標題: 冷氣唔夠凍,想趁消費券未出前買冷氣,求推介 [打印本頁]

作者: 正到一個點     時間: 2022-7-11 16:29

最近呢兩日天氣一熱,屋企個 冷氣一到晏晝2,3點就唔涼
已經試左好多唔同既方法(eg洗隔塵網,拉晒啲窗簾,閂晒所有房門)
令間屋冇咁熱咁, 冷氣應該夠凍啦.... 點知都唔可以話涼,只係話係唔熱

本身打算8月頭等消費券出咗先買
但我記得上次推消費券好多電器舖都會靜雞雞加價
如果依家想換冷氣,換邊個冷氣牌子比較受歡迎?
有冇邊張信用卡去邊買會特別抵?請教一下大家,thanks
作者: 火爆星人     時間: 2022-7-11 16:46

我個冷氣都唔涼!百老X如果有野送既話都抵買
作者: 凍奶粉     時間: 2022-7-11 16:50

要買真係要快,消費券一出實貴好多!我最近都睇緊買冷氣
作者: 哭笑都得     時間: 2022-7-11 16:58

引用:
原帖由 火爆星人 於 2022-7-11 16:46 發表
我個冷氣都唔涼!百老X如果有野送既話都抵買
羊毛出自羊身上,最唔抵係百老x 佢地成日送埋啲無用卡通贈品,又搵埋啲代言人,全部都來自顧客。 我試過話唔要佢啲贈品,佢話都可以平少少,叫我俾現金,經過個次之後都無再幫襯佢地。依家買野最好上格價網格價,同埋去網購店睇下佢地有冇做緊年中,節日優惠咁,網站一定講邊張卡抵用!夏天好多時都會拎啲冷氣出嚟做特價。

我屋企人都有用開大松同格力無乜問題, 之前都係因為貪佢平又有貨, check過慳電同埋夠靜, 用左年幾都無乜大問題, 如果想平買大松會平啲, 我都係上網格左價先決定買
作者: MkMkDjDjj     時間: 2022-7-11 17:45

上轉消費券前D嘢超平,但消費券一出,D野就加番晒價。
我都啱啱買咗部新冷氣,牌子係叫大松,本身Target買Comfee或者格力㗎,但我想平D,Sales大哥話大松其實係同格力同公司定係同廠嘅出品?唔係好記得,但兩者只係顏色有D分別,個製冷同係同一標準,我見平D就揀咗佢試下,又可以慳返D,So Far我都係用咗1個月,Touch Wood暫時都無咩問題。
作者: 苦不堪言怪少女     時間: 2022-7-12 15:11

大松即係格力嘅妹妹品牌?
作者: 小氣王老吉     時間: 2022-7-12 22:38

引用:
原帖由 苦不堪言怪少女 於 2022-7-12 15:11 發表
大松即係格力嘅妹妹品牌?
係呀, 大松即係TOSOT, 同GREE 即係格力係同廠同膽 我之前係電器鋪問過師傅, 佢地都話根本係同一個生產線
不過大松個品牌就親民走平價路線, 我本身部冷氣係格力, 覺得幾好想幫屋企人都換過部冷氣
個職員就叫我咪咁傻明明一樣又要買部貴, 最後經佢介紹, 最後都係買左大松
作者: 正到一個點     時間: 2022-7-19 10:41

1匹變頻冷暖分體式冷氣機, 大松$3280 vs 格力 $3750
最後都係價錢取決買左大松
作者: 正到一個點     時間: 2022-7-19 10:43

引用:
原帖由 MkMkDjDjj 於 2022-7-11 17:45 發表
我都啱啱買咗部新冷氣,牌子係叫大松,本身Target買Comfee或者格力㗎,但我想平D,Sales大哥話大松其實係同格力同公司定係同廠嘅出品?唔係好記得,但兩者只係顏色有D分別,個製冷同係同一標準,我見平D就揀咗佢試下,又可以慳返D,So Far我都係用咗1個月,Touch Wood暫時都無咩問題。
我都預左, 所以要7月快快手換左, 依家屋企部機冷氣唔凍又0徙電, 訓晏覺有時com被都出晒汗
將本身四季被換左, 依家com毛巾 開左冷氣都咁熱, 真係熱死人...
作者: 出面有人     時間: 2022-7-25 15:29

引用:
原帖由 正到一個點 於 2022-7-19 10:41 發表
1匹變頻冷暖分體式冷氣機, 大松$3280 vs 格力 $3750
最後都係價錢取決買左大松
頭先有ching教路, 可以裝X惠個app 網購個價幾好,
你睇下你個款有冇得平, 我見比我係格價網望再平多十蚊
作者: wales2007     時間: 2022-8-4 07:54

格力
作者: chan_fongwah     時間: 2022-8-5 20:20

引用:
原帖由 正到一個點 於 2022-7-11 16:29 發表
已經試左好多唔同既方法(eg洗隔塵網,拉晒啲窗簾,閂晒所有房門)
令間屋冇咁熱咁, 冷氣應該夠凍啦.... 點知都唔可以話涼,只係話係唔熱

美的
作者: 萬家粗俗的阿權     時間: 2022-8-5 23:36

引用:
原帖由 正到一個點 於 2022-7-19 10:43 發表

我都預左, 所以要7月快快手換左, 依家屋企部機冷氣唔凍又0徙電, 訓晏覺有時com被都出晒汗
將本身四季被換左, 依家com毛巾 開左冷氣都咁熱, 真係熱死人...
冚被
作者: tiayau     時間: 2022-8-6 11:19

格力
作者: wendy082     時間: 2022-8-7 14:38

樂聲幾好
作者: 香港股市向下炒     時間: 2022-8-7 20:32

york
作者: 榮郭     時間: 2022-8-8 21:30

大金同珍寶唔好買,唔凍又易壞
作者: 求知客     時間: 2022-8-9 10:31

引用:
原帖由 榮郭 於 2022-8-8 21:30 發表
買電器真係撞手神,同一牌子同一型號都有優劣; 我覺得去屋邨或街坊的街舖買點都實惠,只是部份品牌或型號是代理有限制,必須在連鎖店買.
作者: 投訴仁     時間: 2022-8-9 11:23

格力~真心勁
作者: 大柴油机     時間: 2022-8-10 04:51

美的,格力,平靚正
作者: augedw     時間: 2022-8-10 08:57

我好多牌子都試過,大金最貴,料係好既,但顧客服務因為外判,好差經驗。三大牌子,樂聲,日立和三菱用過都好好,但仲有一定要裝工好,否則幾靚機都無用。
作者: MR黃     時間: 2022-8-12 17:19

引用:
原帖由 正到一個點 於 2022-7-11 16:29 發表

我五年前今日裝新冷氣,都今日都仲係凍到抽筋

圖片附件: Image1.png (2022-8-12 17:19, 394.26 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: Supersuperxx     時間: 2022-8-13 01:40

房用定大廳用?
廳買部2匹穩陣d
房一匹已經好可
買日立、樂聲、
作者: ajax2021     時間: 2022-8-13 14:18

引用:
原帖由 MkMkDjDjj 於 2022-7-11 17:45 發表
大松?

我未聽過?

英文名係乜?

作者: 8862     時間: 2022-8-14 00:14

係唔係買咗大金出事?我試過買大金,用了兩年多啲便壞咗。
作者: nudelife0     時間: 2022-8-14 09:07

相信因為中午太陽曬到部冷氣機,部機就會唔夠凍,你換機要換匹數大好多先可以發揮到相同效力,電費會費巧多。  可以試下放塊野擋一冷氣機頂擋。
作者: win^_^     時間: 2022-8-15 02:00

楼主一post已经充分说明左港府根本不应该再派消费卷比香港人,希望港府认真检讨
作者: 空空奇談     時間: 2022-8-16 10:59

引用:
原帖由 榮郭 於 2022-8-8 21:30 發表
珍寶而家有咁個女鬼代言人,不買也罷
作者: 空空奇談     時間: 2022-8-16 11:00

引用:
原帖由 MR黃 於 2022-8-12 17:19 發表

我五年前今日裝新冷氣,都今日都仲係凍到抽筋

師兄你開二十度,應該會好凍
作者: 雜膠小李

作者: 雜膠小李

作者: 基三文     時間: 2022-8-20 12:04

買左美的,冷暖 ,出奇地好,又夠靜
作者: bclw7394     時間: 2022-8-20 20:46

美的,跟樓送的用超過10年,感覺意外;
之後換大金,只用4年就壞,意料之外的差;
現在轉用 panasonic 三個月,溫度感應準確,省電,意外的值。

資金唔足,推薦美的;
資金足夠,推薦panasonic。

作者: ImNothing     時間: 2022-8-21 20:27

我都覺得美的幾好. 原本諗住買部平平地, 因為依部好少開, 點知宜家變左成日開美的, 因為又靜又夠凍.
作者: 我是無限的銷售     時間: 2022-8-21 23:57

唔洗霖,梗係大金.
作者: cchhii328     時間: 2022-8-23 18:33

樂聲 > 樂信 > 格力
作者: zxcvv     時間: 2022-8-24 18:41

今時今日,冷氣能源效益已經列晒係能源效益網站,邊部冷氣效率最強已經唔駛靠口碑,自己上網查啦。
作者: 高速年輕的百合     時間: 2022-9-22 17:32

我買左大松,今日裝左,好靜好涼,值得推薦

圖片附件: IMG_20220922_170713.jpg (2022-9-22 17:32, 155.61 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 高速年輕的百合     時間: 2022-9-22 17:51

引用:
原帖由 大柴油机 於 2022-8-10 04:51 發表
美的,格力,平靚正
同感
作者: 高速年輕的百合     時間: 2022-9-23 00:31

引用:
原帖由 大柴油机 於 2022-8-10 04:51 發表
美的,格力,平靚正
同感