標題: 其實電腦硬件,要識佢唔難 [打印本頁]

作者: 子時強勁的師兄     時間: 2021-6-22 06:19 AM

有錢就得了,用錢同你玩
勁哂
你話寫程式,寫得叻寫到係潮流!有人追
就難姐
砌機我開10萬個價,你咪拿部幾千銀GA機同我比囉
輸緊!
作者: 子時強勁的師兄     時間: 2021-6-22 06:21 AM

人地用錢玩,初哥學砌電腦,都可以變老鳥!
作者: 子時強勁的師兄     時間: 2021-6-22 06:23 AM

人地用1萬銀2萬銀砌部,
亂砌都贏部千零2千蚊GA機!
作者: 子時強勁的師兄     時間: 2021-6-22 06:25 AM

仲洗咩睇電腦書學零件野咁傷腦筋姐
亂砌,砌部1萬2萬GA機,咩都贏哂
咩零件砌落唔係最TOP嫁,依個價錢?
作者: 子時強勁的師兄     時間: 2021-6-22 06:32 AM

零件野,你好比心機去睇!
但你朋友話洗咩識零件!我考試出貓,用錢,用外掛
錢係萬惡根源,
輕鬆將你個砌機單打抵

你話寫個好GA網頁,寫隻程式,寫隻GAME出來,就要學姐
ED用錢來玩的零件野,唔洗學,唔洗知
樣樣有價錢的!
作者: singsingbaby     時間: 2021-6-22 09:48 PM

樓主有思覺失調? 自言自語? 自己砌機係 樂趣 吧⋯⋯

電腦就梗係愈貴愈勁,但除了掘礦,要咁勁有乜用?
作者: productdesigner     時間: 2021-6-23 12:46 AM

💰多就砌到部勁嘢!? 流🐷梗係無聽過乜嘢叫"仇人機"
作者: xieling     時間: 2021-6-23 12:57 AM

引用:
原帖由 子時強勁的師兄 於 2021-6-22 06:19 AM 發表

有錢就得了,用錢同你玩
勁哂
你話寫程式,寫得叻寫到係潮流!有人追
就難姐
砌機我開10萬個價,你咪拿部幾千銀GA機同我比囉
輸緊!
樓主你有錢當然可以搵人砌,亦都可以訂最貴嘅用料。

但係過中砌機嘅過程 硬件上嘅配搭, 如何setting等等, 你係唔會知道 ,亦都唔會學習到。
作者: 子時強勁的師兄     時間: 2021-6-23 02:02 AM

引用:
原帖由 xieling 於 2021-6-23 12:57 AM 發表

樓主你有錢當然可以搵人砌,亦都可以訂最貴嘅用料。

但係過中砌機嘅過程 硬件上嘅配搭, 如何setting等等, 你係唔會知道 ,亦都唔會學習到。
D零件今日識佢,聽日或他日轉新款新野
舊知識就冇用
你今日砌部機你識得D零件,
但2-3年後轉哂新制D零件冇人識
學ED有咩用究竟?
作者: 子時強勁的師兄     時間: 2021-6-23 02:06 AM

總知D新野,一舊就唔HIT了,提都冇人提起了
你依家識,今時今日就係潮流!
過多1-2年,就唔係潮流!
好多零件野,新零件趕得上時,學來有咩用?
好似買電視,你可以逐樣零件砌,叻GA話
但冇人咁做,直接買電視算
今日你就最新最潮姐,隔幾年睇返,D野冇人識了
甚麼神機?
作者: 子時強勁的師兄     時間: 2021-6-23 02:12 AM

5000蚊部電腦和4500蚊部
你攪盡腦汁,4500蚊部都冇可能超越5000蚊部機
你零件就逐樣逐條數同你計GA!
點可能超越呢?
人地某方面差左,某方面叻D!
但拿唔到個平衡時
其實4500蚊部咪又係輸
點砌,D野都係係返度,其實,冇著數左嫁
作者: 子時強勁的師兄     時間: 2021-6-23 02:16 AM

真係要4500打抵5000蚊
你牌子唔係ASUS,係其他牌子呢
係要睇其他牌子D技術來打抵名牌子ASUS呢
你要平靚正時,唔想下砌果D零件GA技術和牌子,
你係唔識,你係搏
作者: xieling     時間: 2021-6-23 03:28 AM

引用:
原帖由 子時強勁的師兄 於 2021-6-23 02:02 AM 發表

D零件今日識佢,聽日或他日轉新款新野
舊知識就冇用
你今日砌部機你識得D零件,
但2-3年後轉哂新制D零件冇人識
學ED有咩用究竟?
你識得電腦硬件上 嘅發展同個原理, 當你有新嘅產品出現之後其實都係建構於舊嘅理論上再加以發展, 咁 自然 就 較容易掌握新嘅產品。

但係以樓主你 嘅思維, 到出新機出現的時候 未又放多十萬元落去買機囉! 但係你用多十年20年其實你都唔知電腦架構上個鐘嘅原理係什麼?

部電腦一有少少問題,你就只可以搵人幫手去檢查或維修, 自己完全 對呢方面嘅知識一啲掌握都沒有囉!

作者: 子時強勁的師兄     時間: 2021-6-23 03:36 AM

引用:
原帖由 xieling 於 2021-6-23 03:28 AM 發表

你識得電腦硬件上 嘅發展同個原理, 當你有新嘅產品出現之後其實都係建構於舊嘅理論上再加以發展, 咁 自然 就 較容易掌握新嘅產品。

但係以樓主你 嘅思維, 到出新機出現的時候 未又放多十萬元落去買機囉! 但係你用多十年20年其實你都唔知電腦架構上個鐘嘅原理係什麼?

部電腦一有少少問題,你就只可以搵人幫手去檢查或維修, 自己完全 對呢方面嘅知識一啲掌握都沒有囉!
識ED冇用,你部電腦用唔到唔通唔叫人整?自己知問題嗎?
點都要拿落去電腦鋪檢查!
冇人天才到連整機都識

識砌唔等同識整
同埋依家D廠機,有人上門睇,免費
洗攪咁多野?
作者: 子時強勁的師兄     時間: 2021-6-23 03:39 AM

引用:
原帖由 xieling 於 2021-6-23 03:28 AM 發表

電腦越來越少人用
係返工GA!要用個OFFICE,果D 軟件
你普通人砌咁勁一定打機用途
冇其他嫁啦

你做DESIGN,要用到PHOTOSHOP,ILLUSTATOR ,INDESIGN
果D軟件一定係買MAC機
唔會買普通電腦
先講顯卡,佢D色,唔夠MAC機準
印出來GA顏色,有分別嫁
作者: 子時強勁的師兄     時間: 2021-6-23 03:41 AM

引用:

係做印報紙果D先知,做DESIGN要買MAC機,
唔係你做到識飛都冇用,
D色都唔準GA!比人話
作者: xieling     時間: 2021-6-23 03:48 AM

引用:
原帖由 子時強勁的師兄 於 2021-6-23 03:36 AM 發表

識ED冇用,你部電腦用唔到唔通唔叫人整?自己知問題嗎?
點都要拿落去電腦鋪檢查!
冇人天才到連整機都識

識砌唔等同識整
同埋依家D廠機,有人上門睇,免費
洗攪咁多野?

我十年前玩水冷, 如果下下都要攞出去畀人哋整, 淨係要攞出去畀人維修都抬死自己, 加上當年唔係咁多電腦舖頭會願意維修我呢部電腦!

所以基本嘅 測試我係識嘅, 起碼最低限度都會識得使用debug card。

圖片附件: 20101104_7885ca2650d12951c4bfVJoTff1eE5H1 (1).jpg (2021-6-23 03:48 AM, 143.93 KB) / 該附件被下載次數 4

圖片附件: Screenshot_20210408-183621.jpg (2021-6-23 03:48 AM, 589.68 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: 子時強勁的師兄     時間: 2021-6-23 03:50 AM

引用:
原帖由 xieling 於 2021-6-23 03:48 AM 發表

12449091 12449092

我十年前玩水冷, 如果下下都要攞出去畀人哋整, 淨係要攞出去畀人維修都抬死自己, 加上當年唔係咁多電腦舖頭會願意維修我呢部電腦!

所以基本嘅 測試我係識嘅, 起碼最低限度都會識得使用debug card。
你咪蠢囉,唔買廠機,廠機包維修包上門睇
你砌佢話保養,實質唔同你保!
作者: 子時強勁的師兄     時間: 2021-6-23 03:51 AM

引用:
原帖由 xieling 於 2021-6-23 03:48 AM 發表

有D野唔係下下要學,
用錢買到方便GA!
你仲為ED勤力,而去學,
D人話你傻嫁
作者: xieling     時間: 2021-6-23 03:51 AM

引用:
原帖由 子時強勁的師兄 於 2021-6-23 03:50 AM 發表

你咪蠢囉,唔買廠機,廠機包維修包上門睇
你砌佢話保養,實質唔同你保!
十年前都仲未有 自组水, 我冇記錯連一體水都未有!
作者: xieling     時間: 2021-6-23 03:53 AM

引用:
原帖由 子時強勁的師兄 於 2021-6-23 03:51 AM 發表

有D野唔係下下要學,
用錢買到方便GA!
你仲為ED勤力,而去學,
D人話你傻嫁
只可以講你嘅價值觀與我嘅價值觀唔相同, 但係你唔可以以你嗰把尺去衡量我!
作者: 子時強勁的師兄     時間: 2021-6-23 03:55 AM

引用:
原帖由 xieling 於 2021-6-23 03:51 AM 發表

十年前都仲未有 自组水, 我冇記錯連一體水都未有!
電腦和識唔識煮飯一樣!
人地有D家庭唔洗煮飯!出街買飯盒返屋企食
你識煮飯,做到身水身汗
人地幾10蚊個飯盒,唔洗自己做,
又要記放咩材料又點,
我落一落街買個2送飯,都係35

電腦你識佢?好多人都唔識WO!
咪一樣
作者: 子時強勁的師兄     時間: 2021-6-23 03:57 AM

引用:
原帖由 xieling 於 2021-6-23 03:53 AM 發表

只可以講你嘅價值觀與我嘅價值觀唔相同, 但係你唔可以以你嗰把尺去衡量我!
時代進步左嫁啦,唔洗下下親力親為
好似地盤D工,以前就香港人為主,E家係D南亞人做的
係時候改變下你個思維嫁啦
作者: xieling     時間: 2021-6-23 03:57 AM

引用:
原帖由 子時強勁的師兄 於 2021-6-23 03:55 AM 發表

電腦和識唔識煮飯一樣!
人地有D家庭唔洗煮飯!出街買飯盒返屋企食
你識煮飯,做到身水身汗
人地幾10蚊個飯盒,唔洗自己做,
又要記放咩材料又點,
我落一落街買個2送飯,都係35

電腦你識佢?好多人都唔識WO!
咪一樣
太平盛世的確係出街買個飯盒好過自己煮, 當遇到戰亂嘅情況第一班死嘅人往往就係啲連自己都照顧唔到自己嘅人囉!

有好多嘢基本知識係一定要識㗎, 電腦知識都係一樣你唔需要 去到頂尖但係基本嘅知識你一定要識得。
唔通你身處外國 你個作業系統冧咗, 你連安裝作業系統嘅基本知識都沒有, 到時周圍找人去幫自己部電腦維修就死得啦。

作者: 子時強勁的師兄     時間: 2021-6-23 04:01 AM

引用:
原帖由 xieling 於 2021-6-23 03:57 AM 發表

太平盛世的確係出街買個飯盒好過自己煮, 當遇到戰亂嘅情況第一班死嘅人往往就係啲連自己都照顧唔到自己嘅人囉!
仲講打仗果陣幾咁慘?
你打開隻窗,望下出面,藍天白雲呀
落一落街,唔係個個喊打喊殺嫁啦
唔同左嫁啦
D人要安居樂業,唔係靠搶略!
個社會用錢,就有人幫你做了
你問下自己係唔係咩維修都識?
你唔識,咪又要比錢人做
電腦一樣,唔係個個識零件,
依家唔洗煩,買廠囉,又送上門又送貨
仲砌?自己落鋪頭拿?痴線咩年代?
作者: xieling     時間: 2021-6-23 04:04 AM

引用:
原帖由 子時強勁的師兄 於 2021-6-23 04:01 AM 發表

仲講打仗果陣幾咁慘?
你打開隻窗,望下出面,藍天白雲呀
落一落街,唔係個個喊打喊殺嫁啦
唔同左嫁啦
D人要安居樂業,唔係靠搶略!
個社會用錢,就有人幫你做了
你問下自己係唔係咩維修都識?
你唔識,咪又要比錢人做
電腦一樣,唔係個個識零件,
依家唔洗煩,買廠囉,又送上門又送貨
仲砌?自己落鋪頭拿?痴線咩年代?
你同我嘅價值觀係南轅北轍! 我亦都唔會 阻止你嘅思維方向!但係我亦都唔會認同你嗰個思維方向, 就說到呢度吧, 俗語都有話道不同不相為謀就此完結。
作者: 子時強勁的師兄     時間: 2021-6-23 04:06 AM

引用:
原帖由 xieling 於 2021-6-23 03:57 AM 發表

有好多嘢基本知識係一定要識㗎, 電腦知識都係一樣你唔需要 去到頂尖但係基本嘅知識你一定要識得。
唔通你身處外國 你個作業系統冧咗, 你連安裝作業系統嘅基本知識都沒有, 到時周圍找人去幫自己部電腦維修就死得啦。
同埋你10年前砌部電腦
10年後仲迷電腦好少見咁GA人囉
電腦息微,E家手機等於部電腦了
你要MON大,打開電視機囉
一部手機做哂銀行轉帳,買賣股票
以前就要靠電腦做ED野
依家手機做到了,唔洗學電腦嫁啦
作者: 子時強勁的師兄     時間: 2021-6-23 04:10 AM

引用:
原帖由 xieling 於 2021-6-23 04:04 AM 發表

你同我嘅價值觀係南轅北轍! 我亦都唔會 阻止你嘅思維方向!但係我亦都唔會認同你嗰個思維方向, 就說到呢度吧, 俗語都有話道不同不相為謀就此完結。
依家要人,做粗重野,
你有冇睇電視,將來人點生活?
機械人做的粗重野,人唔洗做嫁啦
電視有講,將來人享福GA!
作者: 子時強勁的師兄     時間: 2021-6-23 04:14 AM

以前網購需要電腦
E家唔洗,手機攪掂,淘寶按個制,就可以運來了
以前電腦做網購GA野
依家唔洗了,手機咪得囉
手機係取代左電腦
作者: 子時強勁的師兄     時間: 2021-6-23 04:28 AM

引用:
原帖由 xieling 於 2021-6-23 04:04 AM 發表

你問下小學,中學果D人,想要電腦定手機
百分百肯定答想要手機
電腦以前D人為打機
手機依家D手遊好成功,唔需要用到電腦玩了
玩第一身射擊,人地拿部手機按下咪玩到
仲洗咩記KEYBOARD D制來玩?
時代轉變左好多了
作者: blackkh     時間: 2021-6-23 05:40 PM

引用:
原帖由 子時強勁的師兄 於 2021-6-23 04:28 AM 發表

你問下小學,中學果D人,想要電腦定手機
百分百肯定答想要手機
電腦以前D人為打機
手機依家D手遊好成功,唔需要用到電腦玩了
玩第一身射擊,人地拿部手機按下咪玩到
仲洗咩記KEYBOARD D制來玩?
時代轉變左好多了
咁又不是喎,我幫幾個初中生,我兩個侄仔,砌過機,他們全部是用電腦打機,他們朋友圍內全部都是用電腦玩連線打機,😂

作者: blackkh     時間: 2021-6-23 05:44 PM

引用:

留煮唔知一拿電腦落電腦店維修就9成說壞底板,可能是重插ram就可解決問題,但一去到維修就說壞底板,這是電腦店搵食方法😂

作者: xieling     時間: 2021-6-23 05:45 PM

引用:
原帖由 blackkh 於 2021-6-23 05:44 PM 發表

留煮唔知一拿電腦落電腦店維修就9成說舊底板,可能是重插ram就可解決問題,但一去到維修就說壞底板,這是電腦店搵食方法😂
如果錢唔係問題嘅咁又冇所謂嘅 !

作者: blackkh     時間: 2021-6-23 05:49 PM

引用:
原帖由 xieling 於 2021-6-23 05:45 PM 發表

咁樓主 冇嘢多 最多就係銀紙 呢啲少少錢 面嗰浸啦!
真是要中過蕉才明白,黃金3c其中一間我朋友壞機去檢查,剛過保,二話不說就說壞底板,拿來我看原來祇是壞火牛
作者: xieling     時間: 2021-6-23 05:55 PM

引用:
原帖由 blackkh 於 2021-6-23 05:49 PM 發表

真是要中過蕉才明白,黃金3c其中一間我朋友壞機去檢查,剛過保,二話不說就說壞底板,拿來我看原來祇是壞火牛
3C, 都係舖頭 都要做生意都要搵食 搵唔到食就要執笠, 當搵唔到食嗰段時間就出啲旁門左道㗎啦!

只可以講大舖出嘅古靈精怪會畀細舖少!