標題: [大灣區] 請問大家,現在超過70歲以上老人家, 返大陸可以直接居家隔離嗎? [打印本頁]

作者: iouyyy    時間: 2020-8-2 05:04 PM     標題: 請問大家,現在超過70歲以上老人家, 返大陸可以直接居家隔離嗎?

謝謝,謝謝
作者: KWKF    時間: 2020-8-2 05:43 PM

引用:
原帖由 iouyyy 於 2020-8-2 05:04 PM 發表

謝謝,謝謝
No! 只可以 2+12
作者: 一個中國人!    時間: 2020-8-2 06:42 PM

引用:
原帖由 KWKF 於 2020-8-2 05:43 PM 發表

請問,打去深圳邊個部門可以問到相關政策?我媽70歲想帶兩個孫返深圳,THX
作者: iouyyy    時間: 2020-8-2 06:45 PM

引用:
原帖由 KWKF 於 2020-8-2 05:43 PM 發表

先謝謝,
不明白2+12是什麼意思?
作者: KWKF    時間: 2020-8-2 06:49 PM

引用:
原帖由 iouyyy 於 2020-8-2 06:45 PM 發表

先謝謝,
先到酒店入住前做一次核酸等結果出,住兩日做多一次都無問題剩返個12日就返屋企隔離
作者: for158    時間: 2020-8-2 06:50 PM

引用:
原帖由 iouyyy 於 2020-8-2 06:45 PM 發表

先謝謝,
2意思係二日呀,過關送你去洒店抽取樣本,之後你係洒店訓一晚,明天驗檢到陰性,再送你去目的地隔離12日(以上純粹估計,有錯麻煩更正🙏🏽)
作者: KWKF    時間: 2020-8-2 06:53 PM

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2020-8-2 06:42 PM 發表

請問,打去深圳邊個部門可以問到相關政策?我媽70歲想帶兩個孫返深圳,THX
70歲以上14歲以下 都可以申請 2日酒店加12日居家,你個case 完全合晒資格,最緊要街道辦 同 業主 OK
作者: 路人甲或乙    時間: 2020-8-2 07:27 PM

引用:
原帖由 for158 於 2020-8-2 06:50 PM 發表

2意思係二日呀,過關送你去洒店抽取樣本,之後你係洒店訓一晚,明天驗檢到陰性,再送你去目的地隔離12日(以上純粹估計,有錯麻煩更正🙏🏽)
只係深圳還係廣東其它地區都可以申請2+12?
作者: 馬路肥肥樹根    時間: 2020-8-2 07:27 PM

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2020-8-2 06:42 PM 發表

为妥善应对近期香港新冠肺炎疫情变化,保障经深港口岸入境人员的安全健康和通关秩序,经粤港双方沟通协商,现通告如下:

自2020年7月17日上午10:00时起,由香港经深港口岸入境人员入境时必须持有香港特区政府认可的具备资质的检测机构出具的72小时内核酸检测阴性结果证明,并接受14天集中隔离医学观察。经批准豁免入境隔离的重要公务商务人员、跨境货车司机、跨境学生以及符合粤港两地隔离医学观察互认政策的人员,继续执行现行规定。

特此通告。
https://www.jfdaily.com/wx/detail.do?id=270385

作者: 馬路肥肥樹根    時間: 2020-8-2 07:39 PM

引用:

老弱婦孺可申居家檢疫
港人入境深圳後,需填寫「個人基本信息」、「健康申明卡」和「新冠肺炎疫情防控重點人員移交記錄單」,並要接受海關的入境衞生檢疫。旅客入境後,會由口岸工作人員帶到深圳市政府指定酒店隔離十四日,並要在首日接受核酸檢測,旅客要自行承擔每日四百元人民幣的食宿費。
若旅客為七旬長者、十四歲或以下少年、孕婦、長期病患者等,當抵達隔離酒店後,可申請居家檢疫,同行人士亦能一同回家,住所將被貼上封條。在深圳有獨立居所的人,在酒店隔離七日、第二次核酸檢測結果呈陰性後,亦可以搬回家中完成餘下的七日檢疫。
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200713/mobile/odn-20200713-0713_00176_003.html
作者: eddie2009    時間: 2020-8-2 07:55 PM

請問知道否如果陪同者可否與老人家在酒店同一房間隔離兩天?
作者: Love丽    時間: 2020-8-2 08:32 PM

作者: 一個中國人!    時間: 2020-8-2 08:46 PM

引用:
原帖由 馬路肥肥樹根 於 2020-8-2 07:39 PM 發表

老弱婦孺可申居家檢疫
港人入境深圳後,需填寫「個人基本信息」、「健康申明卡」和「新冠肺炎疫情防控重點人員移交記錄單」,並要接受海關的入境衞生檢疫。旅客入境後,會由口岸工作人員帶到深圳市政府指定酒店隔離十四日,並要在首日接受核酸檢測,旅客要自行承擔每日四百元人民幣的食宿費。
若旅客為七旬長者、十四歲或以下少年、孕婦、長期病患者等,當抵達隔離酒店後,可申請居家檢疫,同行人士亦能一同回家,住所將被 ...
THX🙏🙏Ching資料
作者: luckykcob    時間: 2020-8-2 09:52 PM

No
作者: BVB    時間: 2020-8-3 04:40 AM

內地每個省市入境要求,集中隔離,係官方硬性執行公告!
而申請家居,2+12或7+7, 係比合乎條件,比隔離人仕係酒店向駐守人員申請!
至於可否轉家居,係由住區地區辦/街道辦去審批,酒店防控人員無直接審批權!
呢度好多曾經或在隔離人仕,所見所聞,或遇過的情況,並唔一定百份百答可否,只係比意見!
有些地區辦/業主,肯合作幫忙,有些覺得安排人返去,要跟好多工夫,未必幫人搞!
就好多人問,可否同房呀,夫妻,朋友,大人細路,老幼,不同酒店或case, 都出現唔同答案!
所有回帖,並唔保證你得定唔得,希望所有返去隔離人仕,抱住平常心,参考各意見,到酒店自己再去親自要求!
作者: 紫色的膠袋    時間: 2020-8-7 04:38 PM

想問下如果我同老人家一同回深圳隔離14日後
(1)我可否隔離完當日回香港?還是要再做任何檢測證明?
(2)回香港是否亦要隔離14日?
作者: hpyforever2013    時間: 2020-8-7 04:46 PM

引用:
原帖由 紫色的膠袋 於 2020-8-7 04:38 PM 發表

想問下如果我同老人家一同回深圳隔離14日後
(1)我可否隔離完當日回香港?還是要再做任何檢測證明?
(2)回香港是否亦要隔離14日?
24小時香港核酸証明,根本攞唔到,無機會入國內境。
作者: 紫色的膠袋    時間: 2020-8-7 04:51 PM

引用:
原帖由 hpyforever2013 於 2020-8-7 04:46 PM 發表

24小時香港核酸証明,根本攞唔到,無機會入國內境。
唉,我家老人家想回鄉住,等左幾個月都未等到
,我份工又唔可以請咁多日假,老人家又唔識字,我一定要同佢上
作者: BVB    時間: 2020-8-7 04:59 PM

引用:
原帖由 紫色的膠袋 於 2020-8-7 04:51 PM 發表

"24小時香港核酸証明,根本攞唔到,無機會入國內境",呢個人仕回覆錯,可以不理!
跟入境程序,可以即時返香港家居隔離!
作者: KWKF    時間: 2020-8-7 05:49 PM

引用:
原帖由 紫色的膠袋 於 2020-8-7 04:51 PM 發表

你老人家返邊先,先聯絡好鄉下個邊街道辦。因為比你返去居家隔離都要個邊街道辦應承同埋過嚟接
作者: amaebi2012    時間: 2020-8-7 07:37 PM

引用:

師兄,慎重考慮清楚先,2人核酸檢查加洒店隔離唔少野的,差不多皮半港元起碼,一來一回又成個月,14日+14日,要放一個月假再加皮半野,一動不如一静~
要返工就唔好唸啦,現在hk咁既市道~
作者: LILITC    時間: 2020-8-10 07:54 PM

引用:

我同你有相同煩惱,我返工上唔到去,老人家想返福建
作者: KWKF    時間: 2020-8-10 10:29 PM

引用:
原帖由 LILITC 於 2020-8-10 07:54 PM 發表

福建唔好諗啦,直接飛去21日隔離,就算深圳隔離完去到當地都要加監7日
作者: 紫色的膠袋    時間: 2020-8-11 10:37 AM

引用:
原帖由 LILITC 於 2020-8-10 07:54 PM 發表

老人家想返好幾個月,一直都返唔到。又唔知有冇/咩機構可以協助下😞😞
作者: BVB    時間: 2020-8-11 12:04 PM

引用:
原帖由 紫色的膠袋 於 2020-8-11 10:37 AM 發表

老人家想返好幾個月,一直都返唔到。又唔知有冇/咩機構可以協助下😞😞
二邊防控硬規定!
豁免隔離只有3類人員申請,學童,商務,中港運輸!
人道理由係唔可以的,無辦法!
作者: 樹上花花魚    時間: 2020-8-11 02:27 PM

早知就待喺大陸,而家疫情太嚴重