標題: [其他] 不如大家估下日本幾時開關吖? [打印本頁]

作者: 開心肥肥     時間: 2021-7-27 10:59 PM

日本封關都有一年半,大家估下幾時通關?又會有咩條件?如果去日本免隔離,返香港隔7日,你地去要去?
作者: 獅子男     時間: 2021-7-28 01:56 PM

引用:
原帖由 開心肥肥 於 2021-7-27 10:59 PM 發表

日本封關都有一年半,大家估下幾時通關?又會有咩條件?如果去日本免隔離,返香港隔7日,你地去要去?
搞完今次東奧,把全世界的新冠變種病毒引進過來,日本想好都難。況且,未通到大陸關,香港切勿對通外國關(包括日本)有幻想。
作者: 19638888     時間: 2021-7-29 08:58 AM

日本國民接種疫苗達70-80%就有可能對外開放,已接種疫苗老人已達68%,年青人接種率偏低,可能要下年暑假才全部開放,在此之前可能要有條件入境。
作者: 半夜強勁的樓奴     時間: 2021-7-30 01:45 AM

日本都爆得好犀利。唔好為了自己去旅行,中咗返嚟累街坊。

宜家都有好多輪入個案,攪到成座樓都要強檢,以後出出入入都俾人問候娘親,就唔係幾好。
作者: Yorosan     時間: 2021-7-30 12:07 PM

如果其他國家繼續放寬限制, 例如我 9月去加拿大, 已經不用隔離

日本都會有壓力, 相信係每日確診低過某個數字之後.
作者: 斷空食客     時間: 2021-7-30 07:15 PM

引用:
原帖由 半夜強勁的樓奴 於 2021-7-30 01:45 AM 發表

日本都爆得好犀利。唔好為了自己去旅行,中咗返嚟累街坊。

宜家都有好多輪入個案,攪到成座樓都要強檢,以後出出入入都俾人問候娘親,就唔係幾好。
同意,预2023年中。其實係唔係咁急於去日本或其他國家呢?
作者: Nasdap     時間: 2021-7-31 09:35 AM

感染數字,打疫苗數字是客觀的,但政府決策是人為。若堅持要極低(甚至是「零」)感染才「開關」,三、五年內不用想了。歐、美部份國家「開關」純因他們接受現實,感染數字維持到一個數目便「收貨」。
作者: SOHEUNG     時間: 2021-7-31 11:59 AM

引用:
原帖由 Nasdap 於 2021-7-31 09:35 AM 發表

感染數字,打疫苗數字是客觀的,但政府決策是人為。若堅持要極低(甚至是「零」)感染才「開關」,三、五年內不用想了。歐、美部份國家「開關」純因他們接受現實,感染數字維持到一個數目便「收貨」。
我反而覺得, 歐美政府已知自己國家猶如末期病人, 醫唔醫都係死就反而放棄治療, 任病人食得就食玩得就玩, 癈事浪費錢去醫
作者: godofjap     時間: 2021-7-31 02:03 PM

其實真系多餘,根本已經變左傷風感冒,可能仲弱,好多無症狀。就算無呢隻菌,全世界每日都一樣大把人訓低,計我話當乜事都無正常生活唔洗帶口罩
作者: 賤人殺手     時間: 2021-7-31 02:47 PM

快打疫苗,而家全世界都傾向開關,再唔打中左就死
作者: noel2046     時間: 2021-7-31 02:50 PM

2022尾
作者: noel2046     時間: 2021-7-31 02:51 PM

引用:
原帖由 godofjap 於 2021-7-31 02:03 PM 發表

其實真系多餘,根本已經變左傷風感冒,可能仲弱,好多無症狀。就算無呢隻菌,全世界每日都一樣大把人訓低,計我話當乜事都無正常生活唔洗帶口罩
俾嗰like你👌
作者: godofjap     時間: 2021-7-31 05:53 PM

引用:
原帖由 noel2046 於 2021-7-31 02:51 PM 發表

俾嗰like你👌
以前第一波如果中左可能真系訓低,呼吸唔到,咁就話怕遮,依加咳幾下又可能系,流鼻水又可能系,咁全香港可能幾萬個隱形患者,只不過個個未訓低都唔去 check, 咁就所謂清零
作者: djimavic     時間: 2021-8-1 08:22 AM

奧運完成後可能開闗,最大顧忌已除。
作者: Versailles     時間: 2021-8-1 03:40 PM

日本開關又如何 返到香港要隔離7-14日 咪又係攞黎搞
作者: 大蠱惑     時間: 2021-8-2 09:49 AM

番香港隔離7日,我都唔會去,我自己通常去6天但放7天假,如果去6天但請14天假,我就接受唔到
作者: chachaping     時間: 2021-8-2 12:17 PM

引用:
原帖由 開心肥肥 於 2021-7-27 10:59 PM 發表

歐美已經接受了 "與病毒共存" 策略
打晒疫苗, 佢地接受重症率低於 1%
日本遲早照跟.
中港堅 持"清零" 策略
好難向日本開關.
作者: ac-onan     時間: 2021-8-2 01:58 PM

東奧延期又米爆,無現場觀衆做哂防疫又米爆共存系唯一出路!
作者: 今天綠色的花貓     時間: 2021-8-2 05:14 PM

日本唔會咁輕易就開關
作者: 開心肥肥     時間: 2021-8-3 12:23 AM

日本搞完今次東奧,我覺得已經窮到窿,如果再唔開關一係窮死,一係病死,佢哋自己揀。🤔
作者: 陰郎     時間: 2021-8-3 01:24 AM

日本都爆得好犀利
作者: cloclo2007     時間: 2021-8-3 07:25 AM

引用:
原帖由 陰郎 於 2021-8-3 01:24 AM 發表

日本都爆得好犀利
日本崇洋,相信跟歐美,開放等自然免疫
作者: godofjap

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: isaacmadtk     時間: 2021-8-3 12:26 PM

d人去旅行中招吾緊要
千祈咪返香港就得
作者: kyaushun     時間: 2021-8-3 05:34 PM

一早通左啦. 你敢唔敢去咁解之嗎. 佢家下日日都幾千宗......
作者: 無敵光譜人     時間: 2021-8-4 07:59 AM

引用:
原帖由 開心肥肥 於 2021-8-3 12:23 AM 發表

日本搞完今次東奧,我覺得已經窮到窿,如果再唔開關一係窮死,一係病死,佢哋自己揀。🤔
佢哋啲日本當地人點都唔緊要,最緊要啲日本風味嘢同潮嘢再加動漫相關嘢唔好死就得………… 「日本是鄉下」之潮港年青人心聲!
作者: 時光五缺     時間: 2021-8-4 08:47 AM

引用:

大把人半退休會肯去, 如果入日本免隔離!
作者: 時光五缺     時間: 2021-8-4 08:49 AM

引用:
原帖由 今天綠色的花貓 於 2021-8-2 05:14 PM 發表

日本唔會咁輕易就開關
日本會, 相反大陸同台灣唔會..
日本有機會第4季已經有條件下開..
作者: 沉睡333     時間: 2021-8-4 09:51 AM

引用:
原帖由 時光五缺 於 2021-8-4 08:49 AM 發表

日本會, 相反大陸同台灣唔會..
日本有機會第4季已經有條件下開..
有咩睇法具體可以講一下嗎?
作者: 用回鄉咭去台灣     時間: 2021-8-4 05:57 PM

引用:
原帖由 godofjap 於 2021-7-31 02:03 PM 發表

如果係咁樣隻病毒可能會變到不可控制嘅大佬

作者: Nasdap     時間: 2021-8-4 11:26 PM

一向相信「嚴限人流→封關→相對小個案」的國家或地區,要他們改變心態絕不容易。日本之外,台灣、澳洲、紐西蘭都同一派別。即使日後疫苖接種率高,要克服恐懼心理才有望「開關」。
作者: jery88     時間: 2021-8-6 06:54 AM

完左東京奥運,佢哋先可再評估情況。要救全國旅遊經濟,點都要通關。差不多停左兩年。
作者: Bill@TST     時間: 2021-8-6 10:54 AM

疫情嚴重,起碼3個月,再看情況
作者: 時光五缺     時間: 2021-8-6 11:35 PM

引用:
原帖由 沉睡333 於 2021-8-4 09:51 AM 發表

有咩睇法具體可以講一下嗎?
打哂兩針 + 陰性證明羅
作者: lam1252     時間: 2021-8-10 08:57 PM

圖片附件: mobile_1.jpg (2021-8-10 08:57 PM, 232.65 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 木下優樹菜     時間: 2021-8-11 01:05 PM

引用:
原帖由 godofjap 於 2021-8-4 10:24 PM 發表

比我講中曬,今日搵到個隱形患者,話可能復陽,根本可能系新感染,不過無症狀,全香港其實閒閒地可能幾千個呢d 隱形患者,只係無症狀所以唔會去 check, 所以根本唔會成為一個數字,咁就日日清零。唔好話無症狀,就算有少少症狀, 幾多人會去 check? 通街都大把人咳,幾多個會去睇醫生?人生老病死,何其正常,以前無口罩時代,我都一年有兩三次大傷風,一個人有時唔舒服,有乜出奇?帶左口罩,我就無曬傷風 ...
泰國胡慧沖夠胆講真話,佢唔係每日報比你聽一個感染數字就收工.而係描述比你知見到患者發病在床上嗰種辛苦法,慘無人道並非嚇鬼.
作者: 木下優樹菜

作者: chachaping     時間: 2021-8-12 08:35 AM

引用:
原帖由 lam1252 於 2021-8-10 08:57 PM 發表

好希望你呢張圖係堅既 !
作者: 一人行     時間: 2021-8-12 08:45 AM

先決條件係日本打左疫苗先,但一般成年人嘅接種要等到9月才開始,要全民大部分都完成接種,至少都明年嘅事,所以今年內開關一定冇可能。

明年就睇情況,包括歐美國家嘅取態,因為開關就必然會開埋比歐美人士,所以要睇情況。歐美疫情嘅變數好大,日本近年嘅政策又傾向保守,左諗右諗,個人覺得明年上半年開關嘅機會都唔大。
作者: BONLUI     時間: 2021-8-12 08:51 AM

引用:
原帖由 一人行 於 2021-8-12 08:45 AM 發表

先決條件係日本打左疫苗先,但一般成年人嘅接種要等到9月才開始,要全民大部分都完成接種,至少都明年嘅事,所以今年內開關一定冇可能。

明年就睇情況,包括歐美國家嘅取態,因為開關就必然會開埋比歐美人士,所以要睇情況。歐美疫情嘅變數好大,日本近年嘅政策又傾向保守,左諗右諗,個人覺得明年上半年開關嘅機會都唔大。
日本已經打咗過億疫苗,應該唔使到月尾接種率就超越香港

作者: hum~

作者: 蚊蚊阿     時間: 2021-8-12 10:44 PM

真係好想去玩啊。都唔知要等到幾時先有得去
作者: 桃花賭主     時間: 2021-8-13 03:34 AM

既然不能杜絕,只能共存,按道理,一定會越來越多特效藥出現,當有一隻藥一出黎話只要染左就食兩三日藥就會好番,當該藥品供應上軌道,咁就會全球立刻解封了。
作者: reddogdog     時間: 2021-8-13 04:42 AM

引用:
原帖由 chachaping 於 12/8/2021 08:35 AM 發表

好希望你呢張圖係堅既 !
大阪andy唔好信
作者: 小張自強     時間: 2021-8-13 07:20 PM

引用:

香港肯定要21日。
作者: anson1so     時間: 2021-8-13 10:49 PM

希望下年
作者: 小貓貓子     時間: 2021-8-14 08:11 PM

引用:
原帖由 BONLUI 於 2021-8-12 08:51 AM 發表

日本已經打咗過億疫苗,應該唔使到月尾接種率就超越香港
THIS IS WRONG
日本只有1.2億人

日本目前前了5千萬針,包括1,2針
一共已接種2針的市民佔人口3成半
估計要全部打晒針,要半年後再睇
作者: Joeycky     時間: 2021-8-15 10:18 PM

睇日本疫情,悲觀少少,2022暑假開關旅遊都唔出奇。
作者: 一人行     時間: 2021-8-16 02:03 AM

引用:
原帖由 Joeycky 於 2021-8-15 10:18 PM 發表

睇日本疫情,悲觀少少,2022暑假開關旅遊都唔出奇。
2022年暑假開關,我覺得係樂觀,唔係悲觀。
作者: BONLUI     時間: 2021-8-16 08:57 AM

引用:
原帖由 小貓貓子 於 2021-8-14 08:11 PM 發表

THIS IS WRONG
日本只有1.2億人

日本目前前了5千萬針,包括1,2針
一共已接種2針的市民佔人口3成半
估計要全部打晒針,要半年後再睇

圖片附件: Screenshot_20210816_085546.jpg (2021-8-16 08:57 AM, 149.95 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 中级

作者: kr1201

作者: Yorosan

作者: BONLUI     時間: 2021-8-18 09:01 AM

引用:
原帖由 Yorosan 於 2021-8-18 12:22 AM 發表

師兄, 大陸 2.23億人種左兩針 (4.46億劑)
18.3 - 4.46 = 13.84億疫苗

剩下約 11.8億人, 就打左總共 13.84億疫苗 ?
即是部分人打超過一針, 但又唔算完整接種 ... 好混亂 ...
大陸好似好耐冇更新第二針接種率,所以停留喺2.23億,
所以亦冇都冇完整接種率顯示

作者: chachaping

作者: mtchan

作者: djimavic     時間: 2021-8-20 12:53 AM

引用:
原帖由 Yorosan 於 2021-8-18 12:32 AM 發表

承你貴言, 就第一個通關的, 一定係大陸了.
歐洲第一個通關,好失望?
作者: 中秋會表姐     時間: 2021-8-20 09:20 AM

出年年頭至年中可入,但返香港要隔離
作者: sumsum森     時間: 2021-8-20 10:55 AM

情況嚴重,起碼1年後

作者: sumsum森     時間: 2021-8-20 07:12 PM

見到另一個帖文指 ;

【疫報|沖繩醫院爆199例感染群組・69名染疫患者死亡】
作者: evo65     時間: 2021-8-20 08:26 PM

呢2年內都唔洗諗。

作者: 焦你魚西     時間: 2021-8-20 11:13 PM

十月才打晒针?可能下年
作者: 木下優樹菜     時間: 2021-8-21 02:18 PM

層經師過人去大阪和長野縣買間屋經營 Ab & b ,唔知落咗疊諗住大展鴻圖的買家而家又何感想呢?
作者: 自卑的hfceddie     時間: 2021-8-21 02:50 PM

引用:
原帖由 木下優樹菜 於 2021-8-21 02:18 PM 發表

層經師過人去大阪和長野縣買間屋經營 Ab & b ,唔知落咗疊諗住大展鴻圖的買家而家又何感想呢?
我朋友而家白供緊
作者: 小張自強     時間: 2021-8-21 03:10 PM

疫情發展,我估計病毒傅染能力可能保持在高水平,但殺傷力越來越低,總累計感染人數,不斷上升,但死亡人數則下降,最後感染左,流下鼻水咁,不藥而癒。
作者: sumsum森     時間: 2021-8-21 05:29 PM

(感染左,流下鼻水咁 ? ? )---> 真係 ?

https://www.discuss.com.hk/viewt ... 57&extra=page=1

作者: Jlv.v     時間: 2021-8-22 02:01 AM

引用:

我諗今年都開唔到架啦 ~ 佢搞完奧運應該封關先...
作者: 小貓貓子     時間: 2021-8-22 02:13 PM

引用:
原帖由 BONLUI 於 2021-8-16 08:57 AM 發表

你呢個係計晒打第1又打第2針既數據

琴日為止,暫時日本打晒2針的人佔人口4成左右
正在谷針中
作者: 一人行     時間: 2021-8-22 06:12 PM

引用:
原帖由 小貓貓子 於 2021-8-22 02:13 PM 發表

你呢個係計晒打第1又打第2針既數據

琴日為止,暫時日本打晒2針的人佔人口4成左右
正在谷針中
打針同通關冇必然關係,目前嘅第一代疫苗只係減低染疫嘅嚴重性,而唔可以保證你唔會減染或傳染人。

除非嚟緊港日兩地都選擇與病毒共存(香港目前已肯定唔係),否則就算你打左針都唔可以自由旅行,香港而家同新加坡已經係呢種情況。

除非第二代防感染嘅疫苗可以發明出嚟,否則只要港日兩地是旦一方唔選擇與病毒共存,港日就算通關都會有隔離嘅附帶條件,一有隔離,就只會係探親、求學、商務嘅人先會去,休閑式旅遊,對絕大部份人嚟講,仍然係不可能嘅事。

作者: 一人行     時間: 2021-8-22 07:09 PM

引用:
原帖由 小張自強 於 2021-8-21 03:10 PM 發表

疫情發展,我估計病毒傅染能力可能保持在高水平,但殺傷力越來越低,總累計感染人數,不斷上升,但死亡人數則下降,最後感染左,流下鼻水咁,不藥而癒。
係啊!但問題係政府嘅取態。

唔講歐美,而家新加坡都選擇與病毒共存。

但香港唔係,所以而家我地去完新加坡,返嚟香港都要隔離。

就算日本嚟緊好似新加坡咁,比我地過去,但返到香港要隔離,有冇咁多假先?如果要酒店隔離,有冇咁多錢先?

所以只要返到香港仲要隔離,旅遊業嘅人都話唔係探親、商務根本唔會去。
作者: Cutie     時間: 2021-8-22 11:20 PM

引用:
原帖由 斷空食客 於 2021-7-30 07:15 PM 發表

同意,预2023年中。其實係唔係咁急於去日本或其他國家呢?
再不可以去旅行,我怕我會痴線啦!😪
作者: KK流口水     時間: 2021-8-23 10:29 PM

2022年11月
作者: 無敵光譜人     時間: 2021-8-24 02:18 AM

望住日本通關遙遙無期,呢度啲水貨佬水貨婆真係要乞食,但我覺得高興!
作者: 無敵光譜人     時間: 2021-8-24 02:21 AM

引用:
原帖由 小張自強 於 2021-8-21 03:10 PM 發表

兩三年就想同啲病毒共存?咪咁天真,冇廿年十載都唔使指意。
作者: 賢豬     時間: 2021-8-24 02:36 AM

爆到七彩你去
作者: 平平水果     時間: 2021-8-24 03:01 PM

有冇可能學英美停止抗疫?
作者: chachaping     時間: 2021-8-24 05:15 PM

引用:
原帖由 無敵光譜人 於 2021-8-24 02:21 AM 發表

兩三年就想同啲病毒共存?咪咁天真,冇廿年十載都唔使指意。
同病毒共存有乜出奇
人類既免疫系統, 都係經數百萬年受盡細菌同病毒攻擊發展出來,
完全隔絕細菌同病毒只會令人類免疫系統停止進化,
只要疫苗令重症率降至 1% 以下
重症率死亡率降至 1% 以下
已經可以作為一般流感看待
作者: Joeycky     時間: 2021-8-25 02:06 AM

今年通關旅遊無希望,日本敢開都唔敢去住啦,希望出年暑假,甚至聖誕可能穩陣D。
作者: sk3603     時間: 2021-8-25 08:25 AM

最好冬天啦,去滑雪, 去得就即刻打針.
作者: peterboy     時間: 2021-8-25 04:01 PM

引用:

100日連續清零先講。
作者: 賤人殺手     時間: 2021-8-25 08:55 PM

冬天,去滑雪,我5月中打齊2針老復,可能要打3針先出到發
作者: 中秋會表姐     時間: 2021-8-25 09:06 PM

引用:
原帖由 Nasdap 於 2021-7-31 09:35 AM 發表

接受歐美開放邊境就需要有心理準備接受自己或身邊人有機會染病及死亡,接受感染者幾個%嘅死亡率
作者: 中秋會表姐     時間: 2021-8-25 09:10 PM

引用:
原帖由 chachaping 於 2021-8-2 12:17 PM 發表

歐美已經接受了 "與病毒共存" 策略
打晒疫苗, 佢地接受重症率低於 1%
日本遲早照跟.
中港堅 持"清零" 策略
好難向日本開關.
前日以色列公佈打2針疫苗如感染肺炎嚴重及重症是59%

圖片附件: mobile_1.jpg (2021-8-25 09:17 PM, 161.15 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 畢氏追魂妹~     時間: 2021-8-25 10:01 PM

明年
作者: 無敵光譜人     時間: 2021-8-26 05:38 AM

引用:
原帖由 chachaping 於 2021-8-24 05:15 PM 發表

同病毒共存有乜出奇
人類既免疫系統, 都係經數百萬年受盡細菌同病毒攻擊發展出來,
我好似冇講過話唔得,係要時間!你仲勁,講到數百萬年…… 其實現代人類有冇數百萬年歷史,我廢時 google?
作者: 一人行     時間: 2021-8-26 09:35 AM

引用:
原帖由 chachaping 於 2021-8-24 05:15 PM 發表

同病毒共存有乜出奇
我無意評論師兄所言嘅對錯。

因為要去日本旅行嘅條件係:日本同香港通關,呢點係關係到日港兩地政府嘅防疫政策取態,而香港呢邊多數仲要考慮埋中國政府嘅取態。

當中港日是旦一方唔係同師兄咁諗,採取同病毒共存,咁就未必會通關,或唔知拖到幾時通關,或唔知附帶幾多附加條件喺旅客身上,唔係探親、讀書、商務根本唔會去。

咁休閑式遊日一樣係繼遙遙無期。
作者: 滕原拓海     時間: 2021-8-26 11:01 PM

最少都2023年
作者: chachaping     時間: 2021-8-27 04:16 PM

引用:
原帖由 一人行 於 2021-8-26 09:35 AM 發表

我無意評論師兄所言嘅對錯。

因為要去日本旅行嘅條件係:日本同香港通關,呢點係關係到日港兩地政府嘅防疫政策取態,而香港呢邊多數仲要考慮埋中國政府嘅取態。

當中港日是旦一方唔係同師兄咁諗,採取同病毒共存,咁就未必會通關,或唔知拖到幾時通關,或唔知附帶幾多附加條件喺旅客身上,唔係探親、讀書、商務根本唔會去。

咁休閑式遊日一樣係繼遙遙無期。
香港政府晌經濟角度黎睇
同大陸通關比日本重要得多
而現時大陸政策係清零斷絕傳播鏈
香港焗住跟, 於是同日本通關遙遙無期.

美國政府防疫低能, 但打疫苗積極
但日本政府不止防疫低能, 打疫苗更低能
清零做唔到, 打疫苗又慢過其他國家 !
作者: 血~     時間: 2021-8-27 09:31 PM

明年年尾
作者: 一人行     時間: 2021-8-28 02:42 AM

引用:
原帖由 chachaping 於 2021-8-27 04:16 PM 發表

香港政府晌經濟角度黎睇
同大陸通關比日本重要得多
而現時大陸政策係清零斷絕傳播鏈
香港焗住跟, 於是同日本通關遙遙無期.

美國政府防疫低能, 但打疫苗積極
但日本政府不止防疫低能, 打疫苗更低能
清零做唔到, 打疫苗又慢過其他國家 !
大陸通關係重要得多,因為有好多香港人喺大陸有頭家,有親人,有份工,有生意,冇得通關影響真係好大。

但日本對絕大部分香港人嚟講,都係去玩嘅地方啫!
作者: 賤人殺手     時間: 2021-8-28 10:04 AM

引用:
原帖由 一人行 於 2021-8-28 02:42 AM 發表

大陸通關係重要得多,因為有好多香港人喺大陸有頭家,有親人,有份工,有生意,冇得通關影響真係好大。

但日本對絕大部分香港人嚟講,都係去玩嘅地方啫!
呢句啱聽,但抗疫疲勞啦,度係日本區,所以大家都想講下去玩,減壓啫
作者: sumsum森     時間: 2021-8-28 12:56 PM

估計係遙遙無期.
作者: giager1     時間: 2021-8-28 03:08 PM

我諗佢地頂龍頂到年尾