• 瀏覽: 6,091
  • 回覆: 63
http://hk.news.yahoo.com/article/090628/3/cx9x.html

環保團體反對廣深港鐵路規劃
(星島)2009年6月28日 星期日 15:50

多個環保團體發表聯合聲明,反對廣深港鐵路規劃,要求政府重新檢討有關設計方案。

環保團體,包括環保觸覺、綠色和平    、綠領行動及地球之友    ,發表聯合聲明,指廣深港鐵路規劃,總站設於西九龍的,政府因而要大興土木,鑽挖隧道,經過三個郊野公園,才可連接內地,隧道工程會製造大量石頭及廢物。

又指廣深港鐵路的環評報告由港鐵進行,質疑報告的中立性。環保觸覺總主席譚凱邦指,政府在多項大型基建規劃上,都是「先決定,再做環境評估」,違反了環評的原意。

港深港高鐵香港段真係勞民傷財,唔起好過

回覆 引用 TOP

唔起嘅話
東鐵加唔到班
越嚟越迫
去返90年輕咁

一路好走

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wong1686 於 2009-6-29 10:01 AM 發表

http://hk.news.yahoo.com/article/090628/3/cx9x.html

環保團體反對廣深港鐵路規劃
(星島)2009年6月28日 星期日 15:50

多個環保團體發表聯合聲明,反對廣深港鐵路規劃,要求政府重新檢討有關設計方案。

環 ...
你知唔知唔起影響有幾大?
班環保團體有時講0野真係當笑話算

人愈大,愈要懂得考驗別人,因為過程中亦是對自己能力的一種考驗

回覆 引用 TOP

隧道工程會製造大量石頭及廢物 <-- 呢個係事實
但係唔係因為咁樣就甚麼也不做 甚麼也不起先
應該爭取係睇下招標加入環保工程處理 比較實際

http://www.fotogb.com/ancestralnest

回覆 引用 TOP

用那些廢料倒在迪士尼填海區填海...
或者機場新東面口岸也可...廢物利用ma...

FB_AM&Mogul-T23
Canon EOS 60D@Sigma 17-70mm  F2.8-4.5, EF-35-80mm F4-5.6, Sigma 70-300mm F4-5.6 DG APO Macro

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jclasync 於 2009-6-29 11:02 AM 發表

應該爭取係睇下招標加入環保工程處理 比較實際
這才是王道

人愈大,愈要懂得考驗別人,因為過程中亦是對自己能力的一種考驗

回覆 引用 TOP

再說,環團要求在錦上路站作總站,那麼出入境口岸如何處理?

始終是跨境車站,加上是與全國高鐵網絡接軌,未來極有可能有直達上海、北京大城市的高鐵列車。故此車站必須方便跨境旅客直入市中心,這是全球高鐵網絡的趨勢。

錦上路站興建高鐵總站,會涉及大量收地,對環境和社區衝擊更大。

迎接人生新一頁

回覆 引用 TOP

嚴禁任何買賣宣傳, 再犯禁訪.
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/226904_211304108900460_100000626164497_711474_7507773_n.jpg
引用:
原帖由 eric278 於 2009-6-29 11:56 發表

再說,環團要求在錦上路站作總站,那麼出入境口岸如何處理?

始終是跨境車站,加上是與全國高鐵網絡接軌,未來極有可能有直達上海、北京大城市的高鐵列車。故此車站必須方便跨境旅客直入市中心,這是全球高鐵網絡 ...
在錦上路站作總站.. 不如唔好起啦, 個個上福田坐高鐵算

回覆 引用 TOP

果班所謂環保團體,
你在地面興建就會話阻住雀仔活動,
你在地底興建就會話製造大量廢物,

最好就乜都唔好起, 咁就合晒佢地心意.

回覆 引用 TOP

不見得接駁西九龍文化區會好好 (現在待建築的空地)
此工程造價630億, 定票價時隨時嗌到鞋鞋聲

六國破滅,非兵不利,戰不善,弊在賂秦。賂秦而力虧,破滅之道也...
--> (六國)咁膚淺既?
--> 我(秦始皇)既意見代表秦國人整體意見!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 a_drew 於 2009-6-29 02:44 PM 發表

在錦上路站作總站.. 不如唔好起啦, 個個上福田坐高鐵算
其實在錦上路站,開d誇境巴士,每15分鐘一班,先將來的褔田站,現在開始模擬作業,行住先,甘咪得囉,唔好起深港段啦,唔係一陣又攪到上court反對,又話司法覆核,勞民修財!!!!

KELVIN LIN

回覆 引用 TOP

其實廣深港高鐵仲有個戰略價值,就係駁埋上去全國高鐵網,如果0下0下要去到深圳福田轉車,你話方唔方便?咁樣對新深圳站0黎講負荷又會加重啦喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ADUCK1 於 2009-6-29 04:16 PM 發表

其實在錦上路站,開d誇境巴士,每15分鐘一班,先將來的褔田站,現在開始模擬作業,行住先,甘咪得囉,唔好起深港段啦,唔係一陣又攪到上court反對,又話司法覆核,勞民修財!!!!
政府為左西九龍文化區, 趕住起高鐵, 搞到如此田地

六國破滅,非兵不利,戰不善,弊在賂秦。賂秦而力虧,破滅之道也...
--> (六國)咁膚淺既?
--> 我(秦始皇)既意見代表秦國人整體意見!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ADUCK1 於 2009-6-29 04:16 PM 發表

廣深港高速鐵路本身個意義唔係在於快速運人上大陸,

而係減慢或防止香港被邊緣化。

睇野唔好睇咁片面先得架嘛。

試諗下,

如果無列車直達香港市區既話,

相對地就要係深圳轉車,

對於乘客落黎香港既吸引力已經大減。

香港既國際金融中心,貿易轉口港等等既地位已經下跌架,

多得香港政府既親大陸不理世界政策

連高速鐵路呢種策略性基建都唔起既話,

我諗唔到香港仲有咩理由可以繼續存在。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]