標題: [其他] 專科覆診永遠都係辦工時間, 要扣假覆診.... [打印本頁]

作者: kevinlammm    時間: 2021-3-31 10:15 AM

打波傷左條十字韌帶, 上年年假又用曬,
專科覆診只有到診紙, 比唔到病假紙, 變左淨係可以扣AL

我另一個同事又係, 隻手有網球肘, 明明係職業勞損
但去睇專科醫生都話開唔到病假, 只可以係到診紙

其實唔係想呃病假, 點解診所唔可以開夜少少,
好似D GYM / 按摩院 / Salon D時間咪幾好,
係咪入夜醫生要訓覺.....定趕住同屋企人朋友食晚飯,
所以要收6點....

我啲假, 半日半日用黎覆診
好快就會用晒, 到時NPL , 扣埋人工
又唔係搵好多, 我又唔係專登病, 如果專科可以開夜少少, 你話幾好呢
作者: 彩色的無常    時間: 2021-3-31 10:39 AM

所以香港急症室咁受歡迎 呢個係惡性循環
遇著公司唔夠人 請假覆診好似有罪咁
因為佢見你有手有腳無事啦,覆乜鬼診
啲同事又覺得其實你去見工就見工 扮覆診
作者: 唔岩就要鬧    時間: 2021-3-31 11:58 AM

引用:
原帖由 kevinlammm 於 2021-3-31 10:15 AM 發表

係咪入夜醫生要訓覺.....定趕住同屋企人朋友食晚飯 ...
呢個就係政府醫療制度的弊病
不過醫生都係人,都想返朝九晚五,好難話邊個對錯
如果你想放工覆診,去私家醫院吧,不過貴好多囉...
作者: kevinlammm    時間: 2021-3-31 12:58 PM

引用:
原帖由 彩色的無常 於 2021-3-31 10:39 AM 發表

所以香港急症室咁受歡迎 呢個係惡性循環
遇著公司唔夠人 請假覆診好似有罪咁
因為佢見你有手有腳無事啦,覆乜鬼診
啲同事又覺得其實你去見工就見工 扮覆診
你講中左我依家公司就係咁睇我
搞到我行路唔係拐下拐下,
點都要比佢地感受到行動不便
佢地先會體諒我
作者: kevinlammm    時間: 2021-3-31 12:59 PM

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-3-31 11:58 AM 發表

呢個就係政府醫療制度的弊病
不過醫生都係人,都想返朝九晚五,好難話邊個對錯
如果你想放工覆診,去私家醫院吧,不過貴好多囉...
唔係要求要24小時,
可以的話,分早/午更都好
作者: 勁蠢人一名    時間: 2021-3-31 01:05 PM

引用:
原帖由 kevinlammm 於 2021-3-31 10:15 AM 發表

係咪入夜醫生要訓覺.....定趕住同屋企人朋友食晚飯 ...
勞損又唔納入工傷,明明係工作做得多用得多!其實香港真係顧主大晒!比你係人情唔比你係道理,用大假都要黑口黑面?!咁你就唔鬼有月薪又比一年幾多日年假福利啦!又要扮有福利又要扮有良心!成日請假都唔得,到甚麼清假時期,請又黑面又話清假都係你哋打工仔責任!公司唔夠人手又係打工仔責任!唔夠人手就請人囉!又要加班無錢,啲人遲職工唔請人就加落未死嘅人身上,但係人加就唔見加!工人加班因為日薪工人有OT錢就問點解,但係加班無錢嘅級別加班就從來唔問點解?顧主唔係唔鍾意啲人加班,係唔鍾意啲人加班有錢啫!

作者: shirley518    時間: 2021-3-31 01:24 PM

到診紙唔可以當病假要扣年假,我公司都係咁😒
作者: hingfai709a    時間: 2021-3-31 01:39 PM

香港嘅醫療制度一直以來都有問題, 政府高官+忠誠廢物又要做嘅唔做, 唔做嘅就double, 無計架嘞
作者: peterwongmy    時間: 2021-3-31 02:25 PM

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-3-31 01:39 PM 發表

香港嘅醫療制度一直以來都有問題, 政府高官+忠誠廢物又要做嘅唔做, 唔做嘅就double, 無計架嘞
政府一早攪引入海外醫護同攪中醫院診所,係你哋同泛x同西醫聯手攪到唔夠醫生用,醫護大晒。
作者: mightykoala    時間: 2021-3-31 03:48 PM

引用:
原帖由 勁蠢人一名 於 2021-3-31 01:05 PM 發表

勞損又唔納入工傷,明明係工作做得多用得多!其實香港真係顧主大晒!比你係人情唔比你係道理,用大假都要黑口黑面?!咁你就唔鬼有月薪又比一年幾多日年假福利啦!又要扮有福利又要扮有良心!成日請假都唔得,到甚麼清假時期,請又黑面又話清工都係你哋打工仔責任!公司唔夠人手又係打工仔責任!唔夠人手就請人囉!又要加班無錢,啲人職工唔請人就加落未死嘅人身上,但係人加就唔見加!工人加班因為日薪工人有OT錢就問點解,但 ...
唔好自我代入先,呢個係人地的 Case,同你個魔鬼老闆無關。

想同老闆講身體勞損係工傷,解釋責任係咪在己先?人人年紀大都有勞損,你要老闆全包,重邊有人請中年或以上的人呢~
作者: mightykoala    時間: 2021-3-31 03:56 PM

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-3-31 01:39 PM 發表

醫療制度全世界都不完美,咁有限資源你想改咩先?

公司唔認到診紙唔係政府問題喎~ 要公家醫院全部專科開24,要多 2-3倍醫+護,已經長年人手不足,係邊度搵先?收貴返又得唔得先?
作者: 勁蠢人一名    時間: 2021-3-31 04:37 PM

引用:
原帖由 peterwongmy 於 2021-3-31 02:25 PM 發表

政府一早攪引入海外醫護同攪中醫院診所,係你哋同泛x同西醫聯手攪到唔夠醫生用,醫護大晒。
讀咁多書,考個醫生,就係想準時返工準時收工,固定9小時準時!同你班螞民返10至12小時,咁我醫生咪唔值租?仲要係專科收得貴先至叫專業象徵!藥物另計!你估阿豬阿狗可以做吖?醫德算乜,賺錢最實際!
作者: 橙色筆記本    時間: 2021-3-31 06:21 PM

尋日先請完半日AL 去睇專科  
作者: 海邊的快樂小魚    時間: 2021-3-31 07:05 PM

我一年大約有3次去家庭醫學專科睇高血壓,每次都要攞大假去覆診(每次都是星期五),而抽血一年一次,都是要請星期五上午,下午返工
作者: 農場藍色腳毛    時間: 2021-3-31 07:29 PM

公司問題,到診紙可以扣病假
作者: AlinaMak    時間: 2021-3-31 07:29 PM

無辦法,要不停請半日假
作者: 牧夫座    時間: 2021-3-31 09:27 PM

我內科開假紙喎,次次SL
作者: 真消失了信箱    時間: 2021-3-31 09:40 PM

邊間E院
作者: 哪吒    時間: 2021-3-31 09:50 PM

引用:

啲專科好難開病假紙
作者: 哪吒    時間: 2021-3-31 10:02 PM

引用:
原帖由 農場藍色腳毛 於 2021-3-31 07:29 PM 發表

公司問題,到診紙可以扣病假
可能有啲公司唔得
作者: 勁蠢人一名    時間: 2021-3-31 10:56 PM

引用:
原帖由 mightykoala 於 2021-3-31 03:48 PM 發表

唔好自我代入先,呢個係人地的 Case,同你個魔鬼老闆無關。

想同老闆講身體勞損係工傷,解釋責任係咪在己先?人人年紀大都有勞損,你要老闆全包,重邊有人請中年或以上的人呢~
哈哈!其實有幾多老闆係好?睇住盤數睇住盤數!但係有病唔代表老闆可憐你!返工時傷,你唔好搞工傷!工傷吖?耐你唔奈!你總有完嘅一刻,秋後算帳!

而家好多醫生無醫德,有無病你係醫生,都好應該知,仲要專科,點解樓主係到診紙...?覆診有時真係好硬膠,個醫生望兩望就收錢(專業嘛!) !唔理病情,你情我願,入嚟一秒定一小時,固定價錢!有藥另計消秏如一張紙一粒棉花!專業計算就有嘅!
作者: kevinlammm    時間: 2021-4-1 10:48 AM

引用:
原帖由 勁蠢人一名 於 2021-3-31 01:05 PM 發表

勞損又唔納入工傷,明明係工作做得多用得多!其實香港真係顧主大晒!比你係人情唔比你係道理,用大假都要黑口黑面?!咁你就唔鬼有月薪又比一年幾多日年假福利啦!又要扮有福利又要扮有良心!成日請假都唔得,到甚麼清假時期,請又黑面又話清假都係你哋打工仔責任!公司唔夠人手又係打工仔責任!唔夠人手就請人囉!又要加班無錢,啲人遲職工唔請人就加落未死嘅人身上,但係人加就唔見加!工人加班因為日薪工人有OT錢就問點解, ...
係呀 我就話打波整親自己抵死,我朋友媽咪做茶樓樓面,企到靜脈曲張,都唔算工傷,要自費睇醫生,搵食無學歷,等出糧,唔通唔做咩。呢個世界,打工仔永遠都係下把位!
作者: kevinlammm    時間: 2021-4-1 10:48 AM

引用:
原帖由 shirley518 於 2021-3-31 01:24 PM 發表

到診紙唔可以當病假要扣年假,我公司都係咁😒
我都係,問醫生攞,醫生叫我搵家庭醫生開比你。

作者: kevinlammm    時間: 2021-4-1 10:50 AM

引用:

其實如果我係專科醫生,我一定大力宣傳我呢邊診所專為放工後嚟覆診嘅朋友啦! 收貴2成都可能願意,唔駛扣糧扣價,又有得claim !
作者: kevinlammm    時間: 2021-4-1 10:51 AM

引用:
原帖由 peterwongmy 於 2021-3-31 02:25 PM 發表

香港醫護不足,所以前排先話要引入啲海外醫生⋯
作者: kevinlammm    時間: 2021-4-1 10:52 AM

引用:
原帖由 勁蠢人一名 於 2021-3-31 04:37 PM 發表

讀咁多書,考個醫生,就係想準時返工準時收工,固定9小時準時!同你班螞民返10至12小時,咁我醫生咪唔值租?仲要係專科收得貴先至叫專業象徵!藥物另計!你估阿豬阿狗可以做吖?醫德算乜,賺錢最實際!
聽講做醫院醫生雖然人工高,但係受苦受難,係啲診所醫生睇屋邨先舒服啲,不過佢哋成日要招呼啲老人家
作者: kevinlammm    時間: 2021-4-1 10:54 AM

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2021-3-31 07:05 PM 發表

我一年大約有3次去家庭醫學專科睇高血壓,每次都要攞大假去覆診(每次都是星期五),而抽血一年一次,都是要請星期五上午,下午返工
我依家都約左排期做手術,
康復嘅路都好漫長⋯⋯
只少搞多兩個月⋯⋯
作者: kevinlammm    時間: 2021-4-1 10:55 AM

引用:
原帖由 牧夫座 於 2021-3-31 09:27 PM 發表

我內科開假紙喎,次次SL
咁好嘅,醫生真係好
作者: kevinlammm    時間: 2021-4-1 10:55 AM

引用:
原帖由 哪吒 於 2021-3-31 09:50 PM 發表

啲專科好難開病假紙
可能怕比保險查,寧願唔開好過開
作者: 不死熊仔    時間: 2021-4-1 11:11 AM

落樓下醫生睇 話肚屙,一分鐘叫你出返去 ,完事。
作者: cablediablo    時間: 2021-4-1 10:09 PM

睇中醫跌打點會冇醫生紙?
作者: 另一個天堂    時間: 2021-4-2 01:21 AM

搵d工放假可以放閒日囉!
又唔肯
普遍人心態,自己食飯,人地食香
作者: 一人行    時間: 2021-4-2 04:05 AM

我當日受傷入醫院,出院後醫生開左個半月病假,後來每個星期我要去醫院一次洗傷口,見護士唔係醫生,唔當覆診,但公司都比我扣病假。
作者: m11ce    時間: 2021-4-2 06:12 AM

唔休做咪係噉囉。大把專科醫生仲要畀現金添啊。
作者: b1911    時間: 2021-4-2 10:03 AM

咁不滿可以睇私家喎
作者: 清晨傻豬豬    時間: 2021-4-2 10:33 AM

作者: 武山義尚    時間: 2021-4-2 10:57 AM

引用:

香港公家捱夜頂更醫生,我留醫時夜更醫生樣忙.
作者: 星星同學會    時間: 2021-4-2 12:06 PM

叫你轉返5-9,你肯唔肯?
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2021-4-2 12:15 PM

作者: fa362436    時間: 2021-4-2 09:05 PM

公司制度問題,我之前間公司覆診唔使扣假。
作者: chandaiman05    時間: 2021-4-3 06:17 PM

引用:

我都唔明政府如"物理治療"等點解唔開足7日或星期六都有?大佬去得做物理治療不會1-2次搞掂.好多打工仔不可以吓吓請假.就算6日不可.平時都唔好收5:00啦.應19:00差不多.
作者: chandaiman05    時間: 2021-4-3 06:18 PM

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2021-4-2 12:15 PM 發表

咁咪俾錢睇私家囉
無錢呀?
白痴問題
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2021-4-3 06:37 PM

作者: 奇人奇神    時間: 2021-4-3 07:04 PM

制度制度制度
作者: 麻豆V    時間: 2021-4-3 07:07 PM

引用:

咁你記得覆診食藥
勿放棄治療
作者: ~CAROLS~    時間: 2021-4-4 06:45 AM

銀行夠係啦,唔屌埋銀行唔提供24小時櫃台服務
作者: figoson    時間: 2021-4-5 12:18 PM

咁人地醫生都係正常時間返工者 
作者: hfceddie    時間: 2021-4-5 12:30 PM

引用:

睇私家專科囉。
作者: 80後90前    時間: 2021-4-5 01:51 PM

引用:

唉!你一味諗自己,都冇企係老闆角度諗過!
升職唔會考慮你先
作者: 金鴻峰    時間: 2021-4-5 02:18 PM

通宵好唔好
作者: mami    時間: 2021-4-5 02:30 PM

冇辦法啦
作者: The_Cardigans    時間: 2021-4-6 09:22 AM

我公司都可以當病假請...唔明有咩問題?
作者: bonod    時間: 2021-4-6 09:43 AM

醫生都係上班一族, 又唔用佢地角度想下
作者: dfmtf    時間: 2021-4-6 03:23 PM

引用:
原帖由 勁蠢人一名 於 2021-3-31 04:37 PM 發表

全世界只有香港乜都冇,狀元先鍾意讀醫
作者: ginger.333    時間: 2021-4-6 05:10 PM

引用:

覆診就取 NPL吧。

假留去旅行。
作者: 圓圓臉    時間: 2021-4-6 11:04 PM

去私家囉
作者: 樓下委屈的朋友    時間: 2021-4-7 09:43 PM

引用:

我哋单位嘅就诊纸都系可以当病假请,之不过依据情况睇请假时间
作者: fbb4201ef5ebed    時間: 2021-4-7 11:25 PM

銀行都係啦班曱甴
作者: howevera    時間: 2021-4-8 08:21 AM

我公司好似可用覆診紙(可能要加埋收據). 
作者: kevinlammm    時間: 2021-4-8 01:54 PM

唔會有人理 永遠都唔會改善 打工仔就係咁
作者: chandaiman05    時間: 2021-4-8 07:50 PM

私家專科時間咪一樣係上班時間.
作者: tcfalcon    時間: 2021-4-8 08:55 PM

醫生随傳随到
係服侍有米病人
窮鬼冇得怨
作者: 古落漠魚    時間: 2021-4-24 02:43 PM