標題: 十一國慶|食肆優惠完整名單 全單7折或指定餐飲7折等|達1,750間食肆參與 [打印本頁]

作者: 等完又等     時間: 2023-9-26 12:39

十一國慶|10月1日國慶日將至,香港飲食業聯合總會、優質旅遊服務協會及多個飲食界別的組織,推出「飲食界慶祝國慶74周年優惠活動」,與市民共享喜悅,其中多達1,750間食肆都會在國慶當日推出7折優惠、指定食品7折或是其他優惠;亦有逾800間食肆會在10月2日延續優惠。即看提供優惠的食肆名單!
十一國慶|食肆優惠完整名單:

https://metrodaily.hk/posts/60492

要book定位, 點都拎左優惠先

圖片附件: image.png (2023-9-26 12:39, 1.34 MB) / 該附件被下載次數 15

作者: 狗仔軍師     時間: 2023-9-26 12:48

香港人咪又係長假會去澳門, 大灣區玩
人地澳門有幾個國家既煙花匯演添
係就打7折,但一定會國慶menu加左價再7折
呢D優惠都係留返比D遊客
作者: 小氣王老吉     時間: 2023-9-26 12:50

上次搞個個全民睇戲日咁成功, 點解唔再推?  反應好既又唔繼續
作者: 12345678     時間: 2023-9-26 13:28

引用:
原帖由 狗仔軍師 於 2023-9-26 12:48 發表

香港人咪又係長假會去澳門, 大灣區玩
人地澳門有幾個國家既煙花匯演添
係就打7折,但一定會國慶menu加左價再7折
呢D優惠都係留返比D遊客
淨係睇香港什麼20蚊4粒燒賣就知大財團昆人時間又到,將個價錢加30%后再畀返個七折。😂😂😂
作者: 多謝失戀     時間: 2023-9-26 14:19

嘩 真開心
作者: 青山流水     時間: 2023-9-26 16:44

我從來唔信香港班商家佬,次次都係九千幾樣限制,信佢一成都死。
作者: NaNa888     時間: 2023-9-26 16:58

吸引咩?
作者: ctchan20f     時間: 2023-9-26 18:04

希望長時間維持
作者: 日日有希望     時間: 2023-9-26 19:54

要想餐飲業兴旺政府首先要做的就是把房地產鋪位租金降落,房地產和鋪位租金過高影響好多行業和產業。如果房地產鋪位租金不降落來,做什麼乜夜市乜產業都係冇發展前景,更不用講什麼創業了。勞勞碌碌都係为租金打工。
作者: ing.baring     時間: 2023-9-26 22:28

引用:
原帖由 日日有希望 於 2023-9-26 19:54 發表

要想餐飲業兴旺政府首先要做的就是把房地產鋪位租金降落,房地產和鋪位租金過高影響好多行業和產業。如果房地產鋪位租金不降落來,做什麼乜夜市乜產業都係冇發展前景,更不用講什麼創業了。勞勞碌碌都係为租金打工。
完全同意!
問題嘅重點就係必須要打啲租金落黎,而政府正正就是在做呢樣野,
俾啲時間,樓價及租金必然回復至合理水平,因為呢個係國策。
作者: kwoklso6     時間: 2023-9-26 22:38

引用:
原帖由 ing.baring 於 2023-9-26 22:28 發表

完全同意!
問題嘅重點就係必須要打啲租金落黎,而政府正正就是在做呢樣野,
唔係惡意,純粹有感而發。
正苦係要重視青年人自殺問題,唔係當睇唔到。
唔係話攪旺個夜市就可以解決原先既問題,蓋住原本既問題。
今屆既正苦,以為藉住失業率數字,貧富懸殊系數。原本個問題唔理。就可以置身事外,問題就會自己好起來?不要自歎歎人
作者: 日日有希望     時間: 2023-9-26 23:49

引用:
原帖由 ing.baring 於 2023-9-26 22:28 發表

完全同意!
如果租金過高年青人好難創業,社會的未來和希望都係青年人身上,比啲機會年輕一代而不是房地產炒賣保值,希望政府要为香港未來做番的实在實事實業,不是投機炒作買空賣空的空心化香港。
作者: 李榮     時間: 2023-9-27 05:35

仲以為全單7折咁優惠,睇真啲原來係佢指定某一啲野7折,把𨶙啦北上消費好過。
作者: 當前長長的黃瓜     時間: 2023-9-27 07:11

引用:
原帖由 12345678 於 2023-9-26 13:28 發表

淨係睇香港什麼20蚊4粒燒賣就知大財團昆人時間又到,將個價錢加30%后再畀返個七折。😂😂😂
x2
作者: 當前長長的黃瓜     時間: 2023-9-27 07:12

引用:
原帖由 日日有希望 於 2023-9-26 19:54 發表

租金減左會益番食客?
作者: 牧夫座     時間: 2023-9-27 07:21

北上
作者: jophy1988     時間: 2023-9-27 07:51

貴餐廳先有
作者: 袋中奇怪的傻瓜     時間: 2023-9-27 07:54

引用:
原帖由 當前長長的黃瓜 於 2023-9-27 07:12 發表

租金減左會益番食客?
我正想問
作者: pgo63164     時間: 2023-9-27 08:08

記底佢先以後去小1750間食肆
作者: marawong     時間: 2023-9-27 08:19

加40%再打個7折?
作者: 你大海上的樹     時間: 2023-9-27 08:37

引用:
原帖由 等完又等 於 2023-9-26 12:39 發表

十一國慶|10月1日國慶日將至,香港飲食業聯合總會、優質旅遊服務協會及多個飲食界別的組織,推出「飲食界慶祝國慶74周年優惠活動」,與市民共享喜悅,其中多達1,750間食肆都會在國慶 ...
on9list
作者: 人若流水     時間: 2023-9-27 09:13

引用:
原帖由 李榮 於 2023-9-27 05:35 發表

仲以為全單7折咁優惠,睇真啲原來係佢指定某一啲野7折,把𨶙啦北上消費好過。
無錯,班仆街要食屎,吾通正苦吾俾咩!出埋啲古古惑惑野博人睇吾到,吔啦!有排你食呀!
作者: 李榮     時間: 2023-9-27 09:55

引用:
原帖由 人若流水 於 2023-9-27 09:13 發表

無錯,班仆街要食屎,吾通正苦吾俾咩!出埋啲古古惑惑野博人睇吾到,吔啦!有排你食呀!
真正7折都係個幾間茶記,酒樓就好心佢基本都免茶芥或加1啦,最好笑係M記,$11兩件粟米批咁大把,有心就所9折餐,都唔望你比7折,我去食個自助餐,酒店都比到優惠出嚟啦,仲要係區區個一兩日都唔惠民.
作者: 日日有希望     時間: 2023-9-27 10:44

引用:
原帖由 當前長長的黃瓜 於 2023-9-27 07:12 發表

租金減左會益番食客?
人係有思維的,唔益就北上囉。
作者: 日日有希望     時間: 2023-9-27 10:47

引用:
原帖由 袋中奇怪的傻瓜 於 2023-9-27 07:54 發表

我正想問
唔益港人咁咪益哂深圳囉
作者: ing.baring     時間: 2023-9-27 16:16

引用:

租金減左會益番食客?
租金減左,若仍然想賺到盡的話,人們自然會用腳做選擇,你可以賣$200一粒燒賣,我可以選擇唔幫襯你,市場自然會淘汰這些不合理的商戶
作者: 咸板     時間: 2023-9-27 17:32

引用:

X2冇用嘅優惠
作者: 索加畢     時間: 2023-9-27 23:43

份量;質素都同時有七折
作者: 凌亂最後的冬瓜     時間: 2023-9-28 02:58

引用:

十一國慶|10月1日國慶日將至,香港飲食業聯合總會、優質旅遊服務協會及多個飲食界別的組織,推出「飲食界慶祝國慶74周年優惠活動」,與市民共享喜悅,其中多達1,750間食肆都會在國慶 ...
我食返二手薯條算了。
😅😅😅
作者: estateman     時間: 2023-9-28 08:49

1樓1吾知有冇七折?
作者: soben     時間: 2023-9-28 08:51

希望直到年尾
作者: 一個共產黨員     時間: 2023-9-30 21:22

引用:

我上深圳慶祝,平靚正
作者: s336990_1     時間: 2023-9-30 22:11

謝謝名單
聽日睇下食邊間先

作者: 當前長長的黃瓜     時間: 2023-10-1 03:54

睇完名單,再睇菜單有冇同平時唔同?會不會出來7折嘅根本巳經係平時既特價菜?或者出d同平時唔同嘅菜式,等你冇得去同以前比較!再者不是經常去開嘅食肆?又會唔會因為打七折?連餸菜份量同質素都一樣打七折?呢d野我咁多年嚟係香港領唔少!做生意明明可以袋十蚊落袋?點解要嘔番三蚊出㴝呢?正所謂便宜莫貪!
作者: .黄金工程.     時間: 2023-10-1 04:47

引用:

十月一日,點解可以說成「十一」?
「十.一」也可以接受。
作者: Iqw長賭     時間: 2023-10-2 03:46

引用:

我寧願比二百元離境稅返祖國
好過留港比D奸商賺到咁盡

交離境稅等庫房多D收入
又可派消費卷
用作定期收息

作者: xachiing     時間: 2023-10-2 08:42

引用:

希望吸引到客人
作者: xachiing     時間: 2023-10-2 08:43

引用:
原帖由 小氣王老吉 於 2023-9-26 12:50 發表

上次搞個個全民睇戲日咁成功, 點解唔再推?  反應好既又唔繼續
唔知點解唔繼續
作者: xachiing     時間: 2023-10-2 08:44

引用:
原帖由 ctchan20f 於 2023-9-26 18:04 發表

希望長時間維持
同意x 2
作者: pes2068     時間: 2023-10-2 16:43

引用:

指定某一啲野7折