標題: [大灣區] 根本不用打疫苗就可以通關, 我願意用健康碼 [打印本頁]

作者: airhei     時間: 2021-10-20 11:19 AM

政府浪費左成年都唔攪健康碼, 跟本國內通關就唔需要打咩疫苗

疫情持續近兩年,兩地通關卻無期,但鄰近的澳門已搶先一步,昨午起與珠海「通關」。珠海及澳門昨午12時起放寬經珠澳口岸入境的防疫措施,入境珠海僅需持48小時內非確診的病毒檢測證明,毋須入境後隔離14天,亦毋須接種新冠疫苗。澳門同時解除離境時須持有24小時內非確診檢測證明的措施。截至昨午5時,逾5.8萬人經澳門各口岸出入境。反觀香港與內地通關仍無期,政制及內地事務局指本港與內地生活方式和文化有差異,導致疫情防控措施有不同,如要達致通關,兩地防控措施需盡量一致,至少令內地放心。
作者: malsuryc

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: Retired2019     時間: 2021-10-20 11:25 AM

你一個人攪健康碼有咩嘢用?大陸係要全香港人不論你上唔上大陸都攪健康碼先可以通关免隔離。咁就問題大喇,有人覺得冇私隱。所以香港唔會有得通关。
作者: LWCW     時間: 2021-10-20 11:47 AM

引用:
原帖由 airhei 於 2021-10-20 11:19 AM 發表

疫情持續近兩年,兩地通關卻無期,但鄰近的澳門已搶先一步,昨午起與珠海「通關」。珠海及澳門昨午12時起放寬經珠澳口岸入境的防疫措施,入境珠海僅需持48小時內非確診的病毒檢測證明,毋須入境後隔離14天,亦毋須接種新冠疫苗。澳門同時解除離境時須持有24小時內非確診檢測證明的措施。截至昨午5時,逾5.8萬人經澳門各口岸出入境。 ...
你願意啫。阿7話吾得。
作者: lmkwmt     時間: 2021-10-20 11:50 AM

中國唔同香港通關
香港咪同外國通囉 中國自己玩飽佢啦 一世閉關啦
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2021-10-20 12:35 PM

引用:
原帖由 lmkwmt 於 2021-10-20 11:50 AM 發表
中國唔同香港通關
如果可以通,仲駛你講咩?林太一早通咗啦
作者: 黃絲護士的男友     時間: 2021-10-20 12:50 PM

引用:
原帖由 lmkwmt 於 2021-10-20 11:50 AM 發表
中國唔同香港通關
香港係中國一部分
咩叫中國唔同香港通關 有語病
作者: rickydiscuss     時間: 2021-10-20 01:12 PM

是信心問題
作者: 晶晶寶寶     時間: 2021-10-20 02:03 PM

引用:
原帖由 airhei 於 2021-10-20 11:19 AM 發表

疫情持續近兩年,兩地通關卻無期,但鄰近的澳門已搶先一步,昨午起與珠海「通關」。珠海及澳門昨午12時起放寬經珠澳口岸入境的防疫措施,入境珠海僅需持48小時內非確診的病毒檢測證明,毋須入境後隔離14天,亦毋須接種新冠疫苗。澳門同時解除離境時須持有24小時內非確診檢測證明的措施。截至昨午5時,逾5.8萬人經澳門各口岸出入境。 ...
星期二澳門同珠海都通返關.
但港澳好似未通.
作者: shizuma     時間: 2021-10-20 03:34 PM

快啲推健康碼啦,又話做好晒。
作者: 吹唔漲掹唔長     時間: 2021-10-20 03:42 PM

引用:

班hea王話打疫苗先可以通關,係存心撕裂香港,製造分化,其心可誅
作者: 一頁默默的盡頭     時間: 2021-10-20 03:46 PM

中國其實只需要有追蹤的健康碼,有疫情發生可追蹤接觸者,而香港私隱要唔俾其他人知行蹤,不願安裝這類為防疫而設的追蹤,這麼私隱就即是自私行為,新加坡開放後每日二三千染疫,想要什麼結果,如中國跟新加波一樣,每日數千萬人染疫,恐慌動亂就會在各社區發生,外國就是希望這種結果,所以中國堅持要有追蹤才會放寬入境是正常的
作者: 吹唔漲掹唔長     時間: 2021-10-20 04:09 PM

引用:
原帖由 一頁默默的盡頭 於 2021-10-20 03:46 PM 發表
中國其實只需要有追蹤的健康碼,有疫情發生可追蹤接觸者,而香港私隱要唔俾其他人知行蹤,不願安裝這類為防疫而設的追蹤,這麼私隱就即是自私行為,新加坡開放後每日二三千染疫,想要什麼結果,如中國跟新加波一樣,每日數千萬人染疫,恐慌動亂就會在各社區發生,外國就是希望這種結果,所以中國堅持要有追蹤才會放寬入境是正常的
睇下邊個官出嚟話香港要同病毒共存咪知邊個係人邊個係鬼囉,嗱內地擺明反對咗共存架喇
作者: 花膠公子88     時間: 2021-10-20 05:00 PM

我都願意用內地健康碼通關,儘快搞
作者: shizuma     時間: 2021-10-20 05:43 PM

國際慣例係大流行傳染病疫,疫症管理政策係凌駕法例,唔知香港係唔係?係既仲講物no9私忍條例?係個健康碼 app 同意分享资資料算唔算同意?
作者: 吹唔漲掹唔長     時間: 2021-10-20 06:43 PM

引用:
原帖由 shizuma 於 2021-10-20 05:43 PM 發表
國際慣例係大流行傳染病疫,疫症管理政策係凌駕法例,唔知香港係唔係?係既仲講物no9私忍條例?係個健康碼 app 同意分享资資料算唔算同意?
香港慣例係高官凌駕蟻民果度幣呢
作者: TOD     時間: 2021-10-20 07:52 PM

引用:
原帖由 一頁默默的盡頭 於 20-10-2021 03:46 PM 發表
睇下隔離澳門健康碼係咩玩法先啦
人地一樣無追蹤功能,就咁自己填資料去申報就拎到綠碼
作者: 一頁默默的盡頭     時間: 2021-10-20 08:14 PM

綠碼開始時係自己申報,全國十幾億人開始時都是自己申報真實地址及證件電話等,發給絕碼後就會歸入你申報的小區,小區有疫情就會將你的健康碼轉色,這個就是追蹤功能,澳門太小,一發疫情就是澳門區都變成紅色疫區,澳門得幾十萬人,不用怎麼要追蹤,香港到時可分成十幾區,到時就可用分區追蹤,即中環旺角上水等可分區,再篩選後就患者到過的地方追蹤
作者: lmkwmt     時間: 2021-10-20 08:19 PM

引用:
原帖由 黃絲護士的男友 於 2021-10-20 12:50 PM 發表

香港係中國一部分
咁玻璃心既你 果然係中國香港人呀
唔係 係中國人先岩
作者: 古默默的魚蛋     時間: 2021-10-20 09:07 PM

身為香港人真係對香港政府感到無比失望,一個通關問題折磨港人近兩年而且遙遙無期,反觀澳門,一切順風順水,唉
作者: TOD

作者: TOD

作者: herohero     時間: 2021-10-20 09:56 PM

香港官員又黃又懶又廢,根本無心去攪通關,亞爺口口聲話香港喺大陸一部份,又吾諗折衷方法幫市民返大陸,任由官員拖拖拉拉,其實大陸單方面定立條件,使咩理香港官員,有心返大陸,你查佢3代都得
作者: 晶晶寶寶     時間: 2021-10-20 10:02 PM

引用:
原帖由 一頁默默的盡頭 於 2021-10-20 08:14 PM 發表
綠碼開始時係自己申報,全國十幾億人開始時都是自己申報真實地址及證件電話等,發給絕碼後就會歸入你申報的小區,小區有疫情就會將你的健康碼轉色,這個就是追蹤功能,澳門太小,一發疫情就是澳門區都變成紅色疫區,澳門得幾十萬人,不用怎麼要追蹤,香港到時可分成十幾區,到時就可用分區追蹤,即中環旺角上水等可分區,再篩選後就患者到過的地方追蹤
一早就叫香港政府搞呢種功能.
疫情最嚴重個時都唔推出

搞埋D垃圾安心出行.
香港可以清零咁多日, 係靠我地市民自己.
唔係香港政府.
作者: lis626     時間: 2021-10-20 10:19 PM

引用:
原帖由 TOD 於 2021-10-20 07:52 PM 發表

睇下隔離澳門健康碼係咩玩法先啦
人地一樣無追蹤功能,就咁自己填資料去申報就拎到綠碼
最慘係有 d 一事無成 ge 廢物成日覺得自己好重要
國家國安全世界都好想知道佢行蹤咁
作者: 赤共

作者: TOD     時間: 2021-10-20 10:44 PM

引用:
原帖由 lis626 於 20-10-2021 10:19 PM 發表

最慘係有 d 一事無成 ge 廢物成日覺得自己好重要
國家國安全世界都好想知道佢行蹤咁
依家係有班人恐嚇香港人話唔追蹤就唔通關喎
但隔離澳門明明已經證明係完全唔需要架啦
政府之前話要參考澳門做法,依家又全部推倒晒咁自打咀巴既?

睇下無得上京參加人大個位人兄,連國內行緊咩政策都唔清楚就扮晒代表中央響度說三道四

作者: 急焦失控的幻象     時間: 2021-10-20 10:48 PM

睇下中國幾時玩夠 就2年
作者: 半空濃濃的科技

作者: 半空濃濃的科技     時間: 2021-10-20 11:11 PM

引用:
中國唔同香港通關
大爆發
作者: Fxyellowobject

作者: ronc2000     時間: 2021-10-20 11:44 PM

引用:
中國唔同香港通關
二者只能揀一,經濟角度去睇,同大陸通關遠比同外國有利得多。
大陸只靠內需經濟增長係全世界最好。對付病毒,我認同佢地政策。
而家全世界疫情比最恐怖時期有增冇減,唔俾外國人入境係正確處理方法。
作者: @@愛似陳冠希

作者: shizuma     時間: 2021-10-21 09:29 AM

引用:
原帖由 TOD 於 2021-10-20 10:44 PM 發表

依家係有班人恐嚇香港人話唔追蹤就唔通關喎
但隔離澳門明明已經證明係完全唔需要架啦
政府之前話要參考澳門做法,依家又全部推倒晒咁自打咀巴既?

睇下無得上京參加人大個位人兄,連國內行緊咩政策都唔清楚就扮晒代表中央響度說三道四
香港官員玩無限 loop, 真係幫你通關咩😡😡
作者: j14     時間: 2021-10-21 11:32 AM

黄絲狗最怕行縱敗露, 二百幻加一, 小人長戚戚累全港
作者: skaterkenji

作者: 暴徒黑衣人     時間: 2021-10-21 02:10 PM

引用:
原帖由 吹唔漲掹唔長 於 2021-10-20 03:42 PM 發表

班hea王話打疫苗先可以通關,係存心撕裂香港,製造分化,其心可誅
究竟打疫苗係為咗通關定係9UP保護香港市民???
作者: Coke_duo     時間: 2021-10-21 02:32 PM

一邊叫港人上大灣區找機遇, 
另一邊就唔比港人上去...。好矛盾。
作者: 小小狗尾巴草     時間: 2021-10-21 03:19 PM

引用:
原帖由 黃絲護士的男友 於 2021-10-20 12:50 PM 發表

香港係中國一部分
雖然香港係中國一部份,但人地當你係境外既一個特區

正等同於你上大陸佢當你係境外人員一樣
境外人员是指:外国人(包括无国籍人)、华侨以及香港、澳门、台湾地区的中国公民。

佢打少左中國"大陸"呢隻字姐
作者: paul-lo     時間: 2021-10-21 03:56 PM

跟本香港官員在先前都未有切實做好通關的準備程序,懶得理你什麼中港家庭分隔兩地;一言以蔽之黃人多,針對他們認為不著緊的事搞小動作;  請回想剛剛選委會點票事件,四千幾票用十幾小時才點算完成,得幾個人負責點票嗎?十幾粒鐘真係逐張票驗埋手指紋都得喇.
作者: 黃絲護士的男友     時間: 2021-10-21 04:12 PM

引用:
原帖由 小小狗尾巴草 於 2021-10-21 03:19 PM 發表

雖然香港係中國一部份,但人地當你係境外既一個特區

正等同於你上大陸佢當你係境外人員一樣
境外人员是指:外国人(包括无国籍人)、华侨以及香港、澳门、台湾地区的中国公民。

佢打少左中國"大陸"呢隻字姐
咁應該係稱中國大陸 唔係中國
作者: 小小狗尾巴草     時間: 2021-10-21 04:28 PM

引用:
原帖由 黃絲護士的男友 於 2021-10-21 04:12 PM 發表

咁應該係稱中國大陸 唔係中國
或者大陸都得
作者: EB9391     時間: 2021-10-21 07:26 PM

其實健康码怎運作?是否裝了上手机,去到那裡也會記錄?如果是,是不昰一天24,卜時也耍開着,否則中間斷了幾小時怎算。另外是否香港全市耍裝有監察器,否則怎能色踪到你?
作者: zhihao1115     時間: 2021-10-21 07:52 PM

大陸就算2,3歲小童同埋唔識用智能電話既人都會有張實體健康碼既紙,有心推行點會推行唔到,成日為私隱問題cake死呢個位成世都通唔到,有用得電話ios android都有google mon住你去過邊又唔見佢哋話手機冇私隱
作者: ccbnck     時間: 2021-10-21 08:00 PM

引用:
原帖由 EB9391 於 2021-10-21 07:26 PM 發表
其實健康码怎運作?是否裝了上手机,去到那裡也會記錄?如果是,是不昰一天24,卜時也耍開着,否則中間斷了幾小時怎算。另外是否香港全市耍裝有監察器,否則怎能色踪到你?
我广州人,其实健康码不用装,直接在微信上面搜索健康码,然后打开小程序就行,既然不用装,那当然也不用每时每刻都开着,其原理我也不知道是什么,不过无论你去过哪里,只要你打开健康码的小程序,上面都会显示出你去过哪个地区,我们只要去地铁站,工作人员在站口都会叫我们出示健康码,所以进站之前,我们都提前打开健康码小程序,只要是绿色就会通过
作者: EB9391     時間: 2021-10-21 09:33 PM

引用:
原帖由 ccbnck 於 2021-10-21 08:00 PM 發表

我广州人,其实健康码不用装,直接在微信上面搜索健康码,然后打开小程序就行,既然不用装,那当然也不用每时每刻都开着,其原理我也不知道是什么,不过无论你去过哪里,只要你打开健康码的小程序,上面都会显示出你去过哪个地区,我们只要去地铁站,工作人员在站口都会叫我们出示健康码,所以进站之前,我们都提前打开健康码小程序,只要是绿色就会通过
關了機也可以?
作者: 赤共     時間: 2021-10-21 09:34 PM

如果真係咁勁,就唔會成曰大爆發啦民主台灣就成功了
作者: 神風999.     時間: 2021-10-21 10:13 PM

引用:
原帖由 赤共 於 2021-10-21 09:34 PM 發表
如果真係咁勁,就唔會成曰大爆發啦民主台灣就成功了
台灣 笑死人啦 牙醫做防疫指揮官🤣
作者: 神風999.     時間: 2021-10-21 10:19 PM

引用:
原帖由 EB9391 於 2021-10-21 09:33 PM 發表

關了機也可以?
追踪功能主要係行程卡 你實名登記電話號碼 靠電訊商發射站收集到你去過邊度範圍 你去過範圍有人確診 你個健康碼就轉色 就要去做核酸轉色 唔係咁邊個會肯自動自覺排隊做核酸
作者: shizuma     時間: 2021-10-21 10:59 PM

我願意
作者: 小小狗尾巴草     時間: 2021-10-22 10:03 AM

引用:
原帖由 ccbnck 於 2021-10-21 08:00 PM 發表

同住廣州

個綠碼好緊要

4個月前死人都要保住個綠碼🤣🤣
作者: 小小狗尾巴草     時間: 2021-10-22 10:13 AM

引用:
原帖由 EB9391 於 2021-10-21 09:33 PM 發表

關了機也可以?
關機當然唔得,
但係係大陸無手機好多地方都去唔到
入商埸你唔出碼跟本就入唔到去
食野又係用手機比錢
坐車又用乘車碼

咁當然,你話我唔拎手機我用腳 ! 你吹咩 !
咁都得既😂😂
作者: 大林林

作者: bbc16M     時間: 2021-10-23 12:02 AM

引用:
原帖由 一頁默默的盡頭 於 2021-10-20 03:46 PM 發表
唔係香港啲人唔願意安裝有追蹤功能嘅碼,係政府唔肯俾香港人用,仲要係呢個時候加碼碼推個無追蹤功能嘅廢安心,擺到明唔肯跟內地果套!!!
作者: darrenno     時間: 2021-10-23 11:01 AM

我願意用健康碼
作者: kayakfans     時間: 2021-10-23 11:40 AM

咁你唔洗諗有機會了。
作者: 大聚焦     時間: 2021-10-23 01:42 PM

引用:
原帖由 bbc16M 於 2021-10-23 12:02 AM 發表

唔係香港啲人唔願意安裝有追蹤功能嘅碼,係政府唔肯俾香港人用,仲要係呢個時候加碼碼推個無追蹤功能嘅廢安心,擺到明唔肯跟內地果套!!!
香港政府本身完全唔明白健康提示碼作用。
作為一個疫情風險提示指第一時間手上嘅碼可以顕示顔色提示又或者手上碼确實持有者有打針有核測有有效期地點走動。尼幾方面政府完全没有做到。又一點外来人士又如何安心進入呢。
作者: 大聚焦     時間: 2021-10-23 01:50 PM

引用:
原帖由 大聚焦 於 2021-10-23 01:42 PM 發表

香港政府本身完全唔明白健康提示碼作用。
作為一個疫情風險提示指第一時間手上嘅碼可以顕示顔色提示又或者手上碼确實持有者有打針有核測有有效期地點走動。尼幾方面政府完全没有做到。又一點外来人士又如何安心進入呢。
最基本的一項,當大部份人持有手上碼,而其中某個點發生中招,并且手上碼有接触到中招者。以香港没完善的防疫系统根本就没健康碼效果提示警戒。可以中招再中招。如果一有人中招即時可以手上碼辨認出接触人群風險戒備,并且顏色禁止中招接触者止步。
作者: 大聚焦     時間: 2021-10-23 01:52 PM

幾方面都没做到等於無做,仲要教别人點做,要求别人通關放毒。
作者: 大聚焦     時間: 2021-10-23 01:55 PM

香港如果今晚準備通關,咁随時要全民半夜大撩鼻行動。因爲随時有外佣係香港爆發。更随時疫毐一小時到内地城市去表演。
作者: 大聚焦     時間: 2021-10-23 02:18 PM

香港人地方,根本不用打疫苗,可以使用百逹通出入人群聚焦地方拍卡,如果拍卡出現警示即係本地有疫情緊急提示。相信香港人人人有白逹通。
作者: 神風999.     時間: 2021-10-23 02:45 PM

呢家大陸將啲乘車碼加埋健康碼 咁搭車唔駛開齊二個碼先可以上車
作者: 鳳凰木     時間: 2021-10-24 09:18 AM

咁筍
作者: kenny938     時間: 2021-10-24 09:36 AM

現在有人話開住外國先 !如果一開外國 就更不用開內地了 。
作者: beachman     時間: 2021-10-24 01:34 PM

依據珠海同澳門通關嘅做法,一有個案出現就要14日內要全民做核酸撿測多次確定再冇病患者藏於社區,要達到真正零確診國內才放心正常通關。香港點做到全民撿測?除非國內對香港放鬆要求,否則唔使諗好似以前咁正常通關。
作者: disclaimer18     時間: 2021-10-24 04:50 PM

引用:

師兄你知唔知:

1。乜野係傳染病?
2。健康碼嘅功能同作用?

你一個用有乜用?

係全民合作同使用先有用呀。

明冇‼️
作者: disclaimer18     時間: 2021-10-24 04:51 PM

引用:
中國唔同香港通關
之唔係。

香港用國際標準。

佢老美死70萬人都係咁啦。

‼️
作者: disclaimer18

作者: disclaimer18

作者: disclaimer18     時間: 2021-10-24 04:56 PM

引用:
原帖由 吹唔漲掹唔長 於 2021-10-20 04:09 PM 發表

睇下邊個官出嚟話香港要同病毒共存咪知邊個係人邊個係鬼囉,嗱內地擺明反對咗共存架喇
唔共存你話比大家聽應該點啦?
作者: sunny805     時間: 2021-10-25 10:59 AM

引用:
原帖由 花膠公子88 於 2021-10-20 05:00 PM 發表
我都願意用內地健康碼通關,儘快搞
就算用電子腳鐐我都制。
作者: 花膠公子88     時間: 2021-10-25 11:19 AM

引用:
原帖由 sunny805 於 2021-10-25 10:59 AM 發表

就算用電子腳鐐我都制。
me too
作者: 黃絲護士的男友     時間: 2021-10-25 11:26 AM

引用:
原帖由 花膠公子88 於 2021-10-25 11:19 AM 發表

me too
唔想求大陸佬
唔開就唔返 留返本地消費