標題: 職場欺凌,你遇過幾種? [打印本頁]

作者: chingtszki2015     時間: 2022-8-4 22:13

職場欺凌(office bully),大家多數啞忍,或者轉工就算。
其實,決定忍或者轉工之前,認識下職場欺凌係d嘜,可能有更多選擇。

1. 頤指氣使,呼喝大罵 (Screaming mimi)
少少事就大大聲惡罵,或者「洗人唔洗本」咁指使你做野。
2. 永遠挑錯(constant critics)
你做所有事都有錯,永遠一定有錯,重要次次都俾佢發現。
3. 公司大把資源,但無你份(gate keeper)
公司有資源提供俾員工,但無你份。(HR請假,你老頂批左未?去老頂到,又問HR批左未?永遠羅唔到假。)
4. 兩頭蛇(two headed snake)
同事勁好請你食飯,又同你講心事,等你講左一句心事咁大把。
第二日返工,全公司都知你講過個句心事,同埋後加一個精彩絕倫ge故仔。問你死未?

好有幸,以上四個類型都試過,開頭真係講唔到有嘜問題,
做多幾年野,就知呢d人做左d嘜野。

希望大家係到出下氣,放鬆下。
頭腦清醒,就更有力面對呢d人。
作者: 東鄉大為明     時間: 2022-8-4 22:49

老闆挑你錯算唔算
作者: stanthony     時間: 2022-8-5 07:06

引用:
原帖由 chingtszki2015 於 2022-8-4 22:13 發表
職場欺凌(office bully),大家多數啞忍,或者轉工就算。
其實,決定忍或者轉工之前,認識下職場欺凌係d嘜,可能有更多選擇。

3. 公司大把資源,但無你份( ...
這樣太難受了,或者N年前遇过吧,但我想不起来了。
作者: purplerain70     時間: 2022-8-5 09:13

首先,孤立咗個target先,等佢冇人幫。
人人唔鬧,淨係鬧佢,即係佢有問題啦。
邊個夠膽企佢嗰邊,我就做低埋邊個。
當然,做低咗佢,咪喺其他人之中,
再揾嗰新受害者囉。

照肺又好,辱罵又好,一次唔夠㗎,
日日嚟,鬧到佢怕。

俾佢做嘢,一時一樣,反反覆覆,
問佢跟得邊樣?
口頭好喇,唔好白紙黑字,
等佢冇證據投訴到。
佢跟唔到,咪佢問題囉,再鬧過。

喺人哋面前講佢壞話,呢個就例㗎啦。

文員又好,經理又好,
一律調佢去守水塘、坐廁所門口,
做清潔、做派信。
作者: 炭屎郎     時間: 2022-8-5 17:17

你唔做錯,人地搵條毛黎挑?

咁檢討自己仲怪人地挑剔,還有用嗎?
作者: EternalTHAI     時間: 2022-8-5 17:26

呢四樣我以前無限輪迴,沒完沒了。
作者: marco.jai     時間: 2022-8-5 19:21

以前細路仔出嚟做, 做錯嘢比老闆用間尺打賓周
作者: Babi789     時間: 2022-8-5 20:52

引用:
原帖由 purplerain70 於 2022-8-5 09:13 發表
再揾嗰新受害者囉。

日日嚟,鬧到佢怕。

問佢跟得邊樣?
等佢冇證據投訴到。

...
好,個個走晒,你自己做晒。

請新人?好,登招聘廣告先
作者: Babi789

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: andrewrabbit     時間: 2022-8-5 21:04

引用:
原帖由 chingtszki2015 於 2022-8-4 22:13 發表

最緊要道行高
作者: chingtszki2015     時間: 2022-8-5 23:16

大家都好有經驗:
係呀!都係剛剛出黎做野先會遇到。

以下係我試過ge方法。
1. Screaming mimi
佢大大聲鬧我,我就好溫柔,但全部人都清楚聽到ge聲音:「我聽唔到你講嘜,你可以講多次嗎?」佢通常唔會再大聲而轉為鬧我炸聽唔到,我就繼續溫柔有禮地同佢玩落去。
通常佢會用「有病就去睇醫生啦!」,只要我繼續同佢玩,佢就無乎!
2. constant critics
完全唔再理佢,佢有佢做,我有我做。
佢鬧我當佢唱歌。
3. Gate keeper
只好自己爭取。
例如請假去睇醫生,就唯有唔請,去睇完叫醫生出到診紙。
實有說話聽,我就答佢,我當時真係好唔舒服,我都唔想。
如果你不滿,我只可以去勞工處啦。
4. two headed snake
我真係同佢玩,喊晒同佢講我自己d野(當然係假)。
之後第二日佢真係講左出黎,但同事都知道我玩佢。
例,我住天后,就同佢講元朗(個同事住葵涌),然後話返工好辛苦好遠。
但公司在跑台山,其實我可以行返工。

講到尾,都真係道行問題。
慢慢來,試多幾次,加d創意,順勢而行。
大家加油啊!
作者: 更新已延期     時間: 2022-8-6 01:00

要你一邊講一邊做,講住野做吾到野。。。
作者: 堆積如山     時間: 2022-8-6 08:27

引用:
原帖由 purplerain70 於 2022-8-5 09:13 發表
再揾嗰新受害者囉。

日日嚟,鬧到佢怕。

問佢跟得邊樣?
等佢冇證據投訴到。

...
因住自作自受
作者: 愉快年輕的海洋     時間: 2022-8-6 08:37

引用:
原帖由 marco.jai 於 2022-8-5 19:21 發表
打完之後梨條野依家長期軟?
@東鄉大為明 
作者: 打手小子     時間: 2022-8-6 08:44

有次試過係大老闆面前話個GM 死廢柴, 得出結果無事, 第二日可以返工
PS. 我係基層職員, 抄咗我就要Sr or manager 接我手, 但無人肯做
作者: purplerain70     時間: 2022-8-6 09:32

引用:
原帖由 炭屎郎 於 2022-8-5 17:17 發表

冇錯,識貨,就係挑條毛。
你知唔知乜嘢叫做莫須有?

你問得,即係冇俾人欺凌過。恭喜你。
作者: purplerain70     時間: 2022-8-6 09:35

引用:
原帖由 Babi789 於 2022-8-5 20:52 發表

好,個個走晒,你自己做晒。

請新人?好,登招聘廣告先
仲好,新人仲好恰。
舊人目擊過人哋被欺凌,識防避。
新人唔識。用舊招數對付新人一樣work。
作者: 炭屎郎     時間: 2022-8-6 09:46

引用:
原帖由 purplerain70 於 2022-8-6 09:32 發表

冇錯,識貨,就係挑條毛。
你知唔知乜嘢叫做莫須有?

你問得,即係冇俾人欺凌過。恭喜你。
我係挑人嗰個,見到依家嗰班職場年青人,真係無言....
作者: purplerain70     時間: 2022-8-6 09:58

引用:
原帖由 炭屎郎 於 2022-8-6 09:46 發表

我係挑人嗰個,見到依家嗰班職場年青人,真係無言....
我由後生到老,
都係錯就會認、打就會企定嘅。
而且我嘅強項係好識站在人哋角度諗嘢。
人哋講嘢有冇道理,
定抑或無理取鬧,我分得出。

風水係會輪流轉嘅。
你做細嗰陣都係俾老鬼嫌棄,
人哋一樣無言。
你而家都會俾班後生話你老屎忽,
佢哋一樣冇你咁好氣。
作者: chattingup     時間: 2022-8-6 10:09

引用:

我岩岩讀完書出黎打工全都有遇過,
個時連fax機, scanner都唔識用

作者: Babi789     時間: 2022-8-6 10:15

引用:
原帖由 purplerain70 於 2022-8-6 09:35 發表

仲好,新人仲好恰。
有新人入先算啦
作者: purplerain70     時間: 2022-8-6 10:18

引用:
原帖由 Babi789 於 2022-8-6 10:15 發表

有新人入先算啦
總會有人時運低、等錢使的。
作者: Babi789     時間: 2022-8-6 10:19

引用:
原帖由 purplerain70 於 2022-8-6 10:18 發表

總會有人時運低、等錢使的。
咁你等運到
作者: yourname     時間: 2022-8-6 10:27

以上4種同一時試過
作者: nigelraphe     時間: 2022-8-6 10:53

引用:
原帖由 chingtszki2015 於 2022-8-5 23:16 發表
大家都好有經驗:

以下係我試過ge方法。
佢大大聲鬧我,我就好溫柔,但全部人都清楚聽到ge聲音:「我聽唔到你講嘜,你可以講多次嗎?」佢通常唔會再大聲而轉為鬧我炸聽唔到,我就繼續溫柔有禮地同佢玩落去。
通常佢會用「有病就去睇醫生啦!」,只要我繼續同佢玩,佢就無乎!
完全 ...
呢位師兄eq好高,請問星座係乜
作者: huhuing     時間: 2022-8-6 10:55

引用:
原帖由 marco.jai 於 2022-8-5 19:21 發表
咁虐待
作者: huhuing     時間: 2022-8-6 11:03

4.遇過
作者: huhuing     時間: 2022-8-6 11:04

引用:
原帖由 nigelraphe 於 2022-8-6 10:53 發表

呢位師兄eq好高,請問星座係乜
星座好準架?
作者: nigelraphe     時間: 2022-8-6 11:07

引用:
原帖由 huhuing 於 2022-8-6 11:04 發表

星座好準架?
超準,不過睇埋月亮星座
作者: huhuing     時間: 2022-8-6 11:07

引用:
原帖由 purplerain70 於 2022-8-6 09:35 發表

仲好,新人仲好恰。
恰新人又唔好咁
作者: huhuing     時間: 2022-8-6 11:07

引用:
原帖由 nigelraphe 於 2022-8-6 11:07 發表

超準,不過睇埋月亮星座
月亮星座有呢啲睇咩
作者: nigelraphe     時間: 2022-8-6 11:09

引用:
原帖由 huhuing 於 2022-8-6 11:07 發表

月亮星座有呢啲睇咩
有,自已網上check到
作者: huhuing     時間: 2022-8-6 11:10

引用:
原帖由 nigelraphe 於 2022-8-6 11:09 發表

有,自已網上check到
我冇乜心機睇一大堆野,所以我從來唔識星座,只係偶然睇到有人話星座屬於物性格,好定唔好我淨係有興趣睇。
作者: 東鄉大為明     時間: 2022-8-6 11:22

引用:
原帖由 愉快年輕的海洋 於 2022-8-6 08:37 發表

@東鄉大為明 
你Nicky?揸到你出奶
作者: pleati88     時間: 2022-8-6 12:43

引用:
原帖由 chingtszki2015 於 2022-8-5 23:16 發表
大家都好有經驗:

以下係我試過ge方法。
完全 ...
其實一般係一班人蝦一個人,
那個被蝦的人一般係公司是弱一的

其實被蝦的人也沒有什麼可以做
因為有錯就係有錯,要遇左俾人指指點點

有些人會當佢唱歌,唔擺上心
這些人一般不會在公司裹長久
作者: 炭屎郎     時間: 2022-8-6 13:10

引用:
原帖由 purplerain70 於 2022-8-6 09:58 發表

我由後生到老,
都係錯就會認、打就會企定嘅。
而且我嘅強項係好識站在人哋角度諗嘢。
人哋講嘢有冇道理,
定抑或無理取鬧,我分得出。

風水係會輪流轉嘅。
你做細嗰陣都係俾老鬼嫌棄,
人哋一樣無言。
你而家都會俾班後生話你老屎忽,
佢哋一樣冇你咁好氣。
我做o靚年代畀舊人插做錯野嗰時會檢討自己令自己進步,所以今日可以升職帶新人。

你睇吓今時今日班港孩出黎做野同我地當年邊有得比!
作者: purplerain70     時間: 2022-8-6 13:17

引用:
原帖由 炭屎郎 於 2022-8-6 13:10 發表

我做o靚年代畀舊人插做錯野嗰時會檢討自己令自己進步,所以今日可以升職帶新人。

你睇吓今時今日班港孩出黎做野同我地當年邊有得比!
一啲啲人啦,都有啲生性嘅。
個個年代都有人聽話有人唔聽。
作者: purplerain70     時間: 2022-8-6 13:18

引用:
原帖由 huhuing 於 2022-8-6 11:07 發表

恰新人又唔好咁
欺凌者係冇人性㗎嘛,乜都做得出。
作者: huhuing     時間: 2022-8-6 13:20

引用:
原帖由 purplerain70 於 2022-8-6 13:18 發表

我以為你恰人
作者: 前面契帝     時間: 2022-8-6 13:44

引用:
原帖由 炭屎郎 於 2022-8-5 17:17 發表

錯對,邊個黎定先?
有時只係我做法,唔同你做開果一套就叫錯.
有D人小氣,你錯過,改過,都會挑你以前嘅錯黎壓制你.
聲大叫人檢討自己,唔等於你岩哂,唔等於你成世唔洗檢討自己.
有時d皇親國戚被屋企人寵到惡.你估真係岩哂?
作者: 前面契帝     時間: 2022-8-6 13:45

引用:
原帖由 purplerain70 於 2022-8-6 13:18 發表

呢句講得好岩啊,睇得出邊個賤種,見人唔出聲就不斷作惡.
作者: 球皇美斯又騎C朗     時間: 2022-8-6 14:04

肛門幽靈,又咁又咁!
作者: 炭屎郎     時間: 2022-8-6 14:07

引用:
原帖由 前面契帝 於 2022-8-6 13:44 發表

錯對,邊個黎定先?
有時只係我做法,唔同你做開果一套就叫錯.
有D人小氣,你錯過,改過,都會挑你以前嘅錯黎壓制你.
聲大叫人檢討自己,唔等於你岩哂,唔等於你成世唔洗檢討自己.
有時d皇親國戚被屋企人寵到惡.你估真係岩哂?
唔好為拗而拗,唔通以前寫信依家話你send email係錯咩。

叫得做錯梗係有爆鑊,我早幾年真係當新人仔仔女女咁教,但原來佢地唔受教,依家升左lv又鳩佢地爆鑊算!
作者: marco.jai     時間: 2022-8-6 18:12

引用:
原帖由 愉快年輕的海洋 於 2022-8-6 08:37 發表

@東鄉大為明 
今朝起身扯旗硬過條鐵呀
作者: purplerain70     時間: 2022-8-6 18:57

引用:
原帖由 前面契帝 於 2022-8-6 13:45 發表

呢句講得好岩啊,睇得出邊個賤種,見人唔出聲就不斷作惡.
其實好多職場欺凌係上級恰下級、
長輩恰晚輩,總之就係大蝦細,
人哋有權,受害者根本冇得出聲,
旁觀者又唔敢幫手。
唔好諗住向HR投訴。
唔好成日當咗HR係學校風紀、
或者訓導主任。
職場唔係學校,權力大過公義。
除非加害者出手打人,就報得警添啦。
精神虐待又冇樣睇,邊個時運低唯有硬食。

仲有好多外國文獻指出,
好多職場欺凌受害者,
竟然唔係特别樣衰零捨蠢鈍之輩,
反而係乖仔乖女good performer,
甚至有technical skill嘅,
不過係俾人妒忌、甚至俾上司妒忌。
作者: purplerain70     時間: 2022-8-6 19:00

引用:
原帖由 huhuing 於 2022-8-6 13:20 發表

我以為你恰人
我要做恰人嗰個,
就唔喺度教人點恰人啦。
最好淨係我一個識得恰人,
全世界俾我一個恰哂。
作者: huhuing     時間: 2022-8-6 19:04

引用:
原帖由 purplerain70 於 2022-8-6 19:00 發表

我要做恰人嗰個,
就唔喺度教人點恰人啦。
最好淨係我一個識得恰人,
全世界俾我一個恰哂。
咁惡呀哈哈
作者: purplerain70     時間: 2022-8-6 19:08

引用:
原帖由 炭屎郎 於 2022-8-6 14:07 發表

唔好為拗而拗,唔通以前寫信依家話你send email係錯咩。

叫得做錯梗係有爆鑊,我早幾年真係當新人仔仔女女咁教,但原來佢地唔受教,依家升左lv又鳩佢地爆鑊算!
「叫得做錯梗係有爆鑊」
係你自己嘅定義咋。
有啲人要借題發揮揾嘢鬧,
唔通仲慢慢等隻鑊?
個powerpoint其中一段
用咗13.5 font size而唔係14,
因為太多字。個bar chart隻色唔襯,
咁會唔會死人?要大鬧,一樣可以鬧。
作者: 炭屎郎     時間: 2022-8-6 19:17

引用:
原帖由 purplerain70 於 2022-8-6 19:08 發表

「叫得做錯梗係有爆鑊」
係你自己嘅定義咋。
有啲人要借題發揮揾嘢鬧,
唔通仲慢慢等隻鑊?
個powerpoint其中一段
用咗13.5 font size而唔係14,
因為太多字。個bar chart隻色唔襯,
咁會唔會死人?要大鬧,一樣可以鬧。
你呢個例子叫做甩甩漏漏,唔算錯,但睇得出個人做野唔細心,難成大器
作者: chingtszki2015     時間: 2022-8-6 20:03

想不到大家有如此激烈ge討論………而家,我都係old seafood啦!

出黎做野,求財唔係求氣。唔會蝦人,但都唔會俾人蝦到。
係,有時d鍋係人禍……
係,有時d後生唔聽話,唔生性……
但請不要忘記,大家都係想做好件事。

我做gym,間gym room有個燈熄左。
老細叫伙記去試下盞燈係鬆左,定係本身壞左。
個伙記用毛巾包住盞燈黎扭,發覺太熱……
就去整濕條毛巾去扭,諗住無咁熱……

結果「爆」燈,全場熄燈,停冷氣……
個伙記係年輕人,呆左……
我第一個反應係「邊有咁死蠢嫁!」……係心裡面。

個老細第一件事係問個伙記…………「你有無事?有無電襯,有無介親?」
(老細同伙記都係男)
個伙記回個神,搖頭,答無。

老細:「你用濕毛巾去攪電器,會漏電嫁。快d去電錶房推番d掣,d客等緊呀!」
個伙記就急急腳去做野,好快就著翻晒d野。

d客鬧個伙記,個老細即答:「對唔住,對唔住。」
等個伙記走開左,老細就補多句:「後生嘛,我地都試過後生……等佢慢慢學啦!」

唔知個伙記聽唔聽到呢!
我自問做唔到老細ge胸襟。
作者: purplerain70     時間: 2022-8-6 20:19

引用:
原帖由 炭屎郎 於 2022-8-6 19:17 發表

你呢個例子叫做甩甩漏漏,唔算錯,但睇得出個人做野唔細心,難成大器
咁我亦睇得出你有幾咁主觀、
有幾咁唔聽人講嘢。
唔洗而家啲後生,連我都冇你咁好氣。

所謂甩甩漏漏係你一廂情願嘅諗法。
Font size用13.5唔用14,
係因為字太多,用太大字體就出哂界。
你覺得專登用13.5為咗唔出界甩漏啲,
定由得佢出哂界甩漏啲?
出咗界,係咪又俾你鬧難成大器?
隻色,你話唔襯我話襯。
唔係你係老鬼就啱哂的。
作者: stanthony     時間: 2022-8-6 21:04

引用:
原帖由 炭屎郎 於 2022-8-6 19:17 發表

用power point做例子,係咪想表達本来微不足道既小事,都会被有心人針对?
作者: 前面契帝     時間: 2022-8-6 22:28

引用:
原帖由 炭屎郎 於 2022-8-6 14:07 發表

大把皇親國戚為拗而拗,為攞威攞彩搞小圈子針你,
用whatsapp同同事講工作一定錯,一定你主動打電話講.要某人主動打電話問你流程,又一定你錯.
聽唔明啊?證明你世界單純得緊要囉.
作者: 前面契帝     時間: 2022-8-6 22:36

引用:
原帖由 purplerain70 於 2022-8-6 18:57 發表

旁觀者又唔敢幫手。
唔好諗住向HR投訴。
或者訓導主任。

仲有好多外國文獻指出,
好多職場欺凌受害者,
竟然唔係特别樣衰零捨蠢鈍之輩, ...
講得好聽叫長輩,實情當佢係小丑,尤其嬲到跳制失禮果時,
根本閒時無人想理佢.
我舊公司果條仆街都登六啦,吊佢老鼠一把年齡,食屎大咁款,靠親戚.
人情世故佢老鼠,面係人地比,笑料一個.
老坑有火啊吊你老鼠

開槍意圖辣低同事
作者: 炭屎郎     時間: 2022-8-6 22:36

引用:
原帖由 前面契帝 於 2022-8-6 22:28 發表

大把皇親國戚為拗而拗,為攞威攞彩搞小圈子針你,
用whatsapp同同事講工作一定錯,一定你主動打電話講.要某人主動打電話問你流程,又一定你錯.
聽唔明啊?證明你世界單純得緊要囉.
可能我做親都係大機構,3000人以上上市公司,所以真係未遇過皇親國戚。
作者: 肥貓仔     時間: 2022-8-6 22:52

引用:
原帖由 purplerain70 於 2022-8-6 18:57 發表

旁觀者又唔敢幫手。
唔好諗住向HR投訴。
或者訓導主任。

仲有好多外國文獻指出,
好多職場欺凌受害者,
竟然唔係特别樣衰零捨蠢鈍之輩, ...
好多所謂欺凌者都係身有屎。
無野既,你蝦我,我唔出聲俾你任玩。然後將你既衰野影低錄低留哂證據,然後send哂俾你老頂囉。睇下邊個衰?
到時你走得快過我啦。學人玩欺凌?
作者: marco.jai     時間: 2022-8-6 23:07

引用:
原帖由 huhuing 於 2022-8-6 10:55 發表

咁虐待
初初畢業出嚟做嘢, 部門全部都係男人男仔, 冇女人, 我哋一唔小心做錯嘢, 做漏嘢, 或者有時遲到, 老闆就乘機虐待我哋, 膠紙座打賓周係其一, 通常用木尺打手板(係張木凳拆出來的), 我哋要打領呔的, 經常被他扯着領呔來鬧, 而家諗返都勁變態
作者: huhuing     時間: 2022-8-6 23:10

引用:
原帖由 marco.jai 於 2022-8-6 23:07 發表

初初畢業出嚟做嘢, 部門全部都係男人男仔, 冇女人, 我哋一唔小心做錯嘢, 做漏嘢, 或者有時遲到, 老闆就乘機虐待我哋, 膠紙座打賓周係其一, 通常用木尺打手板(係張木凳拆出來的), 我哋要打領呔的, 經常被他扯着領呔來鬧, 而家諗返都勁變態
係咪發生喺香港?
作者: marco.jai     時間: 2022-8-6 23:14

引用:
原帖由 huhuing 於 2022-8-6 23:10 發表

係咪發生喺香港?
係呀, 真係講都冇人信, 但我哋個個就好似習慣咗咁, 同埋都唔想轉工, 因為公司冇女人, 覺得返工開心同簡單好多
作者: huhuing     時間: 2022-8-6 23:16

引用:
原帖由 marco.jai 於 2022-8-6 23:14 發表

係呀, 真係講都冇人信, 但我哋個個就好似習慣咗咁, 同埋都唔想轉工, 因為公司冇女人, 覺得返工開心同簡單好多
花生喺幾年嘅事?
作者: marco.jai     時間: 2022-8-6 23:18

引用:
原帖由 huhuing 於 2022-8-6 23:16 發表

花生喺幾年嘅事?
超過20幾年前喇
作者: huhuing     時間: 2022-8-6 23:20

引用:
原帖由 marco.jai 於 2022-8-6 23:18 發表

超過20幾年前喇
未聽過咁恐怖😱
作者: marco.jai     時間: 2022-8-6 23:33

引用:
原帖由 huhuing 於 2022-8-6 23:20 發表

未聽過咁恐怖😱
可能有嚴重虐待狂, 但我哋唔做錯嘢, 唔遲到佢又唔會打我哋, 所以我都做咗好耐
作者: huhuing     時間: 2022-8-6 23:41

引用:
原帖由 marco.jai 於 2022-8-6 23:33 發表

可能有嚴重虐待狂, 但我哋唔做錯嘢, 唔遲到佢又唔會打我哋, 所以我都做咗好耐
做咗有冇25年?
作者: marco.jai     時間: 2022-8-7 00:07

引用:
原帖由 huhuing 於 2022-8-6 23:41 發表

做咗有冇25年?
梗係冇啦, 做咗都係五年左右, 其實仲有好多好多變態嘢, 不過我頭先都講, 由於冇女人, 返工真係好簡單同好開心
作者: 明日野性的老闆     時間: 2022-8-7 00:12

處處都是斯凌
作者: 前面契帝     時間: 2022-8-7 00:20

引用:
原帖由 marco.jai 於 2022-8-6 23:14 發表

真係講我都唔信
作者: purplerain70     時間: 2022-8-7 07:59

引用:
原帖由 肥貓仔 於 2022-8-6 22:52 發表

好多所謂欺凌者都係身有屎。
無野既,你蝦我,我唔出聲俾你任玩。然後將你既衰野影低錄低留哂證據,然後send哂俾你老頂囉。睇下邊個衰?
到時你走得快過我啦。學人玩欺凌?
有冇試過你老細同老頂一齊欺凌你呀?
我試過。
我係第6個受害者。主謀係老頂。
幫兇就次次唔同,有時老頂兼任,
我嗰次係我老細。
影低證據,俾邊個睇?
再上一級啋你都有味。
定開個YouTube channel?
邊個衰?我囉。邊個走得快?我囉。
不過我老細後來都走咗。
唔知佢係俾老頂當condom,
定去第二度發財啦。
聽聞個老頂移咗民去英國。
作者: 肥貓仔     時間: 2022-8-7 11:17

引用:
原帖由 purplerain70 於 2022-8-7 07:59 發表

有冇試過你老細同老頂一齊欺凌你呀?
我試過。
我係第6個受害者。主謀係老頂。
幫兇就次次唔同,有時老頂兼任,
我嗰次係我老細。
影低證據,俾邊個睇?
再上一級啋你都有味。
定開個YouTube channel?
邊個衰?我囉。邊個走得快?我囉。
不過我老細後來都走咗。
唔知佢係俾老頂當condom,
定去第二度發財啦。
聽聞個老頂移咗民去英國。
咁唯有走
記得唔好走數。間死人公司出少一個崩既糧我都去搵勞記煩佢呀,我走左都唔會俾佢好過。
係你間死人公司度做野咁辛苦人工又低又要俾你玩欺凌
當然,等我搵到好碼頭搵到另一份好工再同佢玩
作者: 堆積如山     時間: 2022-8-11 07:43

引用:
原帖由 堆積如山 於 2022-8-6 08:27 發表

因住自作自受
物以類聚,癈人一般抱團忌才。
作者: andrewrabbit     時間: 2022-8-11 17:24

大家打份工,唔太過分都唔會理