標題: [其他] [PTVC Vol.18]每天都有大龍鳳 [打印本頁]

作者: ~o_my_god~     時間: 2021-11-25 12:29 AM

唔好意思, 近來公務繁忙, 連想坐底睇電視都窄窄哋
想睇番過往精彩內容?請按以下鏈結瀏覽
Vol.01 (2009/10 - 2010/09)
Vol.02 (2010/09 - 2011/01)
Vol.03 (2011/01 - 2011/05)
Vol.04 (2011/05 - 2011/11)
Vol.05 (2011/11 - 2012/07)
Vol.06 (2012/07 - 2013/03)
Vol.07 (2013/03 - 2013/08)
Vol.08 (2013/08 - 2014/03)
Vol.09 (2014/03 - 2014/11)
Vol.10 (2014/11 - 2015/07)
Vol.11 (2015/07 - 2015/10)
Vol.12 (2015/10 - 2016/04)
Vol.13 (2016/04 - 2016/12)
Vol.14 (2016/12 - 2017/10)
Vol.15 (2017/10 - 2018/11)
Vol.16 (2018/12 - 2020/07)
Vol.17 (2020/07 - 2021/11)
作者: ~o_my_god~     時間: 2021-11-25 12:32 AM

發瘟新聞四人幫呢單嘢D花生食極都有...

@cpk1007 可以 delete 了, 謝謝。
作者: ~o_my_god~     時間: 2021-11-25 12:33 AM

引用:
原帖由 cpk1007 於 2021-11-23 03:48 PM 發表
昨日有單嘢係派拉蒙終止同Netflix合作星空奇遇品牌,最新作第四季會移師至自己嘅串流平台上架,但中止合作範圍包括美國以外,結果令所有歐洲的星空奇遇粉非常不滿,派拉蒙亦未出嚟講解決方法,因為佢嘅自家平台要明年才登陸其他國家地區,今次公佈亦只在第四季公開前三日先出街
事件引發出咁多不同串流平台會否令消費者感到煩厭,因為想睇自己喜歡的東西可能要俾好多$才睇到
唔洗叫你裝多個box 先睇到已經叫俾面
作者: woltif     時間: 2021-11-25 12:39 AM

引用:
原帖由 ~o_my_god~ 於 2021-11-25 12:32 AM 發表

話貓李因為係阿鈍請返嚟,所以有得留低
作者: cpk1007     時間: 2021-11-25 12:40 AM

引用:
原帖由 ~o_my_god~ 於 2021-11-25 12:32 AM 發表

已刪

作者: cpk1007     時間: 2021-11-25 12:45 AM

引用:
原帖由 ~o_my_god~ 於 2021-11-25 12:33 AM 發表

唔洗叫你裝多個box 先睇到已經叫俾面
一間公司一個app,多多$都唔夠課俾佢地
但話時話,商經局新諮詢好似包括非法串流裝備......
作者: 201500000     時間: 2021-11-25 12:48 AM

所以而家版主鎖 post 嘅標準係過 500 頁?
有啲期待如果三個人真係咁被換下嘅話會唔會出嚟爆啲料(唔好諗啦)
作者: tonykee826     時間: 2021-11-25 12:51 AM

引用:
原帖由 201500000 於 25/11/2021 12:48 AM 發表
所以而家版主鎖 post 嘅標準係過 500 頁?
有啲期待如果三個人真係咁被換下嘅話會唔會出嚟爆啲料(唔好諗啦)
Discuss個系統去到501咁上下就會鎖Post
作者: jamestay     時間: 2021-11-25 01:23 AM

報告番幾項球賽消息
1. A-League
首輪2場未有直播的場次已於點播區上架, 至於週末的第2輪維持4場直播(3場麗音,2場於JC特約之901,1場於免費台).

2. Copa Libertadores
一如所料, 繼南球盃後自由盃決賽將於902直播, 同樣只有英語原聲.

3. Super Lig
剛過去的週末豆台悄悄地復播土超(第13輪起步), 每輪4場. 順帶一提, 該台的獨家分銷權將於季尾屆滿.

4. FA Cup Second Round Proper World Feed Matches
12/4 0345 Gateshead (6) vs Charlton (3)
12/4 2045 Buxton FC (7) vs Morecambe (3)
12/4 2300 Ipswich (3) vs Barrow (4)
12/5 0130 Yeovil (5) vs Stevenage (4)
12/5 2015 Rochdale (4) vs Plymouth (3)
12/6 0000 Kidderminster (6) vs Halifax Town (5)
12/6 0115 Salford City (7) vs Chesterfield (5)
12/7 0345 Boreham Wood (5) vs St Albans (6)

作者: jamestay     時間: 2021-11-25 02:03 AM

接著談談近期的體育賽事
1. Champion of Champions & UK Championship
上週進行的冠中冠桌球賽由主辦商Matchroom負責分銷, 不包括在IMG的WST大餐, 637一如所料不作為; 而接踵而來的英錦賽World Feed一直是從次圈(64強)開始:
https://wst.tv/how-to-watch-the-cazoo-uk-championship/
惟今次現在台破格直播某場首圈比賽並跟630聯播.

2. World Table Tennis Championships Finals
是屆乒球單項世錦賽(團體的因疫情被迫取消)正於美國舉行, 即使時段對港區觀眾不太友善, 某台還是從頭到尾直播.
https://www.ittf.com/wp-content/uploads/2021/11/Where-to-watch-the-2021-World-Table-Tennis-Championships.pdf
留意番前面幾天World Feed涵蓋兩張TV桌.

3. FIBA World Cup Qualifiers
男籃國際賽窗口再現, 世界盃外圍賽蓄勢待發, 三大洲(亞歐美)合共播11場, 部分直播貌似在604.
Europe
11/26 0345 CRO vs SLO
11/27 0000 RUS vs ITA
11/27 0330 FRA vs MNE
11/28 2230 BEL vs SRB
11/29 0300 POL vs GER
11/30 0000 CZE vs LTU
11/30 0330 ESP vs GEO
Asia
11/27 1105 CHN vs JPN
11/28 1735 JPN vs CHN
Americas
11/29 0630 USA vs CUB
11/30 1000 MEX vs USA

4. Davis Cup Finals
自從豆台棄播後, 台維斯盃轉播就在港區銷聲匿跡, 今年某台又把它拿回來了. 決賽圈首四天是分組賽, 後面一星期就是淘汰賽(半準決賽到決賽, 每日一場).
這裡想問一下有師兄能確認有線是否沒轉播月初舉行的Billie Jean King Cup(舊稱協會盃網球賽)嗎

作者: js904     時間: 2021-11-25 07:22 AM

引用:
原帖由 jamestay 於 2021-11-25 02:03 AM 發表
接著談談近期的體育賽事
1. Champion of Champions & UK Championship
上週進行的冠中冠桌球賽由主辦商Matchroom負責分銷, 不包括在IMG的WST大餐, 637一如所料不作為; 而接踵而來的英錦賽World Feed一直是從次圈(64強)開始:
https://wst.tv/how-to-watch-the-cazoo-uk-championship/ ...
當年又唔見西台將傅家俊放630,性別歧視?

11/27 0330 FRA vs MNE 604
其餘602
Davis Cup 604
sports time出到29/11 朝早

最近好似冇乜見過601播網球

作者: 201500000     時間: 2021-11-25 12:04 PM

自 CCTV-5 之後,中央台又授權沃廣視轉播 CCTV-16,即係上個月開嘅中國版 Olympic Channel。
作者: woltif     時間: 2021-11-25 12:08 PM

引用:
原帖由 js904 於 2021-11-25 07:22 AM 發表

當年又唔見西台將傅家俊放630,性別歧視?

11/27 0330 FRA vs MNE 604
其餘602
Davis Cup 604
sports time出到29/11 朝早

最近好似冇乜見過601播網球
網球唔知幾時先打完,好影響足球直播。
作者: js904     時間: 2021-11-25 12:14 PM

引用:
原帖由 woltif 於 2021-11-25 12:08 PM 發表

網球唔知幾時先打完,好影響足球直播。
我意思係話錄播重播都冇
作者: woltif     時間: 2021-11-25 01:27 PM

陶俊民做交易所,
想當日佢都只係james,棠哥,顧小姐的替補

latest:原來真係替工,因為網台女主持遲到呀!

作者: 人上人2.0     時間: 2021-11-25 01:37 PM

引用:
原帖由 201500000 於 2021-11-25 12:04 PM 發表
自 CCTV-5 之後,中央台又授權沃廣視轉播 CCTV-16,即係上個月開嘅中國版 Olympic Channel。
唔意外,之前都提中國既奧運播映權係包埋澳門。

另借位:Disney將取消同Comcast共同持有的電視OTT平台Hulu Live的基本版服務,用戶變相需焗加五鎂「升級」睇埋Disney+同ESPN+,分析相信與Disney+用戶量未達標有關
作者: cpk1007     時間: 2021-11-25 03:25 PM

引用:
原帖由 人上人2.0 於 2021-11-25 01:37 PM 發表

唔意外,之前都提中國既奧運播映權係包埋澳門。

另借位:Disney將取消同Comcast共同持有的電視OTT平台Hulu Live的基本版服務,用戶變相需焗加五鎂「升級」睇埋Disney+同ESPN+,分析相信與Disney+用戶量未達標有關。
老鼠+冇三年都唔使旨意達標
再加埋其他公司都開始建構自己串流平台,競爭更激烈
不過其他公司建立平台就輪到Netflix/APV/Hulu頭痛,星空奇遇已是一例
作者: leowanhk     時間: 2021-11-26 12:27 AM

引用:
原帖由 woltif 於 2021-11-25 01:27 PM 發表
陶俊民做交易所,
想當日佢都只係james,棠哥,顧小姐的替補

latest:原來真係替工,因為網台女主持遲到呀!
甩cast已經成為常態
顏生都無眼睇
作者: woltif     時間: 2021-11-26 12:44 AM

引用:
原帖由 leowanhk 於 2021-11-26 12:27 AM 發表

甩cast已經成為常態
顏生都無眼睇
黃師傅出場時,陶生第一句係「好耐冇同黃師傅一齊講做節目」,幾咁唏噓。

BTW,顏生今日講維他奶篇文末段,話有傳出年妖視黃金時間廣告收得貴過無記。
作者: ~o_my_god~     時間: 2021-11-26 01:15 AM

原來頭先637開 OT 直播UK CHAMPIONSHIP 第一圈 吳安儀對中國球手顏丙濤嘅賽事

(有客戶贊助的🙊)

作者: 巴巴先生     時間: 2021-11-26 05:47 AM

引用:
原帖由 woltif 於 2021-11-26 12:44 AM 發表

黃師傅出場時,陶生第一句係「好耐冇同黃師傅一齊講做節目」,幾咁唏噓。

BTW,顏生今日講維他奶篇文末段,話有傳出年妖視黃金時間廣告收得貴過無記。
亞記以前都試過廣告費貴過大台(驃叔時期賽馬節目果陣),咁又點?
佢mark到一千萬30秒都得架...不過對"個別客戶"俾番折扣之嘛....
作者: cpk1007     時間: 2021-11-26 11:33 AM

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-11-26 05:47 AM 發表

亞記以前都試過廣告費貴過大台(驃叔時期賽馬節目果陣),咁又點?
佢mark到一千萬30秒都得架...不過對"個別客戶"俾番折扣之嘛....
某程度上係制造假象,以為藍V多人睇可以叫得貴
但事實論直播收視,黃金時段大台仍然贏佢成幾條街,只係因為大台立場令客戶轉投對家以避滋擾甚至用鏡錯代言搶年青人市場,而用得鏡錯就避免在大台出廣告,令大台收入大減
不過即使令大台收入大減藍V都冇乜著數呢下先好笑
作者: js904     時間: 2021-11-26 02:23 PM

引用:
原帖由 cpk1007 於 2021-11-26 11:33 AM 發表

某程度上係制造假象,以為藍V多人睇可以叫得貴
但事實論直播收視,黃金時段大台仍然贏佢成幾條街,只係因為大台立場令客戶轉投對家以避滋擾甚至用鏡錯代言搶年青人市場,而用得鏡錯就避免在大台出廣告,令大台收入大減
不過即使令大台收入大減藍V都冇乜著數呢下先好笑
你個立論反轉講都得

事實論直播收視, 黃金時段大台雖然贏妖成幾條街,
但係當你搭返工返屋企搭lift, 都聽到連一家大細都響度講緊鏡錯的話, 就知道電視收視高都唔一定有用
客戶只會睇代言人嘅影響力同帶來嘅消費力
作者: cpk1007     時間: 2021-11-26 03:34 PM

引用:
原帖由 js904 於 2021-11-26 02:23 PM 發表

你個立論反轉講都得

但係當你搭返工返屋企搭lift, 都聽到連一家大細都響度講緊鏡錯的話, 就知道電視收視高都唔一定有用
所以大台要認真檢討一下到底大灣區呢樣嘢值唔值得咁投資落去
再咁樣離地嘅話,分分鐘下一份財報連蝕少3%都冇可能,蝕更多都似

作者: cyceddie1217     時間: 2021-11-26 06:23 PM

'

西台財經 app 截圖
關慧玲離開東周刊,可能傳聞係真,會做發瘟新聞高層

圖片附件: Screenshot_20211126-182104_Now .jpg (2021-11-26 06:23 PM, 514.09 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: woltif     時間: 2021-11-26 07:09 PM

引用:
原帖由 cyceddie1217 於 2021-11-26 06:23 PM 發表
'12862669
西台財經 app 截圖
關慧玲離開東周刊,可能傳聞係真,會做發瘟新聞高層
睇番呢位蔡晋,山雞台財經出生,蕭世和離職去無記時,已經委任佢為執董、聯席行政總裁。
星島而家係佳兆業的,而鈍官和拿督尋日又聯手買咗佳兆業塊啟德地皮,令真閉翳在啟德4B區有三幅地都有佢份,呢塊地都幾唔鍾意大陸資金,由高銀到佳兆業輾轉落返港資手。
作者: S.K     時間: 2021-11-26 09:15 PM

引用:
原帖由 woltif 於 2021-11-26 07:09 PM 發表

睇番呢位蔡晋,山雞台財經出生,蕭世和離職去無記時,已經委任佢為執董、聯席行政總裁。
星島而家係佳兆業的,而鈍官和拿督尋日又聯手買咗佳兆業塊啟德地皮,令真閉翳在啟德4B區有三幅地都有佢份,呢塊地都幾唔鍾意大陸資金,由高銀到佳兆業輾轉落返港資手。
但高位接貨 …… 上手損曬手,港資又俾溢價
作者: woltif     時間: 2021-11-26 09:38 PM

引用:
原帖由 S.K 於 2021-11-26 09:15 PM 發表

但高位接貨 …… 上手損曬手,港資又俾溢價
話塊地已經打好地基,後年已經可以賣樓花。
作者: 巴巴先生     時間: 2021-11-27 05:58 PM

引用:
原帖由 js904 於 2021-11-26 02:23 PM 發表

你個立論反轉講都得

靠鏡錯就可以點石成金?

佢地本身個品牌都已經夠殺啦,用佢地只係錦上添花而已...
作者: js904     時間: 2021-11-27 06:00 PM

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-11-27 05:58 PM 發表

靠鏡錯就可以點石成金?

佢地本身個品牌都已經夠殺啦,用佢地只係錦上添花而已...
「佢地本身個品牌都已經夠殺啦」
咩叫佢地呢?我講緊係一眾商戶,唔係某一間

用佢地係錦上添花的話,真係想知舖王平日係咪匿埋唔出街

作者: 巴巴先生     時間: 2021-11-27 06:08 PM

引用:
原帖由 js904 於 2021-11-27 06:00 PM 發表

匯窿,金拱門,窿澤,實滯,鴉蘭床褥,發佳....全部大牌子喎...原則上佢地唔搵鏡錯賣都一樣咁多人去幫襯......
作者: cpk1007     時間: 2021-11-27 06:13 PM

引用:
原帖由 js904 於 2021-11-27 06:00 PM 發表

如果藍V夠殺,收視就唔會永遠低過6點,得嗰兩三點
作者: cpk1007     時間: 2021-11-27 07:29 PM

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-11-27 06:08 PM 發表

匯窿,金拱門,窿澤,實滯,鴉蘭床褥,發佳....全部大牌子喎...原則上佢地唔搵鏡錯賣都一樣咁多人去幫襯......
但部份同李氏有關喎
不過有好多大牌冇出TV廣告但都搵鏡錯代言,例如CK同老虎啤等
作者: woltif     時間: 2021-11-27 10:46 PM

引用:
原帖由 cpk1007 於 2021-11-27 07:29 PM 發表

但部份同李氏有關喎
不過有好多大牌冇出TV廣告但都搵鏡錯代言,例如CK同老虎啤等
有啲我覺得係開拓新客源,
但好似姜濤做匯豐保險代言就搞壞咗兩父女個系列,之後好似都冇新廣告出過
作者: 話緊你啊     時間: 2021-11-28 12:00 AM

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-11-27 06:08 PM 發表

金拱門多幾倍人流賣雞賣到排哂大隊叫錦上添花,斯畸底褲賣到斷市叫錦上添花
自我陶醉到一個點
作者: woltif     時間: 2021-11-29 12:32 AM

傳說中的一月一日聲夢演唱會,原來係星夢大晒冷演唱會(但冇周柏豪和連詩雅)
門票售價: HK$8800(豪華VIP 6座位) / HK$980 / HK$780 / HK$580 / HK$380

作者: theharbourside     時間: 2021-11-29 12:47 AM

引用:
原帖由 woltif 於 2021-11-29 12:32 AM 發表
傳說中的一月一日聲夢演唱會,原來係星夢大晒冷演唱會(但冇周柏豪和連詩雅)
門票售價: HK$8800(豪華VIP 6座位) / HK$980 / HK$780 / HK$580 / HK$380
https://scontent.fhkg10-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/256625920_1897161567135973_7004151246740103527_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-5&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=v69IZnYWoNUAX-ccQxA&_nc_ht=scontent.fhkg10-1.fna&oh=5bbb0e5062afc25db0d47fc402e1b4f7&oe=61A7EE2B
周柏豪仍然在祖國,至於連詩雅現時仍在祖國隔離中,到時可能仍有工作在身。

作者: 201500000     時間: 2021-11-29 12:57 AM

引用:
原帖由 woltif 於 2021-11-29 12:32 AM 發表
https://scontent.fhkg10-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/256625920_1897161567135973_7004151246740103527_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-5&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=v69IZnYWoNUAX-ccQxA&_nc_ht=scontent.fhkg10-1.fna&oh=5bbb0e5062afc25db0d47fc402e1b4f7&oe=61A7EE2B
主辦機構又係 New TV
作者: woltif     時間: 2021-11-29 01:32 AM

今周西台英超竟然冇audio 3。
作者: leowanhk     時間: 2021-11-29 08:10 AM

引用:
原帖由 woltif 於 2021-11-29 01:32 AM 發表
今周西台英超竟然冇audio 3。
終於發現無人聽
作者: js904     時間: 2021-11-29 12:09 PM

睇咗張丕德新書, 對於PTVC老手嚟講絕對係值得買,
Peter響講奧運採訪時, 都寫咗某一個冇開名嘅資深女主持兩次, 另一位冇開名嘅資深男主持一次, 三次都係寫呢兩個人有幾衰格, 以一向斯斯文文嘅佢都要寫出嚟, 可想而知呢兩個人有幾衰
作者: ~o_my_god~     時間: 2021-11-29 12:16 PM

引用:
原帖由 js904 於 2021-11-29 12:09 PM 發表
睇咗張丕德新書, 對於PTVC老手嚟講絕對係值得買,
Peter響講奧運採訪時, 都寫咗某一個冇開名嘅資深女主持兩次, 另一位冇開名嘅資深男主持一次, 三次都係寫呢兩個人有幾衰格, 以一向斯斯文文嘅佢都要寫出嚟, 可想而知呢兩個人有幾衰
之前陳尚來個 youtube channel 訪問,都有講當年大台友台係奧運現場打大仗,但佢只會服劉健基,因為有同佢協調唔會重疊問題,亦都唔會爭扑咪。
作者: woltif     時間: 2021-11-29 05:25 PM

看來獎門人和首席創意官,仲係只要將對手的創意搬過來,觀眾就會返來無記?
金電視個「一夜夫妻百二蚊」,就咁睇過名都好鬼妖視,另外早幾日娛樂新聞話「男神廚房」的part 2玩實體店比賽,咪即係「辣火頭。開火」定係上半年金電視其中一集「super 5」?
作者: woltif     時間: 2021-11-29 07:25 PM

發瘟邊個高人諗到選舉論壇擺十點半,自家綜藝放十一點?
作者: js904     時間: 2021-11-29 08:12 PM

引用:
原帖由 woltif 於 2021-11-29 07:25 PM 發表
選舉論壇擺76咪算囉
作者: leowanhk     時間: 2021-11-30 12:29 AM

引用:
原帖由 woltif 於 2021-11-29 07:25 PM 發表
因為十一點高收視啲,但高層唔明觀眾係想睇James
另外歌神出po 致歉,上星期六77場拜仁下半場變默劇
作者: leowanhk     時間: 2021-11-30 12:29 AM

引用:
原帖由 js904 於 2021-11-29 08:12 PM 發表

選舉論壇擺76咪算囉
講廣東話喎
作者: woltif     時間: 2021-11-30 12:39 AM

引用:
原帖由 leowanhk 於 2021-11-30 12:29 AM 發表

佢地唔係播咗娛樂台的a1,算係有進步了。
作者: leowanhk     時間: 2021-11-30 12:58 AM

引用:
原帖由 woltif 於 2021-11-30 12:39 AM 發表

佢地唔係播咗娛樂台的a1,算係有進步了。
要求低到一個點
作者: jamestay     時間: 2021-11-30 01:28 AM

多項體育轉播消息

1. 補充一下上星期英錦賽吳顏之戰的轉播細節. 近年桌球直播覆蓋面擴大, 國際訊號以外的非電視直播桌(non-TV table)比賽直播都可循網絡/新媒體收看, 歐洲有Eurosport Player, 內地有幾家網媒, 至於世界桌總跟Matchroom合作的新媒體平台matchroom.live則服務其他地區的球迷.
https://wst.tv/21-22-season-broadcasters/
一直以來英錦賽首圈(128強)比賽都不在World Feed範圍內, 縱使場地跟賽桌安排跟往後圈數無異; 換句話說雖然吳顏之戰被安排在兩張TV桌之一進行, 但圈數所限. 電視台要轉播的話要跟版權擁有者特別洽商. 非World Feed場次鏡頭數目會比較少, 比分板等比賽信息也會更簡單.

2. 新一季(2021-22)男子七欖世巡賽剛於上週末展開, 望過官方轉播表, 某台依然在列(縱使香港站放飛機), 另外亞洲新貴SPOTV也榜上有名.
https://www.world.rugby/sevens-series/where-to-watch

3. 之前問過大家某台有否播月初的金夫人盃(前稱協會盃)是因為以往台維斯盃同金夫人盃的播映權基本是綑綁的. 金夫人盃的官方轉播表不見港區蹤影
https://www.billiejeankingcup.com/finals/news/321852.aspx
沒想到台維斯盃就有人認頭, 這星期的直播貌似繼續在604有麗音.

4. 世乒賽快將告終之際世界乒聯公布本週末會於新加坡舉行WTT盃, 賽事集結男女子各16位前列球手, 港隊有一名女將入選, 且看某台會否跟進.

5. 下月中延期一年的短池游泳世錦賽會於阿聯酋舉行, 過去兩三年港區跟國際泳聯大賽轉播基本絕緣, 未知電視台會否因為那位在美國屢創佳績的女生而入手呢

6. 年度壓軸球賽東南亞錦標賽續由奇寶台直播, 分組賽階段貌似非場場轉播.

7.
---

2021-12-04(六)
9:45AM 奧運健兒展風采[粵]
5:00PM 奧運健兒大匯演[粵]
10:00PM 奧運健兒展風采[粵]
---

作者: woltif     時間: 2021-11-30 01:57 AM

引用:
原帖由 jamestay 於 2021-11-30 01:28 AM 發表
多項體育轉播消息

1. 補充一下上星期英錦賽吳顏之戰的轉播細節. 近年桌球直播覆蓋面擴大, 國際訊號以外的非電視直播桌(non-TV table)比賽直播都可循網絡/新媒體收看, 歐洲有Eurosport Player, 內地有幾家網媒, 至於世界桌總跟Matchroom合作的新媒體平台matchroom.live則服務其他地區的球迷.
https://wst.tv/21-22-season-broadcasters/ ...
台維斯盃而家已經有粵語,旁述係李海光,另一位唔知乜水,但你唔講我都冇留意set咗604係a2,可能之前已經有都唔定。
作者: js904     時間: 2021-11-30 06:38 AM

引用:
原帖由 leowanhk 於 2021-11-30 12:29 AM 發表

講廣東話喎
用普通話
作者: js904     時間: 2021-11-30 06:40 AM

引用:

無啦,James都播完喇,之後11點出自家製作節目
作者: leowanhk     時間: 2021-11-30 07:34 AM

引用:
原帖由 js904 於 2021-11-30 06:40 AM 發表

無啦,James都播完喇,之後11點出自家製作節目
可能James 接返選舉擂台,十半
作者: js904     時間: 2021-11-30 09:48 AM

引用:
原帖由 leowanhk 於 2021-11-30 07:34 AM 發表

可能James 接返選舉擂台,十半
James 啲片存應該仲有超過一年(而家播到60集左右, 台灣播到130集)
唔知有冇繼續買落去就真
(利申: 未響香港播之前已經有睇開,youtube有geo block)

作者: leowanhk     時間: 2021-11-30 10:08 AM

引用:
原帖由 js904 於 2021-11-30 09:48 AM 發表

James 啲片存應該仲有超過一年(而家播到60集左右, 台灣播到130集)
唔知有冇繼續買落去就真
(利申: 未響香港播之前已經有睇開,youtube有geo block)
今個星期三、四係第五季最後一集,應該係65
要睇嘅話內地網站齊晒啦
作者: ~o_my_god~     時間: 2021-11-30 12:57 PM

引用:
N 年前8台麥花臣選舉論壇,1900開波,2030死都要播 Moneycafe, 講到最熾熱就嗌停,同當屆333嘅 format 比,完全被比下去😂
作者: ~o_my_god~     時間: 2021-11-30 01:04 PM

海外消息,有點意想不到,台灣緯來體育會直播本週末沙特阿拉伯站 F1 正賽,未知是否搵翻龔懷主做旁述。
作者: 人上人2.0     時間: 2021-11-30 01:44 PM

引用:
原帖由 ~o_my_god~ 於 2021-11-30 12:57 PM 發表

N 年前8台麥花臣選舉論壇,1900開波,2030死都要播 Moneycafe, 講到最熾熱就嗌停,同當屆333嘅 format 比,完全被比下去😂
最有印象就係當年8台有一part係畀每一名候選人幾分鐘solo以回應主持既問題,結果畀某前電台名咀搵到個bug響主持問緊另一位立場同佢相反既候選人時發難燒晒自己D時間,搞到往後既選舉論壇都變晒質。更甚導致出現有人只為求於論壇呢類公開場合「狙擊」另一候選人而參選既歪風。

作者: woltif     時間: 2021-11-30 01:50 PM

引用:
原帖由 人上人2.0 於 2021-11-30 01:44 PM 發表

最有印象就係當年8台有一part係畀每一名候選人幾分鐘solo以回應主持既問題,結果畀某前電台名咀搵到個bug響主持問緊另一位立場同佢相反既候選人時發難燒晒自己D時間,搞到往後既選舉論壇都變晒質。
仲有當年參選的孫柏文,之前一直鵪春咁,點知在8台先至大發神威。
作者: woltif     時間: 2021-11-30 05:37 PM

七師傅原來做過當年發瘟先睇到的健康生活台主持
https://www.hk01.com/即時娛樂/705967/七師傅11年前做主持片段出土-超deep-v打扮氣質超然
作者: 201500000     時間: 2021-11-30 05:50 PM

無記 31/12 十點半開始倒數騷,新聞完之後十一點半到十二點三繼續。
作者: woltif     時間: 2021-11-30 09:31 PM

呢期日日有頭條的內容,集中在發瘟93年開台頭幾年,係咪有乜特別意思?
作者: 巴巴先生     時間: 2021-11-30 10:21 PM

引用:
原帖由 woltif 於 2021-11-29 05:25 PM 發表
看來獎門人和首席創意官,仲係只要將對手的創意搬過來,觀眾就會返來無記?
金電視個「一夜夫妻百二蚊」,就咁睇過名都好鬼妖視,另外早幾日娛樂新聞話「男神廚房」的part 2玩實體店比賽,咪即係「辣火頭。開火」定係上半年金電視其中一集「super 5」?
妖視D"創意"咪又係來自外國綜藝......
作者: woltif     時間: 2021-11-30 10:32 PM

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-11-30 10:21 PM 發表

慘得過無記又係用返撬友台的人用佢地用過的橋呢招,人地係2手,但佢就唔知第幾手,然後無記粉絲又話有創意了。
作者: 201500000     時間: 2021-11-30 10:48 PM

引用:
原帖由 woltif 於 2021-11-29 05:25 PM 發表
而家其實就係妖台橋+內地綜藝橋。
IMO 李思捷個節目算少數睇得,其餘真係睇都唔想睇。
作者: tonykee826     時間: 2021-11-30 11:20 PM

引用:
原帖由 巴巴先生 於 30/11/2021 10:21 PM 發表

算吧啦, 大台咪又係跟偉大祖家
作者: tonykee826     時間: 2021-11-30 11:21 PM

引用:
原帖由 woltif 於 30/11/2021 05:37 PM 發表
七師傅原來做過當年發瘟先睇到的健康生活台主持
https://www.hk01.com/即時娛樂/705967/七師傅11年前做主持片段出土-超deep-v打扮氣質超然
蔡和平
作者: tonykee826     時間: 2021-11-30 11:23 PM

引用:
原帖由 leowanhk 於 29/11/2021 08:10 AM 發表

終於發現無人聽
第三聲道, 跟本四不像
要成功嘅, 不如學返當年64台算
作者: woltif     時間: 2021-11-30 11:37 PM

引用:
原帖由 tonykee826 於 2021-11-30 11:23 PM 發表

第三聲道, 跟本四不像
又要講返連新聞稿都出埋,但最後走數的西版球彩台
作者: woltif     時間: 2021-12-1 12:06 AM

轉發射頻譜,81、96及99,舊頻譜即cut,但原本都要轉的港台繼續播(定係港台已經一早轉咗?)
作者: bsslf     時間: 2021-12-1 12:54 AM

引用:
原帖由 woltif 於 2021-11-30 09:31 PM 發表
呢期日日有頭條的內容,集中在發瘟93年開台頭幾年,係咪有乜特別意思?
重新起步?
作者: 201500000     時間: 2021-12-1 12:56 AM

引用:
原帖由 woltif 於 2021-12-1 12:06 AM 發表
轉發射頻譜,81、96及99,舊頻譜即cut,但原本都要轉的港台繼續播(定係港台已經一早轉咗?)
佢有八個月時間係舊頻譜同新頻譜同時廣播,可能係 ching 個電視或者大廈公共天線已經自動 detect 到?
作者: woltif     時間: 2021-12-1 12:57 AM

雖然話發瘟有台維斯盃播映權,但發瘟新聞好似冇相關報導,反而無記新聞有。
作者: 巴巴先生     時間: 2021-12-1 07:28 AM

引用:
原帖由 tonykee826 於 2021-11-30 11:20 PM 發表

算吧啦, 大台咪又係跟偉大祖家
事實上係D橋全世界係抄來抄去,不過國內有買版權再作改良而已....

不過都係果句:當你地話"車,香港電視台炒XXXX,YYYY"然後一邊又話"點解香港唔製作ZZZZ,XXXX"....成班人究竟要原創還是要外國製作?

總之99做就係"創作",大台做就"炒作"...

作者: 巴巴先生     時間: 2021-12-1 07:32 AM

引用:
原帖由 tonykee826 於 2021-11-30 11:23 PM 發表

第三聲道, 跟本四不像
炒功課失敗的例子?
作者: woltif     時間: 2021-12-1 09:29 AM

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-12-1 07:28 AM 發表

事實上係D橋全世界係抄來抄去,不過國內有買版權再作改良而已....

不過都係果句:當你地話"車,香港電視台炒XXXX,YYYY"然後一邊又話"點解香港唔製作ZZZZ,XXXX"....成班人究竟要原創還是要外國製作?

總之99做就係"創作",大台做就"炒作"...
大陸有買版權?
近兩三年,大陸啲綜藝咪一樣被大陸觀眾踢爆奉旨抄襲
作者: 人上人2.0     時間: 2021-12-1 10:19 AM

引用:
原帖由 woltif 於 2021-12-1 12:06 AM 發表
其實之前港台行62頻(即係妖台最早想要個頻譜)果時聽天線佬講好多放大器都受唔到咁高頻(有好多都係去到800MHz就收工,但62頻篇篇就係響之後既802MHz,啱啱責界),所以有好多人都係港台轉番27頻之後先收到,不過而家港台最風光既時間都已經過左去,今次轉頻我都係手動加番37頻就算。

另借位:加拿大廢柴最新既12月節目表暫時未見有播香港任何一個除夕倒數節目。

不過唔知係唔係大台官方盒子既影響,D節目就貼左香港好多。。。造星4決賽隔香港一日用既<Sunday勁爆show>既時段度播(其實上次造星3都有相類似既安排)。

聲夢套<青春本我>就隔香港兩個星期播,同埋竟然可以播到Family Feud(唔通大台向美國買斷左粵語版製作權?)。

作者: woltif     時間: 2021-12-1 10:48 AM

引用:
原帖由 人上人2.0 於 2021-12-1 10:19 AM 發表

其實之前港台行62頻(即係妖台最早想要個頻譜)果時聽天線佬講好多放大器都受唔到咁高頻(有好多都係去到800MHz就收工,但62頻篇篇就係響之後既802MHz,啱啱責界),所以有好多人都係港台轉番27頻之後先收到,不過而家港台最風光既時間都已經過左去,今次轉頻我都係手動加番37頻就算。

另借位:加拿大廢柴最新既12月節目表暫時未見有播香港任何一個除夕倒數節目。

不過唔知係唔係大台 ...
思家大戰,無記話係買咗版權。
作者: ~o_my_god~     時間: 2021-12-1 10:50 AM

引用:
原帖由 woltif 於 2021-12-1 10:48 AM 發表

思家大戰,無記話係買咗版權。
 有,最尾出 roller 之前閃左一下
作者: 人上人2.0     時間: 2021-12-1 11:13 AM

但係之前大台買外國D遊戲節目好多時響外國都播唔到(記憶中之前獎門人玩<大咕窿>係海外版都係cut左),今次真係唔知係美國果邊鬆左手定係大台肯落重本啦。
作者: woltif     時間: 2021-12-1 11:43 AM

發瘟董事局變動,鈍官任主席,拿督改任副主席、非執董及不再擔任提名委員會主席兼成員,鈍官人全面入主。
http://www.i-cablecomm.com/pp/admin/announcement/uploadpdf/2021/c01097_ann_11301.pdf
作者: js904     時間: 2021-12-1 12:34 PM

引用:
原帖由 人上人2.0 於 2021-12-1 11:13 AM 發表
但係之前大台買外國D遊戲節目好多時響外國都播唔到(記憶中之前獎門人玩<大咕窿>係海外版都係cut左),今次真係唔知係美國果邊鬆左手定係大台肯落重本啦。
不如話以前海外播放冇而家咁方便, 掟錢搞掂海外版權又唔一定有海外公司買
而家用盒仔就可以射俾全世界用家, 買埋版權嘅誘因大咗
作者: cpk1007     時間: 2021-12-1 04:52 PM

明年渣馬維持十一月跑
作者: 201500000     時間: 2021-12-1 06:25 PM

引用:
原帖由 人上人2.0 於 2021-12-1 10:19 AM 發表

不過唔知係唔係大台 ...
妖台應該係想喺亞視停咗之後要一整條 Ch 37,無記就想食咗成條多頻網改善翡翠台同明珠台嘅畫質。
但係最後通訊局要保證「新競爭者」仲有頻譜用,所以只係俾妖台半條多頻網,無記就無得攞更多頻譜。
最後 Ch 37 就咁閒置咗五年都無「新競爭者」,無記為咗保 81 畫質把 84 調去 Ch 35,HDJ 改成 J5。

當時通訊局仲話停咗模擬廣播可以俾大台同妖台申請額外頻譜,但係而家好似已經無呢支歌仔唱。

作者: bc1845     時間: 2021-12-1 09:10 PM

引用:
原帖由 201500000 於 2021-12-1 06:25 PM 發表

妖台應該係想喺亞視停咗之後要一整條 Ch 37,無記就想食咗成條多頻網改善翡翠台同明珠台嘅畫質。
但係最後通訊局要保證「新競爭者」仲有頻譜用,所以只係俾妖台半條多頻網,無記就無得攞更多頻譜。
最後 Ch 37 就咁閒置咗五年都無「新競爭者」,無記為咗保 81 畫質把 84 調去 Ch 35,HDJ 改成 J5。

當時通訊局仲話停咗模擬廣播可以俾大台同妖台申請額外頻譜,但係而家好似已經 ...
大氣電波再升畫質就得返升級DTMB-A或轉DVB-2。
作者: leowanhk     時間: 2021-12-1 09:37 PM

引用:
原帖由 201500000 於 2021-12-1 06:25 PM 發表

當時通訊局仲話停咗模擬廣播可以俾大台同妖台申請額外頻譜,但係而家好似已經 ...
99今時今日先有可能收支平衡,點會好似77咁蠢開多個台繼續蝕
作者: 201500000     時間: 2021-12-1 09:42 PM

引用:
原帖由 leowanhk 於 2021-12-1 09:37 PM 發表

99今時今日先有可能收支平衡,點會好似77咁蠢開多個台繼續蝕
大台同妖台都係想用一整條頻譜,一半俾中文台另一半俾英文台,係為提升現有頻道畫質而唔係開多個台。
通訊局嗰陣係話拿督、山雞都申請緊免費牌(嗰陣拿督未收購發瘟),要預留俾「新競爭者」,所以唔批大台同妖台嘅申請,話等停咗模擬再講。
然後把大台想要嘅嗰半條俾咗妖台,妖台想要嘅嗰一條一直閒置,今年多頻網轉單頻網之後又俾兩個台共用。

作者: leowanhk     時間: 2021-12-1 09:47 PM

引用:
原帖由 201500000 於 2021-12-1 09:42 PM 發表

大台同妖台都係想用一整條頻譜,一半俾中文台另一半同英文台,係為提升現有頻道畫質而唔係開多個台。
通訊局嗰陣係話拿督、山雞都申請緊免費牌(嗰陣拿督未收購發瘟),要預留俾「新競爭者」,所以唔批大台同妖台嘅申請,話等停咗模擬再講。
然後把大台想要嘅嗰半條俾咗妖台,妖台想要嘅嗰一條一直閒置,今年多頻網轉單頻網之後又俾兩個台共用。
政府點會畀你淨係提升畫質咁易
77想要頻譜就要佢開多個台,同做返足其他台咁多嘅quota 節目
政府無話唔畀你申請,所有野都有代價
作者: 201500000     時間: 2021-12-1 09:54 PM

引用:
原帖由 leowanhk 於 2021-12-1 09:47 PM 發表

政府點會畀你淨係提升畫質咁易
77想要頻譜就要佢開多個台,同做返足其他台咁多嘅quota 節目
政府無話唔畀你申請,所有野都有代價
當初通訊局係講到明話競爭重要過畫質,模擬未停之前都唔會考慮,停咗可以考慮俾多啲頻譜改善畫質。
當然相信而家就無呢支歌仔唱,之後多頻網釋出啲頻譜邊啲用去做 5G 邊啲留住俾電視服務都唔知道。
已知嘅係 81、99、96 喺今日之前專門俾慈雲山發射站區域廣播嘅頻譜,會俾發瘟台。

作者: js904     時間: 2021-12-1 09:58 PM

引用:
原帖由 201500000 於 2021-12-1 09:54 PM 發表

當初通訊局係講到明話競爭重要過畫質,模擬未停之前都唔會考慮,停咗可以考慮俾多啲頻譜改善畫質。
當然相信而家就無呢支歌仔唱,之後多頻網釋出啲頻譜邊啲用去做 5G 邊啲留住俾電視服務都唔知道。
已知嘅係 81、99、96 喺今日之前專門俾慈雲山發射站區域廣播嘅頻譜,會俾發瘟台。
頻譜去咗邊,上ofca 咪睇到
作者: woltif     時間: 2021-12-1 10:08 PM

from 歌臣 FB
東南亞足球錦標賽,再臨發瘟,星期日開始直播
作者: tonykee826     時間: 2021-12-2 12:15 AM

引用:
原帖由 js904 於 1/12/2021 09:58 PM 發表

頻譜去咗邊,上ofca 咪睇到
https://www.ofca.gov.hk/filemanager/ofca/tc/content_1087/tv_frequency_digital_tc.pdf
27, 35, 37
無記錯開記會係22
作者: tonykee826     時間: 2021-12-2 12:16 AM

引用:
原帖由 woltif 於 1/12/2021 10:08 PM 發表
from 歌臣 FB
https://www.facebook.com/photo/?fbid=10159272319080862&set=a.428950190861

《睇德甲,睇有線》~ 12月頭兩週節目安排成個12月最最最強戲碼,冇駛問,一定係多蒙特對拜仁嘅榜首大戰暨國家打吡!淨係夏蘭特及時復出,大戰失落金球獎但勁多人戥佢唔抵嘅利雲度夫斯基,已經夠照!比較可惜嘅係,因為德國疫情反彈,入場人數應該會收緊!
另外,由12月5號開始,有線仲會直播部分東南亞足球錦標賽!想睇下新加坡能否踢出身價波,又或者越南越愛嘅朋友,記得留意!

作者: tonykee826     時間: 2021-12-2 12:17 AM

引用:
原帖由 woltif 於 1/12/2021 10:08 PM 發表
from 歌臣 FB
純紀錄
東南亞足球錦標賽, 無記錯對上播映權係狐狸

作者: woltif     時間: 2021-12-2 12:20 AM

引用:
原帖由 tonykee826 於 2021-12-2 12:17 AM 發表

純紀錄
東南亞足球錦標賽, 無記錯對上播映權係狐狸
http://www.cabletv.com.hk/file/editor/Soccer_Sales_Kit_22_Nov_UCL1.jpg
播埋呢round日職,下季唔知仲係咪發瘟?
作者: jamestay     時間: 2021-12-2 12:26 AM

引用:
原帖由 woltif 於 2021-12-2 12:20 AM 發表

播埋呢round日職,下季唔知仲係咪發瘟?
http://www.i-cablecomm.com/chi/newsroom/index2.php?newsroomid=636
J2就不好說了

另上屆東錦賽的轉播機構在此
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20181125/bkn-20181125073825075-1125_00882_001.html

作者: woltif     時間: 2021-12-2 12:35 AM

引用:
原帖由 jamestay 於 2021-12-2 12:26 AM 發表

http://www.i-cablecomm.com/chi/newsroom/index2.php?newsroomid=636
J2就不好說了

另上屆東錦賽的轉播機構在此
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20181125/bkn-20181125073825075-1125_00882_001.html
以為兩季添
東南錦,我都記得上屆係發瘟,那陣仲唔少人鬧發瘟買呢啲
呢期金電視又開始賣行廣告,而家擁有的波有幾多年版權。

作者: js904     時間: 2021-12-2 06:57 AM

引用:
原帖由 tonykee826 於 2021-12-2 12:15 AM 發表

https://www.ofca.gov.hk/filemanager/ofca/tc/content_1087/tv_frequency_digital_tc.pdf
27, 35, 37
無記錯開記會係22
香港無線電頻譜分配唔係呢個表
果個好複雜,我睇完都冇留底

作者: cpk1007     時間: 2021-12-2 02:42 PM

WTA宣佈因彭帥失踪事件,暫停中國及香港所有賽事
對上一次香港賽好似又係發瘟轉播?