標題: [傢俬電器] 大眼雞 定 上置式洗衣機好 [打印本頁]

作者: Yannifwy    時間: 2021-2-27 11:56 AM

準備入新屋 想知大眼雞同上置式洗衣邊樣好D? 最主要係咩分別?

作者: 也屎啦你    時間: 2021-2-27 12:03 PM

作者: HEIDIBOOGIE    時間: 2021-2-27 12:17 PM

你放洗衣機的位置係點? 窄深或闊窄?
作者: alan2566    時間: 2021-2-27 12:19 PM

功能上分別唔會好大,係睇你開門位置邊樣方便或是否需闊度是否需超窄決定

作者: clogalaxy    時間: 2021-2-27 12:19 PM

大眼雞先有二合一
作者: 核心花花羊    時間: 2021-2-27 12:25 PM

我覺得上置方便啲
作者: 佛肥    時間: 2021-2-27 12:28 PM

作者: 減肥唔准減對波    時間: 2021-2-27 12:37 PM

如果想啲衫無咁快殘,揀大眼雞啦
作者: ww524ww    時間: 2021-2-27 12:44 PM

兩款也用過,大眼雞好用好多!個當然要計翻擺放空間。
作者: Yannifwy    時間: 2021-2-27 12:47 PM

引用:
原帖由 HEIDIBOOGIE 於 2021-2-27 12:17 PM 發表

你放洗衣機的位置係點? 窄深或闊窄?
深深地但又唔算窄
作者: 公園熱情的魚蛋    時間: 2021-2-27 12:51 PM

上置式平又慳水,大眼雞貴但慳位
作者: hikit2002    時間: 2021-2-27 12:53 PM

睇下你新屋空间有几大 细既就日式啦
作者: sdmy    時間: 2021-2-27 12:57 PM

引用:
原帖由 公園熱情的魚蛋 於 2021-2-27 12:51 PM 發表

第一次聽到上置式慳水。
作者: ggggkin    時間: 2021-2-27 01:01 PM

日式上置, 可以隨時開蓋加多件衫
大眼雞慳位, 可以放櫃底
不過呢兩種滾筒有污垢好難清潔, 歐式上置就容易清潔滾筒
作者: manhong1128    時間: 2021-2-27 01:02 PM

引用:
原帖由 公園熱情的魚蛋 於 27-2-2021 12:51 PM 發表

大眼雞慳位?剩係佢隻門打開你都要預佢空間啦
作者: 百家樂研究生    時間: 2021-2-27 01:13 PM

上置式,大眼雞會有機會漏水和開唔到門。
作者: 殘廁變態的豬豬    時間: 2021-2-27 01:13 PM

引用:
原帖由 公園熱情的魚蛋 於 2021-2-27 12:51 PM 發表

第一次聽到大眼雞慳位,單係開機門都要預留不少位置
作者: 另一個天堂    時間: 2021-2-27 01:18 PM

如果有得揀(有空間),上置感覺好d
作者: 金鴻峰    時間: 2021-2-27 01:22 PM

大眼雞
作者: fco6636    時間: 2021-2-27 01:23 PM

引用:
原帖由 Yannifwy 於 2021-2-27 11:56 AM 發表

準備入新屋 想知大眼雞同上置式洗衣邊樣好D? 最主要係咩分別?

https://www.consumer.org.hk/sites/consumer/files/acticle_thumb/news_press_releases/W1506_WashingMachine01ps.jpg
大眼雞,機頂可以放嘢
作者: 門外捉鳳凰    時間: 2021-2-27 01:26 PM

要睇你家擺放空间才能决定,兩种都各有好處
作者: 花生之友    時間: 2021-2-27 01:46 PM

大眼雞側門相對易漏水
作者: 潮吹    時間: 2021-2-27 01:48 PM

大眼雞洗得乾淨好多
作者: thepublic    時間: 2021-2-27 02:07 PM

大眼雞
衫褲都可以著耐D
之前用上置式,年年都洗爛衫褲
慳到既電費都補唔上買衫褲錢。。。
作者: hellexpress    時間: 2021-2-27 02:08 PM

引用:
原帖由 Yannifwy 於 2021-2-27 11:56 AM 發表

https://www.consumer.org.hk/sites/consumer/files/acticle_thumb/news_press_releases/W1506_WashingMachine01ps.jpg
大眼雞功能多D靜D
上置式洗衫乾淨過大眼雞
作者: goldenfat    時間: 2021-2-27 02:10 PM

大眼雞會震到跳舞及逃走,我自已鐘意日式上置揭蓋。
作者: lanlicyuen    時間: 2021-2-27 02:13 PM

上置式可臨時加衫。
大眼雞洗得乾淨。
作者: MYPIZZA    時間: 2021-2-27 02:26 PM

引用:

大眼仔洗衫乾淨好多
作者: ken61680    時間: 2021-2-27 02:28 PM

好視乎擺位,大眼雞上面都可以放嘢,做櫃做貼都得,但頂揭就唔得,但頂揭放衫拎衫都方便啲,大眼雞就好多時都要彎腰,頂揭可以中途加衫(漏咗),頂揭洗衫時間短啲,大眼雞唔得,大眼雞洗得乾淨啲,脫水後啲衫又無咗皺......

以上所講嘅頂揭係指日本機,歐洲機就完全唔建議

3種都用過
作者: MYPIZZA    時間: 2021-2-27 02:29 PM

引用:
原帖由 sdmy 於 2021-2-27 12:57 PM 發表

第一次聽到上置式慳水。
信網上言論者雙目失明
討論下好啦
記住最後都係靠自己,千祈唔好信sales同網友9up
作者: ken61680    時間: 2021-2-27 02:30 PM

其實唔只咁分,就算某類型唔同牌子型號都有分轉速,大細,呢啲都要留意
作者: Yannifwy    時間: 2021-2-27 02:30 PM

引用:
原帖由 潮吹 於 2021-2-27 01:48 PM 發表

大眼雞洗得乾淨好多
原來係咁
作者: 西部鬆弛的通道    時間: 2021-2-27 02:31 PM

引用:

你錯喎, 大眼雞先係慳水, 慳到過水都唔乾淨
永遠洗完都仲有泡
作者: yeungph    時間: 2021-2-27 02:42 PM

用幾十年上置,最近四年第一次用大眼Miele,覺得大眼好。
作者: 家中富有師兄    時間: 2021-2-27 02:49 PM

上置平D!大眼雞貴D!
作者: 18年建造的好漢    時間: 2021-2-27 02:54 PM

點只呢兩種啊, 
仲有歐洲式, 

有滾筒既, 洗得乾淨, 用少水, 時間耐, 用電多, 冇咁易洗爛衫, 
日式用多水, 時間快, 用電少, 但好易因為衫纏埋一齊而洗唔淨, 越大件越易洗唔淨, 
但可以放書包, 背包入去洗 
作者: 288328832883    時間: 2021-2-27 02:56 PM

二款刀用過 感覺上大眼靜啲 机頂又可放嘢 方型較阻地方 啲衫吾覺邊款會干淨啲 比禾会揀大眼
作者: amstrong668    時間: 2021-2-27 02:57 PM

引用:
原帖由 fco6636 於 2021-2-27 01:23 PM 發表

大眼雞,機頂可以放嘢
冼衫 又咪要搬 走机頂d嘢,同上置式 1   狗樣
作者: 農場幼小的羊    時間: 2021-2-27 03:09 PM

引用:
原帖由 goldenfat 於 2021-2-27 02:10 PM 發表

大眼雞會震到跳舞及逃走,我自已鐘意日式上置揭蓋。

作者: sweetandsour    時間: 2021-2-27 03:09 PM

引用:
原帖由 Yannifwy 於 2021-2-27 02:30 PM 發表

原來係咁
香港地空間好重要,大眼雞个頂可放很多嘢,洗碗机,微波爐呀!...功能/慳不慳水电係其次了
作者: 大聚焦    時間: 2021-2-27 03:16 PM

引用:
原帖由 Yannifwy 於 2021-2-27 12:47 PM 發表

深深地但又唔算窄
洗衣機每個家庭必需品。
第一睇你地方排水,入水,作業位置。
第二,大眼雞慳水,機頂可以放好多嘢或者可以入厨貴裡。但維唔方便,又經常會细細件夾死機,再個門位膠容易損壞漏水。價錢肯定比波輪貴。
第三,波輸機比較簡單方便,便時點開關也可以,就是機頂空間唔可以放置其他嘢,再且抽水聲比較大聲省電,但洗衣機有重量限制。
第四,波輪洗衣機可以洗比較多衣服。但大眼雞比較易乾净。
第五。買洗衣機如何有位置可以配有風乾作用,方便回南天带来不方便的情况。如果唔需要就盡量簡單,因爲每一平方幾十萬價值。
作者: kwma    時間: 2021-2-27 03:21 PM

引用:

大眼雞上面整個架擺雜物
作者: 大聚焦    時間: 2021-2-27 03:21 PM

引用:
原帖由 Yannifwy 於 2021-2-27 02:30 PM 發表

原來係咁
大眼雞價錢貴問題多,慳位易壞静音,内部易污垢,波輪可以随時加减水加衣服,但部機會周圍八卦。
作者: Bunryuu    時間: 2021-2-27 03:24 PM

引用:

出水位

大眼雞 可以高出水位 直桶式一定要地下有渠位

大眼雞慳水d 但渠位係最大考慮

你想裝果個位地下冇渠 要向上流就一定得大眼雞
作者: 大蠱惑    時間: 2021-2-27 03:24 PM

我近十幾廿年都係貪平用上置式洗衣機,平均五年換一次機

聽人講上置式洗嘅衫會巢啲,我就無比較過
作者: 大聚焦    時間: 2021-2-27 03:27 PM

歐式大眼雞内部有一块水泥板保持部機冷靜。但洗衣服不能太多比較費電,洗衣會比較時間久,但洗比較乾淨。
總之一生人用洗衣機懂得用有排都唔壞,正常小問題一壞就基本上畀人抛弃了。
作者: CP-KELVIN    時間: 2021-2-27 03:28 PM

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-2-27 03:24 PM 發表

出水位

大眼雞 可以高出水位 直桶式一定要地下有渠位

大眼雞慳水d 但渠位係最大考慮

你想裝果個位地下冇渠 要向上流就一定得大眼雞
直桶式有D有出水泵, 高出水位都冇問題
作者: 横蠻無理的儍瓜    時間: 2021-2-27 03:31 PM

如果夠位放,大眼雞sure
作者: unico    時間: 2021-2-27 03:32 PM

二款都有用過上置買過1次用之後爛機就全部用大眼雞
作者: 大聚焦    時間: 2021-2-27 03:40 PM

引用:
原帖由 大蠱惑 於 2021-2-27 03:24 PM 發表

我近十幾廿年都係貪平用上置式洗衣機,平均五年換一次機

聽人講上置式洗嘅衫會巢啲,我就無比較過
我以前用日本機因經常超重而大聲放弃。
再用日本機面板湿水自己去癸涌换板用到生銹。
後來用金章大眼雞全功能熱水防乾起碼叫來維修七次,最後門漏水收塲。
再後部機上置波輪因超重聲音變大而自己换離合器至今日用十二年仍然非常好。四年前泵枼有壞自己换,有排都未再壞。

作者: Bunryuu    時間: 2021-2-27 03:40 PM

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-2-27 03:28 PM 發表

直桶式有D有出水泵, 高出水位都冇問題
我搵左好多款都冇高位出水 差唔多全部都係低位出水 大眼雞就普遍高位出水 渠位係首要考慮

另外裝係邊? 大眼雞可以上牆 唔一定要座地 直桶式就一定座地 大眼雞擺高d 都唔阻你擺衫入去 直桶就擺得高攞唔到衫 另外大眼雞機頂空間可以用 直桶就冇機頂空間 大眼雞可以完全收入組合櫃中 d開放式廚房多數收落灶底 直桶式多數擺露台 上面擺唔到野 要考慮屋企空間 如一人開放式單位 廚房都係開放式 冇廳 冇房 一定係大眼雞
作者: 大聚焦    時間: 2021-2-27 03:44 PM

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-2-27 03:40 PM 發表

我搵左好多款都冇高位出水 差唔多全部都係低位出水 大眼雞就普遍高位出水 渠位係首要考慮

另外裝係邊? 大眼雞可以上牆 唔一定要座地 直桶式就一定座地 大眼雞擺高d 都唔阻你擺衫入去 直桶就擺得高攞唔到衫 另外大眼雞機頂空間可以用 直桶就冇機頂空間 大眼雞可以完全收入組合櫃中 d開放式廚房多數收落灶底 直桶式多數擺露台 上面擺唔到野 要考慮屋企空間 如一人開放式單位 廚房都係開放式 冇廳  ...
家里空間非常重要,寸土寸金,利用空間。
作者: 黃金馬3    時間: 2021-2-27 03:49 PM

引用:
原帖由 Yannifwy 於 2021-2-27 12:47 PM 發表

深深地但又唔算窄
大眼雞可以放櫃底,櫃面固定可放嘢,寬度一般60cm,深度差唔多,高度85cm,仲要預留左、右、上、後空間。

頂揭式放唔到固定櫃底(除非整塊可揭式櫃面),要揭蓋,普遍窄身D,一樣要留空間安裝。
作者: 黃金馬3    時間: 2021-2-27 04:00 PM

引用:
原帖由 ken61680 於 2021-2-27 02:28 PM 發表

好視乎擺位,大眼雞上面都可以放嘢,做櫃做貼都得,但頂揭就唔得,但頂揭放衫拎衫都方便啲,大眼雞就好多時都要彎腰,頂揭可以中途加衫(漏咗),頂揭洗衫時間短啲,大眼雞唔得,大眼雞洗得乾淨啲,脫水後啲衫又無咗皺......

以上所講嘅頂揭係指日本機,歐洲機就完全唔建議

3種都用過
我地用開嘅Lx大眼雞中途都可以加衫,先襟暫停⏸掣,2~3分鐘解鎖後就可以打開機門加衫,但有D人覺大眼雞水較少。洗衫程序半個鐘甚至更短都有,不過我地反而好少用。
作者: 巴士不安的旅程    時間: 2021-2-27 04:09 PM

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2021-2-27 12:19 PM 發表

大眼雞先有二合一
世事都給你看透
作者: ginger.333    時間: 2021-2-27 04:12 PM

引用:

3个都用過。

1. 視你的廚房位置多大。
2. 功能上基本沒分別。洗衣。

上置式。最省地方。
滾筒式。呎寸 日式。
大眼雞。呎寸
如果一个人住。

作者: 大聚焦    時間: 2021-2-27 04:21 PM

引用:
原帖由 黃金馬3 於 2021-2-27 04:00 PM 發表

我地用開嘅Lx大眼雞中途都可以加衫,先襟暫停⏸掣,2~3分鐘解鎖後就可以打開機門加衫,但有D人覺大眼雞水較少。洗衫程序半個鐘甚至更短都有,不過我地反而好少用。
中途停車容易成間屋都水浸,最好的不要試。
作者: Bunryuu    時間: 2021-2-27 04:26 PM

引用:
原帖由 大聚焦 於 2021-2-27 03:44 PM 發表

家里空間非常重要,寸土寸金,利用空間。
一人單位 可以完全收入灶底 上面係廚房檯面

直桶式上面擺唔到野 亦都難用係咁既設計

另外渠位都要考慮

不過大眼雞有連乾衣功能
作者: 大聚焦    時間: 2021-2-27 04:29 PM

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-2-27 04:26 PM 發表

一人單位 可以完全收入灶底 上面係廚房檯面

直桶式上面擺唔到野 亦都難用係咁既設計

另外渠位都要考慮

不過大眼雞有連乾衣功能
乾水功能值得考慮。一生人唔使用好多部機,雖然係貴都係要認真地用。一個銀仔可以好麻煩。
作者: 大聚焦    時間: 2021-2-27 04:30 PM

安置地方首先要考慮清楚
作者: 一個中國人!    時間: 2021-2-27 04:31 PM

引用:

如果你洗衣機隔離喺擺雪櫃,而又想用個4門雪櫃,就要用歐式上開蓋,如果你想多張臺用就大眼
作者: 黃金馬3    時間: 2021-2-27 04:31 PM

引用:
原帖由 18年建造的好漢 於 2021-2-27 02:54 PM 發表

點只呢兩種啊, 
仲有歐洲式, 

有滾筒既, 洗得乾淨, 用少水, 時間耐, 用電多, 冇咁易洗爛衫, 
日式用多水, 時間快, 用電少, 但好易因為衫纏埋一齊而洗唔淨, 越大件越易洗唔淨, 
但可以放書包, 背包入去洗 
我地D書包、背囊一樣放入大眼雞洗。

前日仲將一張约共8.6kg全新子母被分兩機,開60度水溫洗埋,跟住用抽濕機抽乾咗。

圖片附件: IMG_20210227_160729.jpg_1614414034459.jpg (2021-2-27 04:31 PM, 528.09 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: IMG_20210227_162906.jpg_1614414566682.jpg (2021-2-27 04:31 PM, 619.88 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 黃金馬3    時間: 2021-2-27 04:34 PM

引用:
原帖由 大聚焦 於 2021-2-27 04:21 PM 發表

中途停車容易成間屋都水浸,最好的不要試。
我地用嗰D係可以中途加衫嘅,不過有其他牌子款係唔得。
作者: 大聚焦    時間: 2021-2-27 04:35 PM

家里死角位最怕就是小强,再而洗衣機位置也要有透風就不容易壞機,大眼雞一個原因洗衣多毛讓機易壞,再者就是渗水。
作者: 大聚焦    時間: 2021-2-27 04:37 PM

引用:
原帖由 黃金馬3 於 2021-2-27 04:34 PM 發表

我地用嗰D係可以中途加衫嘅,不過有其他牌子款係唔得。
我明白,當中途加衫就要排水再加水。大眼雞係比較慳水。
作者: 侵侵侵    時間: 2021-2-27 04:40 PM

上置式D衫會紐埋一碟
作者: 大聚焦    時間: 2021-2-27 04:42 PM

大眼雞主要防水圈受衝擊力比較大膠質容易裂,如果再加熱就唔耐震。
作者: 副見習初級新手    時間: 2021-2-27 04:43 PM

留意自己生活節奏
大眼雞要乾淨
有些要兩小時或以上
作者: clogalaxy    時間: 2021-2-27 04:43 PM

引用:
原帖由 黃金馬3 於 2021-2-27 04:00 PM 發表

三星有部特別設計, 有門中門
作者: 大聚焦    時間: 2021-2-27 04:44 PM

引用:
原帖由 侵侵侵 於 2021-2-27 04:40 PM 發表

上置式D衫會紐埋一碟
洗衣機跳舞正常的。大眼雞也會結就唔會跳而且可以少水。要考慮家里水喉水壓。有滴流量少洗衣機唔受玩。

作者: clogalaxy    時間: 2021-2-27 04:44 PM

引用:
原帖由 巴士不安的旅程 於 2021-2-27 04:09 PM 發表

世事都給你看透
多謝讚賞
作者: 黃金馬3    時間: 2021-2-27 04:46 PM

引用:
原帖由 大聚焦 於 2021-2-27 04:37 PM 發表

我明白,當中途加衫就要排水再加水。大眼雞係比較慳水。
我地嗰款唔使中途排水,隨時可加,佢洗衫時都唔會滿水過洗衣機門,除非自己之前嫌水少加滿水過洗衣機門位,但咁嘅情況就唔會去再加衫。
作者: 侵侵侵    時間: 2021-2-27 04:46 PM

引用:
原帖由 大聚焦 於 2021-2-27 04:44 PM 發表

洗衣機跳舞正常的。大眼雞也會結就唔會跳而且可以少水。
所以我用大眼雞,唔好買松下,支避震唔得
作者: srsv    時間: 2021-2-27 04:48 PM

引用:
原帖由 thepublic 於 2021-2-27 02:07 PM 發表

大眼雞
衫褲都可以著耐D
之前用上置式,年年都洗爛衫褲
慳到既電費都補唔上買衫褲錢。。。
真架...why
作者: 大聚焦    時間: 2021-2-27 04:50 PM

引用:
原帖由 黃金馬3 於 2021-2-27 04:46 PM 發表

我地嗰款唔使中途排水,隨時可加,佢洗衫時都唔會滿水過洗衣機門,除非自己之前嫌水少加滿水過洗衣機門位,但咁嘅情況就唔會去再加衫。
有滴機會中途流水走再入新水,但洗衣粉就弱。近廿年少見。水少洗效果唔係很好。但香港人衣服都很乾淨主要洗汗氣。
洗衣機調整水位非常要有經驗

作者: 黃金馬3    時間: 2021-2-27 04:50 PM

引用:
原帖由 侵侵侵 於 2021-2-27 04:46 PM 發表

所以我用大眼雞,唔好買松下,支避震唔得
有D人自己安裝大眼雞洗衣機,冇拆除機背後4粒運輸螺絲,或平水調唔好,唔跳舞先奇。
作者: 黃金馬3    時間: 2021-2-27 04:52 PM

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2021-2-27 04:43 PM 發表

三星有部特別設計, 有門中門
冇錯,見過,原理似頂揭式。
作者: 高達0.1    時間: 2021-2-27 04:52 PM

引用:

上置最好!
作者: 大聚焦    時間: 2021-2-27 04:55 PM

引用:
原帖由 高達0.1 於 2021-2-27 04:52 PM 發表

上置最好!
主要利用空間。我洗衣服後上面可以放好多野。然後再機上面墙身離一段空間又個架可以摆嘢。上置只脚要再加橡胶避免周圍走。

作者: 黃金馬3    時間: 2021-2-27 04:59 PM

引用:
原帖由 大聚焦 於 2021-2-27 04:50 PM 發表

有滴機會中途流水走再入新水,但洗衣粉就弱。近廿年少見。水少洗效果唔係很好。但香港人衣服都很乾淨主要洗汗氣。
洗衣機調整水位非常要有經驗
我都覺水少衫多時唔係咁好,驚洗唔乾凈,所以有需要時叫佢地加多D水洗。
作者: 大聚焦    時間: 2021-2-27 05:00 PM

洗衣機排水有直排同U排。U排抽水泵比較嘈,直排有時會回流比較多細菌。
作者: 大聚焦    時間: 2021-2-27 05:02 PM

引用:
原帖由 黃金馬3 於 2021-2-27 04:59 PM 發表

我都覺水少衫多時唔係咁好,驚洗唔乾凈,所以有需要時叫佢地加多D水洗。
香港人洗衣服都洗過份久。洗衣服主要睇情况去洗。
作者: 大聚焦    時間: 2021-2-27 05:09 PM

個個人家里放置地方唔同,有滴人放係厨房,有滴人放系厠所,而有滴人藏起来。
作者: Bunryuu    時間: 2021-2-27 05:09 PM

引用:
原帖由 大聚焦 於 2021-2-27 04:29 PM 發表

乾水功能值得考慮。一生人唔使用好多部機,雖然係貴都係要認真地用。一個銀仔可以好麻煩。
大眼雞仲可以較熱水洗

即熱水洗 乾衣功能 直桶應該冇熱水洗功能

但首要都係考慮擺邊 同家私配置

如一個組裝櫃 完全收入組裝櫃內 慳位係最重要

而且可乾衣 可熱水 直桶式擺露台多 反正露台都冇咩好擺
作者: 大聚焦    時間: 2021-2-27 05:14 PM

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-2-27 05:09 PM 發表

大眼雞仲可以較熱水洗

即熱水洗 乾衣功能 直桶應該冇熱水洗功能

但首要都係考慮擺邊 同家私配置

如一個組裝櫃 完全收入組裝櫃內 慳位係最重要

而且可乾衣 可熱水 直桶式擺露台多 反正露台都冇咩好擺
香港地大部份人反而摆厨房地方,再者放露台,厠所反而好多人放唔到。
考慮安置地方比買機重要。

作者: paul-lo    時間: 2021-2-27 05:15 PM

聽到好多意見,小弟正在用日×牌半自動式(即左邊筒洗完拿過右邊筒脫乾水),用了13年感覺就快夠期了,曾去電器店問,竟然答這款机沒有了,現時全部是全自動.看完這帖對揀机有點頭緒.
註:在封關前常去深圳見到大超市商場仍有國產半自動機,價錢又便宜,若能用到五年都化算,辛苦D自己搬過關.
作者: kks668    時間: 2021-2-27 05:17 PM

我就要上置式,驚大眼雞突然爆肚就大件事。
作者: 大聚焦    時間: 2021-2-27 05:17 PM

引用:
原帖由 paul-lo 於 2021-2-27 05:15 PM 發表

聽到好多意見,小弟正在用日×牌半自動式(即左邊筒洗完拿過右邊筒脫乾水),用了13年感覺就快夠期了,曾去電器店問,竟然答這款机沒有了,現時全部是全自動.看完這帖對揀机有點頭緒.
註:在封關前常去深圳見到大超市商場仍有國產半自動機,價錢又便宜,若能用到五年都化算,辛苦D自己搬過關.
阿淘都可以直接上貨到屋企。唔使自己搬又平宜。

作者: 大聚焦    時間: 2021-2-27 05:22 PM

而家中國出品洗衣機非常耐用。我自己訂離合器换唔使一百蚊,半小時完成。訂零件又方便。

作者: 大聚焦    時間: 2021-2-27 05:29 PM

有滴機話保三養其實香港完全没有尼回事。正常的一有問都費時再搞免煩。
作者: fco6636    時間: 2021-2-27 05:36 PM

引用:
原帖由 hellexpress 於 2021-2-27 02:08 PM 發表

大眼雞功能多D靜D
上置式洗衫乾淨過大眼雞
乾淨程度兩者差不多,但大眼雞機頂可放物品
作者: 大聚焦    時間: 2021-2-27 05:38 PM

引用:
原帖由 fco6636 於 2021-2-27 05:36 PM 發表

洗衣機反而小問題,大問題反而冰箱又貴過洗衣機。
電器都長寿命。

作者: 崖上冰凍的石頭    時間: 2021-2-27 05:42 PM

大眼雞
作者: hellexpress    時間: 2021-2-27 05:46 PM

引用:
原帖由 fco6636 於 2021-2-27 05:36 PM 發表

上置式洗衫乾淨過大眼雞
我本來都唔知
如果你2種洗衣機都有, 你將2種洗衣機洗完既衫攞去分開浸清水幾個鍾, 你就會發現上置式洗衫乾淨過大眼雞
作者: paul-lo    時間: 2021-2-27 05:50 PM

引用:
原帖由 大聚焦 於 2021-2-27 17:17 發表

阿淘都可以直接上貨到屋企。唔使自己搬又平宜。
大型家電淘寶運送多少都有風險,有友人曾淘部大電視,已經有加木框保護,點知背殼都撞穿了有裂痕,他說堅持不簽收,後來不知他如何解決都不好追問.
作者: 大聚焦    時間: 2021-2-27 05:51 PM

引用:
原帖由 hellexpress 於 2021-2-27 05:46 PM 發表

上置式洗衫乾淨過大眼雞
我本來都唔知
如果你2種洗衣機都有, 你將2種洗衣機洗完既衫攞去分開浸清水幾個鍾, 你就會發現上置式洗衫乾淨過大眼雞
主要睇你用乜嘢洗衣粉,洗時間長短次數,水量方式模式洗。快慢都唔同效果。
甚至有滴人買熱水同風乾幾十年都没試下用過。
作者: 大聚焦    時間: 2021-2-27 05:55 PM

引用:
原帖由 paul-lo 於 2021-2-27 05:50 PM 發表

大型家電淘寶運送多少都有風險,有友人曾淘部大電視,已經有加木框保護,點知背殼都撞穿了有裂痕,他說堅持不簽收,後來不知他如何解決都不好追問.
正常省費集運損壞風險大,要联系商家。收到壞會再寄來,最好的直接送上門。我朋友上年頭買四部六十多吋電視没事。

作者: M.E.S    時間: 2021-2-27 06:08 PM

作者: email2015    時間: 2021-2-27 06:11 PM

差不多
作者: 石詩仕    時間: 2021-2-27 06:21 PM

引用:
原帖由 Yannifwy 於 27-2-2021 11:56 發表

上置容易超量令機易坏