標題: 肝癌化療 [打印本頁]

作者: puppy160     時間: 2021-6-26 10:48 PM

老爸確診後,照CT發現有3粒腫瘤,政府醫生建議打大脾針治療,

曾經考慮睇私家,計過數好難負擔所以決定喺政府醫院治療。

手術會唔會好辛苦,副作用如何,通常要做多少次,效果係點?

7月- 完成第一次化療,手術後低燒唔係太食到嘢,一星期才可出院,身體明顯虛弱好多,無乜精神,等待8月底接受第二次化療。

作者: 樹上進擊的高峰     時間: 2021-6-27 11:10 PM

引用:
原帖由 puppy160 於 2021-6-26 10:48 PM 發表

家人確診後,有3粒腫瘤細個3cm, 政府醫生建議打大脾針,但未比到期確認幾時有得做,擔心等得耐會增大,無買保險好難負擔私家,如果睇私家醫生診症、照肝、打大脾針大約要用多少?

請問係咪通常第三期先打大脾針? 我家人無問醫生,醫生亦無講,下次再見醫生巳經幾個星期後。

個手術會唔會好辛苦,副作用如何,通常要做多少次,效果係點?
政府排腫瘤科要個幾月, 再排手術又等一個月!

去私家醫院幾日安排到! 
癌等一日都太耐!
作者: puppy160     時間: 2021-6-28 01:46 PM

錢都係考慮因素,我家只能拿到30-50萬出來醫病,應該點做好?
作者: 老人家     時間: 2021-6-28 05:59 PM

引用:
原帖由 puppy160 於 2021-6-26 10:48 PM 發表

家人確診後,有3粒腫瘤細個3cm, 政府醫生建議打大脾針,但未比到期確認幾時有得做,擔心等得耐會增大,無買保險好難負擔私家,如果睇私家醫生診症、照肝、打大脾針大約要用多少?

請問係咪通常第三期先打大脾針? 我家人無問醫生,醫生亦無講,下次再見醫生巳經幾個星期後。

可否將症狀說出?
係你太太?是否因痛而發覺?大便有無血?
眼白有無黃?
作者: pkpkpad     時間: 2021-6-28 06:51 PM

引用:
原帖由 puppy160 於 2021-6-28 01:46 PM 發表

錢都係考慮因素,我家只能拿到30-50萬出來醫病,應該點做好?
拎齊報告開埋醫健通去搵私家醫生拎意見先, 睇一次私家大約千幾2千, 睇完都可以繼續政府化療, 政府無先去私家
作者: quo     時間: 2021-6-28 08:38 PM

無論接受任何治療,平時飲食可參考<醫療靈媒>的<搶救肝臟>一書,書中詳細解釋肝臟運作和原理,清楚說明戒口的食物和原因,有詳細飲食方法令肝臟回復健康。
作者: puppy160     時間: 2021-6-28 10:55 PM

引用:
原帖由 pkpkpad 於 2021-6-28 06:51 PM 發表

拎齊報告開埋醫健通去搵私家醫生拎意見先, 睇一次私家大約千幾2千, 睇完都可以繼續政府化療, 政府無先去私家
我都希望兩邊睇,如等待手術期間太耐就走去私家照吓睇吓個腫瘤有無變大,但主要都要返政府皆因資金有限。剛收到政府手術時間通知了,現在知道幾時有得做手術,安心些少。
作者: puppy160     時間: 2021-6-28 10:56 PM

引用:
原帖由 quo 於 2021-6-28 08:38 PM 發表

無論接受任何治療,平時飲食可參考<醫療靈媒>的<搶救肝臟>一書,書中詳細解釋肝臟運作和原理,清楚說明戒口的食物和原因,有詳細飲食方法令肝臟回復健康。
感謝分享
作者: puppy160     時間: 2021-6-28 10:59 PM

引用:
原帖由 老人家 於 2021-6-28 05:59 PM 發表

可否將症狀說出?
係你太太?是否因痛而發覺?大便有無血?
眼白有無黃?
不是,他有乙型肝炎帶菌, 定期回醫院做驗查時發現的, 早期至中期的肝癌沒有徵狀所以平日都不發覺異樣。
作者: 老人家     時間: 2021-6-29 04:48 AM

引用:
原帖由 puppy160 於 2021-6-28 10:59 PM 發表

不是,他有乙型肝炎帶菌, 定期回醫院做驗查時發現的, 早期至中期的肝癌沒有徵狀所以平日都不發覺異樣。
哦,明白,這不是沒有徵狀,而是最危險,
因肝癌生於肝內部,而肝內部是沒有神經線,
故不痛,若生於肝外面早已覺得痛啦,因肝有肝膜包著,
而肝膜上有神經線,故一旦有事便會痛,
是否這樣,你可諮詢西醫,
在此段時期,反正未有什麼西藥可食,
請問你願意用中藥試試?若願意可PM我聯絡,
作者: 袋中幼稚的腳指     時間: 2021-7-4 06:52 PM

我屋企人最近都係肝癌,有4粒腫瘤而且都幾大粒,我地就係唔想等太耐而延誤治療,就睇左瑪麗私家,因為醫生好熟悉係公立等待既時間同流程,知道我地又係冇買保險,建議我地一半療程係私家做,另一半係政府,咁樣比較快得到適當既治療
作者: Kati21     時間: 2021-7-5 10:41 PM

引用:
原帖由 袋中幼稚的腳指 於 2021-7-4 06:52 PM 發表

我屋企人最近都係肝癌,有4粒腫瘤而且都幾大粒,我地就係唔想等太耐而延誤治療,就睇左瑪麗私家,因為醫生好熟悉係公立等待既時間同流程,知道我地又係冇買保險,建議我地一半療程係私家做,另一半係政府,咁樣比較快得到適當既治療
政府安排都算快,一個月內就有得做。瑪麗聽聞醫癌都幾好。

作者: Kati21     時間: 2021-7-5 10:42 PM

引用:
原帖由 袋中幼稚的腳指 於 2021-7-4 06:52 PM 發表

請問大約幾多cm 係咪都係大肶針?
作者: 袋中幼稚的腳指     時間: 2021-7-6 08:22 AM

引用:
原帖由 Kati21 於 2021-7-5 10:42 PM 發表

請問大約幾多cm 係咪都係大肶針?
3粒有成6-7cm, 1粒2cm, 太大粒大脾針唔岩,做SBRT加免疫治癌
作者: 旺季怪羊羊     時間: 2021-7-9 04:02 AM

有個方法可以治療一試
作者: Oris     時間: 2021-7-10 08:38 PM

打大脾針會有傷口,我見他們要按傷口10分鐘才可止血。
而且第一次多數會發燒,而且很反覆,
醫院一般要控制在37度以下,超過24小時才可出院。
作者: bonahk     時間: 2021-7-11 02:34 AM

引用:
原帖由 puppy160 於 2021-6-28 01:46 PM 發表

哩个時间仲諗錢?有得救几多錢都俾佢啦!我真係試过,当時想……錢真係可以带入棺材?只要能生存,就仲有希望!人一死,乜都变得唔重要了!
作者: 真.錦馬超     時間: 2021-7-11 11:52 AM

引用:

我2年前都有親人有呢個病,去養和度睇,洗咗8個數字醫,可以存活接近2年。
作者: 車站熱情的烈女     時間: 2021-7-13 01:07 AM

我爸爸7年前已發現肝有腫瘤,一直 在公立醫院有覆診,有3粒腫瘤。近月癌指數上升 醫生先同佢做左一針大髀針 再做消融。現在康復唔錯 甲胎蛋白有下降 。政府比左個期你 打大髀針 有機會打完個瘤細左可以做手術 。打大髀針要肝功能有返咁上下先會安排的 。 而打大髀針過程都辛苦架 我爸話都會痛 需時個半鐘至兩個鐘。副作用通常會嘔 食唔落野 同會發燒  所以打完要留院。
作者: 車站熱情的烈女     時間: 2021-7-13 01:11 AM

港大之前有個研究計劃招肝can病人 係免疫治療+SBRT 你可以上網查詢下 如果符合佢地要求 都可以試下 叫有個希望 研究個主診醫生 係瑪麗都幾出名。
作者: wongshek     時間: 2021-7-13 04:45 AM

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-7-11 11:52 AM 發表

我2年前都有親人有呢個病,去養和度睇,洗咗8個數字醫,可以存活接近2年。
8位數字是接近千萬嗎?
作者: 真.錦馬超     時間: 2021-7-13 08:24 AM

引用:
原帖由 wongshek 於 2021-7-13 04:45 AM 發表

8位數字是接近千萬嗎?
過千萬,因為醫咗2年,不過佢都啱啱離開咗了。
作者: bb^mama     時間: 2021-7-18 10:22 AM

能夠有能力俾8位數字又在養和嘅話,嗰邊醫生一定有另類方案喎!養和係俾有錢人醫,基本上,俾得起錢,天上的星都有機… 不過世事亦難料!願天憐憫世人!

我身邊識一個好有錢人,佢18年發病當年63歳左右,全程養和跟,入過養和icu近兩個月!醫生團隊有姓盧嘅!我探佢時門口名牌有4個醫生名!佢出院後,我哋問共用了幾多錢,佢話7位數,不過唔知真定假!

佢e家係行得,走得,揸車周圍去!我亦希望佢能夠一直健康快樂!

作者: puppy160     時間: 2021-7-19 11:01 AM

巳做完第一針化療一星期,手術2小時過程都幾辛苦、胃痛作嘔,完咗手術食唔到嘢持續低燒,過咗4-5日先好啲,身體虛弱咗好多。好快又安排做第二針,如果身體𠄘受唔到又堅持繼續做都未必令佢病情轉好,宜家只觀察打化療藥嘅治療對佢有身體有冇正面的作用。

私家付擔唔起,家人是基層儲蓄唔多,而且好似師兄所講洗了8位數字都只係能挽救多2年,私家治癌症真是要好有錢的家庭才能負擔。

作者: puppy160     時間: 2021-7-19 11:26 AM

引用:
原帖由 車站熱情的烈女 於 2021-7-13 01:07 AM 發表

我爸爸7年前已發現肝有腫瘤,一直 在公立醫院有覆診,有3粒腫瘤。近月癌指數上升 醫生先同佢做左一針大髀針 再做消融。現在康復唔錯 甲胎蛋白有下降 。政府比左個期你 打大髀針 有機會打完個瘤細左可以做手術 。打大髀針要肝功能有返咁上下先會安排的 。 而打大髀針過程都辛苦架 我爸話都會痛 需時個半鐘至兩個鐘。副作用通常會嘔 食唔落野 同會發燒  所以打完要留院。
你爸爸需唔電要持續每幾個月打一次?做第二次之後身體會唔會可以𠄘受多啲、無第一次咁辛苦?我家人做完後形容過程幾痛,而且副作用令佢胃痛食唔到嘢,只能每餐食少少,怕佢捱唔到。確診後能過了7年真的好好👍🏻
作者: chuwoo     時間: 2021-7-19 05:29 PM

引用:
原帖由 puppy160 於 2021-7-19 11:01 AM 發表

巳做完第一針化療一星期,手術2小時,過程都幾辛苦、胃痛作嘔,完咗手術食唔到嘢持續低燒,過咗4-5日先好啲,身體虛弱咗好多。好快8月底又安排做第二針,如果身體𠄘受唔到又堅持繼續做都未必令佢病情轉好,宜家只觀察打化療藥嘅治療對佢有身體有冇正面的作用。

私家付擔唔起,家人是基層儲蓄唔多,而且好似師兄所講洗了8位數字都只係能挽救多2年,私家治癌症真是要好有錢的家庭才能負擔。
希望幫到你,本人兩年前在法國醫院打了兩針,埋單17萬幾。可能每個人反應都唔同,做完過幾個鐘頭我已經可以食野,有胃口沒有想嘔感覺,淨係覺得個肝好似比人吹脹左頂住好唔舒服,住了3日醫院。
作者: 車站熱情的烈女     時間: 2021-8-15 09:26 AM

引用:
原帖由 puppy160 於 2021-7-19 11:26 AM 發表

你爸爸需唔電要持續每幾個月打一次?做第二次之後身體會唔會可以𠄘受多啲、無第一次咁辛苦?我家人做完後形容過程幾痛,而且副作用令佢胃痛食唔到嘢,只能每餐食少少,怕佢捱唔到。確診後能過了7年真的好好👍🏻
我爸做手術 前打一針大髀做保險 除左一開頭無胃口 無嘔 少少燒 醫生都讚佢叻頂得住 過左幾日出院。近期驗血 甲胎兒蛋白由幾千跌返去個位數 希望一直keep到。 呢架都係觀察住 定期覆診 。
作者: 老卡5766     時間: 2021-8-15 10:35 AM

師兄加油,大家都是基層,明白的💪
作者: Proinvestor     時間: 2021-8-16 12:36 AM

https://youtu.be/SaPdCqMzfEo

Youtube 上有些台灣報導,稱換肝是其中一個治愈方法。
作者: 一頁來了富豪     時間: 2021-8-16 02:28 PM

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-7-13 08:24 AM 發表

過千萬,因為醫咗2年,不過佢都啱啱離開咗了。
有時錢解決到既問題唔係問題,但最怕係越醫越差果下先至弊,西醫自已成日醫死人
作者: 真.錦馬超     時間: 2021-8-16 03:16 PM

引用:
原帖由 一頁來了富豪 於 2021-8-16 02:28 PM 發表

有時錢解決到既問題唔係問題,但最怕係越醫越差果下先至弊,西醫自已成日醫死人
呢啲絕症,用錢買多成2年時間就差不多吧

我其他親戚中肝癌,大約2-3個月就玩完了。
作者: 一頁來了富豪     時間: 2021-8-16 05:42 PM

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-8-16 03:16 PM 發表

呢啲絕症,用錢買多成2年時間就差不多吧

我其他親戚中肝癌,大約2-3個月就玩完了。
如果呢兩年期間醫到個病人半死咁,反而早死好過遲死,有時唔係越多醫治越好,反而越醫越痛苦,但係病人通常太旨意西醫,有時過份治療仲差過唔醫