標題: [香港鐵路] [轉貼] 屯馬綫開通第一個上班日即遇暴雨 趕上班市民塞爆紅磡站 [打印本頁]

作者: 特屍拉末路     時間: 2021-6-28 09:33 PM

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210628/bkn-20210628102809890-0628_00822_001.html

今日(28日)是屯馬綫正式全線開通後的第一個上班日,卻迎來今年首個黑色暴雨警告信號。東網記者在早上8時左右到場視察,可見有不少趕上班的市民聚集,由東鐵綫轉往屯馬綫人潮眾多,而由紅磡站至隧道巴士轉車站人流如鯽,但在黑色暴雨警告信號生效後,人流才開始減弱。港鐵表示,截至下午5時,屯馬綫2個新車站,即土瓜灣站及宋皇臺站入站乘客超過25,000人次,並已在相關車站加派人手。

有從大圍到尖東上班的市民就稱屯馬綫開通後而較不便,因人流更多,車站太多;另有市民則稱今日特地為了屯馬綫開通而試乘;亦有市民表示因屯馬綫開通人流更多,需要提早15至30分鐘出門。

由大圍東鐵綫到紅磡轉車到尖東的王小姐稱,沒有打算會直接坐屯馬綫由大圍到尖東,因坐東鐵綫由大圍到紅磡轉乘屯馬綫到尖東只需4個站,如直接由大圍乘屯馬綫到尖東反而需要8個站,加上現時轉乘要多花約2分鐘走到新月台,讓她感到不方便。她又稱即使以後上班也未必會坐屯馬綫,因寧願早上多睡一會兒。

在紅磡站落車上班的莫先生指,由於他由元朗上車到紅磡落車,現時上班路線與之前乘西鐵綫的路線一樣,暫未有太大分別,惟人流或因屯馬綫開通而較多,早上需要特地早起15至30分鐘出門,在元朗時也要「等多班車才能上車」。

莫小姐則稱屯馬綫開通後「突然間多了很多站,覺得好混亂」,又稱原先上班路線沒有改變,為了到新月台轉乘也需提早15分鐘出門,以後亦沒有打算乘屯馬綫到屯門或烏溪沙等較遠地區,只會乘巴士,因「感覺上會快些」。

於紅磡隧道巴士轉車站轉乘隧巴的黃先生則稱,自己因不太趕時間特地試乘屯馬綫到紅磡轉隧巴到灣仔上班,本來也有巴士由第一城到灣仔,但時間較乘搭港鐵為久,以前偶爾也會坐屯馬綫1期轉乘東鐵綫到紅磡轉隧巴,而屯馬綫開通後則不用轉乘,惟他坦言屯馬綫開通後「覺得差不多」,沒有特別方便。

都話屯馬線咁可靠,肯定sure win!

絕對解放紅磡土瓜灣九龍城的人!

既然都全通,請早日改裝好原東鐵線的千九,以便增至繁時全線2分鐘一班!

(話時話,而家改裝進度如何?

可否先簡單咁把千九減至八卡,以便救急

剩返每列3個二等 + 1個頭等卡,先慢慢改

好過冇車用)
另外,荃灣西 - 鑽石山,必須日間非繁時,維持
平日4分鐘
星期六日紅日3分鐘一班
與市區線看齊,增加吸引力!
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-28 09:38 PM

邊段有提到係關紅土九嘅人事呢?反而報導中評價傾向麻麻噃

而且仲有,之前都講過,當要74分鐘行完全程,再行一次回程,連埋終點站停車再開,加埋要至少152分鐘,2分鐘一班就肯定無可能,因為唔夠車,現時得55列車,要保留一啲後備車,即係只能出最多50抽車,3分鐘一班已經好勉強。再加埋要行短棍嘅,咁佢要3.5分鐘一班先可以減低無後備車用嘅風險

所以都係嗰句,唔好勉強加車否則一出事就跪得低響度

作者: 特屍拉末路     時間: 2021-6-28 09:46 PM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-28 21:38 發表

而且仲有,之前都講過,當要74分鐘行完全程,再行一次回程,連埋終點站停車再開,加埋要至少152分鐘,2分鐘一班就肯定無可能,因為唔夠車,現時得55列車,要保留一啲後備車,即係只能出最多50抽車,3分鐘一班已經好勉強。再加埋要行短棍嘅,咁佢要3.5分鐘一班先可以減低無後備車用嘅風險

而家只有50抽車?太少

所以提出,不如先簡單減編,早早應付左10列先

咁千九改哂後,有65列

https://hkrail.fandom.com/wiki/屯馬綫#.E7.94.A8.E8.BB.8A

但都未達到76列 (連後備要80-85列要求)

不過,要向中車再訂同款,唔會太耐

反正地鐵Q train,可以延遲生產

作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-28 09:54 PM

引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-6-28 09:46 PM 發表

而家只有50抽車?太少

咁千九改哂後,有65列

https://hkrail.fandom.com/wiki/屯馬綫#.E7.94.A8.E8.BB.8A

反正地鐵Q train, ...
絕對唔會再加到多過65列,咁樣以本傷人法最終只會累鬥累,特別係乘客。同埋而家減編係影響到乘客,班班車咁迫最終只會趕客走,同埋信號系統未必頂得順咁改

同埋呢,留返啲生路俾返其他交通工具行真係唔得?你唔容許乘客選擇其他交通工具而只可以搭鐵?

作者: 吐露海獅     時間: 2021-6-28 10:51 PM

引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-6-28 09:46 PM 發表

而家只有50抽車?太少

咁千九改哂後,有65列

反正地鐵Q train, ...
假九係長春廠造
Q train係四方廠造
兩者無關係
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-28 10:56 PM

引用:
原帖由 吐露海獅 於 2021-6-28 10:51 PM 發表

假九係長春廠造
Q train係四方廠造
兩者無關係
佢可能以為同樣係中車可以話加單就加單,都唔諗吓點解滿鐵要set最多65列
作者: Neon10     時間: 2021-6-28 11:07 PM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-28 09:38 PM 發表

你最後嗰段完全錯晒
唔夠車就唔夠車,但唔會跪響度
作者: Neon10     時間: 2021-6-28 11:10 PM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-28 09:54 PM 發表

絕對唔會再加到多過65列,咁樣以本傷人法最終只會累鬥累,特別係乘客。同埋而家減編係影響到乘客,班班車咁迫最終只會趕客走,同埋信號系統未必頂得順咁改

同埋呢,留返啲生路俾返其他交通工具行真係唔得?你唔容許乘客選擇其他交通工具而只可以搭鐵?
點解要為咗遷就其他交通工具而特登減少班次,繼而做到所謂留一線生機?如果有足夠嘅鐵路客就應該加班
唔通徑賽嗰陣你會因為對手跑得慢啲,你就特登跑慢啲,令佢開心啲?
作者: Neon10     時間: 2021-6-28 11:11 PM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-28 10:56 PM 發表

佢可能以為同樣係中車可以話加單就加單,都唔諗吓點解滿鐵要set最多65列
mtr冇話過最多65列
作者: 吐露海獅     時間: 2021-6-28 11:12 PM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-28 11:07 PM 發表

你最後嗰段完全錯晒
唔夠車大不了咪玩第一城特車,反正今朝所見烏溪沙用得一個月台,車一到無耐就夠鐘開車
作者: Neon10     時間: 2021-6-28 11:16 PM

引用:
原帖由 吐露海獅 於 2021-6-28 11:12 PM 發表

唔夠車大不了咪玩第一城特車,反正今朝所見烏溪沙用得一個月台,車一到無耐就夠鐘開車
咪係,成日講到屯馬綫幾不堪
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-29 07:39 AM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-28 11:07 PM 發表

你最後嗰段完全錯晒
唔夠車自然就會調動時出問題,清唔到客㗎啦,咪一樣搵正大家嚟攪,港鐵唔會咁蠢
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-29 07:41 AM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-28 11:10 PM 發表

點解要為咗遷就其他交通工具而特登減少班次,繼而做到所謂留一線生機?如果有足夠嘅鐵路客就應該加班
唔通徑賽嗰陣你會因為對手跑得慢啲,你就特登跑慢啲,令佢開心啲?
其實你亦唔明白啲客嘅諗法,好多都係會覺得有多個選擇係好事,但攪到最後係有選擇變成無選擇嘅只會雙輸

更何況係你覺得港鐵要遷就其他交通工具而減少班次,但更想講嘅係為推晒啲人搭鐵狂加班次趕絕其他交通工具係極度不智嘅做法
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-29 07:43 AM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-28 11:11 PM 發表

mtr冇話過最多65列
但問題係其實亦無必要為多過65列就係咪都加存車位置,更何況有啲路段最多只能做到28tph,佢做到繁時2.5分鐘一班其實都夠晒
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-29 07:46 AM

引用:
原帖由 吐露海獅 於 2021-6-28 11:12 PM 發表

第一城特車其實可以變成慣常短棍,一個鐘一兩班都唔過分
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-29 07:47 AM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-28 11:16 PM 發表

咪係,成日講到屯馬綫幾不堪
咁點解唔係掉返轉係一定要只能對屯馬線讚到天上有地下無呢?一講一啲唔係太正面嘅評價就要攻擊,咁又真係極不恰當
作者: skwongskwong     時間: 2021-6-29 10:35 AM

其實只係方便左紅土九既居民..好似我咁住九龍城而家真係正到無朋友...我等左呢一日好耐了.....
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-29 11:46 AM

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2021-6-29 10:35 AM 發表

其實只係方便左紅土九既居民..好似我咁住九龍城而家真係正到無朋友...我等左呢一日好耐了.....
咁啱啱有覺得好興奮好正常嘅
作者: skwongskwong     時間: 2021-6-29 01:07 PM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 11:46 發表

咁啱啱有覺得好興奮好正常嘅
我昨晚都係宋王台站企左2個鐘先肯走....好正
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-29 01:25 PM

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2021-6-29 01:07 PM 發表

宋王臺站有歷史文物睇,又有古井淘
作者: Neon10     時間: 2021-6-29 01:28 PM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 07:39 AM 發表

唔夠車自然就會調動時出問題,清唔到客㗎啦,咪一樣搵正大家嚟攪,港鐵唔會咁蠢
all wrong
作者: Neon10     時間: 2021-6-29 01:29 PM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 07:41 AM 發表

其實你亦唔明白啲客嘅諗法,好多都係會覺得有多個選擇係好事,但攪到最後係有選擇變成無選擇嘅只會雙輸

更何況係你覺得港鐵要遷就其他交通工具而減少班次,但更想講嘅係為推晒啲人搭鐵狂加班次趕絕其他交通工具係極度不智嘅做法
still all wrong
除非已到極限,否則仲會加密
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-29 01:30 PM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 01:28 PM 發表

all wrong
咁你要學識吓咩叫buffering
作者: Neon10     時間: 2021-6-29 01:30 PM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 07:43 AM 發表

但問題係其實亦無必要為多過65列就係咪都加存車位置,更何況有啲路段最多只能做到28tph,佢做到繁時2.5分鐘一班其實都夠晒
28tph = 2.142857 mins interval ≠ 2.5 mine interval
作者: Neon10     時間: 2021-6-29 01:31 PM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 01:30 PM 發表

咁你要學識吓咩叫buffering
buffer唔係咁樣
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-29 01:31 PM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 01:29 PM 發表

still all wrong
除非已到極限,否則仲會加密
其實呢,所謂嘅極限唔係只係睇港鐵可以響系統內加車加到咩程度,仲有係咪真係咁多人會由鐵路系統外流入嚟嘅問題,但觀乎啲反應就唔似塞多好多
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-29 01:32 PM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 01:30 PM 發表

28tph = 2.142857 mins interval ≠ 2.5 mine interval
咁計數無用,你都要諗埋究竟點解唔去到2.15咁盡,而反而會話係去到2.5最盡
作者: 特屍拉末路     時間: 2021-6-29 01:33 PM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-28 23:07 發表

你最後嗰段完全錯晒
冇錯!

根本全線可以28甚至30tph

夠車的話,早繁時全線2分鐘一班,絕不為過!
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-29 01:33 PM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 01:31 PM 發表

buffer唔係咁樣
都係要咁㗎,唔係嘅話一真係出晒車,架車一跪低嗰陣,你有咩車出嚟頂住先?你有無見過而家啲線繁時出車攪到車廠無車standby?
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-29 01:35 PM

引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-6-29 01:33 PM 發表

冇錯!

根本全線可以28甚至30tph

夠車的話,早繁時全線2分鐘一班,絕不為過!
但有一段係最多容納到28tph,即係無可能上到30。而且實際上一去到28tph嘅,嗰度要起碼70抽車,亦已經超出上限,所以計埋呢樣,基本上只能做到2.5min最密
作者: 特屍拉末路     時間: 2021-6-29 01:35 PM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-28 23:10 發表

呢個比喻,絕對2020東京奧運絕世靚抽!

而家屯馬線全通,先係拯救紅土九人脫離九巴 / 紅小的奴役!

絕對冇人想返去!

根本有空間加班。只係唔夠車!
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-29 01:36 PM

引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-6-29 01:35 PM 發表

呢個比喻,絕對2020東京奧運絕世靚抽!

而家屯馬線全通,先係拯救紅土九人脫離九巴 / 紅小的奴役!

絕對冇人想返去!

根本有空間加班。只係唔夠車!
你吹夠未呢?

作者: 特屍拉末路     時間: 2021-6-29 01:36 PM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 07:41 發表

所以,運輸署都唔係強行通車後立即取消其他交通工具

不過,今次隨時好似692咁,甚至比原定的日子,需要更早取消。因為客量實在太差!
作者: 特屍拉末路     時間: 2021-6-29 01:37 PM

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2021-6-29 13:07 發表

絕對同意!

心繫家國!
作者: 特屍拉末路     時間: 2021-6-29 01:38 PM

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2021-6-29 10:35 發表

絕對同意!

由九巴紅小暴政剝削的地獄,變港鐵四通八達的天堂!
作者: 特屍拉末路     時間: 2021-6-29 01:39 PM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 13:33 發表

都係要咁㗎,唔係嘅話一真係出晒車,架車一跪低嗰陣,你有咩車出嚟頂住先?你有無見過而家啲線繁時出車攪到車廠無車standby?
所以可以加買列車,至總數85,用76列 (152分鐘一單計)
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-29 01:39 PM

引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-6-29 01:36 PM 發表

所以,運輸署都唔係強行通車後立即取消其他交通工具

不過,今次隨時好似692咁,甚至比原定的日子,需要更早取消。因為客量實在太差!
692嘅情況絕對唔會再出現,因為692係最後攪到而家將軍澳一有咩事就癱瘓晒咁滯,而且去到將藍隧道通車後要找返好多巴士數

更何況其實你都忽略咗紅土九就有堆無轉去搭鐵嘅客,呢樣嘢我駛唔駛搵當區居民啊Euroteam巴打同你講?你之前都已經辣㷫埋佢啦喎,唔好話我唔警告你,你再咁亂吹你一定死得好慘,麻煩同我口邊留返半分
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-29 01:40 PM

引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-6-29 01:39 PM 發表

所以可以加買列車,至總數85,用76列 (152分鐘一單計)
之前都已經講咗無位再加車,唔係點解睇嚟睇去都係最多65列收工?
作者: pycicamn     時間: 2021-6-29 03:00 PM

其實紅雨和黑雨應停工或延至下午才上班
作者: skwongskwong     時間: 2021-6-29 03:17 PM

引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-6-29 13:38 發表

絕對同意!

由九巴紅小暴政剝削的地獄,變港鐵四通八達的天堂!
坐巴士比d司機飛車飛到我左拋右拋....而家等佢地自己拋..坐紅小比d司機串...而家自己串飽佢啦
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-29 03:24 PM

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2021-6-29 03:17 PM 發表

坐巴士比d司機飛車飛到我左拋右拋....而家等佢地自己拋..坐紅小比d司機串...而家自己串飽佢啦
定係你搭中架洗衣機
作者: skwongskwong     時間: 2021-6-29 03:34 PM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 15:24 發表

定係你搭中架洗衣機
101港島線有幾條飛車L成日高速掟灣又急殺...如果架車有老人家一早比佢地拋到趺左啦...
以後佢地慢慢飛了....我同九巴城巴講聲bye bye
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-29 03:40 PM

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2021-6-29 03:34 PM 發表

101港島線有幾條飛車L成日高速掟灣又急殺...如果架車有老人家一早比佢地拋到趺左啦...
以後佢地慢慢飛了....我同九巴城巴講聲bye bye
哦,咁講,新巴多車手,不過相反亦有啲人嫌啲司機揸得慢,係咁㗎啦
作者: Neon10     時間: 2021-6-29 05:53 PM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 01:31 PM 發表

其實呢,所謂嘅極限唔係只係睇港鐵可以響系統內加車加到咩程度,仲有係咪真係咁多人會由鐵路系統外流入嚟嘅問題,但觀乎啲反應就唔似塞多好多
28 tph 係*實際*可行水平
作者: Neon10     時間: 2021-6-29 05:55 PM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 01:32 PM 發表

咁計數無用,你都要諗埋究竟點解唔去到2.15咁盡,而反而會話係去到2.5最盡
講咗幾多次,而家係等緊東鐵/馬鐵啲千九返嚟,所以去唔到28tph
作者: Neon10     時間: 2021-6-29 05:57 PM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 01:33 PM 發表

65已經包埋法定預留
壞車嘅話沿線有好多渡線/側線可以停泊
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-29 06:08 PM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 05:53 PM 發表

28 tph 係*實際*可行水平
咁其實計埋有嘅車要行一轉來回,咁最後2.5分鐘一班又合理之至,而家最密都係2.7分鐘一班,就算俾你玩短棍又有幾多班呀
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-29 06:09 PM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 05:55 PM 發表

講咗幾多次,而家係等緊東鐵/馬鐵啲千九返嚟,所以去唔到28tph
就算返齊晒都去唔到啦,你真係唔計響65列下究竟最盡可以開到幾多?
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-29 06:10 PM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 05:57 PM 發表

65已經包埋法定預留
壞車嘅話沿線有好多渡線/側線可以停泊
咁壞車少咗抽車用,無預留嘅你點攪?
作者: Neon10     時間: 2021-6-29 07:20 PM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 06:08 PM 發表

咁其實計埋有嘅車要行一轉來回,咁最後2.5分鐘一班又合理之至,而家最密都係2.7分鐘一班,就算俾你玩短棍又有幾多班呀
講咗好多次,而家係因為唔夠車(等緊十架),你對眼可唔可以唔好淨係望你眼前嗰1秒?
第日就算屯馬綫chur盡每小時28班車都唔夠載,所以好肯定未來繁忙時段會漸漸增加班次,直至系統上限,然後著手規劃及建造屯門第二條鐵路。
作者: Neon10     時間: 2021-6-29 07:21 PM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 06:09 PM 發表

就算返齊晒都去唔到啦,你真係唔計響65列下究竟最盡可以開到幾多?
over 60,起碼呢個數量已經可以做到比而家更加頻密嘅班次
作者: Neon10     時間: 2021-6-29 07:23 PM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 06:10 PM 發表

咁壞車少咗抽車用,無預留嘅你點攪?
咪最多每小時少一兩班車,但如果用盡資源,都可以做到比現階段更加頻密嘅班次
作者: OZ745     時間: 2021-6-29 08:30 PM

屯門-烏溪沙 4.5分鐘一班(用33抽車)
天水圍-第一城 4.5分鐘一班(用25抽車)
咪得
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-29 08:43 PM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 07:20 PM 發表

講咗好多次,而家係因為唔夠車(等緊十架),你對眼可唔可以唔好淨係望你眼前嗰1秒?
第日就算屯馬綫chur盡每小時28班車都唔夠載,所以好肯定未來繁忙時段會漸漸增加班次,直至系統上限,然後著手規劃及建造屯門第二條鐵路。
我當然知而家得55抽車,但就算去到65列,最盡都只能夠開2.5分鐘一班,你完全忽略咗一來一回再等開行下一個循環下所需時間後再計算要幾密開一班車同用幾多抽車

一個鐘28班車?仲爭成十抽車喎,行短棍都未必有車行啦

當然,你講嚟講去都係要煲到屯門第二條鐵路,但問題係睇怕興建純本地策略線嘅可能性愈來愈低
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-29 08:43 PM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 07:21 PM 發表

over 60,起碼呢個數量已經可以做到比而家更加頻密嘅班次
over 60其實都要有車做後備,無可能出晒65
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-29 08:44 PM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 07:23 PM 發表

咪最多每小時少一兩班車,但如果用盡資源,都可以做到比現階段更加頻密嘅班次
咁你不如諗吓點解而家非繁開嘅班次咁疏,用嘅列車數目唔夠一半
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-29 08:49 PM

引用:
原帖由 OZ745 於 2021-6-29 08:30 PM 發表

屯門-烏溪沙 4.5分鐘一班(用33抽車)
天水圍-第一城 4.5分鐘一班(用25抽車)
咪得
兄弟,就第一行嚟講,去到終點站後要等一陣先開車,咁嘅情況下你預多兩抽

第二行就咁會難排運行圖,所以唔會咁密
作者: Neon10     時間: 2021-6-29 09:42 PM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 08:43 PM 發表

我當然知而家得55抽車,但就算去到65列,最盡都只能夠開2.5分鐘一班,你完全忽略咗一來一回再等開行下一個循環下所需時間後再計算要幾密開一班車同用幾多抽車

一個鐘28班車?仲爭成十抽車喎,行短棍都未必有車行啦

當然,你講嚟講去都係要煲到屯門第二條鐵路,但問題係睇怕興建純本地策略線嘅可能性愈來愈低
可以turn short
幾年前已經有講
作者: Neon10     時間: 2021-6-29 09:42 PM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 08:43 PM 發表

over 60其實都要有車做後備,無可能出晒65
冇人話過會出晒65 架
作者: Neon10     時間: 2021-6-29 09:43 PM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 08:44 PM 發表

咁你不如諗吓點解而家非繁開嘅班次咁疏,用嘅列車數目唔夠一半
疫情兼近郊路線,完
自己睇市區線同東鐵分別,與巴士無關
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-29 09:44 PM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 09:42 PM 發表

可以turn short
幾年前已經有講
turn short都要睇點安排㗎
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-29 09:44 PM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 09:42 PM 發表

冇人話過會出晒65 架
咁基本上已經達到上限
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-29 09:46 PM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 09:43 PM 發表

疫情兼近郊路線,完
自己睇市區線同東鐵分別,與巴士無關
嗱,疫情前原西鐵同馬鞍山線非繁都尚且唔密,咁再加埋穿過兩個鄰近人口唔算太密集嘅車站,咁你都應該心裏有數啦啩
作者: Neon10     時間: 2021-6-29 09:46 PM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 09:44 PM 發表

turn short都要睇點安排㗎
第一城同天水圍,前者機會大啲
作者: Neon10     時間: 2021-6-29 09:47 PM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 09:44 PM 發表

咁基本上已經達到上限
我上面已經講咗65架車並唔係現階段屯馬綫列車數量嘅必然上限
作者: Neon10     時間: 2021-6-29 09:48 PM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 09:46 PM 發表

嗱,疫情前原西鐵同馬鞍山線非繁都尚且唔密,咁再加埋穿過兩個鄰近人口唔算太密集嘅車站,咁你都應該心裏有數啦啩
so?
夠載咪得,只係話做到每5-6分鐘一班更加好而已
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-29 09:51 PM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 09:46 PM 發表

第一城同天水圍,前者機會大啲
第一城已經有特車時間表,不過佢可以再多少少
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-29 09:53 PM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 09:47 PM 發表

我上面已經講咗65架車並唔係現階段屯馬綫列車數量嘅必然上限
但其實係無空間再加,亦無必要再加,知唔知點解?
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-29 09:53 PM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 09:48 PM 發表

so?
佢唔咁數都有啲暗示喎
作者: 吐露海獅     時間: 2021-6-29 09:56 PM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 09:48 PM 發表

so?
東西馬加埋東涌綫,大家都係近郊火車行7分鐘一班車有咩問題?東涌綫10分鐘一班車都有啦,唔通話要保護E線利益?港鐵見有客你慌佢唔識加班搵多d銀咩,西鐵都係咁加過幾次啦
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-29 09:58 PM

引用:
原帖由 吐露海獅 於 2021-6-29 09:56 PM 發表

東西馬加埋東涌綫,大家都係近郊火車行7分鐘一班車有咩問題?東涌綫10分鐘一班車都有啦,唔通話要保護E線利益?港鐵見有客你慌佢唔識加班搵多d銀咩,西鐵都係咁加過幾次啦
老實,就算穿越市區都咁定班次,港鐵唔會死錯人嘅
作者: 吐露海獅     時間: 2021-6-29 09:59 PM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 09:58 PM 發表

老實,就算穿越市區都咁定班次,港鐵唔會死錯人嘅
而家先通左車兩日,邊有得咁快下定論
西鐵day 1 peak hr 都唔係而家呢個班次
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-29 10:08 PM

引用:
原帖由 吐露海獅 於 2021-6-29 09:59 PM 發表

而家先通左車兩日,邊有得咁快下定論
西鐵day 1 peak hr 都唔係而家呢個班次
正常就應該去到埋九月尾先下得結論,因為而家行順咗,一到開學就唔會咁易頂唔順

不過咁,呢條線客量唔應該吹捧得太大,始終睇各方反應都只係一半半
作者: 吐露海獅     時間: 2021-6-29 10:16 PM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 10:08 PM 發表

正常就應該去到埋九月尾先下得結論,因為而家行順咗,一到開學就唔會咁易頂唔順

不過咁,呢條線客量唔應該吹捧得太大,始終睇各方反應都只係一半半
你睇唔睇好都好,今晚所見何文田班轉車客上到八成滿,當中唔少土瓜灣落,明顯比昨日旺場
作者: 特屍拉末路     時間: 2021-6-29 10:20 PM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 19:20 發表

所以,根本應該簡單咁把千九就咁縮短,以作應急先
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-29 10:22 PM

引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-6-29 10:20 PM 發表

所以,根本應該簡單咁把千九就咁縮短,以作應急先
有無咁多車頭用先?
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-29 10:23 PM

引用:
原帖由 吐露海獅 於 2021-6-29 10:16 PM 發表

你睇唔睇好都好,今晚所見何文田班轉車客上到八成滿,當中唔少土瓜灣落,明顯比昨日旺場
咁今日返工正常返,都正常嘅,不過應該有唔少都係以前綠小嘅客
作者: Neon10     時間: 2021-6-29 11:22 PM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-29 09:53 PM 發表

但其實係無空間再加,亦無必要再加,知唔知點解?
你唔使再講知唔知點解,你嗰啲心中原因根本唔成立
位係仲有
作者: Neon10     時間: 2021-6-29 11:24 PM

引用:
原帖由 吐露海獅 於 2021-6-29 09:56 PM 發表

我係會回應版主嘅奇怪問題姐
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-30 07:57 AM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-29 11:22 PM 發表

你唔使再講知唔知點解,你嗰啲心中原因根本唔成立
位係仲有
有?你同我講邊度有先?仲可以塞多幾多落去先?咁點解唔買足?
作者: Neon10     時間: 2021-6-30 08:09 AM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-30 07:57 AM 發表

有?你同我講邊度有先?仲可以塞多幾多落去先?咁點解唔買足?
東鐵綫車廠都唔夠位,咪周圍泊街
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-30 08:14 AM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-30 08:09 AM 發表

東鐵綫車廠都唔夠位,咪周圍泊街
但其實泊街都唔會太過大量,佢都仲要計算太多車泊街會唔會響營運成本上有問題,更何況睇屯馬線非繁班次同出車數目,都睇怕只會係繼續以近郊模式服務,所以亦唔見得港鐵再為呢條線加車到例如70列係有咩成本效益響度
作者: Neon10     時間: 2021-6-30 08:14 AM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-30 08:14 AM 發表

但其實泊街都唔會太過大量,佢都仲要計算太多車泊街會唔會響營運成本上有問題,更何況睇屯馬線非繁班次同出車數目,都睇怕只會係繼續以近郊模式服務,所以亦唔見得港鐵再為呢條線加車到例如70列係有咩成本效益響度
你自己數下車廠泊位先
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-30 08:18 AM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-30 08:14 AM 發表

你自己數下車廠泊位先
我有睇過,就係心諗:廠都已經用晒咁滯,仲泊街?唔係幾好吧
作者: Neon10     時間: 2021-6-30 01:17 PM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-30 08:18 AM 發表

我有睇過,就係心諗:廠都已經用晒咁滯,仲泊街?唔係幾好吧
邊忽見到用晒
如果未來要增加列車數量,可以增加某啲重要車站嘅臨時泊位
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-30 01:27 PM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-30 01:17 PM 發表

邊忽見到用晒
如果未來要增加列車數量,可以增加某啲重要車站嘅臨時泊位
但屯馬線最惡攪嘅係,繁時西段好爆,東段暫時仲有水位,非繁就真係唔見得可以塞滿,咁變咗係咪仲一定要加車係好大疑問
作者: Neon10     時間: 2021-6-30 01:28 PM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-30 01:27 PM 發表

但屯馬線最惡攪嘅係,繁時西段好爆,東段暫時仲有水位,非繁就真係唔見得可以塞滿,咁變咗係咪仲一定要加車係好大疑問
咁咪喺第一城掉頭囉
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-30 01:34 PM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-30 01:28 PM 發表

咁咪喺第一城掉頭囉
咁馬鞍山班居民呢?
作者: 特屍拉末路     時間: 2021-6-30 01:38 PM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-30 13:34 發表

咁馬鞍山班居民呢?
你都講係非繁

不過,以而家屯馬盛世,絕對必須至少星期六日日間非繁時,荃灣西至鑽石山,3 - 3.5分鐘一班 (即全線車的2倍班次)

應付都會段巨大需求!一定夠客!
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-30 01:50 PM

引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-6-30 01:38 PM 發表

你都講係非繁

不過,以而家屯馬盛世,絕對必須至少星期六日日間非繁時,荃灣西至鑽石山,3 - 3.5分鐘一班 (即全線車的2倍班次)

你拎第一日貪新鮮嘅情況就等於屯馬盛世?過多兩三個星期打回原形嘅咁咪弊?

根本上最密都只會跟返之前西鐵同馬鞍山線非繁時間嘅班次,即係5分鐘至7分鐘一班
作者: 後天外圍的妹頭     時間: 2021-6-30 01:55 PM

引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-6-30 01:38 PM 發表

你都講係非繁

磚家,點解不是三分鐘一班,唔係放學時段嗎

圖片附件: mobile_1.jpg (2021-6-30 01:55 PM, 85.68 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: woltif     時間: 2021-6-30 02:08 PM

引用:
原帖由 後天外圍的妹頭 於 2021-6-30 01:55 PM 發表

磚家,點解不是三分鐘一班,唔係放學時段嗎12468585
中午放學時段呢個問題,我都呢幾個月先知市區同新界放學時間原來係唔同的
但睇返星期日通車時,下午時段七分鐘一班車都唔係逼到身貼身,又真係好難講甚麼屯馬盛世。
同埋我覺得綠小仲大鑊過紅小
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-30 02:17 PM

引用:
原帖由 woltif 於 2021-6-30 02:08 PM 發表

中午放學時段呢個問題,我都呢幾個月先知市區同新界放學時間原來係唔同的
但睇返星期日通車時,下午時段七分鐘一班車都唔係逼到身貼身,又真係好難講甚麼屯馬盛世。
老實,單靠幾個shot就話係屯馬盛世,信至奇啦

仲有就係,睇返各方報料,就算真係其他交通工具跌客都只係因為啲人貪新鮮,加埋呢個星期入面,星期一朝黑雨,跟住呢兩三日又係假期前後,特別係星期五會有唔少人攞假,而學生又好多都唔駛返學,咁條數都好難作準,所以穩陣起見都係等到九月尾先再定論都未遲--雖然有巴打早兩日先同我講話唔駛等咁耐,兩三個禮拜會打回原形

不過咁,綠小因為都多之前嘅駁腳落鐵客,變咗影響大好多
作者: 後天外圍的妹頭     時間: 2021-6-30 02:29 PM

引用:
原帖由 woltif 於 2021-6-30 02:08 PM 發表

正如昨天所講,綠小減車影響好多老司機的生計
作者: Neon10     時間: 2021-6-30 08:42 PM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-30 01:34 PM 發表

咁馬鞍山班居民呢?
你自己睇吓有幾多人口先
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-30 09:00 PM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-30 08:42 PM 發表

你自己睇吓有幾多人口先
咁掉返轉,馬鞍山班客實嘈話點解咁多止於第一城,咁你點拆
作者: Neon10     時間: 2021-6-30 09:27 PM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-30 09:00 PM 發表

咁掉返轉,馬鞍山班客實嘈話點解咁多止於第一城,咁你點拆
需求問題,屯馬線不同路段嘅客量分布唔平均,本身就預咗有機會部份班次唔會去馬鞍山
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-30 09:33 PM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-30 09:27 PM 發表

需求問題,屯馬線不同路段嘅客量分布唔平均,本身就預咗有機會部份班次唔會去馬鞍山
但咁喎,其實東段嘅客量都未必及得上西段,真係要加短棍班次都要諗埋點平均分佈班次噃
作者: Neon10     時間: 2021-6-30 09:40 PM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-30 09:33 PM 發表

但咁喎,其實東段嘅客量都未必及得上西段,真係要加短棍班次都要諗埋點平均分佈班次噃
咪講咗以第一城作分界
作者: 驚雲小子     時間: 2021-6-30 09:48 PM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-30 09:40 PM 發表

咪講咗以第一城作分界
但如果非繁以第一城為界都要5分鐘一班,咁烏溪沙咪要10分鐘一班?咁仲唔俾馬鞍山人投訴比宣稱更疏?而且其實其餘路段都未有能力做到非繁4分鐘一班喎,咁點算先?