標題: 落雨考車係咪易pass啲? [打印本頁]

作者: Averyon     時間: 2022-8-4 09:43

我星期五考車,天氣報告話星期五仍然落雨,有人話落雨考車會易pass啲又有人同我講可以報定下次…
落雨考車個阿sir會唔會鬆手啲?我唔想考多次呀
作者: 大氣晚乘龍快婿     時間: 2022-8-4 12:17

引用:
原帖由 Averyon 於 2022-8-4 09:43 發表
我星期五考車,天氣報告話星期五仍然落雨,有人話落雨考車會易pass啲又有人同我講可以報定下次…
著短裙仔去考應該再易啲pass
作者: 黃狗蘇     時間: 2022-8-4 13:02

引用:
原帖由 大氣晚乘龍快婿 於 2022-8-4 12:17 發表

麻甩佬著短裙?
作者: 嘉茵     時間: 2022-8-4 13:09

引用:
原帖由 Averyon 於 2022-8-4 09:43 發表
視乎係咪返工上學,或放工放學時間,人多出沒附近,變數多,又逢下雨,變化地,變數亦多。落大雨車窗睇唔清,斜路泊車,大雨下又添變數。。。。。。最後,睇天時地利人和能否配合。。。。。
作者: alextmhk     時間: 2022-8-4 13:18

落雨可以有藉口揸慢啲,咪易啲囉!
作者: 另一個天堂     時間: 2022-8-4 13:26

引用:
原帖由 黃狗蘇 於 2022-8-4 13:02 發表

麻甩佬著短裙?
我都諗緊
作者: ultane     時間: 2022-8-4 13:32

引用:
考牌,最緊要係考態度同安全, 唔好理佢乜嘢天氣,記住呢兩樣嘢喇。
作者: 得閒看看     時間: 2022-8-4 13:37

年卅十晩應該易啲。
作者: derrickt     時間: 2022-8-4 13:37

引用:
原帖由 大氣晚乘龍快婿 於 2022-8-4 12:17 發表

仲要著低胸露膊衫 👀😘😝
作者: amstrong668     時間: 2022-8-4 13:37

引用:

着條yoga 褲+tea bag ,機會pass 大
作者: 後生族     時間: 2022-8-4 13:38

當年,我考路試3點.落住細雨.
2點半已出車試場, 因為前面師兄們都屎哂泊位,冇野出.
最後我都只泊位 pass .
作者: derrickt     時間: 2022-8-4 13:39

引用:

麻甩佬著短裙?
著超短褲, 最好剃哂 D 版腳毛, 顯得雙腿夠白滑!
作者: derrickt     時間: 2022-8-4 13:41

引用:
原帖由 amstrong668 於 2022-8-4 13:37 發表

着條yoga 褲+tea bag ,機會pass 大
T back 或底底要著紅色, 運氣更加旺!🩲😆
作者: 山中雀躍的水管     時間: 2022-8-4 13:42

引用:

麻甩佬著短裙?
考官見到佢咁樣,唔駛開車都passed 佢啦
作者: 2012happy     時間: 2022-8-4 13:53

考試前,師父請你食粒糖, 易pass D
作者: HSBCTKO     時間: 2022-8-4 14:16

少咗啲人亂咁行出馬路,理論上少咗突發事件, 對考車牌有好處
作者: tgb1     時間: 2022-8-4 14:24

引用:
原帖由 ultane 於 2022-8-4 13:32 發表

考牌,最緊要係考態度同安全, 唔好理佢乜嘢天氣,記住呢兩樣嘢喇。
考牌成唔成功最緊要兩樣嘢第一好同有心機教車師傅, 第二自己嘅駕駛技術, 有啲師傅明知你容易出錯 情況 佢都唔提醒你,想你考多幾次。
作者: skwongskwong     時間: 2022-8-4 14:24

引用:

如果男人係米著條現代褲去考會易點....
作者: subming     時間: 2022-8-4 14:25

若果增加難度會減低考試要求、咁你全程合埋雙眼,出到路口都Pass俾你
作者: 嘉茵     時間: 2022-8-4 14:38

引用:
原帖由 後生族 於 2022-8-4 13:38 發表
當年,我考路試3點.落住細雨.
2點半已出車試場, 因為前面師兄們都屎哂泊位,冇野出.
最後我都只泊位 pass .
當年記憶考 10點,跑馬地試場考,過咗返工返學時間,行人同車都比較少,斜路泊車 ok後,出馬路,D燈位全部綠燈直通行車(其中一個燈位在斜路,我事前都怕斜路停車後死火開唔到車,所以,好彩無遇上以上情況) ,之後唯一考驗是有架車停咗係我前面暫時無行,我當時選擇停車無即時爬頭,之後架車確定死車,所以才再開車爬佢頭,之後就無驚無險返試場等結果,一 Take Pass😁我承認係好多幸運巧合才 Pass到,若再重考多 D考驗,我也不敢肯定 Pass到。。。。

作者: ckwarthur     時間: 2022-8-4 14:59

有啲咁嘅事
作者: 被打壓的小網民     時間: 2022-8-4 15:26

引用:
如果落雨你都做得足所有動作又無犯大錯就容易pass,但絕對唔會因為落雨你礐都比你pass呀
作者: ctchan20f     時間: 2022-8-4 15:41

落雨考牌,特發事件容易發生,加倍小心
作者: kensen     時間: 2022-8-4 15:54

多數失敗,原因係....因為夏天落雨,開冷氣....內外温差大,睇唔清楚兩邊倒後鏡....容易估估吓
作者: kan911031     時間: 2022-8-4 16:07

大乳會易啲pass
作者: 後天宇宙的車手     時間: 2022-8-4 16:30

引用:
原帖由 得閒看看 於 2022-8-4 13:37 發表
年卅十晩應該易啲。
要係朝早先好
作者: LiamHill34840     時間: 2022-8-4 17:30

著超短褲
作者: 迷人小白菜     時間: 2022-8-4 18:45

引用:

有事業線會更好!
作者: 天生外圍的馬     時間: 2022-8-4 18:53

當年考何文田成朝都落無停,一上車就再大d,能見度就得約10米內,但又因為大雨,路邊車唔多,
連班馬線都無人,之前踩場沿路就多人既,最後就反而一野pass
作者: 黃狗蘇     時間: 2022-8-4 19:06

引用:
原帖由 derrickt 於 2022-8-4 13:39 發表

著超短褲, 最好剃哂 D 版腳毛, 顯得雙腿夠白滑!
仲要剃埋雀毛添
作者: johnwkk     時間: 2022-8-4 19:09

落雨泊位唔易睇位
作者: woodydavid     時間: 2022-8-4 21:12

引用:

要加背心。
作者: 有贏冇輸     時間: 2022-8-4 22:21

引用:
落雨難好多,天黑黑,路面唔清楚。地滑踩brake好難停。
作者: cmk0160     時間: 2022-8-4 23:27

引用:
原帖由 kan911031 於 2022-8-4 16:07 發表
大乳會易啲pass
鳩fing fing去考一定肥佬 因為你會當左碌野係波棍
作者: subming     時間: 2022-8-5 00:08

引用:
原帖由 嘉茵 於 4/8/2022 14:38 發表

當年記憶考 10點,跑馬地試場考,過咗返工返學時間,行人同車都比較少,斜路泊車 ok後,出馬路,D燈位全部綠燈直通行車(其中一個燈位在斜路,我事前都怕斜路停車後死火開唔到車,所以,好彩無遇上以上情況) ,之後唯一考驗是有架車停咗係我前面暫時無行,我當時選擇停車無即時爬頭,之後架車確定死車,所以才再開車爬佢頭,之後就無驚無險返試場等結果,一 Take Pass😁我承認係好多幸運巧合才 Pass到 ...
跑馬地考L位好過掃杆埔S位
作者: 努力慌張的背心     時間: 2022-8-5 09:35

睇下落咩雨 如果好大雨 你路都睇唔到
個人覺得天晴會容易啲
作者: ani666     時間: 2022-8-5 12:18

五個字車慢軚快
作者: 呀林~     時間: 2022-8-5 12:55

拿,我就落大雨考既。我記得我空波滑行左2,3秒,但即刻停車踩極力子入一波吊住個極力子,個啊sir 係比我pass左。我唔知關唔關落雨事啦,果日落大雨個啊sor就真係好鬆手。
作者: kan911031     時間: 2022-8-5 13:56

引用:
原帖由 cmk0160 於 2022-8-4 23:27 發表

鳩fing fing去考一定肥佬 因為你會當左碌野係波棍
要睇當咗邊碌野做波棍 同埋要睇性別
作者: 蠢係要死     時間: 2022-8-5 15:18

貼身,加細,露臍tee, 絹質超短波褲,唔著底褲,記住一定要扯晒旗,鳩頭位再整濕少少... 包你一定合格!
作者: healthman1233     時間: 2022-8-5 15:24

天雨路滑人自然會謹慎,謹慎就會加倍小心駕駛,自然更容易考過
作者: 冗員七號     時間: 2022-8-5 15:27

可以表演水渠入彎
作者: kan911031     時間: 2022-8-5 17:10

真係易啲pass  不過PASS係下一位 
作者: ani666     時間: 2022-8-5 17:22

引用:
原帖由 kan911031 於 2022-8-5 13:56 發表

要睇當咗邊碌野做波棍 同埋要睇性別
考牌官碌嘢係波棍 is for sure
作者: ARTHUR53     時間: 2022-8-5 18:15

引用:

—超短熱褲仔應該好少少。
作者: s987131     時間: 2022-8-5 22:00

臨場表現好重要.
作者: 哪singh     時間: 2022-8-6 09:05

引用:
我也是落大雨~行一个圈~全程二波慢慢行~pass
pass ?
作者: 田野大同

作者: cnet     時間: 2022-8-6 12:02

當年 我考油塘 落狗屎咁 又泥頭車又田螺車 細路出大路 大路塞死曬, 我死都唔出 等考官叫我出先出 最後一take pass
作者: thunderpig     時間: 2022-8-7 01:09

係要加倍小心泊位,可能會睇唔清楚條線。

我當年都係落雨天,仲係好大雨果隻。泊位果陣就完全睇唔到地下啲線喺邊。無辦法之下,唯有憑感覺。好記得拉返直架車之後,仲諗緊幾時停好,個官就出聲問我: 泊好未? 我即刻煞停,然後話得咗。

因為好大雨,個官無開門睇,就叫我出街了 🤣 順利1take pass

你提議你問下師父有無咩心得,如果睇唔到地下嘅線可以點 。 by the way, 而家架考試車有無後泊鏡架? 🤔🤔
作者: Schnauzer     時間: 2022-8-7 08:52

打完風第二日易考,街上冇人,當年我考夀山村一次過pass ,就係打完風第二日
作者: 癬疥鯪魚球     時間: 2022-8-9 17:41

引用:
原帖由 HSBCTKO 於 2022-8-4 14:16 發表
少咗啲人亂咁行出馬路,理論上少咗突發事件, 對考車牌有好處
只怕窗同鏡都有水珠,惡睇D
作者: 蘋果轉貼員     時間: 2022-8-10 13:05

會多D體諒
作者: 簡單就快樂     時間: 2022-8-10 22:38

唔會啦 路面又滑 又多左野要兼顧
作者: 威廉PO     時間: 2022-8-11 11:03

落大雨前後大銀幕,側鏡,可能都有霧水,濛晒。小心唔好撞仲好啦,仲想容易合格?落雨技術要求仲多,停車距離,視線,祝你好運。🙈
作者: 異域笨拙的腰部     時間: 2022-8-11 17:56

一落雨  路面就混亂。一亂就易錯
作者: jasonkukuku     時間: 2022-8-13 12:17

考牌要天時地利人和