標題: 【公屋轉戶】父離世後兄妹申請公屋轉戶主 資產逾$196萬超入息審查遭迫遷 [打印本頁]

作者: 星星同學會    時間: 2021-6-9 10:05 PM

▲ 有港男指出爸爸離世,他跟妹妹申請公屋轉戶主,但不過入息審查需搬走感徬徨。

現時公屋輪候時間平均為5.8年,市民上樓遙遙無期,得公屋可說是得天下!一名港男因父親離世,他跟妹妹申請轉戶主,可是入息審查未達標,收入及資產均超出標準少許,他向網民求意見,卻獲大量負評。
被房屋署要求搬離公屋
該名港男於上星期四(3日)在「香港討論區」,以「公屋 被房署迫走可以點做」為題發帖,指出自己一直跟爸爸及妹妹同住3人單位2房的公屋,公屋戶主的父親去世,兄妹欲申請轉戶主,可是被房屋署要求搬走。
申請轉戶主,要入息審查,交晒資料話我哋收入同資產超出標準少少,所以要遷出單位。
該港男感到徬徨,問網民可否上訴,又或可交1.5或者2倍租金等其他辦法,希望他跟妹妹繼續住在該公屋。
房署資料顯示,為確保公屋資源更聚焦地分配給較有迫切住屋需要的人士,資助房屋小組委員會於2017年實施「富戶政策」,作為「全面經濟狀況審查」的標準,自今年4 月1日起,兩人家庭的每月入息超出97,750元或資產淨值為196萬就需遷出現居公屋單位。
兄妹資產淨近200萬
兩兄妹的資產淨值多於196萬,「就係過咗196萬多幾萬」。有網民指出沒辦法了,交入息資產時只怪自己當初不轉移資產才交。樓主當初沒多想,並表示難以突然無緣故轉移資產。
佢要查返近一年銀行記錄,要求公司填返一年收入,交銀行存款記錄。
有關帖文引起網民熱議,很多人都斥責該港男資產多於196萬應該搬出去,不要濫用公屋資源,大罵他用「被迫走」字眼很不當,事實是他不符合資格繼續住,勸他有能力就搬走。另外有網民為樓主不值,表示「兩球(200萬)你估好多咩!」,兩兄妹平均每人的資產約100萬,置業買私樓很難。
網民勸搬走
另外有網民指出樓主的爸爸應一早換綠置居。「綠置居」的定價比傳統居者有其屋計劃(居屋)低廉,有助申請者自置居所,並騰出更多公屋單位以編配給輪候公屋人士。更多網民留言見下圖︰

公屋戶都百萬年薪,隨時拿出幾球,私樓戶不敢想像,香港有錢人多,扮窮既更多。

作者: 真.錦馬超    時間: 2021-6-9 10:20 PM

引用:
原帖由 星星同學會 於 2021-6-9 10:05 PM 發表

https://static02-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2975000/2978271/house_thumb_20210609_S_1024.jpg
▲ 有港男指出爸爸離世,他跟妹妹申請公屋轉戶主,但不過入息審查需搬走感徬徨。

現時公屋輪候時間平均為5.8年,市民上樓遙遙無期,得公屋可說是得天下!一名港男因父親離世,他跟妹妹申請轉戶主,可 ...
關呢版乜事?
作者: 蘇屈    時間: 2021-6-9 11:01 PM

已經享受公屋多年,係時候讓俾其他人
作者: 新型冠狀病毒    時間: 2021-6-9 11:46 PM

黎香討偷文
作者: Samthegreat999    時間: 2021-6-10 12:04 AM

正常,公屋世襲奉旨咩
作者: 秋天忽然樹根    時間: 2021-6-10 12:41 AM

捐左佢
作者: paulchen    時間: 2021-6-10 01:16 AM

自今年4 月1日起,兩人家庭的每月入息超出97,750元或資產淨值為196萬就需遷出現居公屋單位。

原來住公屋可以月薪成十皮架
作者: miuchiwing    時間: 2021-6-10 01:26 AM

買個車位都唔夠何況買樓?
作者: ttkwan    時間: 2021-6-10 01:33 AM

引用:
原帖由 星星同學會 於 2021-6-9 10:05 PM 發表

https://static02-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2975000/2978271/house_thumb_20210609_S_1024.jpg

現時公屋輪候時間平均為5.8年,市民上樓遙遙無期,得公屋可說是得天下!一名港男因父親離世,他跟妹妹申請轉戶主,可 ...
入息上限無超嘅話佢哋當時可能真係丢幾萬落海好過。
作者: opclk99    時間: 2021-6-10 01:36 AM

公屋板貼文比人推上新聞
作者: 505249341    時間: 2021-6-10 02:11 AM

引用:
原帖由 paulchen 於 2021-6-10 01:16 AM 發表

自今年4 月1日起,兩人家庭的每月入息超出97,750元或資產淨值為196萬就需遷出現居公屋單位。

過10皮系遷出
作者: celica9204    時間: 2021-6-10 02:18 AM

揚哂! 房署主任想幫都唔敢!
作者: gogogolee    時間: 2021-6-10 02:19 AM

作為「全面經濟狀況審查」的標準,自今年4 月1日起,兩人家庭的每月入息超出97750元或資產淨值為196萬就需遷出現居公屋單位。

有冇打錯數目呀?
作者: gogogolee    時間: 2021-6-10 02:24 AM

兩人家庭的每月入息超出97750元供樓都得啦...........diu!
作者: Timtim2468    時間: 2021-6-10 02:52 AM

多出嗰少少仲諗轉移資產?
申請公屋之前捐咗多出嘅都唔捨得咪因小失大囉
作者: SOMA1963    時間: 2021-6-10 06:37 AM

引用:
原帖由 paulchen 於 2021-6-10 01:16 AM 發表

可能係三四個人總和, 平均每人唔係好多.
作者: ZuiR    時間: 2021-6-10 07:50 AM

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2021-6-10 06:37 AM 發表

可能係三四個人總和, 平均每人唔係好多.
2人家庭wor
作者: SOMA1963    時間: 2021-6-10 07:56 AM

引用:
原帖由 ZuiR 於 2021-6-10 07:50 AM 發表

2人家庭wor
我指房署個標準.
作者: ZuiR    時間: 2021-6-10 07:57 AM

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2021-6-10 07:56 AM 發表

我指房署個標準.
呢個近10皮ge標準就係指2人家庭
作者: 落漠忽然羊羊    時間: 2021-6-10 08:15 AM

公屋起咗俾哂新移民住。
作者: bhotspur    時間: 2021-6-10 08:19 AM

通常住公屋的人最鐘意鬧政府,住緊的鬧,冇得住更加閙
作者: 流西水股    時間: 2021-6-10 08:29 AM

得公屋得天下
作者: maskedrider2158    時間: 2021-6-10 08:32 AM

吾合資格就要搬走,天經地義,如你可以留低,甘對申請公屋市民公平嗎?公屋不是代代相傳的!
作者: 騎豬王    時間: 2021-6-10 08:35 AM

引用:
原帖由 星星同學會 於 9/6/2021 22:05 發表

錢多到徬徨
利害
作者: kingkong_hk    時間: 2021-6-10 08:40 AM

引用:
原帖由 星星同學會 於 9-6-2021 22:05 發表

正常啦,我都係因為咁要交返個單位出來
作者: Votenoteking    時間: 2021-6-10 08:41 AM

公屋系政府給予住屋有困難的市民。有成200 萬資產,九官都要出黎做D野啦!
作者: 腸旦丁麵    時間: 2021-6-10 08:51 AM

2舊垃圾有能力買或租私樓都仲要賴死唔走。
作者: rilakkumadoll    時間: 2021-6-10 09:05 AM

有無人就算户主過身都唔比房署知?
作者: 高達0.1    時間: 2021-6-10 09:06 AM

引用:

公屋大把富戶!!!
成日都話唔夠住!?
房署求其抽查都中!!!
停車場d車重貴過私樓!!!
唔該政府部門做事認真d 啦!!!
作者: H叔    時間: 2021-6-10 09:09 AM

公屋大把有錢人,話說我阿媽行山識嘅某人,以前好熟而家反左面。佢有私樓收租,又開公司收入6位數,我投訴比房屋署過咗3年都冇趕佢地走。識得呃嘅話,房屋署根本搞唔到佢地
作者: windflowerleung    時間: 2021-6-10 09:12 AM

呢D仆街自己超標,仲話房署迫走佢,快D去死啦。
作者: makm    時間: 2021-6-10 09:25 AM

樓就識去住,但唔識守規則!
作者: tommwins    時間: 2021-6-10 09:31 AM

正一仆街 支持收番個公屋 訓街啦你有200萬仲霸能住個公屋
作者: ShunNitta    時間: 2021-6-10 09:35 AM

淨資產都超過196萬……
每月入息超過9萬7……
私樓一定供到啦…
作者: Moses79    時間: 2021-6-10 09:38 AM

引用:
原帖由 秋天忽然樹根 於 2021-6-10 12:41 AM 發表

捐左佢
應該行🉐️通
作者: 正在始動真陰公    時間: 2021-6-10 09:46 AM

YC行為
作者: cwc289    時間: 2021-6-10 09:47 AM

2個人得200萬資產, 租樓又唔夠買樓更加唔洗講
作者: 生果轉貼員    時間: 2021-6-10 09:48 AM

讓返間樓畀新香港人啦
作者: kelvinmf    時間: 2021-6-10 09:49 AM

引用:
原帖由 H叔 於 2021-6-10 09:09 AM 發表

公屋大把有錢人,話說我阿媽行山識嘅某人,以前好熟而家反左面。佢有私樓收租,又開公司收入6位數,我投訴比房屋署過咗3年都冇趕佢地走。識得呃嘅話,房屋署根本搞唔到佢地
我以前間商場鋪週圍d老細個個住公屋,我果度商場月租都5,6萬個月,佢哋做條數咪唔洗搬走囉,現實中個個扮冇錢先最著數😂
作者: 大江東去    時間: 2021-6-10 09:52 AM

收入及資產均超出標準少許
快D走喇阻人申請
作者: ANDY@康    時間: 2021-6-10 09:53 AM

如果係買咗嘅公屋,未補地價。
户主離世後,平安紙繼承都要計資產
作者: chaolininin    時間: 2021-6-10 09:53 AM

死蠢,父未走就麼該做些事,看看公屋資產限額啦
作者: chaolininin    時間: 2021-6-10 09:54 AM

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 9/6/2021 22:20 發表

關呢版乜事?
你睇唔到有新聞連結咩?
作者: chaolininin    時間: 2021-6-10 09:55 AM

監躉長毛就叻,將資產和每月入息轉哂去社團流氓連
作者: chaolininin    時間: 2021-6-10 09:56 AM

引用:
原帖由 opclk99 於 10/6/2021 01:36 發表

公屋板貼文比人推上新聞
香討貼文常被傳霉抄上新聞版
作者: 泡泡果    時間: 2021-6-10 10:09 AM

可以想像香港地有幾多老豆老母未死但仔女兩個人月入超過十皮既家庭仲霸緊間公屋日日要納稅人補貼呢班人租金 
作者: I-HAVE    時間: 2021-6-10 10:14 AM

兄妹資產淨近200萬......
只能買個新界車位

作者: 異域富有更新    時間: 2021-6-10 10:19 AM

唔合資格就係唔合格。冇計...
作者: 大肥肥綿羊    時間: 2021-6-10 10:27 AM

二人單位同四人單位唔同,兩人應該搬去二人單位吧
作者: tomatomary    時間: 2021-6-10 10:29 AM

貪心的兩兄妹!相信係黃人,黃人係愛攞著數!攞唔到就怨!
作者: briancccc    時間: 2021-6-10 10:36 AM

近200萬?事但買幾萬蚊野,個資產咪少於196萬囉.....
作者: _👻_    時間: 2021-6-10 10:36 AM

198萬 仲要住公屋
作者: 消失的猷佳    時間: 2021-6-10 10:37 AM

買綠置居可以 full pay 添。
作者: 4player    時間: 2021-6-10 10:40 AM

所以話公屋停車場經常拍滿靚車唔係冇原因!
作者: TRITON-BSD    時間: 2021-6-10 10:43 AM

我諗起大劉一句話,人地問佢有幾多身家,佢話剛剛好食得飽。。。以兩兄妹標準,大劉情況都應該可以申請公屋。
作者: applecoffee    時間: 2021-6-10 10:44 AM

兄妹欲申請轉戶主,可是被房屋署要求搬走。
申請轉戶主,要入息審查,交晒資料話我哋收入同資產超出標準少少,所以要遷出單位。

有曬證據, 冇得旭
作者: applecoffee    時間: 2021-6-10 10:46 AM

要入息審查

咁心急要轉名
作者: pig00083    時間: 2021-6-10 10:55 AM

自己柒怪得邊個!
作者: nlnl2020    時間: 2021-6-10 11:16 AM

支持收樓
留比D更合資格的人
又唔一早買居屋
恭喜晒,低死
作者: 高達0.1    時間: 2021-6-10 11:29 AM

引用:

https://youtu.be/d5RkQhHkDi4
作者: bondinhk    時間: 2021-6-10 11:41 AM

咁多錢有綠置居唔買, 二手居屋唔買, E+貪字得個貧!
作者: 床上含情的師兄    時間: 2021-6-10 11:46 AM

引用:

有200幻都彷徨,有d人n連兩幻都無嗝點算
作者: captkkk    時間: 2021-6-10 12:06 PM

作者: ricowong2503    時間: 2021-6-10 12:22 PM

而家香港人面皮真係厚過石屎牆,覺得好似天生有身份證就政府一定要包你生養死葬咁,讀緊書未做野就已經諗定申請公屋,夠膽講話冇空間扑野,咩野邏輯黎架吓?知唔知好多人月月清架!資產幾萬都冇呀pk
作者: 今天懷舊的老爺    時間: 2021-6-10 12:29 PM

引用:
原帖由 cwc289 於 2021-6-10 09:47 AM 發表

2個人得200萬資產, 租樓又唔夠買樓更加唔洗講
咁嗰啲真正窮人點算?
唔明點解租樓又唔夠
作者: chusteve    時間: 2021-6-10 12:31 PM

根本不應該有公屋。
作者: forgetyuk    時間: 2021-6-10 12:31 PM

二百萬.... 梗係唔夠買樓買車位.
之但係, 香港人大部人都係供樓架啦, 邊個會拎晒出. 個個都係俾首期供.
作者: ke2011    時間: 2021-6-10 12:32 PM

取消公屋唔駛煩
作者: 錦衣夜行    時間: 2021-6-10 12:33 PM

從來唔好睇小「公屋仔」
作者: 黑色勇士    時間: 2021-6-10 12:40 PM

黃人思維,一路吊政府,一路攞福利
作者: mcc8888888    時間: 2021-6-10 12:41 PM

引用:
原帖由 nlnl2020 於 2021-6-10 11:16 AM 發表

支持收樓
留比D更合資格的人
又唔一早買居屋
恭喜晒,低死
佢父親可能唔同意。
作者: moon2004girl    時間: 2021-6-10 12:47 PM

引用:

如果有200萬又一把年紀,係香港都只係窮人,無樓無地方住,除非住公屋。
作者: moon2004girl    時間: 2021-6-10 12:49 PM

引用:
原帖由 ShunNitta 於 2021-6-10 09:35 AM 發表

淨資產都超過196萬……
每月入息超過9萬7……
私樓一定供到啦…
佢話每月收入有9萬7???
作者: Chris88888    時間: 2021-6-10 01:07 PM

引用:
原帖由 高達0.1 於 2021-6-10 09:06 AM 發表

公屋大把富戶!!!
成日都話唔夠住!?
房署求其抽查都中!!!
停車場d車重貴過私樓!!!
唔該政府部門做事認真d 啦!!!
佢哋部車好多用公司名義買,可以唔當係自己資產的。
作者: 沙頭角原住民    時間: 2021-6-10 01:28 PM

引用:

公屋霸
作者: 讓球達人    時間: 2021-6-10 01:45 PM

引用:
原帖由 gogogolee 於 2021-6-10 02:24 AM 發表

兩人家庭的每月入息超出97750元供樓都得啦...........diu!
兩個人加埋成十萬?就算攞萬幾蚊出黎去租樓都唔過份…
作者: zoker123    時間: 2021-6-10 01:48 PM

公屋傳三代老豆住完傳比個仔住完又傳比個孫
作者: 窮醜廢毒    時間: 2021-6-10 02:04 PM

引用:
原帖由 gogogolee 於 2021-6-10 02:19 AM 發表

作為「全面經濟狀況審查」的標準,自今年4 月1日起,兩人家庭的每月入息超出97750元或資產淨值為196萬就需遷出現居公屋單位。

有冇打錯數目呀?
無錯
作者: 樹懶叫    時間: 2021-6-10 02:20 PM

引用:

搬走啦!阻住哂真正有需要嘅人住,正自私精!
作者: 千堂    時間: 2021-6-10 02:54 PM

吊醒少少啦一早拿幾拾萬反大陸做定期咪搞掂囉。
作者: alee001    時間: 2021-6-10 03:15 PM

抽吹水post...
作者: estateman    時間: 2021-6-10 03:46 PM

引用:
原帖由 新型冠狀病毒 於 2021-6-9 11:46 PM 發表

黎香討偷文
香討集合全港所有港喱、不同意見
吾同連登、毒台99、港台傷台
只有小黃乚同基民
作者: 馬路強勁的裙    時間: 2021-6-10 04:37 PM

個妹妹女靚女,我要阿!
作者: rambotam2008    時間: 2021-6-10 04:46 PM

引用:

i兄妹有196萬資產 如果用呢一筆錢嚟買居屋 可以一筆過付款 或者已經畀咗一大半 點解唔一早咁做呢 點解要著數攞盡 到而家先嚟後悔啦
作者: moon2004girl    時間: 2021-6-10 06:06 PM

引用:
原帖由 讓球達人 於 2021-6-10 01:45 PM 發表

兩個人加埋成十萬?就算攞萬幾蚊出黎去租樓都唔過份…
如果係咁都無嘢好講

作者: CatherineQ    時間: 2021-6-10 07:18 PM

引用:
原帖由 moon2004girl 於 2021-6-10 12:49 PM 發表

佢話每月收入有9萬7???
注意文中說「收入及資產均超出標準少許亅。
而二人家庭標準是9萬7,所以假設報道沒有寫錯的話,兩兄妹每月收入就算沒有十萬也非常接近。
作者: 得閒看看    時間: 2021-6-10 10:39 PM

存喺大陸銀行啲錢唔知查唔查到?
作者: 食肉的和尚    時間: 2021-6-11 03:36 AM

每月都有10皮野樓都供得起啦
作者: snoopys    時間: 2021-6-11 08:10 AM

收番個公屋
作者: 陳鳴雞    時間: 2021-6-11 09:10 AM

又想攞着數,自己又唔醒目,柒吓柒吓怪得邊個🤣
作者: 陳鳴雞    時間: 2021-6-11 09:13 AM

引用:
原帖由 今天懷舊的老爺 於 2021-6-10 12:29 PM 發表

咁嗰啲真正窮人點算?
唔明點解租樓又唔夠
可能唔捨得租啦,諗撚埋啲縮數野,行小路⋯戇晒鳩
作者: 東方純情的馬桶    時間: 2021-6-11 01:34 PM

兩兄妹
雖然加埋超哂錶
但夾份買樓又生一堆問題
作者: singch789    時間: 2021-6-11 02:10 PM

引用:
原帖由 Timtim2468 於 2021-6-10 02:52 AM 發表

多出嗰少少仲諗轉移資產?
申請公屋之前捐咗多出嘅都唔捨得咪因小失大囉
所知甚多公屋申請者當排期到審查入息時會要求僱主減人工
以便符合申請資格, 過完骨派到公屋之後 才會要求回到原先薪酬.....

係這兩兄妹視財如命不識變通...
作者: ILoveSwim    時間: 2021-6-11 02:44 PM

引用:

公屋租霸拉去打靶
作者: Ehujktd    時間: 2021-6-12 03:26 AM

排左10年先有得分公屋,當年仲話3年上樓
作者: 超級死基佬    時間: 2021-6-12 07:39 AM

引用:
原帖由 gogogolee 於 2021-6-10 02:24 AM 發表

所以呢d咪"仆街"囉。。
嗰句感覺"徬徨"
佢仲好意思喺呢度開始話畀房署逼走

聽到都想嘔
不過呢啲兩兄妹、唔買樓原因就是驚雙方食咗自己嗰份、呃得人多自然驚畀人呃

作者: 超級死基佬    時間: 2021-6-12 08:05 AM

引用:
原帖由 ricowong2503 於 2021-6-10 12:22 PM 發表

而家香港人面皮真係厚過石屎牆,覺得好似天生有身份證就政府一定要包你生養死葬咁,讀緊書未做野就已經諗定申請公屋,夠膽講話冇空間扑野,咩野邏輯黎架吓?知唔知好多人月月清架!資產幾萬都冇呀pk
月月清得嚟、唔係吃喝玩樂、供養父母、供樓、已月月清、。。生下一代?自己都未搞
作者: 超級死基佬    時間: 2021-6-12 08:18 AM

引用:
原帖由 H叔 於 2021-6-10 09:09 AM 發表

金生。:可能跟本"防署"班友正懶西、我去探朋友、啲pK奇鷹週圍食煙、放飛劍、痾尿。。我朋友話投訴都冇用、我唔信、、佢即場打電話投訴、啲security出嚟行一行、叫唔好食煙、走人、d奇鷹咪又繼續食煙、放飛劍、
作者: 一錯再錯三錯    時間: 2021-6-12 08:26 AM

樓上啲人講到呃公屋天經地義咁款,又話人哋唔夠醒,妖你啦!香港人真係勁貪同最中意找政府著數,難怪令全球人討厭。
作者: LUCKY2328    時間: 2021-6-12 12:41 PM

引用:
原帖由 一錯再錯三錯 於 2021-6-12 08:26 AM 發表

樓上啲人講到呃公屋天經地義咁款,又話人哋唔夠醒,妖你啦!香港人真係勁貪同最中意找政府著數,難怪令全球人討厭。
咁內地人無落嚟呃福利同公屋咩? 比香港嘅本地人多好多. 十個十個都落嚟呃公屋