標題: 近日內地微軟收回不少玩家的xbobx gamepass [打印本頁]

作者: ovshk     時間: 2022-6-22 21:50

大陸好似不少淘寶玩家中招,香港唔知有無…

https://www.hstong.com/news/hk/detail/22062019050827425

圖片附件: 螢幕截圖 2022-06-22 下午9.48.02.png (2022-6-22 21:50, 1.12 MB) / 該附件被下載次數 1

作者: fifa12     時間: 2022-6-22 21:55

中咗啦. 個subscription ban咗啦! 係6月16號嘅事. 都唔知係咪微軟特登玩嘢.等忍者龜出先至大開殺戒
作者: Aimaeda     時間: 2022-6-22 23:26

引用:
原帖由 ovshk 於 2022-6-22 21:50 發表

https://www.hstong.com/news/hk/detail/22062019050827425

取消訂閱啫,小問題
去揼個骨,打個飛機,聽朝訓醒覺就冇事
作者: ovshk     時間: 2022-6-22 23:28

引用:
原帖由 fifa12 於 2022-6-22 21:55 發表
中咗啦. 個subscription ban咗啦! 係6月16號嘅事. 都唔知係咪微軟特登玩嘢.等忍者龜出先至大開殺戒
當年xbox one已經ban過淘寶code啦,因為果d可以係用非法黑卡得黎,等同你用低價買左老鼠貸,被人查到自然充公

ban account都唔係新鮮事,可能新玩家唔知歷史誤以為好安全

作者: ovshk     時間: 2022-6-22 23:33

引用:
原帖由 Aimaeda 於 2022-6-22 23:26 發表

取消訂閱啫,小問題
去揼個骨,打個飛機,聽朝訓醒覺就冇事
算好仁慈,以前xbox同ps5直頭ban左部機

作者: 全力蛋散     時間: 2022-6-23 08:58

引用:
原帖由 ovshk 於 2022-6-22 21:50 發表

我昨晚上YOUTUBE睇,希治閣都有講呢單野。
係咪就係好似師兄之前講,唔好用淘寶買GAMEPASS?
之前都唔明點解淘寶平咁多,又話係正版。聽完希治閣講先知原來佢地係不法盜用人地既信用卡大量買入,然後再係淘寶散貨。咁係咪即係可以叫賊贓?
慶幸近日比較忙,未有時間買,否則我都中招。都係好似師兄話齋,貴少少都幫襯有信譽既商舖,又唔係俾唔起。

作者: todaychanchong     時間: 2022-6-23 09:14

作者: terrywong25     時間: 2022-6-23 09:39

引用:
原帖由 全力蛋散 於 2022-6-23 08:58 AM 發表

之前都唔明點解淘寶平咁多,又話係正版。聽完希治閣講先知原來佢地係不法盜用人地既信用卡大量買入,然後再係淘寶散貨。咁係咪即係可以叫賊贓?
慶幸近日比較忙,未有時間買,否則我都中招。都係好似師兄話齋,貴少少都幫襯有信譽既商舖,又唔係俾唔起。
唔係全部商舖都係咁,你現在都仲見到陶寶有買嘅商舖,就係用正當手法去賣。
所以揾陶寶都要揾間有信譽嘅商舖購買。

作者: Jason5121     時間: 2022-6-23 09:49

好彩我之前淘寶買嘅3年game pass 依家都仲用到。而且我都係開新帳戶去入的,再share 主帳號減低風險。
作者: shinralf     時間: 2022-6-23 10:36

之前呢個區見到啲人成日係咁推介邊度淘寶平俾埋LINK,依家被取消咗又話慘又盛,真係笑撚死人...! 本身正版GAME PASS 已經好平好抵每日兩三蚊都唔支持,學成蟲大哥話食話齋,中國人係要管的...! 
作者: getyamasaki     時間: 2022-6-23 10:45

佢呢一單仲惡劣過黑卡事件,21年10-11月動漫串流平台Crunchyroll有個活動,送三個月GP俾新A/C,本來每個A/C只可用一次,但淘寶賣家用BUG將佢疊到3年,再用阿根廷披索39(約HKD2.47)升級成XGPU,賣俾大陸玩家RMB100~300,完全係暴利。

結果MS年度核數發現大量有問題帳號,先會取消會籍。

有部份玩家以為自己買左低價區(例如:阿根廷)XGPU,但唔知原來係賊贓。
作者: fifa12     時間: 2022-6-23 10:49

引用:
原帖由 shinralf 於 2022-6-23 10:36 發表
之前呢個區見到啲人成日係咁推介邊度淘寶平俾埋LINK,依家被取消咗又話慘又盛,真係笑撚死人...! 本身正版GAME PASS 已經好平好抵每日兩三蚊都唔支持,學成蟲大哥話食話齋,中國人係要管的...! 
係呀, 就係聽佢哋喺度咁hard sell, 我咪走去買囉.
嗰陣佢哋話: "好抵好安全 你驚嘅咪自己reset password囉 我用咁耐都冇事"  .. etc
作者: 七個自我的樓主     時間: 2022-6-23 11:08

引用:
原帖由 getyamasaki 於 2022-6-23 10:45 發表
佢呢一單仲惡劣過黑卡事件,21年10-11月動漫串流平台Crunchyroll有個活動,送三個月GP俾新A/C,本來每個A/C只可用一次,但淘寶賣家用BUG將佢疊到3年,再用阿根廷披索39(約HKD2.47)升級成XGPU,賣俾大陸玩家RMB100~300,完全係暴利。

有部份玩家以為自己買左低價區(例如:阿根廷)XGPU,但唔知原來 ...
咁又冇話既,有d師兄真係用左幾年都冇野,咁有平野用分享下好正常,當然冇人想點人去中招,我自己都買左個用,又係佢地幫我用ea呢升xgp既,不過仲用到,真係cut左唔比用既,咪比番千零蚊買過3年lo,三幾百都唔會有人點去追掛
作者: fifa12     時間: 2022-6-23 11:11

引用:
原帖由 getyamasaki 於 2022-6-23 10:45 發表

有部份玩家以為自己買左低價區(例如:阿根廷)XGPU,但唔知原來 ...
Crunchyroll 條款寫到明,code 只可以用一次, 同埋唔support中國香港, 你即使用vpn 去redeem.,然後長期喺中國/香港 打機 ,微軟check番你個 login account紀錄都知咩事.

For the avoidance of any doubt, for the purposes of this Offer, Supported Regions do not include: Japan, Korea, Taiwan, China or Hong Kong SAR.
Eligible Users may only redeem the Trial Offer once. Once redeemed, you are not eligible to redeem the Trial Offer again.
作者: getyamasaki     時間: 2022-6-23 11:33

引用:
原帖由 七個自我的樓主 於 2022-6-23 11:08 發表

咁又冇話既,有d師兄真係用左幾年都冇野,咁有平野用分享下好正常,當然冇人想點人去中招,我自己都買左個用,又係佢地幫我用ea呢升xgp既,不過仲用到,真係cut左唔比用既,咪比番千零蚊買過3年lo,三幾百都唔會有人點去追掛
兩件事唔同性質,不能混為一談。

部份CHING用淘真係買低價區XGP係香港用,類似水貨。

但被取消係用"只能用一次的贈品"疊成XGP賣俾人,係賊贓。

當然,我希望大家多啲留港消費,咁MS先見到香港玩家的消費力,會重視香港/加強香港福利。

否則會好似阿根廷咁,優先過香港有XCLOUD。
作者: 全力蛋散     時間: 2022-6-23 11:40

引用:
原帖由 terrywong25 於 2022-6-23 09:39 發表

唔係全部商舖都係咁,你現在都仲見到陶寶有買嘅商舖,就係用正當手法去賣。
真心…唔識係淘寶邊間舖叫有信譽。
我問過我老婆,佢玩淘寶比我多。我問佢點解有D會寫住「天貓」,係咪有信譽D?
佢話個D係會擺多D錢係度,類似有事俾人索償咁。因為門檻高D,邊常係比較正常做生意先會咁做。
不過昨晚睇希老闆條片都有講,當個D錢俾人CLAIM晒後,老闆都走路,一樣無仇報。
睇其他買家評語又可能做假,亦可能因為未爆大鑊所以未有投訴。
所以淘寶邊間有信譽,真係唔識分。
作者: hako     時間: 2022-6-23 11:58

希治閣條片真係長知識
作者: 全力蛋散     時間: 2022-6-23 12:03

引用:
原帖由 hako 於 2022-6-23 11:58 發表
希治閣條片真係長知識
一時時啦!不過幾鍾意佢講野唔做作。
尋晚聽佢講大陸出個隻數碼飛機杯要實名登記APP,佢用唔到嬲豬豬咗。笑爆咀。
作者: SupraRZ     時間: 2022-6-23 12:16

20年年中淘左3年gold再自己加$10上xgpu,暫時都無收到呢個被取消訂閱email

唔講就真係唔知有可能係賊贓,消費者𣎴知者不罪。若真係被取消咪用正價訂閱返lor,好小事黎

支持xgpu,實在太正

作者: Aimaeda     時間: 2022-6-23 12:40

引用:
原帖由 ovshk 於 2022-6-22 23:33 發表

算好仁慈,以前xbox同ps5直頭ban左部機
Ban機就大0樂,因為買唔返
作者: SupraRZ     時間: 2022-6-23 12:46

唔知淘寶買game又有冇類似問題
作者: Aimaeda     時間: 2022-6-23 12:55

引用:
原帖由 terrywong25 於 2022-6-23 09:39 發表

我買嗰間淘店都有份,但我早兩年買,貴貨嚟所以無事
另外個名單有嗰啲舖,我都買過game
作者: Aimaeda     時間: 2022-6-23 12:56

引用:
原帖由 shinralf 於 2022-6-23 10:36 發表
早兩年買真係無事啊,10年尾到期後再買過
作者: Aimaeda     時間: 2022-6-23 12:59

引用:
原帖由 七個自我的樓主 於 2022-6-23 11:08 發表

我無事啊,到期後會再買。
依家買仲刺激,到吓會唔會出事
作者: SupraRZ     時間: 2022-6-23 13:10

引用:
原帖由 Aimaeda 於 2022-6-23 12:55 PM 發表

我買嗰間淘店都有份,但我早兩年買,貴貨嚟所以無事
另外個名單有嗰啲舖,我都買過game
邊度有"名單"睇?
作者: Aimaeda     時間: 2022-6-23 14:38

引用:
原帖由 SupraRZ 於 2022-6-23 13:10 發表

邊度有"名單"睇?
喺fb睇過,但搵唔返
作者: annabb     時間: 2022-6-23 15:12

引用:
原帖由 全力蛋散 於 2022-6-23 08:58 發表

呢個希治閣正宗白痴仔,之前日日話原神抄襲,任天堂都話原神冇抄襲,仲之所有大6野都抄,日日講大6野,唔知關佢咩事?
作者: annabb     時間: 2022-6-23 15:14

引用:
原帖由 全力蛋散 於 2022-6-23 11:40 發表

我問過我老婆,佢玩淘寶比我多。我問佢點解有D會寫住「天貓」,係咪有信譽D?
佢話個D係會擺多D錢係度,類似有事俾人索償咁。因為門檻高D,邊常係比較正常做生意先會咁做。
不過昨晚睇希老闆條片都有講,當個D錢俾人CLAIM晒後,老闆都走路,一樣無仇報。
歐洲比人ban 仲多,唔見條柒頭講?
作者: hako     時間: 2022-6-23 15:22

引用:
原帖由 annabb 於 2022-6-23 15:12 發表

呢個希治閣正宗白痴仔,之前日日話原神抄襲,任天堂都話原神冇抄襲,仲之所有大6野都抄,日日講大6野,唔知關佢咩事?
我之前都有訂閱佢
後來啲post成日講政治嘢
我就取消咗訂閱了
作者: jelly     時間: 2022-6-23 15:40

引用:
原帖由 hako 於 2022-6-23 15:22 發表

我之前都有訂閱佢
後來啲post成日講政治嘢
我就取消咗訂閱了
其實呢次xgpu出事,都吾關黑卡事,根本就系ms bug 既流動,令到奸商,從中受利,佢根本就冇查清楚呢次事件,就系度狗嗡,都系果句,搵得代購買野,就自然有風險,所以怕中伏都系買返港服
作者: annabb     時間: 2022-6-23 15:44

引用:
原帖由 jelly 於 2022-6-23 15:40 發表

其實呢次xgpu出事,都吾關黑卡事,根本就系ms bug 既流動,令到奸商,從中受利,佢根本就冇查清楚呢次事件,就系度狗嗡,都系果句,搵得代購買野,就自然有風險,所以怕中伏都系買返港服
冇錯,又冇ban戶口,只是ban  xgp,咪再買囉。
作者: jelly     時間: 2022-6-23 15:45

引用:
原帖由 annabb 於 2022-6-23 15:44 發表

冇錯,又冇ban戶口,只是ban  xgp,咪再買囉。
佢都冇ban xgpu, 只系停咗xgpu同refund 比返個信用卡卡主,因為系bug,所以ms refund

作者: hako     時間: 2022-6-23 15:55

MS仁慈
作者: Jason5121     時間: 2022-6-23 17:30

回想xbox one 年代,當時仲可以用香港信用咭喺土服,俄服,巴服等低價區買遊戲,係幾咁令你瘋狂呢,依家迫於無奈先要淘寶上買俾人食差價....

不過今次呢單野都唔關黑卡事....
作者: MuTeKi     時間: 2022-6-23 19:41

引用:
原帖由 annabb 於 2022-6-23 15:12 發表

佢同埋另一條youtuber, 叫亞雪, 都係一尻樣, 仇中撚嚟
作者: annabb     時間: 2022-6-24 00:21

引用:
原帖由 MuTeKi 於 2022-6-23 19:41 發表

佢同埋另一條youtuber, 叫亞雪, 都係一尻樣, 仇中撚嚟
平民遊戲,我都有睇好dd,冇希治閣咁白痴。
作者: chai2011     時間: 2022-6-24 09:55

我都係睇平民遊戲,好睇好多
評論比較有深度, 亦不會帶有濃濃的youtuber本底的政治或主機偏好

作者: kamiry     時間: 2022-6-24 12:58

引用:
原帖由 全力蛋散 於 2022-6-23 08:58 發表

唔怕得罪廠商,少有講嘢中肯既youtuber。
作者: 全力蛋散     時間: 2022-6-24 14:15

引用:
原帖由 MuTeKi 於 2022-6-23 19:41 發表

佢近排好似潛咗水,唔多片出。
作者: 全力蛋散     時間: 2022-6-24 14:20

引用:
原帖由 chai2011 於 2022-6-24 09:55 發表
我都係睇平民遊戲,好睇好多
評論比較有深度, 亦不會帶有濃濃的youtuber本底的政治或主機偏好
佢以前中肯好多,而家間唔中都會太主觀。
作者: 蜜糖熊     時間: 2022-6-24 15:21

我剛玩XBOX PC PASS

頭一個月$10 ,第二三月免費

之後每月 $29 , 平到我都唔想搞咁多野, 原價已經係平到不講武德.
作者: MuTeKi     時間: 2022-6-24 18:04

引用:
原帖由 annabb 於 2022-6-24 00:21 發表

希治閣講埋啲野好片面, 簡單啲講, 佢講埋啲野, 等同話你知你亞媽係女人, 佢講啲新game資訊還可以, 叫佢講game評, 晒氣
作者: kamiry     時間: 2022-6-24 19:30

引用:
原帖由 MuTeKi 於 2022-6-24 18:04 發表

希治閣講埋啲野好片面, 簡單啲講, 佢講埋啲野, 等同話你知你亞媽係女人, 佢講啲新game資訊還可以, 叫佢講game評, 晒氣
有無講game既好youtuber介紹?
作者: SupraRZ     時間: 2022-6-24 19:42

我只睇外國 digital foundry,不過係主要講tech
作者: MuTeKi     時間: 2022-6-24 21:55

引用:
原帖由 kamiry 於 2022-6-24 19:30 發表

有無講game既好youtuber介紹?
廣東話真係唔多, 平民遊戲工作室0既亞雪, 叫做有啲質素, 另一個叫陳兩儀,佢拍0既dark souls片係好有深度,我自己都dark souls 1,2,3全白金, 但就無佢理解隻game咁深入。達哥係twitch開live , 佢雖則打機寸咀, 但無可否認佢打機其實有一手,尤其睇佢打fifa, 係打得唔錯,佢每打爆一隻game係結尾會對隻game評分和俾comment, 佢comment我覺得幾貼地, 唔係亂鳩吹個啲。
另一啲乜野在下葉問,仲有個條乜野大J, 我對佢兩個評價: 算把啦

作者: Mahdavikia     時間: 2022-6-25 11:06

引用:
佢地買左之前漏洞得出黎嘅xgpu先會ban,買阿根廷服嗰d無事
作者: Mahdavikia     時間: 2022-6-25 11:07

引用:

買左漏洞得出黎嘅先出事,阿根廷服無事
作者: Mahdavikia     時間: 2022-6-25 11:13

引用:
原帖由 全力蛋散 於 2022-6-23 11:40 發表

搵老店囉,咁簡單。
希搞錯喇,唔係用黑卡買,係之前MS搞左個送一個月定三個月,淘寶買晒d code返黎賣。所以出事嗰d人會見到其實自己入左十幾個game pass code 
作者: chwowaw21     時間: 2022-6-25 12:10

我也是淘的, 用了年幾無事, 佢俾8組code我自己入, 建議自己入code安全D
作者: sharpx     時間: 2022-6-25 16:07

引用:

打機打上腦都可以接受,仇中仇上腦都唔知為乜嘢
作者: ok3     時間: 2022-6-25 19:38

引用:
原帖由 sharpx 於 2022-6-25 16:07 發表

打機打上腦都可以接受,仇中仇上腦都唔知為乜嘢
有時都登佢地慘,諸多不滿,但又要硬受。日日喺度9叫,真係遲早痴線
作者: shingo18     時間: 2022-6-25 22:21

依家TB大部分都無game賣。。下曬架
作者: annabb     時間: 2022-6-26 00:29

引用:
原帖由 ok3 於 2022-6-25 19:38 發表

有時都登佢地慘,諸多不滿,但又要硬受。日日喺度9叫,真係遲早痴線
呢樣真,又冇錢,英文又唔識只可以賴死喺香港唔走,真係慘,我有個朋友黃到痴線,到現在都唔肯打針,去星期成班出去打邊爐,自己坐係公園等我地,真心痴線。
作者: haou     時間: 2022-6-26 00:45

引用:
原帖由 annabb 於 2022-6-24 00:21 發表

平民經過xenoblade 2一役,已經冇睇,一周目28個鐘打爆xb2,世界記錄來,笑死。
作者: 番攤士碌架     時間: 2022-6-27 14:45

引用:
原帖由 蜜糖熊 於 2022-6-24 15:21 發表
我剛玩XBOX PC PASS

頭一個月$10 ,第二三月免費

之後每月 $29 , 平到我都唔想搞咁多野, 原價已經係平到不講武德.
PC 板 ,都係三條 一個月  一定唔攪啦
作者: sharpx     時間: 2022-6-28 16:07

引用:
原帖由 番攤士碌架 於 2022-6-27 14:45 發表

PC 板 ,都係三條 一個月  一定唔攪啦
之前百老匯買機食咗九個月,唔覺唔覺就到期,本來都諗過到時淘寶買,依家唔洗諗了,不過都係百絃蚊,Xbox 同 laptop 都玩得,禽日見多咗 Xbox 360 Game
作者: delaynomay     時間: 2022-6-29 23:31

總之一日仲買到平野, 一日都唔會正價買....
作者: Aimaeda     時間: 2022-6-30 22:41

引用:
原帖由 delaynomay 於 2022-6-29 23:31 發表
總之一日仲買到平野, 一日都唔會正價買....
你啱