• 瀏覽: 16,655
  • 回覆: 59
  • 追帖: 1
因個程式寫得幾oo下,用多左時間看,是不是很真的很慢???

番左份工幾個星期,比人叫入room ,話再係咁慢就炒.....

熱賣及精選
快快手手辭左佢, 免得過比人炒. 用多少少時間都阿之阿左, 都唔會都得長.

you can say you are not only debugging but also try to do some enhancement...
but your manager is too harsh somehow...

做一陣唔做去見第二份, 人地會屈你唔 stable. 所以一定要即走.

引用:
原帖由 iamstupid 於 2009-8-17 10:28 PM 發表

番左份工幾個星期,比人叫入room ,話再係咁慢就炒.....
睇下咩bug la, 我試過一個bug睇幾日tim,有乜咁奇

同OO有乜關,再者香港既Programmer見唔少, 點為之OO就好
寫晒class inherit,interface 就代表 structure 好?

引用:
原帖由 iamstupid 於 2009-8-17 10:28 PM 發表

東家唔打...打西家o者~~

永遠要記住做software development, 經驗唔可以無限累積同伸展...

你反過來諗, 如果佢地班人係有料, 又駛鬼叫個fresh grad 去 debug ??

Development勁唔代表debug勁, debug勁唔代表可以寫個又新又好既system出黎,

因為Debug同Development根本係兩者野, 需要唔同skill...

就算你對隻language再精, OO再勁,  人地唔俾doc, 唔講flow你聽,

淨係俾堆source code + screen capture, 叫你去debug...真係專家都死啦...

你估個個都係基拉大和爆seed咁勁咩.... 你老細係咪有架高達o係手先...?

都係o個句...

香港地既老細, 抄人係唔會warn的, 要抄一早ko左你啦, 佢空得你...即係想你留低lol

引用:

快快搵過份工啦.
Debug既野, 點講賣, 好彩一眼睇到, 吾好彩最後發現係個setting 問題,版本問題. 比錯requirement. 都得.
新入職炸, 咁要求吾係吾得, 佢應該吾好慳錢, 請個有經驗既.
佢而家就係慳錢, 明知你無經驗,要你 OT,星期6,日, 無錢都做.
快快走啦.

你公司真係睇得起你......
debug自己寫o既程式都有難度, 更何況係debug一個唔係自己寫o既程式, 仲要一無所知o既情況下做, 專家都死......

如果有標準o既test suit可以做regulation test的話, 咁都仲有得輕鬆d做下test, 試下邊度出問題,
無的話......靠一個無經驗o既新仔估下邊度出問題......點估呀

引用:
原帖由 happycar 於 2009-8-18 01:49 PM 發表

快快搵過份工啦.
Debug既野, 點講賣, 好彩一眼睇到, 吾好彩最後發現係個setting 問題,版本問題. 比錯requirement. 都得.
新入職炸, 咁要求吾係吾得, 佢應該吾好慳錢, 請個有經驗既.
佢而家就係慳錢, 明知你無 ...
o個間係大公司黎(個名唔方便講),係香港規模都幾大下,六、日亦唔洗ot

我覺得難,係因為個程式唔係我寫,個程式call 黎call 去,有時想加d 野上去唔知得唔得,又唔知加左一度其他又洗唔洗加埋............. 有時無lala 一度有bug,但之前又call 左一堆野.......有d 無從入手既感覺........結果用左幾個小時...

引用:
原帖由 Stranger01 於 2009-8-18 11:24 AM 發表

東家唔打...打西家o者~~

永遠要記住做software development, 經驗唔可以無限累積同伸展...

你反過來諗, 如果佢地班人係有料, 又駛鬼叫個fresh grad 去 debug ??

Development勁唔代表debug勁, debug勁唔 ...
佢地唔係無能力debug,而係借e 樣野考我......

典型 it 上司食新仔

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=10280997

請參看第 11 及 第50項
你可能會被炒了

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]