⋯⋯
百業蕭條
今次香港難以番生
大陸亦經濟向下
世界各地已經半死⋯⋯相信艱難日子只是剛剛開始
作者: 平常的人    時間: 2020-7-28 03:42 PM

[quote]原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2020-7-28 15:05 發表

師兄唔係平常的人
出口成詩通俗易明

師弟藏頭
露尾匪類

作者: 彩霞奔放的妹妹    時間: 2020-7-28 03:44 PM

引用:
原帖由 ujh 於 2020-7-27 10:34 PM 發表

香港下半年即將變成人間地獄!
講到香港變成人間地獄,我帖返2019年8月底所寫的''香港警世录二",重新提醒有緣的香港人,以備萬變。

香港警世录二
自6月→8月份,香港人自製''無情天道"(警世一己講清楚),把香港從天堂推落了地獄門,香港就此失去了天運。經歷過校園煉獄,地獄火洗煉,香港終於進入了地獄精煉=人間地獄。
生活在人間地獄,廿年不會行運,人衹是行屍走肉,没有靈魂,冇快樂冇安全,祇有痛苦+災難連連,死亡率加快,意外特別多,無論你幾小心,恶鬼總是在你後面,噩耗重重,生不如死!
往後港人生存靠的是自身運氣及港人先輩的福蔭庇佑。上天有好生之得也帮不了港人,己歸屬了地判。
想避開這一厄運,現在唯一辦法是離港避世辟邪自救。
香港警世录二,2019年8月底。