甚麼是流水線?

甚麼是流水線? E-mail 此主題給朋友

如題,另外有邊條路線係流水線,吾該各位師兄

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 AVBW63_MP7866 於 2009/7/20 21:23 發表

如題,另外有邊條路線係流水線,吾該各位師兄
大約即係D站站都多人上落既路線
KMB有2A,40等等
而小巴就有407系等等

回覆 引用 TOP

筆+保=膠
流水線即係大部份乘客都唔會坐足全程,可能坐得一半都冇就落車(甚至1、2個站)

港島區例子︰2、2A、10、82、85

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 raye_1796453 於 2009-7-20 10:18 PM 發表

流水線即係大部份乘客都唔會坐足全程,可能坐得一半都冇就落車(甚至1、2個站)

港島區例子︰2、2A、10、82、85
流水線定義
很多人不會坐足全程,而幾乎每一站都有人上落車的路線名叫流水線

作為流水線的條件:
1)舊有路線迂迴
2)車站密度高
3)甚少行高架路段
4)收費較平
5)路段普遍較長

優質成功流水線的條件:
1)一程車載兩車客
2)行多車多人的地方(e.g.彌敦道)
3)價錢不會過平
4)路線不顯得太迂迴

九龍巴士1A就做到以上要求
是最受九巴歡喜的流水線
另外,九記16號,11B都是流水線

回覆 引用 TOP

九巴6A 6C 905都係

Deux choses sont infinies, l'univers et la stupidité humaine. Mais je ne suis pas sur à propos de l'univers. - Einstein

回覆 引用 TOP

27算唔算GOOD流水線?

回覆 引用 TOP

例子:30,33A,34,40 ,41,42,43,45,46
根本冇人會坐足全程

借問碌神何處有,眾人遙指柏景灣。

回覆 引用 TOP

流水線特徵

1.一般都係歷史悠久

2.收得平

3.好少人坐足全程

4.通常經旺區

5.大部份都跨區

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 音樂白痴~ 於 2009-7-20 10:31 PM 發表

九巴6A 6C 905都係
905點解會係流水?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 20030311 於 2009-7-20 10:36 PM 發表

27算唔算GOOD流水線?
27號未淪落到流水線呢個地步
因為27號還是分到明確客源
是太子/旺角<->彩順
至於彩順區內的乘客已經比小巴食晒
所以27號無咩流水成份

不過係唔係一條good線?
梗係good la!!!我有時刻意在將軍澳轉27號出旺角XD
加埋轉乘~平到嘔~剛剛看人地d post~九巴27號收入好似排第15

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kiwks-00 於 2009-7-20 09:43 PM 發表

1,1A,2,2A,6,6A,6C,6F,7,9都係流水線
有次坐1A
係太子道東真係
個個站都要停..一過一個站冇耐又有人禁鐘,又有人上
站又密..真係OMG

GL 390  。  ATS94
為巴士迷專區吹水區會員

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wkhric 於 2009-7-20 11:14 PM 發表

27號未淪落到流水線呢個地步
因為27號還是分到明確客源
是太子/旺角<->彩順
至於彩順區內的乘客已經比小巴食晒
所以27號無咩流水成份

不過係唔係一條good線?
梗係good la!!!我有時刻意在將軍澳轉27號 ...
順天落坪石,坪石出亞皆老街,旺角去九龍城,牛池灣上順天都有唔少人啊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 orzing_me 於 2009-7-20 11:16 PM 發表

有次坐1A
係太子道東真係
個個站都要停..一過一個站冇耐又有人禁鐘,又有人上
站又密..真係OMG
如果唔係我邊咁講話1A可以載到兩車客
如果話1A係流水線王相信大家也沒有甚麼異議
價錢又幾高下
如果塔足全程返觀塘~我諗幾好訓都似...
花呢d錢來嘆一/兩個鐘頭冷氣都幾正

回覆 引用 TOP

71k , 1a , 53 , 51 , 76k , 73a , 73 le d 路線lo

本人為巴士迷專區吹水區會員

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。