標題: [進修考試] 財匯局向會計師公會奪權, 會唔會無左QP 呢? [打印本頁]

作者: 手機用戶    時間: 2021-6-9 04:58 PM

公會變成搞聯誼, 最終QP 考試會唔會又要改???
好似最近先改左一次咋喎..
作者: Cepa    時間: 2021-6-9 08:54 PM

到時,舞會仲有咩存在價值!
作者: awongyuk    時間: 2021-6-9 09:59 PM

引用:
原帖由 Cepa 於 2021-6-9 08:54 PM 發表

到時,舞會仲有咩存在價值!
評審入會資格,考試,收生cpd,學術講解咁囉,裏面大粒嘅當然有路數,或者搞下生意,如幫手做好PR準備,做monitor之類
作者: Cepa    時間: 2021-6-9 10:00 PM

引用:
原帖由 awongyuk 於 2021-6-9 09:59 PM 發表

評審入會資格,考試,收生cpd,學術講解咁囉,裏面大粒嘅當然有路數,或者搞下生意,如幫手做好PR準備,做monitor之類
到時,師姐你都會支持嗎?
作者: 手機用戶    時間: 2021-6-9 10:12 PM

大陸個CICPA係財政部簽發,難度好高。
到時唔知香港既CPA會唔會好似整到大陸既咁難。
啲人可能會走哂去考澳洲CPA?

自己考左CICPA既兩份試卷,溫緊書計劃打大佬
作者: fbb6f3ab73f82f    時間: 2021-6-10 12:00 PM

未來hkicpa會歸入cicpa,而且用中文考試
作者: Euroteam    時間: 2021-6-10 12:07 PM

其實要諗香港政府會否絕到不承認ACCA、澳洲CPA在港執業資格

個公會搞到似乜,不妨睇吓保險業三會而家變成點
當年我係做PIBA發牌的公司,有時都要上佢office辦理文件,個office由半層樓縮到19年的得一間房
作者: aiiijima    時間: 2021-6-10 12:27 PM

引用:
原帖由 Euroteam 於 2021-6-10 12:07 PM 發表

其實要諗香港政府會否絕到不承認ACCA、澳洲CPA在港執業資格

當年我係做PIBA發牌的公司,有時都要上佢office辦理文件,個office由半層樓縮到19年的得一間房
搞清楚先啦,要係香港執業一定要係hkicpa會員。
所以係咪ACCA,或其他國家的CPA資格,根本無關。
因爲最終都要入會先可以係香港執業,即簽報告。
但大部分會計工種根本不需要香港的執業資格,只要雇主肯請就得。
作者: 054D    時間: 2021-6-10 12:45 PM

引用:
原帖由 aiiijima 於 2021-6-10 12:27 PM 發表

搞清楚先啦,要係香港執業一定要係hkicpa會員。
所以係咪ACCA,或其他國家的CPA資格,根本無關。
因爲最終都要入會先可以係香港執業,即簽報告。
但大部分會計工種根本不需要香港的執業資格,只要雇主肯請就得。
"搞清楚先啦,要係香港執業一定要係hkicpa會員", 呢個係基於專業會計師條款下的前題

而ACCA, CPA其實都無話會自動得到某地的執業資格, 要睇番當定法律要求

而專業會計師條例, 如果由財匯局管就一定要修例, 修例的話, 執業部份會唔會容許各地會計師, 考完執業試, 並乎合香港通常居居住條件及有香港工作經驗下於香港執業, 係後話啦

其實世界主流, 舞會還舞會, 執業還執業, 因為GAAP呢樣野, 本身就係涉及當地施法區的法律, 涉及法律由政府批出許可先係正常, 反而專業團體, 就算個名有PUBLIC呢個字, 都唔係代表公眾利益

所以舞會無咩點變, 但係舞會會唔會收縮, 而執業試政府負責但外判比舞會, 就係後話啦
但起碼成件事會合理過而家好多
(現時舞會係學生簽經驗問題上, 聲稱私人糾紛都得, 到時政府負責番, 要上報財匯局, 對一D係同一間會計師行做左兩三年的人, 我諗就唔會咁輕易唔簽比呢D顧員)

作者: aiiijima    時間: 2021-6-10 12:55 PM

引用:
原帖由 054D 於 2021-6-10 12:45 PM 發表

"搞清楚先啦,要係香港執業一定要係hkicpa會員", 呢個係基於專業會計師條款下的前題

而ACCA, CPA其實都無話會自動得到某地的執業資格, 要睇番當定法律要求

而專業會計師條例, 如果由財匯局管就一定要修例, 修例的話, 執業部份會唔會容許各地會計師, 考完執業試, 並乎合香港通常居居住條件及有香港工作經驗下於香港執業, 係後話啦
就算將來無左ACCA,同其他地域CPA同HKICPA互認,如果想繼續在香港執業,甘都係要根據要求考試,或滿足條件,加入HKICPA或到時成立的專業團體。根本同係唔係ACCA,或其他地域CPA無關。

現時就算有ACCA,或其他地域的CPA,一樣要申請入會,先可以係香港執業,簽報告。
唔係你自己認爲的自動得到執業資格,係要經hkicpa申請到PC先可以取得香港的執業資格。
作者: aiiijima    時間: 2021-6-10 01:05 PM

引用:
原帖由 054D 於 2021-6-10 12:45 PM 發表

其實世界主流, 舞會還舞會, 執業還 ...
聼到呢d歪理好想笑。
簽經驗係雇主的principle簽,又唔係工會簽。
公會見到有合資格人簽工作經驗,就批架啦。
換轉係政府發牌,唔通雇主唔簽,政府會去勒令雇主簽咩?
咪一樣當勞資糾紛。
到時咪仲裁lo。
作者: ducklhl    時間: 2021-6-10 01:09 PM

引用:
原帖由 Euroteam 於 2021-6-10 12:07 PM 發表

將來, 以我理解, 香港會計師公會是提供考試(+工作坊,會計準則)的機構, 財匯局是發出牌照, 所以以後財匯局CPA.
我擔心現時香港會計師公會會員要不要再考試才給財匯局CPA資格, 因為財匯局說現時會員的核數工作很爛.
"財匯局查察發現逾七成審計項目需改進"
財務匯報局發表年度查察報告,查察過37個審計項目,發現有73%需要改進或重大改進,遠低於上市實體審計要求的標準。

你說要不要入香港會計師公會後才俾考試, 暫時未定. 或者ACCA俾了考試費也可以參與
最後, 香港會計師公會屬於聯誼會, 識下D帥哥靚女既場所同財匯局可以罰多d錢
作者: aiiijima    時間: 2021-6-10 01:16 PM

引用:
原帖由 ducklhl 於 2021-6-10 01:09 PM 發表

將來, 以我理解, 香港會計師公會是提供考試(+工作坊,會計準則)的機構, 財匯局是發出牌照, 所以以後財匯局CPA.
我擔心現時香港會計師公會會員要不要再考試才給財匯局CPA資格, 因為財匯局說現時會員的核數工作很爛.
"財匯局查察發現逾七成審計項目需改進"
財務匯報局發表年度查察報告,查察過37個審計項目,發現有73%需要改進或重大改進,遠低於上市實體審計要求的標準。

你說 ...
其實考幾多次試都無用,open book的考試,你指望個牌有咩技術含量。
再講,d審計爛,其實係講working paper放飛機,sample唔夠,audit procedures無做足,甚至乎錯誤理解會計準則。最離譜係無documentation,齋吹。
作者: 054D    時間: 2021-6-10 01:22 PM

引用:
原帖由 aiiijima 於 2021-6-10 01:05 PM 發表

聼到呢d歪理好想笑。
簽經驗係雇主的principle簽,又唔係工會簽。
公會見到有合資格人簽工作經驗,就批架啦。
換轉係政府發牌,唔通雇主唔簽,政府會去勒令雇主簽咩?
咪一樣當勞資糾紛。
到時咪仲裁lo。
到時你口中的勞資糾紛, 睇下係咪真係好似而家咁, 幾年唔簽都當勞資糾紛, 定係一年唔簽先當勞資糾紛

執正番D規矩, 其實係每年一簽

作者: 054D    時間: 2021-6-10 01:25 PM

引用:
原帖由 aiiijima 於 2021-6-10 12:55 PM 發表

就算將來無左ACCA,同其他地域CPA同HKICPA互認,如果想繼續在香港執業,甘都係要根據要求考試,或滿足條件,加入HKICPA或到時成立的專業團體。根本同係唔係ACCA,或其他地域CPA無關。

現時就算有ACCA,或其他地域的CPA,一樣要申請入會,先可以係香港執業,簽報告。
唔係你自己認爲的自動得到執業資格,係要經hkicpa申請到PC先可以取得香港的執業資格。
其實資格互認, 同係咪可以係某一司法管核區核數, 係兩回事.

而你要分清楚, 係法律授權HKICPA所以有現有制度, 而呢一點係可以變的

作者: coria    時間: 2021-6-10 04:39 PM

引用:

其實世界主流, 舞會還舞會, 執業還 ...
同一間firm 做3年點解唔簽?
作者: 054D    時間: 2021-6-10 04:57 PM

引用:
原帖由 coria 於 2021-6-10 04:39 PM 發表

同一間firm 做3年點解唔簽?
呢到過去有討論過有關問題, 我無意見

但其實原則上要每年一簽
作者: coria    時間: 2021-6-10 05:25 PM

引用:

當年piba及hkcib負責所謂經紀監管
一般大經紀入hkcib,中小經紀入PIBA
感覺piba 似聯誼
作者: 輪大碩士仔    時間: 2021-6-10 07:26 PM

引用:
原帖由 手機用戶 於 2021-6-9 10:12 PM 發表

大陸個CICPA係財政部簽發,難度好高。
到時唔知香港既CPA會唔會好似整到大陸既咁難。
啲人可能會走哂去考澳洲CPA?

自己考左CICPA既兩份試卷,溫緊書計劃打大佬
大陸CPA有乜難度!? 死記就OK
作者: 輪大碩士仔    時間: 2021-6-10 08:59 PM

老老實實,今時今日会計牌其實等於二三十年前的LCC higher啫
作者: welkin    時間: 2021-6-10 09:49 PM

引用:
原帖由 輪大碩士仔 於 2021-6-10 07:26 PM 發表

在下作為香港180幾位CICPA之一,可以話CICPA 嘅全國統一考試,靠死背係唔夠嘅。

佢係要背 + 讀通 + 靈活咁 Application。

剩係MC題,4個要選中晒先有分,已經係1/24嘅命中率。連白撞都無可能。

作者: 手機用戶    時間: 2021-6-10 10:09 PM

引用:
原帖由 welkin 於 2021-6-10 09:49 PM 發表

在下作為香港180幾位CICPA之一,可以話CICPA 嘅全國統一考試,靠死背係唔夠嘅。

剩係MC題,4個要選中晒先有分,已經係1/24嘅命中率。連白撞都無可能。

唔知佢有無考左CICPA
作者: 手機用戶    時間: 2021-6-10 10:09 PM

引用:
原帖由 輪大碩士仔 於 2021-6-10 07:26 PM 發表

咁你考左未呢?
作者: DTTN    時間: 2021-6-10 10:15 PM

引用:
原帖由 welkin 於 2021-6-10 09:49 PM 發表

佩服!佩服!

大約20年前我考完CPA(Practising)後,什麼CFA,CFP,保險,證券等等乜試都考晒後,曾想挑戰自己考CICPA,但忌於香港人考試passing rate太低,而最終放棄。
作者: 輪大碩士仔    時間: 2021-6-10 10:34 PM

引用:
原帖由 手機用戶 於 2021-6-10 10:09 PM 發表

咁你考左未呢?
冇挑戰性,所以冇乜心機考!
作者: DTTN    時間: 2021-6-10 10:39 PM

疑問是……

財匯局奪權後,執業會計師、會計師行的發牌年費和罰款是否也歸財匯局所有?

如是的話,舞會收入將會每年減少幾千萬,除非舞會能大幅節約開支,否則會員年費也要大幅加價了
作者: 輪大碩士仔    時間: 2021-6-10 10:56 PM

引用:

“佢係要背 + 讀通 + 靈活咁 Application。 ”..就算初中學生考校內試,我諗依條rule 都啱用甚至必要掛!
作者: 輪大碩士仔    時間: 2021-6-10 11:01 PM

引用:
原帖由 DTTN 於 2021-6-10 10:15 PM 發表

佩服!佩服!

大約20年前我考完CPA(Practising)後,什麼CFA,CFP,保險,證券等等乜試都考晒後,曾想挑戰自己考CICPA,但忌於香港人考試passing rate太低,而最終放棄。
港人passing rate, 因為輕敵, 要死記的考試唔代表唔洗花時间去预備
作者: DTTN    時間: 2021-6-10 11:12 PM

引用:
原帖由 輪大碩士仔 於 2021-6-10 11:01 PM 發表

港人passing rate, 因為輕敵, 要死記的考試唔代表唔洗花時间去预備
當時我聽師兄們說,關鍵是香港人習慣英文考專業試,消化完中文題目再作答已經唔夠快。

另一原因,本身試題的確有難度,整體passing rate好像已偏低,香港人每科更只得幾percent。

但也請施主尊重考過試的師兄們,無必要作無謂挑機。謝!
作者: 輪大碩士仔    時間: 2021-6-10 11:15 PM

引用:
原帖由 DTTN 於 2021-6-10 11:12 PM 發表

當時我聽師兄們說,關鍵是香港人習慣英文考專業試,消化完中文題目再作答已經唔夠快。

另一原因,本身試題的確有難度,整體passing rate好像已偏低,香港人每科更只得幾percent。

但也請施主尊重考過試的師兄們,無必要作無謂挑機。謝!
講意見就話挑机?哈哈,唔怪得财汇要接管舞会
作者: DTTN    時間: 2021-6-10 11:44 PM

引用:
原帖由 輪大碩士仔 於 2021-6-10 11:15 PM 發表

講意見就話挑机?哈哈,唔怪得财汇要接管舞会
將挑機演繹為講意見
作者: tendency    時間: 2021-6-11 11:34 PM

引用:
原帖由 DTTN 於 2021-6-10 10:39 PM 發表

疑問是……

財匯局奪權後,執業會計師、會計師行的發牌年費和罰款是否也歸財匯局所有?

如是的話,舞會收入將會每年減少幾千萬,除非舞會能大幅節約開支,否則會員年費也要大幅加價了
當無晒權之後, 咩都唔洗做, 哪來支出? 如果連註冊權都無埋, 唔好話加價, 減價都無人俾. 等摺埋LA.
作者: welkin    時間: 2021-6-12 10:00 AM

引用:
原帖由 DTTN 於 2021-6-10 10:39 PM 發表

疑問是……

其實會費 e 一點好值得各位「執業」及「非執業」HKICPA留意:

首先,假設 HKICPA 係學生註冊續會、QP 考試、CPD 嘅收入可以同支出自給自足,咁:

1) 「非執業」HKICPA - 會費
翻查番 HKICPA 2020 年最新嘅 Annual Report:
PC + Audit Firm + Corporate Practice 嘅 Subscription Fee 佔左 HK$90M - Subscription Fee Income 中嘅 50%。

所以,果將 e HK$45M (50% Subscription Fee) 收入由HKICPA 抽離,日後「非執業」會員嘅 $2,000幾蚊 年費應該要大增到$3,000-$4,000蚊 以上,咁先可以繼續支撐番 HKICPA 現有200-300人嘅 Staff Level。

2) 「執業」HKICPA - 會費
香港政府可能參照緊 Singapore ACRA 果條路,將 QP 考試繼續 放手本地會計師公會。但係執業  / Public Accountant 發牌就牢牢握在 Singapore 政府手中。

年費方面:眾所週知,今時今日 HKICPA 係按會計師樓 Partner / Director 嘅人頭,每個收 $5,000 蚊左右嘅年費去收費。粒數其實大極有限,對於 Audit Firm 嚟講唔算大數。

不過,日後 AFRC 如果接管權力後,可能會大改而參考番 CICPA 對於內地會計師樓果種收費模式。用內地會計師樓 Top-Line 嘅 年度Turnover x 不同 Tier 嘅 % 交年費。咁日後,相信上至 Big4 下至 Local,都會有一定程度嘅成本負擔。

值得留意。
作者: coria    時間: 2021-6-12 10:17 AM

引用:
原帖由 welkin 於 2021-6-12 10:00 AM 發表

其實會費 e 一點好值得各位「執業」及「非執業」HKICPA留意:

首先,假設 HKICPA 係學生註冊續會、QP 考試、CPD 嘅收入可以同支出自給自足,咁:

翻查番 HKICPA 2020 年最新嘅 Annual Report:
PC + Audit Firm + Corporate Practice 嘅 Subscription F ...
hkicpa 員工開支一向偏高(參考年報),係時候節流了
作者: coria    時間: 2021-6-12 10:19 AM

引用:
原帖由 輪大碩士仔 於 2021-6-10 11:01 PM 發表

以前舊同事傳統左校出身成功考cicpa,但考極acca都考唔掂
作者: 輪大碩士仔    時間: 2021-6-12 10:24 AM

引用:
原帖由 coria 於 2021-6-12 10:19 AM 發表

以前舊同事傳統左校出身成功考cicpa,但考極acca都考唔掂
香港人是輕敵啫;CICPA 要死背,問題可以問你某稅種的稅率, 所以其實更要花時間!
所有問題都有model answer , instead of suggested solutions

(只講意見,不是挑机)

作者: ducklhl    時間: 2021-6-12 01:31 PM

引用:
原帖由 tendency 於 2021-6-11 11:34 PM 發表

當無晒權之後, 咩都唔洗做, 哪來支出? 如果連註冊權都無埋, 唔好話加價, 減價都無人俾. 等摺埋LA.
好難減 財匯局丟番低最煩最晒時間既「下欄」野 會計準則,考試任務俾香港會計師公會
香港會計師公會收入少左(牌費), 又要entertain財匯局, 吃得太好,好難減人工woo
作者: 唔岩就要鬧    時間: 2021-6-12 04:49 PM

引用:
原帖由 手機用戶 於 2021-6-9 04:58 PM 發表

我反而覺得,會計界都好少人搞事 (甚至係好乖既專業),相對教師,律師,醫護來說

點解政府會咁樣搞會計界?係咪會計界有人得罪政府?

政府反而唔搞律師,教師,醫護,走來搞會計師?
作者: 輪大碩士仔    時間: 2021-6-12 08:27 PM

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-6-12 04:49 PM 發表

我反而覺得,會計界都好少人搞事 (甚至係好乖既專業),相對教師,律師,醫護來說

可想而知會計師幾咁有地位囉;搞律師、醫護, 教師,太大輿論压力, 搞本專基本上冇人出聲

作者: DTTN    時間: 2021-6-12 10:53 PM

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-6-12 04:49 PM 發表

自2012年反洗錢條例生效後,金融機構或相關行業如會計、保險、證券等都開始自我收緊業界守則,香港以國際金融中心自居,我們會計界自然也會被特別看待吧。加上美國幾年前已不停炮轟香港係洗錢天堂,甚至威脅要制裁香港,2018年3月1日反洗錢條例修訂版終於面世,之後對金融,包括會計界的影響大家應該都感受到。

例如在多項領域全面落實盡職審查的重要性。
1)TCSP面世,非會計師行的公司服務提供者(如秘書公司,會計公司等)受TCSP發牌全面監管。
2)銀行或金融會計界需對客戶每條20萬以上的交易要完全了解來源,開銀行戶口的困難或問長問短亦可見一班。

既然銀行,證券,保險界,公司服務提供者都是由政府機構發牌監管,會計界應該也是遲早的事……。

作者: 唔岩就要鬧    時間: 2021-6-12 11:02 PM

引用:
原帖由 DTTN 於 2021-6-12 10:53 PM 發表

自2012年反洗錢條例生效後,金融機構或相關行業如會計、保險、證券等都開始自我收緊業界守則,香港以國際金融中心自居,我們會計界自然也會被特別看待吧。加上美國幾年前已不停炮轟香港係洗錢天堂,甚至威脅要制裁香港,2018年3月1日反洗錢條例修訂版終於面世,之後對金融,包括會計界的影響大家應該都感受到。

例如在多項領域全面落實盡職審查的重要性。
1)TCSP面世,非會計師行的公司服務提供者(如秘書公 ...
謝謝你詳細解釋

我其實無考牌,只係一個普通會計文員,以前做的公司都係手板眼見功夫

近兩年入左一間SME做,雖然我都係繼續普通文職,但呢間公司做數好古怪,有D數唔係好正直咁入數,係要扭少少橋......

所以我認同監管得好D,好讓我地會員文員入數是唔使加自己意見...
作者: coria    時間: 2021-6-12 11:07 PM

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-6-12 11:02 PM 發表

謝謝你詳細解釋

我其實無考牌,只係一個普通會計文員,以前做的公司都係手板眼見功夫

近兩年入左一間SME做,雖然我都係繼續普通文職,但呢間公司做數好古怪,有D數唔係好正直咁入數,係要扭少少橋......

所以我認同監管得好D,好讓我地會員文員入數是唔使加自己意見...
如果係cpa知道古惑明知故犯出事都要孭鑊
非cpa不用
作者: DTTN    時間: 2021-6-12 11:17 PM

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-6-12 11:02 PM 發表

謝謝你詳細解釋

個人覺得扭少少橋的細少數目不是他們重點,如capital expenses 當revenue expense item(數目大當然不可),純屬估計,財匯局接手後,他們審視的最重點是法規的compliance。

這是多個行業的全球未來趨勢,我的要好朋友主要是工程界。他們都異口同聲說,近幾年,現在做的job file, 差不多一半是paper work, 有關compliance 。但對於他們來說,落地盤解決問題才是有生產。

作者: DTTN    時間: 2021-6-12 11:30 PM

引用:
原帖由 welkin 於 2021-6-12 10:00 AM 發表

PC + Audit Firm + Corporate Practice 嘅 Subscription F ...
謝師兄詳細分析。
現在我們亦只可等待消息,似乎什麼也沒可做。
作者: coria    時間: 2021-6-12 11:39 PM

引用:
原帖由 DTTN 於 2021-6-12 11:17 PM 發表

個人覺得扭少少橋的細少數目不是他們重點,如capital expenses 當revenue expense item(數目大當然不可),純屬估計,財匯局接手後,他們審視的最重點是法規的compliance。

這是多個行業的全球未來趨勢,我的要好朋友主要是工程界。他們都異口同聲說,近幾年,現在做的job file, 差不多一半是paper work, 有關compliance 。但對於他們來說 ...
如審視法規compliance, 即係盤數是否符合會計準則,即係check audit 底稿,換言之auditor 工作量增加

如果鄭會長替會員著想,係時候檢討現時長工時工作模式,以確保4萬會員保住飯碗
作者: DTTN    時間: 2021-6-12 11:53 PM

引用:
原帖由 coria 於 2021-6-12 11:39 PM 發表

如審視法規compliance, 即係盤數是否符合會計準則,即係check audit 底稿,換言之auditor 工作量增加

如果鄭會長替會員著想,係時候檢討現時長工時工作模式,以確保4萬會員保住飯碗
我估計除了符合會計準則,底稿內容會多了對各stakeholders的保障工序,如fraud finding, 重大金錢來源去向(有否洗錢),public interest concern(如有)等等。響應現時多個行業流行的字眼:盡職審查。

對於會計從業員,對audit firm或聲稱被監管的所有cpa會員都係好大負擔……。但現在想多都無用,睇將來結果吧!

作者: coria    時間: 2021-6-13 09:29 AM

保住飯碗另一個意思係工作量增加,當然人手增加
CPA供過於求由20年前已出現至今,中年CPA(非執業)失業轉行或做唔到大行上唔到位時有所聞,公會有責任檢視會員職業前途並非係大行俱樂部

專業牌係職業保障,當有個牌連份普通會計工都冇人請,牌價值可想而知

當年港交所取消合資格會計師,公會有冇出聲?

作者: DTTN    時間: 2021-6-13 11:08 AM

引用:
原帖由 coria 於 2021-6-13 09:29 AM 發表

保住飯碗另一個意思係工作量增加,當然人手增加
CPA供過於求由20年前已出現至今,中年CPA(非執業)失業轉行或做唔到大行上唔到位時有所聞,公會有責任檢視會員職業前途並非係大行俱樂部

專業牌係職業保障,當有個牌連份普通會計工都冇人請,牌價值可想而知

當年港交所取消合資格會計師,公會有冇出聲?
很同意您說公會給人感覺似大行俱樂部,孤芳自賞

中年cpa失業轉職時有所聞,包括我的舊同學或我的哥哥。
離開了現職公司,現實是,中年失業cpa根本無法和30出頭的年輕cpa直接競爭找工作。
作者: lesteroot_2006    時間: 2021-6-14 01:46 AM

引用:
原帖由 DTTN 於 2021-6-13 11:08 AM 發表

離開了現職公司,現實是,中年失業cpa根本無法和30出頭的年輕cpa直接競爭找工作。
30出頭都可以搵就黎退休嘅人工啦, 仲要唔駛識果樣野添
作者: coria    時間: 2021-6-14 10:23 AM

引用:
原帖由 DTTN 於 2021-6-13 11:08 AM 發表

如30頭cpa只得ap ar工作經驗轉工已經冇人請
作者: awongyuk    時間: 2021-6-14 11:38 AM

引用:
原帖由 手機用戶 於 2021-6-9 04:58 PM 發表

Maybe change the language from English to Chinese....
作者: DTTN    時間: 2021-6-14 06:05 PM

引用:
原帖由 lesteroot_2006 於 2021-6-14 01:46 AM 發表

30出頭都可以搵就黎退休嘅人工啦, 仲要唔駛識果樣野添
唔駛識果樣野又揾到就黎退休人工

不明,可否列舉例子?
作者: DTTN    時間: 2021-6-14 06:09 PM

引用:
原帖由 coria 於 2021-6-14 10:23 AM 發表

如30頭cpa只得ap ar工作經驗轉工已經冇人請
做大commercial公司,做唔到GL, 而只做ap或ar或更細微的分工,其實係浪費自己的光陰,只可在同一公司終老
作者: lesteroot_2006    時間: 2021-6-14 06:15 PM

引用:
原帖由 DTTN 於 2021-6-14 06:05 PM 發表

唔駛識果樣野又揾到就黎退休人工

不明,可否列舉例子?
剛畢業做文員都搵到12碼保安嘅人工啦
作者: DTTN    時間: 2021-6-14 07:13 PM

引用:
原帖由 lesteroot_2006 於 2021-6-14 06:15 PM 發表

剛畢業做文員都搵到12碼保安嘅人工啦
每人際遇不同嘛!

以工作能力計,30至40歲,達到最巔峰時期(以經驗,體力,智慧,反應綜合計算),僱主最愛。

有人已經身居要職,家財萬貫。亦有人仍然苦苦經營,平平無奇。

若果只是打工,40歲後在自己現有職位再向上突破,機會甚低。若果不幸被裁更不妙。

理財及退休計劃反而更加重要。

作者: aiiijima    時間: 2021-6-16 09:42 AM

引用:
原帖由 coria 於 2021-6-12 11:39 PM 發表

睇到你d歪理,真係笑到肚痛。
工作量增加,定係working paper放飛機,無documentation,大家心照啦。
如果做開美國上市公司(港企,大陸國企)的audit,都知道要守PCAOB 的documentation standard。
甘係咪香港的audit就可以求求其其。
其實睇返PCAOB 3的要求,係基本野,big 4對於documentation的要求都係呢套野。
係香港d所謂識走精面的審計從業員,一路左閃右避。
到PCAOB派人來香港睇file,先開始逆向做返個file出來。

工作量增加?咪自欺欺人啦。

https://pcaobus.org/oversight/st ... Auditing_Standard_3