標題: 康樂及文化事務署 一級工人 [打印本頁]

作者: wonghy215     時間: 2022-8-5 04:15

職位編號:45907
部門:康樂及文化事務署
組別/單位:康樂事務部支援組聘用及編制小組
職位名稱:一級工人
薪酬:一級工人(第一標準薪級表第3點(每月14,990元)至第一標準薪級表第13點(每月18,320元))
入職條件:申請人必須符合以下條件 –

1. 具備下列任何一項或多項技能,以執行康樂及市容職務:

(a) 園藝或樹藝(包括操作園藝/樹木培植方面的機器),或有實際的苗圃工作經驗;
(b) 懂得保養草地及運動場;
(c) 懂得操作體育館、運動場及體育場地等的體育設備;以及
(d) 懂得照料動物/雀鳥。

以及

2. 能夠以粵語/中文和簡單英文溝通;閱讀簡單中文和簡單英文;以及書寫簡單中文或簡單英文。

3. 在《基本法及香港國安法》測試取得及格成績。
註:i. 申請人須通過技能測試;
ii. 政府會測試所有應徵公務員職位人士的《基本法》及《香港國安法》知識。在《基本法及香港國安法》測試取得及格成績是所有公務員職位的入職條件。申請人必須在《基本法及香港國安法》測試中取得及格成績方會獲考慮聘用。如申請人在申請公務員職位時仍未曾參加《基本法及香港國安法》測試或未曾在《基本法及香港國安法》測試考獲及格成績,仍可作出申請。他們會被安排在招聘過程中參加相關《基本法及香港國安法》測試。
職責:一級工人主要負責執行下列康樂及市容職務-
1. 園務;
2. 管理公園和撰寫簡單的報告;
3. 處理運動場的保養工作;
4. 樹木保養、剪草/種植花木;
5. 照料動物/雀鳥;
6. 操作體育館/運動場/體育場地等的體育設備;
7. 執行苗圃工作;及
8. 執行上司指派的其他職務。

〔註:獲取錄的申請人須注意下列各點-
(i) 每星期須淨工作45小時(不包括用膳時間);
(ii) 須穿着制服;
(iii) 或須輪班當值和不定時工作(包括星期六、日及公眾假期),實際工作時間由主管分派;
(iv) 或須接受有關訓練及/或相關評核;
(v) 或須擔任外勤職務;以及
(vi) 須接受康樂及文化事務署署長的調派和調職,以及派往偏遠地區(包括離島區)工作的安排,與及須接受部門間的調職安排,以填補其他政策局/部門內同一職系的職位空缺和擔任同一職系下不同種類的職務。]
聘用條款:獲取錄的申請人通常會按公務員試用條款受聘,試用期為三年。通過試用關限後,或可獲考慮按當時適用的長期聘用條款聘用。
附註:1. 除另有指明外,申請人於獲聘時必須已成為香港特別行政區永久性居民。
2. 作為提供平等就業機會的僱主,政府致力消除在就業方面的歧視。所有符合基本入職條件的人士,不論其殘疾、性別、婚姻狀況、懷孕、年齡、家庭崗位、性傾向和種族,均可申請本欄內的職位。
3. 公務員職位是公務員編制內的職位。應徵者如獲聘用,將按公務員聘用條款和服務條件聘用,並成為公務員。
4. 入職薪酬、聘用條款及服務條件,應以獲聘時之規定為準。
5. 頂薪點的資料只供參考,該項資料日後或會作出更改。
6. 附帶福利包括有薪假期、醫療及牙科診療。在適當情況下,公務員更可獲得房屋資助。
7. 如果符合訂明入職條件的應徵者人數眾多,招聘部門可以訂立篩選準則,甄選條件較佳的應徵者,以便進一步處理。在此情況下,只有獲篩選的應徵者會獲邀參加技能測試/遴選面試。
8. 政府的政策,是盡可能安排殘疾人士擔任適合的職位。殘疾人士申請職位,如其符合入職條件,毋須再經篩選,便會獲邀參加技能測試/遴選面試。
9. 持有本港以外學府/非香港考試及評核局頒授的學歷人士亦可申請,惟其學歷必須經過評審以確定是否與職位所要求的本地學歷水平相若。有關申請人須於截止日期或之前郵寄修業成績副本及證書副本到下述查詢地址。
10. 在臨近截止申請日期,接受網上申請的伺服器可能因為需要處理大量申請而非常繁忙。申請人應盡早遞交申請,以確保在限期前成功於網上完成申請程序。
申請手續:申請表格[通用表格第340號(3/2013修訂版)]可向民政事務總署各區民政事務處民政諮詢中心或勞工處就業科各就業中心索取。該表格也可從公務員事務局互聯網站(http://www.csb.gov.hk)下載。申請人亦可透過上述網站作網上申請。填妥的申請書須於二零二二年八月十八日或之前送達香港新界沙田排頭街1-3號康樂及文化事務署總部7樓康樂事務部支援組聘用及編制小組。

申請人如以郵寄方式遞交申請,請於信封面上清楚註明「申請一級工人職位」,而信封上的郵戳日期將被視為申請日期。申請人請在投寄前確保信封面已清楚寫上正確的地址及已貼上足夠郵資,以避免申請未能成功遞交。所有郵資不足的郵件將不會派遞至本署,並會由香港郵政按情況退還寄件人或銷毀。申請人須自行承擔因未有支付足夠郵資而引致的任何後果。如以投遞方式遞交,申請表格須投入設於香港新界沙田排頭街1-3號康樂及文化事務署總部7樓的申請書收集箱。

由於可能會訂立篩選準則,甄選條件較佳的應徵者參加技能測試/遴選面試,申請人須在申請書上詳細列明本身的學歷、技能及經驗(就入職條件第1項指明的範疇),並夾附有關證明文件副本。所有申請書,如資料不全、逾期遞交、以傳真或電郵方式遞交、申請人未妥為簽署或非使用指定的申請表格,將不獲受理。

申請人如獲邀參加技能測試/面試,通常會在截止申請日期後三個月內接獲通知。如遇到申請人數眾多或其他特殊情況,可能需時稍長。如申請人未獲邀參加技能測試/面試,則可視作經已落選。
聯絡地址:香港新界沙田排頭街1-3號康樂及文化事務署總部7樓康樂事務部支援組聘用及編制小組
查詢電話:2601 7901
截止申請日期(日/月/年) :18/08/2022 23:59:00  
刊登職位報章及日期:明報 :二零二二年八月五日(中文)
AM730 :二零二二年八月五日(中文)
頭條搵工:二零二二年八月六日(中文)
Recruit :二零二二年八月五日及二零二二年八月八日至十一日(英文)
部門網址:https://www.lcsd.gov.hk
經互聯網遞交申請:GF340在線申請
發布日期05/08/2022

作者: usnavyseals     時間: 2022-8-5 08:38

政府會測試所有應徵公務員職位人士的《基本法》及《香港國安法》知識。在《基本法及香港國安法》測試取得及格成績是所有公務員職位的入職條件。申請人必須在《基本法及香港國安法》測試中取得及格成績方會獲考慮聘用。如申請人在申請公務員職位時仍未曾參加《基本法及香港國安法》測試或未曾在《基本法及香港國安法》測試考獲及格成績,仍可作出申請。他們會被安排在招聘過程中參加相關《基本法及香港國安法》測試。

綜合招聘試及《基本法香港國安法》測試明起接受報名 10.8及10.15開考
https://hk.news.yahoo.com/綜合招聘試及-基本法及香港國安法-測試明起接受報名-10-8及10-105056123.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAIje50NwJGGM0XGJ2442uACII2VU299PtWr4nyc4xN8bSI4AkJ7FYvwew0fAWiECpEtJbqcoc-dwsJFMM6imX0fGB-Z0b95hXYIGO8RPvfJdqxiPwoe8hkzmOzx_pDxKqRBD0NZiKVl4Jw-zuojRyp50NHnFsvhgjJR-7_527iDq
作者: usnavyseals     時間: 2022-8-5 08:46

學歷要求低於完成中學階段程度的公務員職位
招聘部門/職系會在遴選面試中作口頭提問(共四題),以測試應徵者對《基本法》及《香港國安法》的認識。申請人如在四題中答對兩題或以上,會被視為取得《基本法及香港國安法》測試(學歷要求低於完成中學階段程度職系)的及格成績,有關成績可用於申請所有學歷要求低於完成中學階段程度的公務員職位。持有《基本法及香港國安法》測試(學歷要求低於完成中學階段程度職系)及格成績的申請人,日後將不會被安排再次應考同等程度旳《基本法及香港國安法》測試。
招聘部門/職系一般會於考試後一個月內通知應徵者其《基本法及香港國安法》測試的成績。
如申請人在申請公務員職位時仍未曾參加《基本法及香港國安法》測試或未曾在《基本法及香港國安法》測試考獲及格成績,仍可作出申請。他們會被安排在招聘面試中參加《基本法及香港國安法》測試。
作者: 初學駕駛者     時間: 2022-8-5 09:22

有冇人知呢份工係唔係長時間在戶外工作?好似話要日曬雨淋😰
作者: usnavyseals     時間: 2022-8-5 10:01

引用:
原帖由 初學駕駛者 於 5-8-2022 09:22 發表
當然係啦,重有體力勞動係必然啦,
而家重要抽調去做圍封,主力又係
搬搬抬抬

作者: tungso     時間: 2022-8-5 10:19

引用:
原帖由 初學駕駛者 於 2022-8-5 09:22 發表
係,你預咗日日都要戶外工作,日曬雨淋
作者: 初學駕駛者     時間: 2022-8-5 11:16

引用:
原帖由 usnavyseals 於 2022-8-5 10:01 發表

當然係啦,重有體力勞動係必然啦,
而家重要抽調去做圍封,主力又係
搬搬抬抬
而家日日三十幾度,淨係企喺度唔郁都好辛苦😱仲要搬搬抬抬
作者: usnavyseals     時間: 2022-8-5 11:58

引用:
原帖由 初學駕駛者 於 5-8-2022 11:16 發表

真係您以為呢度先前討論公務員人工調整班友
講,公務員冇野做,日日坐同吹水呀
作者: usnavyseals     時間: 2022-8-5 12:08

引用:
原帖由 tungso 於 5-8-2022 10:19 發表

係,你預咗日日都要戶外工作,日曬雨淋
近期好多地工同事做到中暑
上星期先有同事工作中,中暑
暈眩call白車入左急証室
作者: 初學駕駛者     時間: 2022-8-5 12:21

引用:
原帖由 usnavyseals 於 2022-8-5 12:08 發表

近期好多地工同事做到中暑
上星期先有同事工作中,中暑
暈眩call白車入左急証室
師兄請問地工係負責做乜工作?
作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-5 13:00

好多野唔需要死做爛做,越勞動工作越要用機械協助,懂得機械常識做得輕鬆好多。
作者: fbdfa94fa24500     時間: 2022-8-5 14:30

引用:
原帖由 初學駕駛者 於 2022-8-5 11:16 發表

而家一申請聽日返工牙,咪咁撚傻啦,政府工最少一年半載 ,請你嘅時候已經係十度嘅冬天, 再加上你有冇做過呢啲嘢先,你估你肯去人地就請你牙
作者: usnavyseals     時間: 2022-8-5 14:31

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 5-8-2022 13:00 發表
好多野唔需要死做爛做,越勞動工作越要用機械協助,懂得機械常識做得輕鬆好多。
冇法唔做,投訴太多,最近重有d退休既前人員投訴返
自己部門擦存在咁,
有場地係唔可以用機械,又唔係樣樣工作都可用機械
作者: fbdfa94fa24500     時間: 2022-8-5 14:31

引用:
原帖由 usnavyseals 於 2022-8-5 11:58 發表

真係您以為呢度先前討論公務員人工調整班友
講,公務員冇野做,日日坐同吹水呀
其實而家政府工仲辛苦過出面做私人工,不過佢哋唔信之嘛
作者: usnavyseals     時間: 2022-8-5 14:36

引用:
原帖由 初學駕駛者 於 5-8-2022 12:21 發表

師兄請問地工係負責做乜工作?
入到呢做味知,講唔到幾多,
只能講而家d新仔女做唔長
作者: usnavyseals     時間: 2022-8-5 14:37

引用:
原帖由 fbdfa94fa24500 於 5-8-2022 14:31 發表

其實而家政府工仲辛苦過出面做私人工,不過佢哋唔信之嘛
冇錯
作者: fbdfa94fa24500     時間: 2022-8-5 14:39

上年2月先請過一級工人而家又登,後備都用曬走曬啲人
作者: tungso     時間: 2022-8-5 14:44

引用:
原帖由 usnavyseals 於 2022-8-5 14:36 發表

我有個老友做咗2日就補錢離職走,有d就好彩考到其他部門做一級工人或降級做二級工人,無咁辛苦,唔駛日曬雨淋
作者: 初學駕駛者     時間: 2022-8-5 14:51

引用:
原帖由 fbdfa94fa24500 於 2022-8-5 14:30 發表

而家一申請聽日返工牙,咪咁撚傻啦,政府工最少一年半載 ,請你嘅時候已經係十度嘅冬天, 再加上你有冇做過呢啲嘢先,你估你肯去人地就請你牙
我都係問下啫😂冷靜啲,就算請人去返工係冬天時間,唔通可以淨係返冬天咩,夏天咪一樣要做,冬天要捱凍夏天要捱熱
作者: fbdfa94fa24500     時間: 2022-8-5 15:35

引用:
原帖由 tungso 於 2022-8-5 14:44 發表

我有個老友做咗2日就補錢離職走,有d就好彩考到其他部門做一級工人或降級做二級工人,無咁辛苦,唔駛日曬雨淋
所以我睇返佢上年2月先至請一級工人,而家年半又請, 真係可能係豬頭骨
作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-5 15:55

引用:
原帖由 usnavyseals 於 2022-8-5 14:31 發表

冇法唔做,投訴太多,最近重有d退休既前人員投訴返
自己部門擦存在咁,
有場地係唔可以用機械,又唔係樣樣工作都可用機械
前員工投訴經常有,機械嘈音問題可以用電池,我個場由細電磨機到電草車,鏈鋸,連橋剪乜都有。
以前4個人番土大半日掘到死死下,我拆部打草機裝番土頭,1個人2小時做晒,我係公園做喉加花洒頭1/3場地都唔洗人手淋水,現在經理,
SAA都唔會理我坐係到磨咖啡豆都唔有說話,
我一個人做晒全個場連AR,都唔洗佢落手做,A2叫外判幫手我都叫佢走,最討厭外人插手做我範圍。

作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-5 16:11

引用:
原帖由 tungso 於 2022-8-5 14:44 發表

主要做唔慣,其實康文園藝工比出面好好多,出面淨係做級渠,清梳欄,你做半日即走,
唔話游繩打5,6樓高斜坡,跟測量。

作者: usnavyseals     時間: 2022-8-5 17:17

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 5-8-2022 15:55 發表

前員工投訴經常有,機械嘈音問題可以用電池,我個場由細電磨機到電草車,鏈鋸,連橋剪乜都有。
以前4個人番土大半日掘到死死下,我拆部打草機裝番土頭,1個人2小時做晒,我係公園做喉加花洒頭1/3場地都唔洗人手淋水,現在經理,
SAA都唔會理我坐係到磨咖啡豆都唔有說話,
我一個人做晒全個場連AR,都唔洗佢落手做,A2叫外判幫手我都叫佢走,最討厭外人插手做我範圍。
佢地投訴散場同外圍樹木,
有d場唔係吓吓都用到器具,
我區都重有d老鬼識做您整
d野,識整野既自己造工具工作
無特別,我區有公園aa老救出身,
都精爬樹修樹,好多人都有獨特
技能,而家我a1機械佬出身啦
作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-5 17:22

引用:
原帖由 usnavyseals 於 2022-8-5 17:17 發表

佢地投訴散場同外圍樹木,
有d場唔係吓吓都用到器具,
我區都重有d老鬼識做您整
d野,識整野既自己造工具工作
無特別,我區有公園aa老救出身,
都精爬樹修樹,好多人都有獨特
技能,而家我a1機械佬出身啦
如你咁講乜野出身都做唔到,送你一個字“柒”
作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-5 17:35

見唔少人話自己機械出身,俾把卡尺佢都未識睇,都唔知做乜機械。。。執舊野拆摩打叫機械佬?
作者: fbdfa94fa24500     時間: 2022-8-5 18:19

廢話少講,究竟好唔好做,是否豬頭骨
作者: 神氣感人的桂花     時間: 2022-8-5 18:21

引用:
原帖由 初學駕駛者 於 2022-8-5 09:22 發表
唔洗,日日坐喺寫字樓等放工
作者: 神氣感人的桂花     時間: 2022-8-5 18:27

引用:

考到其他部門,係唔係好遲收到電話?
作者: tungso     時間: 2022-8-5 19:40

引用:
原帖由 fbdfa94fa24500 於 2022-8-5 18:19 發表
廢話少講,究竟好唔好做,是否豬頭骨
其實算好好做,快d入紙申請此職位😅😅😅
作者: sunday8999     時間: 2022-8-5 19:46

識咁多野頂薪先萬8?
作者: fbdfa94fa24500     時間: 2022-8-5 19:48

引用:
原帖由 tungso 於 2022-8-5 19:40 發表

其實算好好做,快d入紙申請此職位😅😅😅
收到
作者: pak3908     時間: 2022-8-5 20:08

辛苦申請咗日
作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-5 22:51

引用:
原帖由 sunday8999 於 2022-8-5 19:46 發表
識咁多野頂薪先萬8?
政府工 唔多唔少 入黎養老心態(包括我),
唔洗供樓交租,搵份生活費就可以,
我個朋友及同事,兩合供滿單位,打份醫務助理萬3蚊個月過日神,再講WR1 要求技能都係雜工技能無乜大不了。

作者: rt8641     時間: 2022-8-6 08:12

引用:
原帖由 usnavyseals 於 2022-8-5 14:36 發表

有啲做做下頂唔著見其他部門wm請人就轉部門,有啲辭職大有!
作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-6 09:04

引用:
原帖由 rt8641 於 2022-8-6 08:12 發表

有啲做做下頂唔著見其他部門wm請人就轉部門,有啲辭職大有!
就算出面打工都好,就算做開行業唔同公司都有落差,更何況政府工,試用期實左雙向,那一方覺了不合都可以走是很平常,我早年有個N仔合約,前身做R產品開發設計,間廠摺左入黎做左1年多都適應到,上年考更左1級,當時SAA 話機械操作唔好俾佢做,我話觀察過佢一排沒有問題,如果怕危險咁應該連鉛筆都唔好俾佢用,不小心隨時插死人,而已N仔也好願意入行,我會拍住佢一齊做,佢有意外由我負責。
作者: usnavyseals     時間: 2022-8-6 09:47

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 5-8-2022 17:22 發表

如你咁講乜野出身都做唔到,送你一個字“柒”
柒吾柒見過面至知, 區區都有神人, 吾同行業都有神人,人識既野你未必識, 
作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-6 09:52

引用:
原帖由 usnavyseals 於 2022-8-6 09:47 發表

柒吾柒見過面至知, 區區都有神人, 吾同行業都有神人,人識既野你未必識, 
做野只有做到與做唔到,完全係冇藉口,講一大埋牌頭都完成唔到任務,果種叫得把口。

我同老世經常講如果你覺得我唔掂或者你認為有人好過我,絕不介意調走我或被取替。
作者: usnavyseals     時間: 2022-8-6 10:12

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 6-8-2022 09:52 發表

做野只有做到與做唔到,完全係冇藉口,講一大埋牌頭都完成唔到任務,果種叫得把口。

我同老世經常講如果你覺得我唔掂或者你認為有人好過我,絕不介意調走我或被取替。
而家人地就係做到野,吾係用口, 呢個世界吾係凈係得你識既野, 區區都有專業既人係做到野, 你係叻又點,你可以做幾耐,夠鐘咪又退休走人, 你走人,你個場都係咁運作落去, 會後無來者?
作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-6 10:27

引用:
原帖由 usnavyseals 於 2022-8-6 10:12 發表

而家人地就係做到野,吾係用口, 呢個世界吾係凈係得你識既野, 區區都有專業既人係做到野, 你係叻又點,你可以做幾耐,夠鐘咪又退休走人, 你走人,你個場都係咁運作落去, 會後無來者?
就算無公務員 地球都一樣運作,但人一日未死身在其中,工作過程及方式就係你個人承受感受,點解有人好做,有人唔好做,當中部份就係柒與唔柒,蠢與唔蠢關係。。。細佬,我三十幾年前做工模由車床,鑼床,雕刻刻機,火花機,後來做天秤安裝,到自己判雞頭貓仔,現在康記外判公司伙記都係我舊同事拍當,幾十年功力,見唔少鳩吹,未入政府常都遇著個退休A1夾檔,講到又係乜柒都識,結果一個月就行街。
作者: usnavyseals     時間: 2022-8-6 10:40

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 6-8-2022 10:27 發表

就算無公務員 地球都一樣運作,但人一日未死身在其中,工作過程及方式就係你個人承受感受,點解有人好做,有人唔好做,當中部份就係柒與唔柒,蠢與唔蠢關係。。。細佬,我三十幾年前做工模由車床,鑼床,雕刻刻機,火花機,後來做天秤安裝,到自己判雞頭貓仔,現在康記外判公司伙記都係我舊同事拍當,幾十年功力,見唔少鳩吹,未入政府常都遇著個退休A1夾檔,講到又係乜柒都識,結果一個月就行街。
你真係似我一個同事, 佢成日笑人做幾十年野, 嗰二三千萬現金都冇係手, 佢話佢屋企由幾個人山寨, 做到轉到而家收租同海外投資十億八億, 很做有頭腦點會揾吾到錢一樣
作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-6 10:49

引用:
原帖由 usnavyseals 於 2022-8-6 10:40 發表

你真係似我一個同事, 佢成日笑人做幾十年野, 嗰二三千萬現金都冇係手, 佢話佢屋企由幾個人山寨, 做到轉到而家收租同海外投資十億八億, 很做有頭腦點會揾吾到錢一樣
扣帽子 轉移視線,唔係一個正面成熟方法,我估你都有四十幾,沒記錯你之前做倉? 我提意有心行業發展,多出外走走看看,先至再講這行業世界吧。
作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-6 11:34

康記好多WR,AR 資深女工 都係食環掃街轉過黎,用這個指標大確知道自己做唔做到。
作者: usnavyseals     時間: 2022-8-6 12:21

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 6-8-2022 10:49 發表

扣帽子 轉移視線,唔係一個正面成熟方法,我估你都有四十幾,沒記錯你之前做倉? 我提意有心行業發展,多出外走走看看,先至再講這行業世界吧。
我就係知人外有人, 世界吾會見得比你少
作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-6 13:04

引用:
原帖由 usnavyseals 於 2022-8-6 12:21 發表

我就係知人外有人, 世界吾會見得比你少
說不過正題就大打宇宙無限。。。
不作實事係公務員被人睇唔起原因。
作者: usnavyseals     時間: 2022-8-7 06:17

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 6-8-2022 13:04 發表

說不過正題就大打宇宙無限。。。
不作實事係公務員被人睇唔起原因。
點叫講吾過你, 我吾覺得你個d幾十年經驗又整物整物大把外判係你d物物, 因我都見到大把人有料, 吾係你咁自我陶醉, 個個都係你之下, 我而家個區場地助理有工程師,平面設計, 大把人都有自己技能, 就你自己認為好巴閉園藝草場體育館既工作專業, 我見到都大把叻人,
 人,  佢哋本身又有自己興趣專業, 有三項鐵人, 有馬拉松, 有手語義工, 有前港隊空手道成員, 有玩維修汽車自己有車房, 有建築模型設計, 呢d就係你講不做實事公務員
作者: usnavyseals     時間: 2022-8-7 06:41

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 6-8-2022 10:27 發表

我又講比你聽, 識一個動植物公園前A1,  有草牌, 又係雀鳥專家, 又係專業照顧星星馬騮, 婆羅乃猩猩由BB湊到大, 佢哋住既籠佢有份設計,
你可以問下康文既人, 係咪動植物公園要落手落腳真做, 呢d係你睇吾起既"柒", 九龍樹隊有A2係教人爬樹, 你有興趣可以去佢個攀樹會指教下, 睇下係咪"柒"
作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-7 06:47

引用:
原帖由 usnavyseals 於 2022-8-7 06:17 發表

點叫講吾過你, 我吾覺得你個d幾十年經驗又整物整物大把外判係你d物物, 因我都見到大把人有料, 吾係你咁自我陶醉, 個個都係你之下, 我而家個區場地助理有工程師,平面設計, 大把人都有自己技能, 就你自己認為好巴閉園藝草場體育館既工作專業, 我見到都大把叻人,
 人,  佢哋本身又有自己興趣專業, 有三項鐵人, 有馬拉松, 有手語義工, 有前港隊空手道成員, 有玩維修汽車自己有車房, 有建築 ...
咁你自己又點?活在別人當下,不是你得事,活在自己之下才是你既事,巴菲特,馬斯克我都識講,但那又如何?並不是我。

見你咁熱血不防俾個意見你,遲左份政府WR,出去其他地方見識下,將來變得更有說服力,只在政府裡生存過,就正正係一個井。
作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-7 06:54

引用:
原帖由 usnavyseals 於 2022-8-7 06:41 發表

我又講比你聽, 識一個動植物公園前A1,  有草牌, 又係雀鳥專家, 又係專業照顧星星馬騮, 婆羅乃猩猩由BB湊到大, 佢哋住既籠佢有份設計,
你可以問下康文既人, 係咪動植物公園要落手落腳真做, 呢d係你睇吾起既"柒", 九龍樹隊有A2係教人爬樹, 你有興趣可以去佢個攀樹會指教下, 睇下係咪"柒"
林超英會長開始華人化年代 我已經係香港觀鳥會及WWF 生態攝影會員,我學攀樹導師兼拍檔係ISA考管及參加過世界攀樹大賽(我就當然無佢實力)。。又問番同上,你自己又如何? 又要拉到馬斯克,巴菲特??
作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-7 07:17

引用:
原帖由 usnavyseals 於 2022-8-7 06:41 發表

再講,過往有留意各下帖都不想回覆,你一見到相反言論就飛出黎咬人,第一個帖沒引用你發言更不是回應你,偏偏就俾你叮上,只怪自己時運低。。哈哈

作者: jackyfree2     時間: 2022-8-7 09:35

引用:
原帖由 sunday8999 於 2022-8-5 19:46 發表
識咁多野頂薪先萬8?
讀書少...係洩底~

中三OA辦公室助理,
一日推兩次車仔收發文件,
月薪已經萬九以上喇!

仲可以有...內部進升,
上中四CA文書助理,
月薪更去到24,670添~

WKM II,二級工人,
小六,16,580!

WKM I,一級工人,
小六,18,320!

OA,辦公室助理,
中三,19,265!

CA, 文書助理,
中四,24,670!

ACO,助理文書主任,
中五,32,545!
作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-7 10:44

@usnavyseals 回覆埋你最後一次,觀鳥華人化時代,我應該係第一個野外(燕崗)拍到彩鷸的人,當時會訊只係黑白影印,我教佢點由菲林分色,打稿,電腦排版,由於當時會員少,只能單做封面,後來人數多才全本彩色,吳祖楠,張浩輝,都是骨幹專家,輝哥當時未正式入會。
草地淨係講香港,我曾經上司 李賢祉及鄒桂昌
,現在都好似係康文草地雇問,唔係某某去澳洲半年讀下書返黎叫所謂專家,事實見唔少專家係實戰上敗陣,上面兩位都係我尊敬前輩。。 再多講圈內人或知我係邊個,那又如果? 只要事實足夠。
作者: rt8641     時間: 2022-8-7 11:56

引用:
原帖由 jackyfree2 於 2022-8-7 09:35 發表

讀書少...係洩底~

中三OA辦公室助理,
一日推兩次車仔收發文件,
月薪已經萬九以上喇!

仲可以有...內部進升,
上中四CA文書助理,
月薪更去到24,670添~

WKM II,二級工人,
小六,16,580!

WKM I,一級工人,
小六,18,320!

OA,辦公室助理,
中三,19,265!

CA, 文書助理,
中四,24,670! ...
可惜oa已經停請20年以上!
作者: jackyfree2     時間: 2022-8-7 13:50

引用:
原帖由 rt8641 於 2022-8-7 11:56 發表

可惜oa已經停請20年以上!
現職...依然有唔少~

圖片附件: Screenshot_20220730-100216_Adobe Acrobat.jpg (2022-8-7 13:50, 34.18 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-8 17:40

係外國園藝或農業工人收入比地盤及教書人工更高,原因特別北歐,瑞典,芬蘭之類注重天然產業,科技及機械大力投放資金,工人水平不但著重園藝,還有更多第三技能,唔似香港一尾人力死掘爛掘,加上外國郊外森林短就3幾日,長一星期 冇支援之下需要更多技能面對問題。
作者: 神氣感人的桂花     時間: 2022-8-8 19:44

引用:

係入職一級工人後?
作者: 神氣感人的桂花     時間: 2022-8-8 19:45

引用:

是不是收到電話去做二級工人?
作者: PPS06851213     時間: 2022-8-8 21:57

...唉…簡單d講…唔怕曬既就申請啦…怕曬既真係唔好浪費時間…
作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-9 07:43

睇日照時間,自己走行,當然球場通常走唔甩,也有公園大樹較多,我個公園9成大樹,蚊子問題反而更大,正常太陽底下蚊少D,陰地方特別多蚊。
作者: PPS06851213     時間: 2022-8-9 11:05

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2022-8-9 07:43 發表
睇日照時間,自己走行,當然球場通常走唔甩,也有公園大樹較多,我個公園9成大樹,蚊子問題反而更大,正常太陽底下蚊少D,陰地方特別多蚊。
基本上就係曬太陽…唔好比希望人…一陣請埋d怕曬既…一入職又唔做…唔怕曬果d..通常學歷較低dd..又無請到…好快又要招聘的了…
作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-9 11:37

引用:
原帖由 PPS06851213 於 2022-8-9 11:05 發表

基本上就係曬太陽…唔好比希望人…一陣請埋d怕曬既…一入職又唔做…唔怕曬果d..通常學歷較低dd..又無請到…好快又要招聘的了…
雙方都是試用期,唔試唔知實況,出面打工都係咁 
,另外有後補位,點都有人填補。
作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-9 11:51

引用:
原帖由 PPS06851213 於 2022-8-9 11:05 發表

雙方都是試用期,唔試唔知實況,出面打工都係咁 
,另外有後補位,點都有人填補。
作者: PPS06851213     時間: 2022-8-9 13:14

作者: usnavyseals     時間: 2022-8-10 05:06

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 7-8-2022 10:44 發表
@usnavyseals 回覆埋你最後一次,觀鳥華人化時代,我應該係第一個野外(燕崗)拍到彩鷸的人,當時會訊只係黑白影印,我教佢點由菲林分色,打稿,電腦排版,由於當時會員少,只能單做封面,後來人數多才全本彩色,吳祖楠,張浩輝,都是骨幹專家,輝哥當時未正式入會。
草地淨係講香港,我曾經上司 李賢祉及鄒桂昌
,現在都好似係康文草地雇問,唔係某某去澳洲 ...
我也同你講, 你有你經驗, 但對你每次出post ,只係睇你不可一世, 老seafood  的語氣睇不起人, 你以為係你個場沖咖啡好得意? 次次也不經意提出來, 其實就話你係度好勁, 班友要靠你姐, 你覺得人廢, 吾識做野, 我只想講, 其他人也有經驗,我見到好多都識做野, 而我吾覺得你有幾特別, 你曬你的物物物, 来叫我比, 你晒氣啦, 我完全不覺什麼, 我跟過一個AR, 係你睇吾起嗰d, 吾識做工具淋水, 只識用鋤頭死鋤爛鋤, 跟佢做野就係最原始方法,又怎樣, 佢大陸耕田, 來香港做掃街, 其後康紀退休, 冇讀書, 但教出一個眼科教授, 一個產科醫生, 一個係德國神學教父的媽媽,  你又同佢下
作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-10 06:31

引用:
原帖由 usnavyseals 於 2022-8-10 05:06 發表

我也同你講, 你有你經驗, 但對你每次出post ,只係睇你不可一世, 老seafood  的語氣睇不起人, 你以為係你個場沖咖啡好得意? 次次也不經意提出來, 其實就話你係度好勁, 班友要靠你姐, 你覺得人廢, 吾識做野, 我只想講, 其他人也有經驗,我見到好多都識做野, 而我吾覺得你有幾特別, 你曬你的物物物, 来叫我比, 你晒氣啦, 我完全不覺什麼, 我跟過一個AR, 係你睇吾起嗰d,  ...
從來沒睇唔起他人,相反支持新人常試入行,
另外自卑才會認為被睇唔起。

人工每年都想加,人就唔去進步,邊講得通,
大陸園藝現在都智能化。

作者: 19611691     時間: 2022-8-10 12:46

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2022-8-10 06:31 發表

從來沒睇唔起他人,相反支持新人常試入行,
另外自卑才會認為被睇唔起。

人工每年都想加,人就唔去進步,邊講得通,
大陸園藝現在都智能化。
令我想起B愛賭錢個個月還分期, 幾好人工但無得加都係會好唔掂,然後茅頭又指向政府。

作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-10 13:15

引用:
原帖由 19611691 於 2022-8-10 12:46 發表

令我想起B愛賭錢個個月還分期, 幾好人工但無得加都係會好唔掂,然後茅頭又指向政府。
唔想人睇唔起首先 強化自身,出面讀政府職安健 都叫用輔助工具行先,減少肌肉關節勞損,
現在不是秦始皇起長城?一尾用人力? 人年紀大體力下降必然,想襟一定要想方法,我初中未畢業,離島原居民,都唔係讀書多,但工作就要面對解決問題。
作者: 19611691     時間: 2022-8-10 14:04

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2022-8-10 13:15 發表

唔想人睇唔起首先 強化自身,出面讀政府職安健 都叫用輔助工具行先,減少肌肉關節勞損,
現在不是秦始皇起長城?一尾用人力? 人年紀大體力下降必然,想襟一定要想方法,我初中未畢業,離島原居民,都唔係讀書多,但工作就要面對解決問題。
哩啲就是上一代公務員跟新一代既心理分別,一個感恩努力向上,一個埋怨政府虧欠樣樣不是去玩嘢。
作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-10 17:16

今日臨收工 差不多4點先断,因為倒下成三角形,又無繩留幾危險,萬一鋸唔岩位就似彈弓一樣向上彈,用開三角口方式一級級 剎下頭段,修到得垂直樹杆,再頭位一刀剎落去,加上木質堅硬不停出火花,其中一把報銷,樹落左地危險性無左,留明日先清。
平時打風先會塌樹,加上落雨,點都首先解除環境危險,只要小心做唔好心急,自己安全行先。

圖片附件: IMG_20220810_165955.jpg (2022-8-10 17:16, 292.92 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: IMG_20220810_170006.jpg (2022-8-10 17:16, 601.74 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: IMG_20220810_164127.jpg (2022-8-10 17:16, 668.92 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-10 17:20

工業意外 唔少都係最後一下臨收工出事,主要心態上放鬆左。
作者: hylai     時間: 2022-8-10 18:53

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2022-8-10 17:16 發表
今日臨收工 差不多4點先断,因為倒下成三角形,又無繩留幾危險,萬一鋸唔岩位就似彈弓一樣向上彈,用開三角口方式一級級 剎下頭段,修到得垂直樹杆,再頭位一刀剎落去,加上木質堅硬不停出火花,其中一把報銷,樹落左地危險性無左,留明日先清。
平時打風先會塌樹,加上落雨,點都首先解除環境危險,只要小心做唔好心急,自己安全行先。
鋸樹都係 WM1 做?
作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-10 19:46

引用:
原帖由 hylai 於 2022-8-10 18:53 發表

鋸樹都係 WM1 做?
係眼中有能力做到盡量做,有D人會話鋸樹AR做,但我覺得如果WR 想升職 唔係等考到先去學,而係應該早作準備,剛開始做下地雞,碎下幼枝,一步步做上去就冇問題。

作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-11 07:49

初初行 工作流程未習慣可以從小處著眼,
例如史泰龍(9米加長電池鏈鋸),加長電油離芭剪,垂直放容易磨損底部,放塊膠片墊底,保護到器材。。新機或擺放一段時間機械,拎出黎RUN下引擎,唔需要實戰工序都岩新手練習, 還有很重要習慣,同類機械雖然大同小異,未接觸過牌子我都會由頭睇一次說明書,了解結構,習慣這樣工作先不會一承不變(非機械都盡量去睇)舉例 草米是否需要浸水,先不理場地因素問題,細緻同品種黑麥都有分北方,南方,濕地 浸泡時間係有分別,
狗牙根草米其實浸水反而有害,所以睇說明書係重要,我以前做園藝地方有科學研究部門,
掌握數據知識確實較一般容易。

同埋平時無咁緊迫我會拍工作影片作記錄,影片數量再多post link 上黎大家分享下。

口水太多暫此

圖片附件: IMG_20220811_072435.jpg (2022-8-11 07:49, 371.65 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-11 08:50

落雨清理昨天把鋸順手拍埋留意細節。
(圖2)
Husqvarna 設計較多機件障外,拆之前先後拉剎停手掣,原因(圖1)紅圈連桿與剎停手掣相連,如果不先拉後,箭咀指示弓簧會鎮死機身(圖3)
不幸忘記後拉也不緊要,因為別有方法處理,
當清後安裝把導板微調(圖4)(紅圈調節螺絲)至導板前後距理,鏈條能拉高少少,避免獨緊做成鏈條断開就非常危險。

圖片附件: [圖2] IMG_20220811_083239_edit_8040435381063.jpg (2022-8-11 08:50, 464.87 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: [圖1] IMG_20220811_083344_edit_8084993440953.jpg (2022-8-11 08:50, 407.82 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: [圖3] IMG_20220811_083416_edit_8111487130011.jpg (2022-8-11 08:52, 1.2 MB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: [圖4] IMG_20220811_083649_edit_8889787689788.jpg (2022-8-11 08:59, 1.3 MB) / 該附件被下載次數 0

作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-11 09:22

處理另一把
圖1
加鏈鋸潤滑油。

圖2
最明顯2衝程及4衝程分別圖案之一,
2衝程多了一個水滴圖案,4衝程沒有,
2衝程電油要混入2T機油,一般說法1/25,但實際不一定,引擎牌子唔同,使用舊左又唔同,但1/25基本接受說法,我做再火咀燃燒情況,噴煙程度,夏天冬天 及火咀類型都有影響引擎易唔易拉動。

圖片附件: IMG_20220811_091139_edit_9659923683421.jpg (2022-8-11 09:22, 408.69 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: IMG_20220811_091144_edit_9618199408948.jpg (2022-8-11 09:23, 880.7 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-11 10:53

再拆開損毀鏈鋸檢查所有正常,唯獨導板帶動齒被夾死不能拖行鏈條,直接更換新板就可以,外間有些做法都會用一字批 推開坑口,但政府資源夠,直接更換較安全。

圖片附件: Collage_20220811_104729_edit_11446553651377.jpg (2022-8-11 10:53, 232.98 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 風采知足的蕃茄     時間: 2022-8-11 13:56

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2022-8-10 17:16 發表
有火花咁搞笑?
係咪條鏈磨到石/鐵?
唔通棵樹生鐵?
作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-11 15:35

引用:
原帖由 風采知足的蕃茄 於 2022-8-11 13:56 發表

有火花咁搞笑?
係咪條鏈磨到石/鐵?
唔通棵樹生鐵?
有白蟻帶砂入去都會發生,當然唔係cut鐵咁噴,係一兩點火花,當時3個AA 在場都覺得R晒頭。

作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-11 15:45

不你唔好話,公園真係唔少晨運客,打支鐵釗入去掛袋,背包。
作者: 傑豬仔     時間: 2022-8-11 16:16

引用:
原帖由 pak3908 於 2022-8-5 20:08 發表
辛苦申請咗日
up乜九?
作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-12 07:54

今日天氣都唔穩定,做輕考工作,方便落雨走鬼,這把手提電動離芭剪自己買,我平時屋企攪下裝修,所以有同牌子工具唔需要另買電池,這把剪3百幾人仔非常平,用佢粗剪一定唔得,但修剪完勝大機,輕考靈活,細電可用2小時,大電4小時(圖中為大電),開季用大剪,之後用佢keep 造型,環境觀察望落長期企理,加上輕,不會長期使用而做成網球手關節問題,靈活性下 可以快速完成工作。

另外(圖2)一部萬用寶,本身已經有部牧田,但worx 性價比更高就訂多部,我都會把其他牧田風車鋸工具轉做worx,萬用寶好處就係磨及cut到好鵰轉位置and形狀,做到同類磨機,cut機埋唔到位地方,我公國另一旁有雜樹仔,用打草機裝鋼刀,及草車一字刀都會打中市民留底鐵釘,用佢磨下刀。

圖片附件: IMG_20220812_072745.jpg (2022-8-12 07:54, 86.29 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: tb_image_share_1660260854526.jpg (2022-8-12 07:54, 53.73 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-12 08:07

另外有時我都會改善員工設施,我地休息室有冷氣,但鋼門需要長期打開,冷氣走晒出去,蚊入飛晒入黎,有冷氣等如冇冷氣,我就係裝塊磁石膠簾,擋冷氣又可擋蚊又唔洗關門,現在落雨天休息室變得太凍要走番出黎。。😁

圖片附件: IMG_20220812_072856.jpg (2022-8-12 08:07, 451.8 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-12 08:12

會盡量post 我(WR)平時會做乜,等想見工既人約莫知道下,我實在比較係做多左少少,外判老闆成日講笑,話留番D野俾佢做,我又講笑叫佢唔好做埋我D野。

作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-12 08:19

冬季植物生長漫 就做公園系統,系統攪得好,到夏天植物生長快 就做得輕鬆舒服,所以好唔好做,睇你季前準備足唔足夠。
作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-12 08:37

又落雨中。。再post

圖中是小型噴霧頭,紅色270度(霧化)綠色180度(霧化)紅黑色360度(噴水),可以每隔一米直接扭入3分內徑膠喉,做成一條長型淋花喉隱藏花槽邊,再建議AA買左一埋快速接頭及閘掣,現在公園有1/3位置不用拖喉淋水,只要扭動閘掣轉換一檔二檔就分別自動淋不同位置,我就可以走開做其他野,花灑非常平50蚊500粒,而SAA也很幫忙找到絕種3分喉,這些都係冬季閒時做,如果今年頭無疫情影響,應該做到半個公園唔洗拖喉。

圖片附件: IMG_20220812_082344.jpg (2022-8-12 08:37, 247.11 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-12 08:46

這三條花灑柱,我把舊水龜拆落黎加上去,高柱落水範圍大,放入花叢中心很好多,但未有時間安裝,希望可以走之前完成。

圖片附件: IMG_20220812_084046.jpg (2022-8-12 08:46, 279.82 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-12 08:56

這款飛鐮繩我最喜歡用,它不是圓形而係星形(還有4方3角形),由於這樣比一般繩鋒利,變相引擎可更少動力達至慳油,不過佢之前買幼左,這個貨係我執倉時候發現,多執倉有機會見到好野壓左底,拎出黎岩自己用。

圖片附件: IMG_20220812_084908.jpg (2022-8-12 08:56, 212.78 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: TRITON-BSD     時間: 2022-8-12 09:20

我用兩把飛鐮,一把主力打草,另一把作更換唔同功能配件,這個小刀盤主要for,密度高花槽,大細龍,福建等用,好多場地都會人手抆花床雜草,我就會刀盤打,勞工處層評估過抆草高勞損工作。。。這工具好處紅色膠蓋360度保護植物腳免打傷,細刀盤容易深入細位清除,非常實用工具。

圖片附件: IMG_20220812_090742.jpg (2022-8-12 09:20, 308.36 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 初學駕駛者     時間: 2022-9-24 14:54

想問現職康文一級工人係唔係大部份都係40,50歲以上,會唔會太後生唔會請,怕佢做唔長,所以中年會大機會啲?
我睇返之前啲post 好似話現職好多師奶阿姐做緊,男人見工係唔係又困難啲?