標題: [香港鐵路] [轉貼] 港鐵交代工程新進展 東鐵綫過海段押後至明年6至7月通車 [打印本頁]

作者: 勒芒鐵仔LMH     時間: 2021-10-22 09:51 PM

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211022/bkn-20211022145228785-1022_00822_001.html

為配合東鐵綫過海段工程,港鐵將於今月底進行最後一次路軌接駁工程。港鐵今日(22日)下午將舉行記者會,交代最後一次路軌接駁工程的安排以及東鐵綫過海段的工程進度。港鐵行政總裁金澤培表示,過去數月的關鍵工程進展順利,預料該過海段最快明年6至7月通車,進度較早前預測再延遲。被問及延遲通車有否影響造價,他指港鐵正嚴謹控制工程開支,總成本仍在預算之內。

金澤培指,在工程和營運團隊連月努力下,東鐵綫2項關鍵工程,包括紅磡站以北的新舊路軌接駁工程,以及新信號系統和新列車投入服務均進展順利。此外,金鐘站及會展站的工程亦進度良好,港鐵將致力確保餘下工程順利進行,並與相關的政府部門協調,按時完成各項所需的測試及試營運。

金續指,隨着最後一次路軌接駁工程今月底完成,東鐵綫將進行全線試車,明年首季進行試營運。屆時將就不同情境進行測試及演練,當中或會因設施及相關系統進一步微調和演練而需要額外時間。港鐵將確保餘下工程及試營運順利,以符合安全及可靠性的嚴格要求,讓東鐵綫過海段盡早通車。

港鐵總經理(沙中綫及高速鐵路)周蘇鴻表示,東鐵綫過海段的接駁工程,原打算在今年一起安排在10個工作天進行。由於經過6次全日工程後,整體進展良好,決定今月底進最後一次工程,預料屆時可完成整項新軌道接駁項目。至於會展站、金鐘站擴建部分,亦正進行法定檢測工作。

此外,現時該綫已有新列車在紅磡站至會展站的路段試車,但全線試車仍有待全段完成接駁才可展開。加上現時東鐵列車大約有6成已轉9卡新車,尚有新9卡車陸續運抵本港。視乎情況,港鐵有可能為壓縮試車時間,除深夜試車外,日間新車駛達紅磡後落晒客,繼續駛過海做測試,做法或與以往屯馬綫全線通車前相若。

會否係6月26日,即屯馬線全通1周年的星期日呢?

仲有,又可否只開金鐘及過海,以防止會展阻延全線通車呢?
作者: wisecat2021

作者: 80X     時間: 2021-10-22 10:10 PM

推測可能是1/7, 等新一屆政府就職後舉行通車儀式,由主席在特首陪同下剪綵,地點在會展站。
作者: 勒芒鐵仔LMH     時間: 2021-10-22 10:15 PM

引用:
原帖由 80X 於 2021-10-22 22:10 發表
推測可能是1/7, 等新一屆政府就職後舉行通車儀式,由主席在特首陪同下剪綵,地點在會展站。
都唔係冇可能

但俾我揀,寧願6月11日(六) (亦係2022勒芒24小時的大日子),唔開會展站,開金鐘先

都唔好為左個會展站,全線要7月1日 (六) 先通!
作者: 驚雲小子     時間: 2021-10-22 10:31 PM

引用:
原帖由 勒芒鐵仔LMH 於 2021-10-22 10:15 PM 發表

都唔係冇可能

但俾我揀,寧願6月11日(六) (亦係2022勒芒24小時的大日子),唔開會展站,開金鐘先

等埋會展站先全通機會極大,就如屯馬線都係等埋紅磡站ok先通晒全條,呢樣無得心急
作者: 勒芒鐵仔LMH     時間: 2021-10-22 10:32 PM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-10-22 22:31 發表

等埋會展站先全通機會極大,就如屯馬線都係等埋紅磡站ok先通晒全條,呢樣無得心急
但又唔好忘記

西港島線,2014年12月通車,但西營盤站要2015年3月先開,的事
作者: 驚雲小子     時間: 2021-10-22 10:36 PM

引用:
原帖由 勒芒鐵仔LMH 於 2021-10-22 10:32 PM 發表

但又唔好忘記

西港島線,2014年12月通車,但西營盤站要2015年3月先開,的事
呢個其實可以忘記,既然日子唔差得遠,甚至要過晒安全審批,無得心急,同屯馬線成棚人話唔等紅磡站通車,結果最後都係一齊開通一樣
作者: TL1596     時間: 2021-10-22 11:30 PM

引用:
原帖由 勒芒鐵仔LMH 於 2021-10-22 10:15 PM 發表

都唔係冇可能

下年7月1日星期五喎
作者: wisecat2021

作者: 勒芒鐵仔LMH     時間: 2021-10-23 09:05 AM

東鐵綫過海段工程最快明年6至7月通車 乘客可由新界直達港島\
https://news.tvb.com/local/61729305c652e94d6b4c87a8/東鐵綫過海段工程最快明年6至7月通車-乘客可由新界直達港島

「港鐵車務營運及本地鐵路總管黃琨暐表示︰「我們都一直留意東鐵綫載客情況,亦都留意市民出行模式轉變,大約三成左右的東鐵綫乘客轉乘屯馬綫南行出九龍,在早上繁忙時間。這對於東鐵綫而言,亦都是一個很顯著的分流作用。」」

真係有三成咁多?

唔係沙田至上水先多客咩?
作者: 驚雲小子     時間: 2021-10-23 09:08 AM

引用:
原帖由 勒芒鐵仔LMH 於 2021-10-23 09:05 AM 發表
東鐵綫過海段工程最快明年6至7月通車 乘客可由新界直達港島\
https://news.tvb.com/local/61729305c652e94d6b4c87a8/東鐵綫過海段工程最快明年6至7月通車-乘客可由新界直達港島
佢應該講緊大圍站轉屯馬線南行
作者: 勒芒鐵仔LMH     時間: 2021-10-23 09:10 AM

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-10-23 09:08 發表

佢應該講緊大圍站轉屯馬線南行
但真係咁有效?

因為
巴士版咁,馬鞍山人搭屯馬直達尖沙咀
甚至唔再九龍塘轉車去土瓜灣 / 九龍城?
作者: 驚雲小子     時間: 2021-10-23 09:30 AM

引用:
原帖由 勒芒鐵仔LMH 於 2021-10-23 09:10 AM 發表

但真係咁有效?

因為
巴士版咁,馬鞍山人搭屯馬直達尖沙咀
甚至唔再九龍塘轉車去土瓜灣 / 九龍城?
唔係咩呀?你自己諗吓係咪咁仲有數圍?
作者: ichthys2     時間: 2021-10-23 09:50 AM

金鐘站現時有荃灣線、柴灣線、南港島線三大線匯聚,而且站上又有許多巴士站及小巴站。明年若沙中線通車,四線匯合之下,金鐘站必定更繁忙、更多人流。
作者: 勒芒鐵仔LMH     時間: 2021-10-23 09:53 AM

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-10-23 09:50 發表
金鐘站現時有荃灣線、柴灣線、南港島線三大線匯聚,而且站上又有許多巴士站及小巴站。明年若沙中線通車,四線匯合之下,金鐘站必定更繁忙、更多人流。
絕對係往港島郊區最方便的地點!

6往黃泥涌峽
15往山頂 / 灣仔峽

金鐘最啱
作者: 啟德之星     時間: 2021-10-23 10:53 AM

引用:
原帖由 勒芒鐵仔LMH 於 2021-10-23 09:05 AM 發表
分流無效:

1,現由大埔北區的乘客去港島多乘巴士,但到時會乘東鐵線直去金鐘,製造更多乘客。

2,屯馬線乘客反過來會在大圍及紅磡站轉東鐵線去金鐘。

3,小量觀塘綫乘客會在九龍塘站轉東鐵線去金鐘。

就當屯馬線已分流3成,不知我以上3點會增加多少成乘客?還要縮減9卡。

作者: wilsonkf     時間: 2021-10-23 11:20 AM

引用:
原帖由 啟德之星 於 2021-10-23 10:53 AM 發表

分流無效:

1,現由大埔北區的乘客去港島多乘巴士,但到時會乘東鐵線直去金鐘,製造更多乘客。

2,屯馬線乘客反過來會在大圍及紅磡站轉東鐵線去金鐘。

3,小量觀塘綫乘客會在九龍塘站轉東鐵線去金鐘。

就當屯馬線已分流3成,不知我以上3點會增加多少成乘客?還要縮減9卡。
東鐵南行過左九龍塘大把運量剩底。

樽頸只係大圍到九龍塘呢一段。
作者: 啟德之星     時間: 2021-10-23 11:30 AM

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-10-23 11:20 AM 發表

但到時紅磡站是轉車站
作者: wilsonkf     時間: 2021-10-23 02:56 PM

引用:
原帖由 啟德之星 於 2021-10-23 11:30 AM 發表

但到時紅磡站是轉車站
咁又點呢.
九龍中有三段鐵路,都直接過海
你覺得會唔夠?

我當東鐵南下去到九龍塘站,有一半轉車客真正目的地過海,一半人唔過
宜家留返果一半過海既,都走左一半唔過海
而九龍東去會展同金鐘既客有誘因係九龍塘轉車
走左果一半新界東去九龍既客,會少過九龍東去金鐘同會展既客?仲唔計將軍澳

作者: 勒芒鐵仔LMH     時間: 2021-10-23 05:33 PM

引用:
原帖由 啟德之星 於 2021-10-23 11:30 發表

但到時紅磡站是轉車站
冇錯

可能7月書展 + 動漫展開時,可以會展 - 紅磡

跟住轉屯馬線去新界西北!
作者: 啟德之星     時間: 2021-10-23 06:49 PM

引用:
原帖由 勒芒鐵仔LMH 於 2021-10-23 05:33 PM 發表

冇錯

可能7月書展 + 動漫展開時,可以會展 - 紅磡

跟住轉屯馬線去新界西北!
係喎,7月通車,即遇上書展,無眼睇。
作者: Neon10     時間: 2021-10-23 07:26 PM

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-10-23 11:20 AM 發表

講咗好多次唔好淨係睇現階段,未來東鐵線最繁忙係過海一段
作者: wilsonkf     時間: 2021-10-24 08:44 AM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-10-23 07:26 PM 發表

其實你知唔知東鐵運量比荃灣線仲要多兩成?
作者: Neon10     時間: 2021-10-24 11:07 AM

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-10-24 08:44 AM 發表

其實你知唔知東鐵運量比荃灣線仲要多兩成?
而家唔少荃灣線過海乘客係東鐵轉過嚟,第日佢哋去哂東鐵過海,未來荃灣線過海段係四條過海鐵路隧道裏面最低使用量嗰條
作者: afternoon     時間: 2021-10-24 12:08 PM

引用:
你睇下鑽石山幾多人轉車就知啦,本來佢地全部係經九龍塘,宜家就可以用屯馬,分流係好明顯
作者: afternoon     時間: 2021-10-24 12:17 PM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-10-23 07:26 PM 發表

將來金鐘過海由一線變兩線,運載量比宜家多一倍以上

新界東乘客可以直接過海,亦即是荃灣線以後唔需要再應付新界過海人流

九龍塘的轉乘功能只淨下油尖旺同堔水埗,東鐵過海後荃灣線同觀塘線同以前比一定小好多人
作者: Neon10     時間: 2021-10-24 12:46 PM

引用:
原帖由 afternoon 於 2021-10-24 12:17 PM 發表

將來金鐘過海由一線變兩線,運載量比宜家多一倍以上

新界東乘客可以直接過海,亦即是荃灣線以後唔需要再應付新界過海人流

九龍塘的轉乘功能只淨下油尖旺同堔水埗,東鐵過海後荃灣線同觀塘線同以前比一定小好多人
冇錯,未來東鐵過海段就會主要應付前九鐵網絡過海客,成個新界東北要過海嘅乘客一定多過荃葵青嗰啲
作者: afternoon     時間: 2021-10-24 05:16 PM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-10-24 12:46 PM 發表

冇錯,未來東鐵過海段就會主要應付前九鐵網絡過海客,成個新界東北要過海嘅乘客一定多過荃葵青嗰啲
應該咁講,荃灣線可以專注做返九龍區過海,新東就由東鐵處理,而新西就可以用東涌線過海

咁就可以有效分流,理順全個港鐵網絡客流
作者: Neon10     時間: 2021-10-24 05:47 PM

引用:
原帖由 afternoon 於 2021-10-24 05:16 PM 發表

應該咁講,荃灣線可以專注做返九龍區過海,新東就由東鐵處理,而新西就可以用東涌線過海

不過九龍東同將軍澳嗰邊就死緊
未來有天生缺陷嘅東涌線亦都容易迫爆,需要呼籲多啲新界西北/西南、大嶼山嘅人用荃灣線過海
作者: afternoon     時間: 2021-10-24 06:13 PM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-10-24 05:47 PM 發表

不過九龍東同將軍澳嗰邊就死緊
未來有天生缺陷嘅東涌線亦都容易迫爆,需要呼籲多啲新界西北/西南、大嶼山嘅人用荃灣線過海
新西其實亦可以去紅磡轉東鐵過海,視乎去港島邊區,亦都有一定分流作用

九東同將軍澳就一定係將線過海,將來延伸去港島北分流港島線
作者: Neon10     時間: 2021-10-24 06:53 PM

引用:
原帖由 afternoon 於 2021-10-24 06:13 PM 發表

新西其實亦可以去紅磡轉東鐵過海,視乎去港島邊區,亦都有一定分流作用

九東同將軍澳就一定係將線過海,將來延伸去港島北分流港島線
問題係即使興建北港島線都唔會令觀塘區同將軍澳區嘅人唔再使用將軍澳線過海,九龍東嗰邊要多一條過海鐵路
新界西北嘅人如果係紅磡轉車過海,好大機會只係去會展同金鐘;如果係去香港島其他車站,咁搭比轉荃灣線同東涌線迂迴同費時
作者: kenleung6     時間: 2021-10-24 08:33 PM

會展站大堂已有入閘後月台方向指示牌,似乎真係對趕延長延伸過海好有信心。

金鐘站及會展站工程進展順利,法定檢測正在進行中。

已經預先睇到全條東鐵綫會轉南行方向嘅月台終點站指示牌樣式,由紅磡轉做金鐘。

http://www.mtr.com.hk/ch/corporate/news/corporate.php

圖片附件: 20211023_152950.jpg (2021-10-24 08:33 PM, 834.37 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 勒芒鐵仔LMH     時間: 2021-10-24 08:46 PM

引用:
原帖由 kenleung6 於 2021-10-24 20:33 發表

會展站大堂已有入閘後月台方向指示牌

金鐘站及會展站工程進展順利,法定檢測正在進行中。

已經預先睇到全條東鐵綫會轉南行方向嘅月台終點站指示牌樣式,由紅磡轉做金鐘。

http://www.mtr.com.hk/ch/corporate/news/corporate.php
另外,個pdf有10月31日車程
http://www.mtr.com.hk/archive/co ... ase/PR-21-067-C.pdf

大學往紅磡
大圍轉屯馬線31分鐘
免費接駁巴士 76分鐘 - 多成45分鐘

沙田往尖東
大圍轉屯馬線29分鐘
免費接駁巴士 73分鐘 - 多成44分鐘

九龍塘往紅磡
觀塘線直達何文田,轉屯馬線,17分鐘
免費接駁巴士 60分鐘 - 多成43分鐘

真係轉屯馬線好太多

仲要乜免費接駁巴士!
作者: wilsonkf     時間: 2021-10-24 09:46 PM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-10-24 11:07 AM 發表

而家唔少荃灣線過海乘客係東鐵轉過嚟,第日佢哋去哂東鐵過海,未來荃灣線過海段係四條過海鐵路隧道裏面最低使用量嗰條
九龍中九龍西百幾萬人口過海需求,仲有荃葵幾十萬人過海去中環以外地方既需求,你咁叫最低使用量?

其實你諗野可唔可以實際d,唔好次次都為駁而駁?

作者: ame3738     時間: 2021-10-24 10:17 PM

引用:
原帖由 80X 於 2021-10-22 10:10 PM 發表
俾我係特首就唔會揀呢日搞通車儀式啦
萬一新線有咩問題, 又俾人入埋數
作者: Neon10     時間: 2021-10-24 10:21 PM

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-10-24 09:46 PM 發表

九龍中九龍西百幾萬人口過海需求,仲有荃葵幾十萬人過海去中環以外地方既需求,你咁叫最低使用量?

其實你諗野可唔可以實際d,唔好次次都為駁而駁?
好心你啦,唔好淨係用你嗰啲垃圾直覺
作者: wilsonkf     時間: 2021-10-24 10:23 PM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-10-24 10:21 PM 發表

好心你啦,唔好淨係用你嗰啲垃圾直覺
四條過海線最低使用量你都講得出,我洗唔洗同你重溫下東涌線過海一個鐘最多十八班既常識?
作者: 啟德之星     時間: 2021-10-24 10:30 PM

引用:
原帖由 afternoon 於 2021-10-24 05:16 PM 發表

還有屯馬線九龍中一帶乘客會在紅磡站轉車去港島
作者: Neon10     時間: 2021-10-24 10:33 PM

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-10-24 10:23 PM 發表

四條過海線最低使用量你都講得出,我洗唔洗同你重溫下東涌線過海一個鐘最多十八班既常識?
你有冇諗過點解我上面講要誘使多啲人用番荃灣線過海?
將來每小時係24甚至26.4班車過海

荃灣線西面有東涌線俾大嶼山同大西北;荃灣線東面有東鐵線俾大東北同九龍中;荃灣線唔會再有大部分嘅東鐵客,得番部分荃葵同九龍西/南,有幾多?
作者: wilsonkf     時間: 2021-10-24 11:08 PM

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-10-24 10:33 PM 發表

你有冇諗過點解我上面講要誘使多啲人用番荃灣線過海?
將來每小時係24甚至26.4班車過海

荃灣線西面有東涌線俾大嶼山同大西北;荃灣線東面有東鐵線俾大東北同九龍中;荃灣線唔會再有大部分嘅東鐵客,得番部分荃葵同九龍西/南,有幾多?
港鐵早幾年就搵人做過評估報告
203X年荃灣線客量仍比東涌線高一截
重點係,東鐵過海段並無飽和
所以你為左反駁我東鐵過海會飽和,隨便吹一樣你應該睇過知道係錯既論據
但事實我只係講緊東鐵運力好高,比荃灣線最高運力仲高20%,所以唔會飽和,唔係講緊真正客量
你話荃灣線少人搭,完全唔關事,只係顯示你太過想當然,無視人地做左既研究報告O者
人地咁大間公司,同你閉門造車,你咪估下邊個準law,叫你賭身家,你敢賭你自己咩

所以話,你仲唔係為駁而駁?

作者: Neon10     時間: 2021-10-24 11:29 PM

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-10-24 11:08 PM 發表

港鐵早幾年就搵人做過評估報告
203X年荃灣線客量仍比東涌線高一截
重點係,東鐵過海段並無飽和
所以你為左反駁我東鐵過海會飽和,隨便吹一樣你應該睇過知道係錯既論據
但事實我只係講緊東鐵運力好高,比荃灣線最高運力仲高20%,所以唔會飽和,唔係講緊真正客量
你話荃灣線少人搭,完全唔關事,只係顯示你太過想當然,無視人地做左既研究報告O者
人地咁大間公司,同你閉門造車,你咪估下邊個準law ...
你睇多次,去到2036年九龍去香港嘅客量比尖沙咀去金鐘嘅客量多少少,但係最高載客容量方面東涌線比荃灣線低,所以我先話要呼籲多啲新界西北同大嶼山嘅人用荃灣線過海;另外我冇提過東鐵會飽和

至於你話使用率更加唔使講,東鐵嘅容量大咁多,一定唔係使用率最高嗰條線;將軍澳線同東涌線都危危乎;反而最高載客容量同將軍澳線有得揮嘅荃灣線每小時南行過海嘅客量少近一萬人,所以幾肯定未來荃灣線過海段使用率最低嘅嗰條過海鐵路

圖片附件: mobile_1.jpg (2021-10-24 11:29 PM, 96.71 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: PLKLSPC     時間: 2021-10-27 09:52 AM

建議港鐵鼓勵乘客多用尖沙咀-尖東轉乘,為使用此轉乘的過海乘客提供八折優惠,以舒缓東鐵過海段的龐大客量,
作者: Neon10     時間: 2021-10-27 11:31 AM

引用:
原帖由 PLKLSPC 於 2021-10-27 09:52 AM 發表
建議港鐵鼓勵乘客多用尖沙咀-尖東轉乘,為使用此轉乘的過海乘客提供八折優惠,以舒缓東鐵過海段的龐大客量,
東鐵過海段有排都唔會飽和,而荃灣線過海段嘅剩餘載客量係應該攞嚟舒緩東涌線過海段嘅客量先啱