註冊 登入

中國歷史問答區

引用:
原帖由 keylau20 於 2009-9-3 03:29 PM 發表

好似唔係喎,做勞工比做佃農好好多喎。
佃農要人身依附,年中做好多無償的事,而勞工只係出賣勞力,且人身有自由,可以東家唔打打西家。
你以為拉 , 農奴只係無自由 , 但生活條件唔係太差 ,
果時勞工過非人生活架 ...
(唔係行會時期喎 , 係受僱時期)

回覆 引用 TOP

唔係農奴咁早呀!農奴係較奴隸好些少咋喎。其人身仲系莊園主的財產,點會好呀。

後期的應該是佃農吧,即租用地主土地耕作,但除了要交地租,仲要幫主人做好多義務的事,生葬嫁娶都要幫手。

資本主義初期的工人,受壓迫好深,但都算有人身自由和個人財產,應該比佃農好些少呀?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 @WAYNE@ 於 2009-9-3 02:01 PM 發表

唔會牙.........................
間唔中有一兩個例外

白馬義從分身

回覆 引用 TOP

想問問 1860年《北京條約》對近代中國的影響大  定係1842年《南京條約》大?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tommy926 於 2009-9-3 05:36 PM 發表

想問問 1860年《北京條約》對近代中國的影響大  定係1842年《南京條約》大?
你自己傾向邊一樣?
兩樣都可以答影響大- -
(我本應試有model ans...)

以下人士發帖留言永不回覆 :
tim0511
吳大帝

回覆 引用 TOP

引用:
你自己傾向邊一樣?
兩樣都可以答影響大- -
(我本應試有model ans...)
我覺得北京條約影響大d   因為佢賠償比南京條約多 同埋佢好多條款都比南京條約既條款更不平等

唔知岩唔岩-,-,,,,幫下手唔該=]

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tommy926 於 2009-9-3 07:24 PM 發表

我覺得北京條約影響大d架   因為佢賠償比南京條約多 同埋佢好多條款都比南京條約既條款更不平等

唔單止賠款
鴉片合法化
關稅雙方協定,百值抽五,用英人幫辦稅務(失去自主權)
仲有賣豬仔都合法化
西方傳教士都可以到中國內地傳教......

tim0511
吳大帝

回覆 引用 TOP

引用:
唔單止賠款
鴉片合法化
關稅雙方協定,百值抽五,用英人幫辦稅務(失去自主權)
仲有賣豬仔都合法化
西方傳教士都可以到中國內地傳教......
oh..原來有咁多影響  (上面果d咁係咪全部都南京條約冇架?)
仲有..賣豬仔合法化呢..點樣影響到近代中國..我諗唔到=[

同埋南京條約會唔會都有d影響可以講下??!
(我唔可以淨係講哂北京條約既影響..而唔提南京條約既影響)

唔該師兄=]

回覆 引用 TOP

正是漢代的情況一直沒解決商人的地位問題,即法律上的地位問題,故很難說漢的商人曾對促進整個社會發展有如何重大的作用。此不贅。

資本主義之說,私人財產的法律認可不得侵犯,是相當重要的事。但也因此引起以下數個疑問:

1、荷蘭作為最早的資本主義革命及首個君主立憲制的國家,其法律上尊重私有財產的條文如何?好像沒有很確定的說法。因為時人認為私有財產就是私有。

2、英國大憲章運動的對象,似乎也在於王權與平民的關係,私有財產問題,仍未上議事日程。

3、法國大革命,焦點仍在於天賦人權。平民對教會的矛盾。

4、直至美國獨立戰爭,才正式就私有財產問題訴諸法律,但明顯,其針對性是對抗殖民主義的掠奪。

資本主義萌芽,是在於商業活動的私有的財產擴大化,還是在於生產工業化,即資本家聘用自由人從事工業化生產。

由奴隸制至封建制至莊園生產,無不有商人「通貨物之有無」,中國大商人,鄧通范蠡之流多的是,難說是資本主義萌芽。

故個人認為是後者,即無工業化無現代資本主義式的生產關係。但無論如何,大有討論空間。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 keylau20 於 2009-9-4 08:05 AM 發表

正是漢代的情況一直沒解決商人的地位問題,即法律上的地位問題,故很難說漢的商人曾對促進整個社會發展有如何重大的作用。此不贅。

資本主義之說,私人財產的法律認可不得侵犯,是相當重要的事。但也因此引起以下數個 ...
我覺得係生產工業化,冇工業革命,冇資本主義,亦要冇封建先有資本主義.............

小弟冇睇之前,有錯請指正....................................

如果想不到其他原因,可能就是樣子的問題  ~凡事笑三笑,身心舒暢了  
知之為知之 不知為不知 是知也 真理越辯越明 ~做番cd rom 啦x人
Android 掌握一切 生活智慧 對付搞事的人,只需按下檢舉,不需說太多話
膠人一理虧就會自我收皮,拒絕討論 ~質疑我就不要回 反之亦然

回覆 引用 TOP

請問可否用前期革命先鋒,中期建國英雄,後期歷史罪人來看毛澤東?

敏感話題,請理性發言.

如果想不到其他原因,可能就是樣子的問題  ~凡事笑三笑,身心舒暢了  
知之為知之 不知為不知 是知也 真理越辯越明 ~做番cd rom 啦x人
Android 掌握一切 生活智慧 對付搞事的人,只需按下檢舉,不需說太多話
膠人一理虧就會自我收皮,拒絕討論 ~質疑我就不要回 反之亦然

回覆 引用 TOP

一直都想知既問題

趙魏韓三國平民既血族同文化認同都係晉定係分開?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tommy926 於 2009-9-3 07:24 PM 發表

我覺得北京條約影響大d架   因為佢賠償比南京條約多 同埋佢好多條款都比南京條約既條款更不平等

但係南京條約係不平等條約既先峰
其實你想傾向邊一個答案先?.?
傾向北京條約就著重同南京條約比較
傾向南京條約比較著重講佢係一個先例,為北京條約寫下先章
北京條約實際都係南京條約既(廷)續篇

hi

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tommy926 於 2009-9-3 08:22 PM 發表

oh..原來有咁多影響  (上面果d咁係咪全部都南京條約冇架?)
仲有..賣豬仔合法化呢..點樣影響到近代中國..我諗唔到=[

同埋南京條約會唔會都有d影響可以講下??!
(我唔可以淨係講哂北京條約既影響..而唔提南京條 ...
好多海外華僑都係被人賣豬仔架......

tim0511
吳大帝

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。