標題: 終於知道食鹽多過你食米呢句說話點拆解 [打印本頁]

作者: 蘋果茶葉     時間: 2022-8-4 10:30

請左幾個fresh grad,返左工兩個禮拜多啲有個女仔比個麻煩大叔同事針對,無論個女仔做咩個大叔都可以捉佢錯處,同一樣野其他新同事做錯大叔又唔鬧佢地
而個女仔屬於比人鬧一句可以頂十句,所以幾乎每日都會聽到佢地係office到鬧交已經變成每日我最期待既畫面

返工唔夠一個鐘大叔又走去鬧個女仔連影印野都唔識,鬧佢點解唔打直印要打橫印,打橫印會睇唔到啲字
個女仔話:打直印要將兩張紙痴埋一齊先唔洗揭黎揭去,打橫印可以一張紙過又可以睇得方便
啲字對阿叔黎講又真係細左少少,不過都叫做睇得清楚
唔知大叔係真係睇唔到啲字定係求其搵野黎鬧下佢先,大叔就話係個女仔連印野都唔識又話自己食鹽多過佢食米,教佢野就唔好駁嘴駁舌
個女仔話:睇你個樣都知你食鹽多過我食米啦,你個款又地中海又大肚腩因住腎虧呀
附近啲同事聽到忍唔住笑,大叔仲嬲叫個女仔依家執野走

但係大叔冇資格炒人,因為連team head都未出聲,唔可以憑住自己係老屎忽就越過team head炒人架喎
Team head叫個女仔當今日放假,然後叫左大叔入房講左9個字都仲未出返黎
作者: 大氣晚乘龍快婿     時間: 2022-8-4 12:16

你個大叔同事都幾慘
作者: HEGSWF     時間: 2022-8-4 12:55

個呀叔好明顯係想溝條女 所以成日串佢博條女注意,反間計,溝女呢D你識條鐵咩
作者: 時候已都不早     時間: 2022-8-4 13:02

其實個大叔系米個女仔既老爸黎架咩都管住晒
作者: 蘋果茶葉     時間: 2022-8-4 13:05

引用:
原帖由 時候已都不早 於 2022-8-4 13:02 發表
唔係呀,大叔一直對外話自己娶唔到老婆,仇女到不得了
作者: 蘋果茶葉     時間: 2022-8-4 13:05

引用:
原帖由 HEGSWF 於 2022-8-4 12:55 發表
個呀叔好明顯係想溝條女 所以成日串佢博條女注意,反間計,溝女呢D你識條鐵咩
又真,通常我都係比人溝
作者: andrewrabbit     時間: 2022-8-4 15:00

引用:
原帖由 HEGSWF 於 2022-8-4 12:55 發表
博存在感
作者: 清晨回收的腋下     時間: 2022-8-4 15:04

old seafood 
作者: newbieb     時間: 2022-8-4 16:30

大叔當team head 係嗰女仔,講咗45分鐘都未講完?😂
作者: 蘋果茶葉     時間: 2022-8-4 17:51

引用:
原帖由 newbieb 於 2022-8-4 16:30 發表
大叔當team head 係嗰女仔,講咗45分鐘都未講完?😂
大叔可能同team head講我食鹽多過你飲水呀
作者: andrewrabbit     時間: 2022-8-4 18:28

引用:
原帖由 蘋果茶葉 於 2022-8-4 10:30 發表
請左幾個fresh grad,返左工兩個禮拜多啲有個女仔比個麻煩大叔同事針對,無論個女仔做咩個大叔都可以捉佢錯處,同一樣野其他新同事做錯大叔又唔鬧佢地
而個女仔屬於比人鬧一句可以頂十句,所以幾乎每日都會聽到佢地係office到鬧交已經變成每日我最期待既畫面

返工唔夠一個鐘大叔又走去鬧個女仔連影印野都唔識,鬧佢點解唔打直印要打橫印,打橫印會睇唔到啲字
個女仔話:打直印要將兩張紙痴埋一齊先唔 ...
後浪推前浪
作者: 另一個天堂     時間: 2022-8-4 18:44

眼力嘅野,老野同d後生仔真係好大分別,親身試真係睇唔到但個後生仔睇到,吹佢唔脹
作者: chatjai     時間: 2022-8-4 18:48

面係人哋俾……
作者: 黑草羊

作者: 時候已都不早     時間: 2022-8-4 18:54

引用:
原帖由 蘋果茶葉 於 2022-8-4 13:05 發表

個大叔甘奇怪
好心你上頭就炒Q左佢啦!影響士氣
作者: lctj9     時間: 2022-8-4 19:27

你 office 都幾煩,日日有野嘈
作者: cmk0160     時間: 2022-8-4 20:17

大叔: 我柯屎多個你柯尿呀!
作者: FateSF     時間: 2022-8-4 21:18

引用:
原帖由 大氣晚乘龍快婿 於 2022-8-4 12:16 PM 發表
你個大叔同事都幾慘
其實唔只後生係咁,好多人都係咁,唔知咩叫謙虛同尊重
作者: daimonster     時間: 2022-8-4 21:38

引用:

大叔態度有問題, 但其實話人地中海大肚腩…..可以係人身攻擊…..
作者: chingtszki2015     時間: 2022-8-4 21:42

我都鍾意呢個女仔!

不過我唔會鬧佢!

「食鹽多過你食米」都拆到!醒!
作者: 前面契帝     時間: 2022-8-4 21:50

咁黑暗?
作者: cherry8788     時間: 2022-8-4 22:01

大叔長期申請
作者: 工廠男     時間: 2022-8-4 22:26

引用:

大叔的愛。
我係阿叔,從此會改口講,我食女多過你食仔。
作者: 東鄉大為明     時間: 2022-8-4 22:30

食米多過你食鹽
作者: taikonautxyz

作者: 87er     時間: 2022-8-4 23:05

引用:
九成都係~
作者: discuss-5     時間: 2022-8-4 23:20

唔理條女米得囉
作者: 阿兜     時間: 2022-8-5 00:02

引用:
原帖由 daimonster 於 2022-8-4 21:38 發表

大叔態度有問題, 但其實話人地中海大肚腩…..可以係人身攻擊…..
同話女人平胸一樣,你話告唔告得
作者: f1kon     時間: 2022-8-5 02:10

哈哈,小心大叔之後撳住條𡃁妹,跟住…. 腎虧呀喇,問妳死未,整翻枝事後煙先!
作者: fallen999     時間: 2022-8-5 05:02

引用:
原帖由 chingtszki2015 於 2022-8-4 21:42 發表
我都鍾意呢個女仔!

不過我唔會鬧佢!

個女仔應該咁答:死鹹蟲!盲搶鹽嗰時你儲咗好多啊。
作者: 老司機🚬     時間: 2022-8-5 05:44

其實大叔好可憐!
作者: zerobyte     時間: 2022-8-5 06:12

大叔同條女尋晚去咗開房中出冇俾錢
作者: mlz     時間: 2022-8-5 06:20

個老💩忽未必岩哂
但條女d態度都好有問題
作者: 正傻西4     時間: 2022-8-5 06:48

宜家候生係好難教,尤其是港女,返工遲到1小時以上,都未出聲話佢,只係指下個鐘,已經過嚟拍抬爆哂粗,屌返上司轉頭。

叫佢打文件,寫哂可以錯漏3成,之後Mark Comment叫佢改,改完都仍然錯,再將啱嘅Delete左佢。

其實阿叔唔需要同佢嘈,學我乜都email比麻煩同事,cc上頭,Black and white,儲埋所有罪證先1次過上比HR及上頭。
作者: ctchan20f     時間: 2022-8-5 06:53

Team work 係講合作,日日鬧交冇乜好處
作者: tmchu007     時間: 2022-8-5 07:11

引用:

大叔即係幾多歲
作者: 條氣考唔順呀     時間: 2022-8-5 07:16

得L閒係你新同事咩,唔照下鏡数下自己有几多條皺紋都睇下自己張老身啦!又~唔L記得自己年龄牙?
作者: Jackishere     時間: 2022-8-5 07:39

呢啲候生女學乜人出嚟做嘢呀
作者: C09088     時間: 2022-8-5 07:57

成日作埋呢啲後生鬧老年,老年鬧後生既故仔,你地煩唔煩架!!不停拉兩代人既仇恨,對個社會只有害無益。
作者: 公撞四邊吹     時間: 2022-8-5 08:07

引用:

9个字?DLLMCFHPK
作者: 87er     時間: 2022-8-5 08:19

引用:

咁“行橋多過你行路,
見鬼多過你見人,
揸一幢加两粒多過你揸筷子”
又點駁嘴?

作者: iceman7777     時間: 2022-8-5 08:31

引用:

阿妹......禾撐妳呀
作者: 公園熱情的魚蛋     時間: 2022-8-5 08:47

問題應該在於大叔
作者: ViolateCarRepor     時間: 2022-8-5 08:55

引用:
原帖由 大氣晚乘龍快婿 於 2022-8-4 12:16 發表
你個大叔同事都幾慘
可能大叔見個女仔做野唔上心
本意想教佢, 但表達錯誤, 同語氣問題
好多大叔都會甘
作者: Coke_duo     時間: 2022-8-5 09:07

人身攻擊就叫做拆解?
作者: 買大開小的蝦蟆     時間: 2022-8-5 09:12

想溝人,人地唔受。

如果係條女,就話佢想溝自己,溝唔到,衣家發爛渣,即時喊,一定有人撐。
作者: mpc05     時間: 2022-8-5 09:47

引用:
原帖由 daimonster 於 2022-8-4 21:38 發表

但係理性客觀既事實, 除非佢證實到唔係.
作者: 努力慌張的背心     時間: 2022-8-5 09:47

大叔肯定條氣唔順
成日搵個女仔發洩
作者: Mr.HR     時間: 2022-8-5 09:54

引用:

好多老屎忽好仆街
玩人,一啲簡單問題復雜化
要有啲港女先可以制衡下
作者: 香煎正婆仔     時間: 2022-8-5 10:04

无人机唔错
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2022-8-5 10:26

引用:

個大叔想溝條女,不過佢咁衰,窒頭窒細,條女點都唔會受溝
作者: ShunNitta     時間: 2022-8-5 10:44

人夾人緣真係無錯
或者有D人真係欠丙
大家可以留意身邊人與人嘅相處係好奇妙
作者: hingfai709a     時間: 2022-8-5 10:50

樓主, 你間乜嘢公司嚟架, 可以容忍啲咁嘅人?
作者: 夜清涼的科技     時間: 2022-8-5 10:53

又幾搞笑喎啲對話
作者: Jesuscondom     時間: 2022-8-5 11:33

引用:
原帖由 時候已都不早 於 2022-8-4 13:02 發表
似係啦
作者: 蘋果茶葉     時間: 2022-8-5 11:52

引用:
原帖由 時候已都不早 於 2022-8-4 18:54 發表

個大叔甘奇怪
可能單身得太耐,搞到佢個人咁燥底
作者: 蘋果茶葉     時間: 2022-8-5 11:53

引用:
原帖由 cmk0160 於 2022-8-4 20:17 發表
大叔: 我柯屎多個你柯尿呀!
咁佢腸道都幾健康…
作者: 蘋果茶葉     時間: 2022-8-5 11:53

引用:

但係事實上大叔又真係有地中海同大肚腩…
作者: 蘋果茶葉     時間: 2022-8-5 11:54

引用:
原帖由 chingtszki2015 於 2022-8-4 21:42 發表
我都鍾意呢個女仔!

不過我唔會鬧佢!

食咁多鈉都唔好,提醒佢要注重健康姐
作者: 蘋果茶葉     時間: 2022-8-5 11:54

引用:
原帖由 工廠男 於 2022-8-4 22:26 發表

大叔的愛。
我係阿叔,從此會改口講,我食女多過你食仔。
但係呢個大叔食唔到女,講唔到呢句野
作者: 蘋果茶葉     時間: 2022-8-5 11:55

引用:
原帖由 阿兜 於 2022-8-5 00:02 發表

同話女人平胸一樣,你話告唔告得
講事實算唔算人身攻擊?
作者: 蘋果茶葉     時間: 2022-8-5 11:56

引用:
原帖由 老司機🚬 於 2022-8-5 05:44 發表
其實大叔好可憐!
冇啦啦比佢鬧都好可憐
作者: 蘋果茶葉     時間: 2022-8-5 11:57

引用:
原帖由 正傻西4 於 2022-8-5 06:48 發表
宜家候生係好難教,尤其是港女,返工遲到1小時以上,都未出聲話佢,只係指下個鐘,已經過嚟拍抬爆哂粗,屌返上司轉頭。

叫佢打文件,寫哂可以錯漏3成,之後Mark Comment叫佢改,改完都仍然錯,再將啱嘅Delete左佢。

其實阿叔唔需要同佢嘈,學我乜都email比麻煩同事,cc上頭,Black and white,儲埋所有罪證先1次過上比HR及上頭。
咁你呢個港女同事會唔會考慮係佢唔適合返工
作者: 蘋果茶葉     時間: 2022-8-5 11:57

引用:
原帖由 tmchu007 於 2022-8-5 07:11 發表

大叔即係幾多歲
50歲左右囉
作者: 蘋果茶葉     時間: 2022-8-5 11:58

引用:
原帖由 87er 於 2022-8-5 08:19 發表

咁“行橋多過你行路,
見鬼多過你見人,
揸一幢加两粒多過你揸筷子”
又點駁嘴?
睇下黎緊大叔會唔會講呢啲說話,駁到嘴再話你知
作者: ani666     時間: 2022-8-5 11:58

引用:
大叔可能係鐵漢
老漢推車
作者: 蘋果茶葉     時間: 2022-8-5 11:58

引用:
原帖由 ViolateCarRepor 於 2022-8-5 08:55 發表

可能大叔見個女仔做野唔上心
本意想教佢, 但表達錯誤, 同語氣問題
好多大叔都會甘
兩個都有問題既,一隻手掌拍唔響
作者: 蘋果茶葉     時間: 2022-8-5 11:59

引用:
原帖由 Mr.HR 於 2022-8-5 09:54 發表

好多老屎忽好仆街
玩人,一啲簡單問題復雜化
要有啲港女先可以制衡下
依家啲港女唔只對自己條仔惡,連對同事都咁惡
作者: 蘋果茶葉     時間: 2022-8-5 12:00

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2022-8-5 10:50 發表
樓主, 你間乜嘢公司嚟架, 可以容忍啲咁嘅人?
細公司囉,大公司既話一定唔會有呢啲人啦
作者: 工廠男     時間: 2022-8-5 12:09

引用:
原帖由 蘋果茶葉 於 2022-8-5 11:54 發表

但係呢個大叔食唔到女,講唔到呢句野
都係講下啫。
就算食米,都冇人會計食幾多。
作者: hingfai709a     時間: 2022-8-5 12:12

引用:
原帖由 蘋果茶葉 於 2022-8-5 12:00 發表

細公司囉,大公司既話一定唔會有呢啲人啦
明白, 終於學到點答嗰啲老屎忽, 可惜, 我已屆老屎忽嘅年齡
作者: 阿兜     時間: 2022-8-5 12:23

引用:
原帖由 蘋果茶葉 於 2022-8-5 11:55 發表

講事實算唔算人身攻擊?
算,如惡意令對方心理/生理造成不安都有機會被定罪。
作者: 有贏冇輸     時間: 2022-8-5 12:24

引用:

有你地呢D仆街同事真係慘。
作者: hkkuma     時間: 2022-8-5 12:29

D卜衔後生,冇家敎!
作者: fbdfa94fa24500     時間: 2022-8-5 12:34

攞幾十年綜援就有你份
作者: 正傻西4     時間: 2022-8-5 12:40

引用:
原帖由 蘋果茶葉 於 2022-8-5 11:57 發表

咁你呢個港女同事會唔會考慮係佢唔適合返工
係港女下屬覺得我麻9煩。

其實果次條女多次遲到1小時以上,我指住個鐘1次無出聲,條女拍我枱爆我粗,成班其他Team狗公已經話我蝦女仔,重乜搞到女仔咁唔開心,我一句野都無講,就比10幾人批鬥。

後尾知道條女係經理介紹,所以無理佢,結果條女日日食Lunch前才返工,下午茶閃左收工,5萬人工,但係其他Team女同事投訴,某日佢個經理契哥,即係我上司就大聲屌柒我。

話我知唔知返工時間幾點?你做乜L野管理?點解容許下屬可以每日遲到3小時以上,係咪同條女有路?

我答經理咪炒柒條女囉,我一早已話我唔需要條女幫手。

經理屌返我,溝通差能力低,重話去炒人,要炒都炒你條廢柴先。

後尾條女12點返工,我咪大聲同佢講,經理投訴,你以後可唔可以準時返工呀?

條女即刻大聲屌我老母,我返幾點關你條廢柴L事,我點解要聽你管,你條廢柴返工都係比人屌,然後佢契哥經理走出嚟,大聲呼喝我收聲,檢討下自己嘅管治能力,還有溝通能力,正一高分低能,HKU喎,兩條友加一班狗公集體教訓我,
作者: Coconut2017     時間: 2022-8-5 13:03

老屎忽...
作者: 精彩人生從此起     時間: 2022-8-5 13:07

引用:
原帖由 蘋果茶葉 於 2022-8-5 11:52 發表

可能單身得太耐,搞到佢個人咁燥底
一定係啦,又更年期…件事點呀?有更新未呀?
作者: fto94     時間: 2022-8-5 13:47

老屎忽大叔經常縮便谷屎5咄就出氣~~~
作者: tmchu007     時間: 2022-8-5 13:56

引用:
原帖由 蘋果茶葉 於 2022-8-5 11:57 發表

50歲左右囉
咁佢要檢討下😃
作者: feideepking     時間: 2022-8-5 15:32

有生氣的公司
作者: 訓啦7頭MK妹     時間: 2022-8-5 15:53

好恨呢啲人事嘢
作者: huhuing     時間: 2022-8-5 16:03

引用:

大叔冇權炒人都咁惡
作者: huhuing     時間: 2022-8-5 16:03

引用:
原帖由 大氣晚乘龍快婿 於 2022-8-4 12:16 發表
你個大叔同事都幾慘
蝦人哋仲慘?
作者: huhuing     時間: 2022-8-5 16:04

引用:

抵佢娶唔到老婆
作者: huhuing     時間: 2022-8-5 16:05

引用:

又真,通常我都係比人溝
靚女多人溝
作者: huhuing     時間: 2022-8-5 16:05

引用:
原帖由 蘋果茶葉 於 2022-8-4 17:51 發表

大叔可能同team head講我食鹽多過你飲水呀
想讚自己人生經驗豐富
作者: huhuing     時間: 2022-8-5 16:06

引用:
原帖由 chatjai 於 2022-8-4 18:48 發表
面係人哋俾……
架係自己丟…..
作者: huhuing     時間: 2022-8-5 16:07

引用:
原帖由 時候已都不早 於 2022-8-4 18:54 發表

個大叔甘奇怪
可能老細唔想炒呢啲老忽忽
作者: shun08     時間: 2022-8-5 16:31

而家啲人都唔係做嘢,好似二世祖咁
作者: wongchongyang     時間: 2022-8-5 16:40

引用:

大叔扮老屎忽,点会与同事有好关係。freshg rad唔识影印机唔出奇,每间厰的影印机用法都不一样,尤其是座地大机。
作者: wongchongyang     時間: 2022-8-5 16:43

引用:
原帖由 FateSF 於 2022-8-4 21:18 發表

其實唔只後生係咁,好多人都係咁,唔知咩叫謙虛同尊重
教養教育问题,还有網上,电视影响
作者: wongchongyang     時間: 2022-8-5 16:47

如果是我,不聽教的,永远不出声,不教她,让她继续错落去。
作者: 當前無私的汽車     時間: 2022-8-5 17:57

核心矛盾越嚟越勁
作者: KAZ327     時間: 2022-8-5 18:22

引用:

我有權炒人,如果個靚妹咁講野的確係即炒的
因為靚妹唔死,個部門就再冇階級同權威

只係大叔冇權,亦未重要到可以呼風喚雨
否則任何一位大哥威脅我佢劈砲,我都要焗炒靚妹的
作者: 十二月田猛臣     時間: 2022-8-5 21:08

以前有個同事話︰有個阿叔擺「食鹽多過你食米」,佢問個阿叔︰你換咗幾多次腎?
作者: zxcvv     時間: 2022-8-5 21:54

引用:

點解我睇黎睇去都覺得係耍緊花槍
作者: 寒星     時間: 2022-8-5 22:57

演化成AV劇情跟住就…
作者: 史提FUN·屎忽狗     時間: 2022-8-6 08:28

其實兩個都有問題
作者: 動物投資者     時間: 2022-8-6 10:18

引用:

如果係我舊公司,一定幫妹妹仔唔幫大叔