• 瀏覽: 32,739
  • 回覆: 57
今日收到稅局寄黎既信, 話我冇交報稅單
佢地要我交番報稅單仲要交多600蚊罰款............

但係今年我都冇收過任何報稅單......
舊年我係第一年用網上報稅,
咁我今年又冇收過任何信或email叫我報稅
同埋我又諗住可能因為我今年有段時間失業所以收入唔過免稅額所以諗住可能唔駛報稅
點知今日又收到封咁既信
今日又係假期打去稅局又冇人聽.........

有冇ching知係咪用過網上報稅就唔會收到報稅單嫁?
同埋我依個情況如果打去稅局可唔可以唔交果600蚊嫁??

人生就像看電影。喜劇固然會令人發笑,但是悲劇、勵志劇亦會有引人追看的地方。
其實,不論是什麼劇種,只要是令你投入過的、體會過的,就是一部好電影。。。
曬命..你月薪5萬UP

引用:
原帖由 man_o 於 2009-10-26 04:01 PM 發表

曬命..你月薪5萬UP
晒咩命ar,年薪十零萬都要交稅啦
同埋我今年都唔駛交.........

引用:
原帖由 man_o 於 2009-10-26 04:01 PM 發表

曬命..你月薪5萬UP
你有無常識? 樓主係無交報稅表, 報稅人人都交, 不一定係代表交稅.

其實d個係定額罰款, 都無咩point可以講架啦.

但佢而家比個限期你就一定要交返佢, 再遲就發傳票你上庭架啦.

引用:
原帖由 This.is.it 於 2009-10-26 04:17 PM 發表

其實d個係定額罰款, 都無咩point可以講架啦.

但佢而家比個限期你就一定要交返佢, 再遲就發傳票你上庭架啦.
咁我真係冇收過任何通知話要報稅嫁
我上年又係第一次交...
鬼知要報稅咩......
我死都唔交果6舊嫁啦.............

引用:
原帖由 sensewalker 於 2009-10-26 04:28 PM 發表

收唔到稅單, 你應該主動出聲wor
仲唔交罰款?你想坐監嗎?
稅單都收唔到咯, 咁我又點知要報稅喎
咁即係老屈我六舊啫.............

收唔到報稅表都唔去問,與人無尤!

聽日打電話去問下啦!

write letter to there and explain your case to them, they will judge to penalty to u or not...

引用:
原帖由 This.is.it 於 2009-10-26 05:00 PM 發表

收唔到稅單你無去追係你的責任, 寫得清清楚楚, 你大可以唔交, 佢出傳票比你上庭時, 罰款的最低消費係1500.

引用:
原帖由 Mr.Mo 於 2009-10-26 04:25 PM 發表

收唔到稅單你無去追係你的責任, 寫得清清楚楚, 你大可以唔交, 佢出傳票比你上庭時, 罰款的最低消費係1500. 不過你都可以唔理的, 但法庭會出warrant通輯你令你上庭, 到時唔係d個價

引用:
原帖由 palmer 於 2009-10-26 04:44 PM 發表

write letter to there and explain your case to them, they will judge to penalty to u or not...
這個都是唯一的辦法, 如果有合理理由的話, 確實係有機會酎情處理 (eg. 根本就不在香港境內, 係醫院大病, 或任何證明你本人無能力覆行責任)

引用:
原帖由 Mr.Mo 於 2009-10-26 04:32 PM 發表

稅單都收唔到咯, 咁我又點知要報稅喎
咁即係老屈我六舊啫.............
邊個老屈你? 有人攞支槍指住你唔比你交報稅表?

你都幾指塵為馬喎, 你自己的責任唔記得左, 而家比人罰錢都係天徑地道. 要怨只能怨自己, 下一次要學聰明點,不要太大意....如果唔係你d六佰蚊又比左, 又吸取唔到教訓...你出年又黎過..

引用:
原帖由 Mr.Mo 於 2009-10-26 04:25 PM 發表

準備收告票啦你

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]