• 瀏覽: 409,338
  • 回覆: 2,989
  • 追帖: 27
請大家集中討論有關情緒病的問題~~~

情緒病簡單的認知

有情緒病的人, 連生理上也會出現問題。

情緒病的成因,除了個人的性格及環境的因素外,近年很多醫學研究顯示,患者腦部化學傳遞物質失去平衡是一個重要的原因。

據近年的統近資料顯示,香港每五個人當中,就有一人受到情緒病的困擾。情緒病患者不單只在情緒上產生煩躁、憂慮及不安等徵狀,而且他們往往因為情緒問題而引發起身體的各種不適,例如:頭痛、失眠、疲倦或其他原因不明的疼痛等。更不幸的是,大部份患者都不了解自己的病情或得不到適當的治療及輔導。

近年醫學研究顯示,情緒病的成因除了患者個人性格及環境因素外,患者腦部化傳遞物質失去平衡,也令情緒受到影響,這種生理變化成為情緒病的重要成因。其實情緒病與其它生理疾病(如:高血壓、糖尿病)一樣,只要患者及其家人對該病有正確的認識和理解,避免延誤病情,及早接受治療及輔導,情緒病是可以控制及康復的。

常見的情緒表達形式有以下幾大類:

憂慮症狀: 患者持續對生活感到憂慮,甚至難以控制自己的思想。終日坐立不安、失眠及工作效率下降。

心情惡劣: 患者持續對生活感到抑鬱、煩躁或對事情失去興趣。久而久之更會覺得做人 沒有意義。

驚恐徵狀: 患者 會感到突然的驚慌、害怕、心神不安、出現心悸、心跳加速甚至昏厥。看醫生總是找不出病因何在。

逃避社交: 患者在公眾場合會感到異常害差、緊張和尷尬。他們因害怕成為眾人焦點而避開出席公開場合,例如面試、演講或外出用膳等。

如果情緒病不加理會,身體及情緒的問題便會越來越多,令患者感到極度痛苦。

抑鬱症
http://www21.ha.org.hk/smartpatient/tc/chronicdiseases_zone/details.html?id=175

廣泛焦慮症
http://www21.ha.org.hk/smartpatient/tc/chronicdiseases_zone/details.html?id=181

社交恐懼症
http://www21.ha.org.hk/smartpatient/tc/chronicdiseases_zone/details.html?id=184#9

一些很有用的網址

精神健康資訊平台
http://www21.ha.org.hk/smartpatient/tc/siteTool/mentalPopUp/index.html

聯合情緒健康教育中心
http://www.ucep.org.hk/Master_of_mood/Master_of_mood.asp

香港心理衛生會
http://www.mhahk.org.hk/chi/sub2_1_service_1_4.htm

我想問下有冇邊個醫生可以介紹俾我..PM..
知前睇過好似好番D..依家又好似番發..好辛苦..

我有家人因為經歷太多不遇快事,證實患上 思覺失調
每天都說有人跟蹤,不敢回家,每天放工不斷轉車,不敢聽電話
說身邊的人經常辱她,令她上班都十分有壓力
我已經試過解釋沒有跟蹤她...但沒效,更加令她收收埋埋唔比我地知

請問我應該點做
有無人知道有一D社會服務求助
或者有無一D朋友有相似的分享一下

引用:
原帖由 wa!wa! 於 5/8/2009 10:20 PM 發表
好開心終於有這個專區.
近這2個月因為工作關係,
我的情緒起伏又來了.
我的情緒被每日不同外來環境因素影響而變得沮喪,
我覺得自己工作能力下降,
沒有記性, 寫野又思緒紊亂,
想寫又寫不出來, 前後掉轉,
又做錯 ...
一念天堂,一念地獄!
事情總有過去的一日!
香港人 工作壓力大, 工時長! 絕對是很大的影響!   沒有私人時間, 和家人/朋友一起時間很小!沒有辦法舒緩壓力!

我自己會選擇多些靜態活動!(因為有時要就齊好既朋友都幾難!)

或者多d上討論區,講多d野囉!

我最近放假, 冇工返, 成日諗起以前一d不快既經歷, 越想越驚, 傷害自己

我多年黎都長期情緒低落,冇專注力,
唔能夠同人順暢地溝通,
睇過好多關於情緒病既資料,
其實都好肯定自己有情緒問題~

今日終於鼓起勇氣去珍所睇醫生(唔係專科),
我同佢講自己專注力好差,
成日唔知人地同我講緊野,
同人對答反應慢,人際關係差 等等~
但佢竟然同我講:咁你想我點幫你........(語氣幾差),
緊住講左一大堆野,
問下我細個有冇定期做身體x查,
d唔多關事既問題~

最後佢轉介我去睇 聽覺 專科~
同去驗血睇下有冇"黃疸病",
我同左佢講左我一定唔係 聽覺 有問題,
但佢叫我睇左先~
我叫佢可唔可以同時轉介埋去睇一睇精神科,
佢又唔肯~話要我驗左先,
唔係佢講d病先轉介比精神科.........

我又上網搵過關於"黃疸病"資料~
發覺完全唔關 情緒問題既事,
更加唔關"聽覺"問題事~
個醫生就真係"黃"--"黃6"同勁搵笨~

依家都冇乜心機,想睇精神科都咁難..........

你都是第一次去睇,
醫生先從器官方面去檢查,
是很正常的.
醫生當然希望你不是精神方面,
再加上他不是精神科醫生,
他不會即時判斷你是情緒方面出現問題.
我們不是醫生, 雖然自己知道病徵,
但有甚麼病都是需要一些專業人仕判斷的.

如果你覺得這個醫生唔夾,
再找第2個醫生睇下.
或者直接搵個私家精神科醫生睇.
如果想睇政府, 就一定要醫生轉介信至有得睇,
不過都要排期.

我想直接睇專科,
但唔知有咩途徑先睇普通科,
但感覺個醫生唔係太會精神科d野,
都可能係我又唔太會表達自己病情,有理說不清咁~
依家唔知點算好~怕睇其他醫生都 一樣講唔清自己病情~

hello....其實你要睇專科好易架ja,建議你先去出面私家診所睇一次醫生,叫佢幫你寫信轉介去醫院精神科,因為如果你想去睇政府個d精神科就一定要有轉介信。
你睇個個普通科醫生擺明就唔係好識精神科d野,所以直接睇精神科會好d,
我都係用咁既方法,依家睇左政府精神科大半年....其實你會鼓起勇氣已經好好,我個陣都冇你咁勇敢。anyway支持你呀!

我想問問樓主,
你係政府精神科睇o左大半年,
有沒有轉過主診醫生?
我都睇了年半多,
早3個月前轉了主診醫生,
因為之前主診醫生升職了,
現在這個我覺得唔係咁好,
沒有咁細心, 再加上佢與我試藥效果很差.
唔知可唔可以要求轉醫生?

GABA係天然鎮靜劑好過西藥 , 無副作用
西藥鎮靜劑我只係食左2 MG, 副作用好大, 食完wing wing地
唔食果陣仲精神緊張, 食左3粒唔想再試啦 (係醫生開俾我, 唔係藥房配果d)

請問你地有冇人咁唔好彩患有 焦慮症 ?  你地宜家情況係點樣 ?

我自從隻眼有事後, 就成日驚, 我都怕自己要睇情緒病

引用:
原帖由 JohnStornoway 於 2009-9-27 07:47 PM 發表
請問你地有冇人咁唔好彩患有 焦慮症 ?  你地宜家情況係點樣 ?
我覺得自己細個有過焦慮症,係屋企成日要望住牆角d暗位,驚有鬼走出黎,係一秒都唔可以黎開視線果隻,
一唔望住就勁驚同不安~但明知係自己嚇自己,世界上冇鬼~
係直至有其他家人在家先放心~ 而出親街又勁驚人~閃閃宿宿,但自己都唔知驚d乜,
維持左足足幾年先好番d,不過依家都成日有d驚驚青青咁~怕直視人,同人好難溝通到~
搞到長期情緒低落~

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]