荃灣荃威花園Schindler油壓升降機

荃灣荃威花園Schindler油壓升降機 E-mail 此主題給朋友

http://www.youtube.com/watch?v=KlOoqtKqVXo
---
地址: 荃灣荃景圍195號荃威花園升降機塔
投入服務年份: 1980
服務樓層: G, 2, 3
載客量: 1500kg/20人
保養商: 好歷香港升降機有限公司 (迅達旗下)
---
本升降機位於荃威花園巴士總站隔鄰, 方便居民往返F-R座住宅, 以及安老院樓層.
聽說保養權早在十多年前已外判予前好歷升降機; 2006年元旦自動過渡至好歷香港. 其後屋苑翻新, 本升降機亦進行翻新, 採用了共用件按掣及迅達樓層顯示. 由於只能去到3樓, 有關住客需取道行人天橋往安老院樓層轉乘另一組升降機方能到達7樓大堂.進入香討影片區

支持港視發牌

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
你真係有問題冇呀 睇醫生把啦

回覆 引用 TOP

全香港有六萬台機, 你一部部去報導, 可以貼六萬頁, 你真好耐性 .............................

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

回覆 3# 的帖子

有機會出街我先影呀!
另外我已嘗試將影片上傳至youku:
http://v.youku.com/v_show/id_XMTI1OTk4NjIw.html

支持港視發牌

回覆 引用 TOP

資料詳盡﹗當年新執打磨係82號更咖喱雄,其他成員包括大扁鐵、矮仔安、大頭仔、大懵貴、學師呀麟;﹝咖喱雄、大頭仔、大懵貴﹞當年50幾,家陣唔知重喺唔喺度,大扁鐵、矮仔安如果重響Schindler,過幾年就退休,學師呀麟未滿師就無撈,去左老廟賣野做個體戶,至於電燈佬就唔清楚了。

回覆 引用 TOP

回覆 6# 的帖子

請問你識唔識馬X傑?

回覆 引用 TOP

回覆 7# 的帖子

我反為唔識佢喎唔好意思.

支持港視發牌

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 65911401 於 2009-10-20 06:25 PM 發表

請問你識唔識馬X傑?
Sorry, 我離開左Schindler27年了,如果係將近退休嘅打磨佬老鬼我或者會識,工號13XX打後嗰d就唔識罅。

回覆 引用 TOP

回覆 9# 的帖子

O記麥*宗我知道佢個名啦. 佢整房署lift架嘛, Falconi佢都識整.

支持港視發牌

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 阿諾德施瓦辛格 於 2009-10-21 09:11 AM 發表

O記麥*宗我知道佢個名啦. 佢整房署lift架嘛, Falconi佢都識整.
大概20年前Falconi過檔左俾O記,好多太古lift佬過檔埋O記,所以O記師傅識整 Falconi,Ching你講嗰個麥X宗我就唔識,袁X勳我就識,佢係早我兩屆嘅師兄。

回覆 引用 TOP

回覆 11# 的帖子

袁X勳? 佢整乜嘢物業o既lift, 同埋係2/4/E/F/U/7字頭架?

支持港視發牌

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 阿諾德施瓦辛格 於 2009-10-21 09:37 AM 發表

袁X勳? 佢整乜嘢物業o既lift, 同埋係2/4/E/F/U/7字頭架?
已經無見好耐,唔知佢整乜嘢物業o既lift,亦都唔知乜嘢字頭,對O記架構亦唔熟識。

回覆 引用 TOP

回覆 13# 的帖子

O記識別碼字頭:
2 - 50年代
4 - 60年代
E - 70年代起
F - Falconi
U - GEC/FIAM
7 - 雜廠

支持港視發牌

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 阿諾德施瓦辛格 於 2009-10-21 12:43 PM 發表

O記識別碼字頭:
2 - 50年代
4 - 60年代
E - 70年代起
F - Falconi
U - GEC/FIAM
7 - 雜廠
O記,全球第一大昇降機生產商都要撈埋雜廠lift,真係慘﹗

回覆 引用 TOP

20 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。