標題: [大灣區] 深圳也谷針? [打印本頁]

作者: 二維馬     時間: 2021-5-25 10:17 PM

剛剛大陸街道辦打電話比我,問我為什麼不去打疫苗,我話我現在人在香港,她竟然問我在香港打了沒有,我反問她跟你有什麼關係,她仍然堅持追問我打了沒有,之後我說打了,她再問什麼時候打,還要告訴她打了什麼牌子,當我日後回家跟我再核對一次,看來深圳近日疫情好緊張呢!
作者: 湯美小兒     時間: 2021-5-25 10:34 PM

深圳係谷針,我四月底同五月頭都收到街道辦2次電話.
問題也是差不多,打左針未,點解未打.
10日前到依家,電梯lobby每日大聲公叫人去打針,佢地也知道有人鐘意打國藥,會講國藥可以免預約即打. 但就冇聽過大聲公講科興免預約即打.

基本上每去另一個屋苑/社區,入口都係關於打針既counter,一張紅布既台,2-3個志願者.
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2021-5-25 10:40 PM

引用:
原帖由 湯美小兒 於 2021-5-25 10:34 PM 發表
10日前到依家,電梯lobby每日大聲公叫人去打針,佢地也知道有人鐘意打國藥,會講國藥可以免預約即打. 但就冇聽過大聲公講科興免預約即打.

基本上每去另一個屋苑/社區,入口都係關於打針既counter,一張紅布既台,2-3個志願者.
睇嚟內地都想與香港盡早通關,因此要谷針。
作者: nikonlee     時間: 2021-5-25 11:00 PM

广州已经打了1000万针,700几万人已经接种,单日最高纪录39万

据广州市卫生健康委员会消息,截至23日12时,广州市新冠病毒疫苗的累计接种量已突破1000万剂次,23日单日接种量超过50万剂次,再创新高。

好一个“再创新高”!

纵观人类与传染病的斗争史,在人群中建立免疫屏障至关重要,而其中最经济、最有效的方法正是接种疫苗。自今年3月份以来,广州已跑出疫苗接种的“加速度”:3月17日,突破100万接种剂次;4月2日,突破200万接种剂次;5月1日,突破500万接种剂次;5月16日,突破800万接种剂次……每完成100万剂次的时间不断缩短,这样的“加速度”很赞、很“燃”。

正如有人所言,疫情警示比任何倡导都有效。5月21日,广州新增1例本土确诊病例;23日下午,又新增1例无症状感染者。本土疫情再次给我们敲响了警钟:疫情尚未结束,决不能心存侥幸。只有尽早“应接尽接”,才能保护自身安全;只有加快疫苗接种,才能形成群体免疫屏障。从数据来看,经此一“疫”,公众的接种意愿显著提高。在线下,很多接种点排起了长龙;在网上,“快来打疫苗,点亮小红花”的呼声越来越高。5月21日,广州单日接种39万剂次,打破纪录;5月23日,又以超50万剂次再创新高。这样的劲头要保持下去,这样的“加速度”越快越好!

圖片附件: 1621954856860.jpg (2021-5-25 11:00 PM, 102.88 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: wizardchan     時間: 2021-5-25 11:05 PM

街道辦有任務的,

深圳6月10日起只會幫人打第二針,如果想打就盡快打左第一針先,
唔想打既就6月10日後就冇人會再叫你打了
作者: verdad7     時間: 2021-5-25 11:44 PM

我聽我朋友講佢哋小區係咁叫人打
作者: 愛你就是害你     時間: 2021-5-26 02:10 AM

真實情況係上面會問責而家係交數期所以叫學校家長都要打
但唔係“迫打”
可以申報身體健康不適合為理由而不打
有部分人就係咁申報唔會打
作者: 路人甲或乙     時間: 2021-5-26 04:09 AM

引用:
原帖由 鬼屋加加速神童 於 2021-5-25 10:40 PM 發表

睇來係怕左香港啲漏網之魚
作者: hermanherman     時間: 2021-5-26 08:05 AM

科興要预約。。。
作者: 黃狗蘇

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 深圳港農     時間: 2021-5-26 10:17 AM

引用:
原帖由 湯美小兒 於 2021-5-25 10:34 PM 發表

我又冇收到街道辦電話問我打咗未。
反而昨天我見社康有針打,就排隊去打,點知佢話唔幫香港人打,要我自己網上預約港人接種地點。
作者: askwinglam     時間: 2021-5-26 11:30 AM

大陸已經有印度變種病毒,你估大陸啲官唔驚會再大爆發,防疫情打針係必須的
作者: a123789     時間: 2021-5-26 11:43 AM

引用:
原帖由 鬼屋加加速神童 於 2021-5-25 10:40 PM 發表

不是通關問題,係驚變種病毒
作者: anish01     時間: 2021-5-26 12:01 PM

直頭應該咁做,應該港人冇打針禁入深圳除非有醫生紙証明,返嚟香港都係同樣咁做!

此例一出,大把人打針!
作者: 半空遇到了神童     時間: 2021-5-26 12:06 PM

引用:
原帖由 二維馬 於 2021-5-25 10:17 PM 發表
剛剛大陸街道辦打電話比我,問我為什麼不去打疫苗,我話我現在人在香港,她竟然問我在香港打了沒有,我反問她跟你有什麼關係,她仍然堅持追問我打了沒有,之後我說打了,她再問什麼時候打,還要告訴她打了什麼牌子,當我日後回家跟我再核對一次,看來深圳近日疫情好緊張呢!
叫你打針疫情就好緊張?
咁香港都谷針香港算唔算緊張?
作者: YEUNGMANHON

作者: airhei     時間: 2021-5-26 02:24 PM

引用:
原帖由 半空遇到了神童 於 2021-5-26 12:06 PM 發表

叫你打針疫情就好緊張?
咁香港都谷針香港算唔算緊張?
叫人打針就好緊張,台灣咁點
作者: 門外巨額膠袋

作者: wayfarer     時間: 2021-5-26 03:12 PM

引用:
原帖由 二維馬 於 2021-5-25 10:17 PM 發表
師兄唔好亂講,成个,真係成个廣東省先一單疫情。一亿人大省先一單即係無疫情。
作者: 半空遇到了神童     時間: 2021-5-26 03:12 PM

引用:
原帖由 airhei 於 2021-5-26 02:24 PM 發表

叫人打針就好緊張,台灣咁點
民主的台灣直情強制打
作者: 香港加加速樓主     時間: 2021-5-26 03:37 PM

引用:

香港只係一個城市,加上輸入個案多,大陸政府同市民都唔係幾想同大陸通關
作者: babypanda     時間: 2021-5-26 05:08 PM

引用:
原帖由 wayfarer 於 2021-5-26 03:12 PM 發表

師兄唔好亂講,成个,真係成个廣東省先一單疫情。一亿人大省先一單即係無疫情。
印度搞成咁都係由一單開始的
作者: marykiki     時間: 2021-5-26 06:22 PM

引用:
原帖由 半空遇到了神童 於 2021-5-26 03:12 PM 發表

民主的台灣直情強制打
柯文哲:現在由不得你
作者: 大肥肥綿羊     時間: 2021-5-26 06:31 PM

加強防疫啫,
作者: wizardchan     時間: 2021-5-26 07:03 PM

引用:
原帖由 wayfarer 於 2021-5-26 03:12 PM 發表

點會得一單,星期六個日,廣州一單,深圳都有一單,而廣州個單佢屋企人都中左,你點知佢哋會傳染左比邊個

今日最新消息,fr房東

圖片附件: mmexport1622027108434.jpg (2021-5-26 07:06 PM, 26.85 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: wizardchan     時間: 2021-5-26 08:15 PM

剛收到既消息

圖片附件: 20210526_fc848c0f57c851e47fbbw1Rs8RgwPmYl.jpg (2021-5-26 08:15 PM, 66.84 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: bronze18man     時間: 2021-5-26 08:41 PM

基本上無群體免疫就唔可以開通外地和內地經濟!所以各國政府都在谷針!
特別係香港成日有隱形病者傳上大陸,香港喲檢測太流了,應該無打針嗰喲要強制插屎忽檢驗先有用!

作者: wayfarer     時間: 2021-5-26 09:16 PM

引用:
原帖由 wizardchan 於 2021-5-26 07:03 PM 發表

點會得一單,星期六個日,廣州一單,深圳都有一單,而廣州個單佢屋企人都中左,你點知佢哋會傳染左比邊個
今日最新消息,fr房東
  咁即係最多全省二單! 問你死未?不要問只要信 !
作者: 蝻人gary     時間: 2021-5-26 10:33 PM

冇biontech打,對國產可能信心不足
作者: 9個巧獅子     時間: 2021-5-27 06:17 AM

引用:
大陸要求六月三十號前接種率達到70%,五月初至今一針接種率已達62%,每日預約爆棚,唔在於谷唔谷針,只是大部分人都覺得有需要打。
作者: igscmp

作者: 明日進擊的馬     時間: 2021-5-27 09:26 AM

笑死,大陸谷針,大陸宜家好多地方D針連預約都預約唔上,使谷?廣州深圳甚至要一大早去排幾個鐘隊先有可能排得上。
作者: 一個中國人!     時間: 2021-5-27 11:13 AM

引用:

宜家根本唔使叫,大把人排隊去打,親戚琴晚話拿籌都要排到10點幾
作者: 一個中國人!     時間: 2021-5-27 11:14 AM

引用:
原帖由 愛你就是害你 於 2021-5-26 02:10 AM 發表
真實情況係上面會問責而家係交數期所以叫學校家長都要打
但唔係“迫打”
可以申報身體健康不適合為理由而不打
有部分人就係咁申報唔會打
唔打唔俾入屋苑,問你死未
作者: 湯美小兒     時間: 2021-5-27 11:22 AM

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-5-27 11:13 AM 發表

宜家根本唔使叫,大把人排隊去打,親戚琴晚話拿籌都要排到10點幾
唔清楚你親戚住邊度,一般來說較2線地區供應會較緊張,所以有排隊既情況.
皇崗水圍呢邊接種點多,疫苗充足,基本上可以免預約直接打.
打唔夠就係你屋苑前貼大字報.
如果甘叫做(宜家根本唔使叫,大把人排隊去打),我都冇野好講.
不過我呢邊會交代打今日係國藥定科興,呢樣野係幾好.

圖片附件: 123.jpg (2021-5-27 11:22 AM, 207.66 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 一個中國人!     時間: 2021-5-27 11:36 AM

引用:
原帖由 湯美小兒 於 2021-5-27 11:22 AM 發表

唔清楚你親戚住邊度,一般來說較2線地區供應會較緊張,所以有排隊既情況.
皇崗水圍呢邊接種點多,疫苗充足,基本上可以免預約直接打.
打唔夠就係你屋苑前貼大字報.
如果甘叫做(宜家根本唔使叫,大把人排隊去打),我都冇野好講.
不過我呢邊會交代打今日係國藥定科興,呢樣野係幾好.
惠州縣城,博羅
作者: andonlyu     時間: 2021-5-27 11:47 AM

引用:

唔係一單了.
至少六單. 都係有關聯的.
作者: 湯美小兒     時間: 2021-5-27 11:56 AM

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-5-27 11:47 AM 發表

唔係一單了.
尋晚福民佳園(福田福民站上蓋)封了, 只進不出, 特定居民檢測,今天才正常.
市面上確實是比較緊張了.

圖片附件: 123.jpg (2021-5-27 11:56 AM, 334.38 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: andonlyu     時間: 2021-5-27 11:56 AM

引用:
原帖由 明日進擊的馬 於 2021-5-27 09:26 AM 發表
笑死,大陸谷針,大陸宜家好多地方D針連預約都預約唔上,使谷?廣州深圳甚至要一大早去排幾個鐘隊先有可能排得上。
對抗疫情, 治本方法都係要打疫苗. 就算"谷針"要人打, 其實又有咩問題?
講谷針, 以色烈初頭都谷. 甚至要有打針紀錄先可以放寬去公開場合等. 啲人又唔嘈以色烈谷針, 利誘市民打針?
歐美要人打疫苗都打死唔少人, 但西媒同官員就會幫手洗白, 話利大於弊.

香港就唔同, 事事為反而反.
作者: andonlyu     時間: 2021-5-27 12:03 PM

引用:
原帖由 babypanda 於 2021-5-26 05:08 PM 發表

印度搞成咁都係由一單開始的
大陸控制得好, 都係因為只要有一單, 都要相關小區檢測, 印度有無咁做?
印度前排已經爆梗, 仲要俾人搞節日慶祝.
作者: 湯美小兒     時間: 2021-5-27 12:04 PM

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-5-27 11:56 AM 發表

對抗疫情, 治本方法都係要打疫苗. 就算"谷針"要人打, 其實又有咩問題?
講谷針, 以色烈初頭都谷. 甚至要有打針紀錄先可以放寬去公開場合等. 啲人又唔嘈以色烈谷針, 利誘市民打針?
歐美要人打疫苗都打死唔少人, 但西媒同官員就會幫手洗白, 話利大於弊.

老實講,我未打針,但我都唔覺谷針有咩錯.
起碼你要令人見到有希望,有誘因.
所以,利誘的確可以令部份正在"觀望"既市民有所行動.
呢個都係我對777政府完全失望既原因,做事只靠高壓,完全冇方法,只係講公民責任,所有既誘因都係得把口.
問心講如果香港要打5-7成先通關,即係有排,甘點解我唔等第二代或者等一針次既疫苗(上海已打緊).
作者: andonlyu     時間: 2021-5-27 12:11 PM

引用:
原帖由 bronze18man 於 2021-5-26 08:41 PM 發表
基本上無群體免疫就唔可以開通外地和內地經濟!所以各國政府都在谷針!
特別係香港成日有隱形病者傳上大陸,香港喲檢測太流了,應該無打針嗰喲要強制插屎忽檢驗先有用!
+1
按現時情況, 要打疫苗先可以盡快回復正常(但至少都講梗1年).
所謂"谷針"根本係非常時期既正常操作. 係香港, 又俾人講成負面.
作者: andonlyu     時間: 2021-5-27 12:16 PM

引用:
原帖由 湯美小兒 於 2021-5-27 12:04 PM 發表

老實講,我未打針,但我都唔覺谷針有咩錯.
起碼你要令人見到有希望,有誘因.
所以,利誘的確可以令部份正在"觀望"既市民有所行動.
呢個都係我對777政府完全失望既原因,做事只靠高壓,完全冇方法,只係講公民責任,所有既誘因都係得把口.
問心講如果香港要打5-7成先通關,即係有排,甘點解我唔等第二代或者等一針次既疫苗(上海已打緊).
有啲事, 下下要利誘, 有粒糖俾你先去做?
林鄭做得唔好一回事, 打疫苗係為己為人, 因為林鄭唔好,所以就要對著幹, 就係唔去打咁?
作者: 湯美小兒     時間: 2021-5-27 12:23 PM

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-5-27 12:16 PM 發表

有啲事, 下下要利誘, 有粒糖俾你先去做?
林鄭做得唔好一回事, 打疫苗係為己為人, 因為林鄭唔好,所以就要對著幹, 就係唔去打咁?
你有道理,但唔會令一堆人去打.
但我都有我既道理,一粒糖係好重要.
為己為人都包括自已,點解唔可以選擇對自已最有利既位置?
我重申一次,我唔反對打針,係中立既"觀望者",如果下下用訓話式口吻去"谷針",你覺得1年內70%有幾大機會?
香港人要tum係事實,唔係講政治,係講中間既人.
作者: 師奶淫得狠     時間: 2021-5-27 12:30 PM

咁如果我到時候返上深圳又順便打國藥,咁香港又承唔承認呢?
作者: 明日進擊的馬     時間: 2021-5-27 12:34 PM

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-5-27 11:56 AM 發表

我見到一個說法:因大陸政府谷針,導致大量市民無法預約到疫苗,排隊數小時仍無法接種,怨聲載道
作者: 籠中少天才

作者: 生生不息2014     時間: 2021-5-27 01:21 PM

引用:
原帖由 香港加加速樓主 於 2021-5-26 03:37 PM 發表

香港只係一個城市,加上輸入個案多,大陸政府同市民都唔係幾想同大陸通關
始終已回歸咗,北京都要諗辦法點樣開通。如果未回歸可能都廢事理。
作者: 生生不息2014     時間: 2021-5-27 01:23 PM

引用:
原帖由 wizardchan 於 2021-5-26 07:03 PM 發表

今日最新消息,fr房東
你知唔知廣州有一單就馬上要百幾萬人檢測?
作者: wayfarer     時間: 2021-5-27 01:44 PM

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-5-27 11:47 AM 發表

唔係一單了.
官方公布一億人大省廣东省只有五月 21 日 有六單, 當然網上零星消息加埋一定唔止喇。不過無所謂 ! 只要有愛國心,官方話零都要信。
作者: OLO2     時間: 2021-5-27 02:19 PM

引用:
原帖由 生生不息2014 於 2021-5-27 01:21 PM 發表

始終已回歸咗,北京都要諗辦法點樣開通。如果未回歸可能都廢事理。
上面14億人,香港700幾萬人,香港做吾好防疫及疫苗接種率,北京吾會為香港而打開缺口,危及14億人健康及經濟。政府高官日日講開關,但實際吾開關對他們根本無影響,經濟吾好,基層死先,想開關唯有靠自救
作者: Abloom     時間: 2021-5-27 02:56 PM

話深圳「谷針」,真搞笑,宜家日日名額爆滿,想打都唔係立即打到
作者: bronze18man     時間: 2021-5-27 03:27 PM

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-5-27 12:11 PM 發表

+1
按現時情況, 要打疫苗先可以盡快回復正常(但至少都講梗1年).
所謂"谷針"根本係非常時期既正常操作. 係香港, 又俾人講成負面.
邊個國家地區能夠最快回復正常經濟,世界資金就會流去邊度!
為既係人民既未來!而唔係健康問題,大陸香港澳門在防疫方面已經做得好好!
作者: bronze18man     時間: 2021-5-27 03:40 PM

引用:
原帖由 明日進擊的馬 於 2021-5-27 09:26 AM 發表
證明效果唔錯囉!
作者: iapple2     時間: 2021-5-27 04:26 PM

呢單野好懷疑大陸做假,根本就無人感染,說有十個八個感染就個個爭住打
作者: nikonlee     時間: 2021-5-27 04:48 PM

引用:
原帖由 iapple2 於 2021-5-27 04:26 PM 發表
呢單野好懷疑大陸做假,根本就無人感染,說有十個八個感染就個個爭住打

圖片附件: 1622105288996.jpg (2021-5-27 04:48 PM, 190.23 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 1622105334815.jpg (2021-5-27 04:48 PM, 92.94 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 土上飛     時間: 2021-5-27 08:32 PM

引用:
原帖由 明日進擊的馬 於 2021-5-27 12:34 PM 發表

我見到一個說法:因大陸政府谷針,導致大量市民無法預約到疫苗,排隊數小時仍無法接種,怨聲載道
我今日問深圳本地朋友什麼原因咁多人去打針,佢話早晚都發短訊和打電話叫市民快點去接種疫苗,而佢地之前禁足令到現在不斷通知市民去打針,大部分市民都好聽話,主要原因佢地話係從少到大已經習慣左,根本冇諗過反對,國家政策肯定是啱的
作者: m11ce     時間: 2021-5-27 08:35 PM

唔係深圳,係全國。假如歐美有群體免疫,而中國冇,咁係好大劑的。
作者: sf212     時間: 2021-5-28 12:40 PM

引用:
原帖由 wizardchan 於 2021-5-26 08:15 PM 發表
剛收到既消息
哩個會有效, 自費治療  會好甘
作者: 愛你就是害你     時間: 2021-5-28 01:38 PM

https://1253590913.vod2.myqcloud.com/743b5de7vodhk1253590913/946d49425285890818834799546/aVQxqi7MnUgA.mp4?videoid=5285890818834799546
作者: kkhello     時間: 2021-5-28 07:01 PM

鹽田好似 出事
作者: 酒點伴930     時間: 2021-5-28 10:12 PM

引用:
原帖由 生生不息2014 於 2021-5-27 01:23 PM 發表

你知唔知廣州有一單就馬上要百幾萬人檢測?
其實只有一兩單,假如市面情況又唔太緊張,下月可以通關了吧
作者: 大江東去     時間: 2021-5-28 11:11 PM

根本是需要打
作者: pk2628r     時間: 2021-5-29 12:20 AM

五一迫爆去玩既後果
作者: Missingday     時間: 2021-5-29 12:22 AM

唔好谷針咁難聽,買疫苗都係想做到群體免疫啫,打得咪打囉,個個唔打想戴口罩戴到幾時呀?想通關都難啦
作者: superplx     時間: 2021-5-29 01:42 AM

有冇得通關宜家靠深圳了
深圳打佐7成就可以通關
等香港出年後年都未必有7成啦

有得打好打, 否則好似台北咁
中佐係屋企等死
作者: igscmp     時間: 2021-5-29 05:56 AM

引用:
原帖由 m11ce 於 2021-5-27 08:35 PM 發表
唔係深圳,係全國。假如歐美有群體免疫,而中國冇,咁係好大劑的。
點解大劑 ?
作者: m11ce     時間: 2021-5-29 12:47 PM

引用:
原帖由 igscmp 於 2021-5-29 05:56 AM 發表

點解大劑 ?
其實疫情啱啱開始嘅時候,美國就諗住借住疫情孤立中國,點知中國好快就控制住疫情,反而全世界爆發。
假如歐美可以開放,人流互通,而中國因為冇免疫力,疫苗打得太少,衹能夠繼續封關,噉其實係變相係被孤立。開關又死,開關就要爆發疫情。
作者: wsp     時間: 2021-5-29 11:26 PM

引用:
原帖由 m11ce 於 2021-5-29 12:47 PM 發表

其實疫情啱啱開始嘅時候,美國就諗住借住疫情孤立中國,點知中國好快就控制住疫情,反而全世界爆發。
假如歐美可以開放,人流互通,而中國因為冇免疫力,疫苗打得太少,衹能夠繼續封關,噉其實係變相係被孤立。開關又死,開關就要爆發疫情。
所以先狂谷北上廣深
下一步就到各大內陸航空樞紐
開始開放時亦會由北上廣深四大城市做起
並限制外國人陸路跨市流動
作者: 晶晶寶寶     時間: 2021-9-3 11:34 PM

唔使谷針啦.  好似係一定要所有人打針.
國家叫你打, 點可以唔打.
連外國人在中國做事的都要打針, 但係佢地就限只可以打科興.
無得簡. 真人真事. 我地深圳公司的人匯報的.
作者: 愛你就是害你     時間: 2021-9-6 10:36 PM

引用:
原帖由 晶晶寶寶 於 2021-9-3 11:34 PM 發表
唔使谷針啦.  好似係一定要所有人打針.
國家叫你打, 點可以唔打.
連外國人在中國做事的都要打針, 但係佢地就限只可以打科興.
無得簡. 真人真事. 我地深圳公司的人匯報的.

圖片附件: discuss2_1630938935214.png (2021-9-6 10:36 PM, 1.85 MB) / 該附件被下載次數 0

作者: Fxyellowobject     時間: 2021-9-7 01:07 AM

引用:
原帖由 superplx 於 2021-5-29 01:42 AM 發表
有冇得通關宜家靠深圳了
深圳打佐7成就可以通關
等香港出年後年都未必有7成啦

有得打好打, 否則好似台北咁
中佐係屋企等死
對通關方面死心啦,當你知道大陸防疫既嚴謹,對比香港嘅求求其其,你係大陸人都唔會俾香港人走上嚟。況且而家香港對大陸祇有負累毫無貢獻,所以根本唔使諗。
作者: 晶晶寶寶     時間: 2021-9-7 10:26 AM

引用:
原帖由 愛你就是害你 於 2021-9-6 10:36 PM 發表

你覺得呢?  今時今日的CHINA 會有咁文明?

好多唔打的係老人, 老人有選擇, 成年人的大都要打呀.