• 瀏覽: 5,456
  • 回覆: 23
早上 11時 20分,一名中文大學電子工程系碩士男生( 25歲),逕自走到蒙民偉樓高處一躍而下,當場傷重不治。
現場消息指,有同學事發前,曾在車站遇見男生,但當時不發覺男生有任何異樣,沒料到,不消一會,男生便跳樓身亡,警方正調查男生墮樓的真正原因。

郵務員-起薪11,580元-22,985元
高級郵務員24,120元-27,910元
郵務主任29,235元-36,740元
註冊護士起薪1.9萬,救護員起薪1.4萬,差人起薪1.77萬-2.5萬
熱賣及精選
電子工程 又係 IT?

EE 唔關 IT 事喎...

電子都有好多 it subject, 現在他們要學 java 的

引用:
原帖由 bac3bac0mm 於 2009-11-13 03:26 PM 發表

電子都有好多 it subject, 現在他們要學 java 的
佢地班版友"可能" 唔係讀串大 hxu
串大 同 hxu d電子系人畢業如果唔做IT
可能... 失業

引用:
原帖由 bac3bac0mm 於 2009-11-13 03:26 PM 發表

其他科都要用學powerpoint來做present的,他們都是IT?

java assembly c database 全部要學, 呢d 唔係it?

EE好難找工, IT都只是好DD

haha...I know that some EE graudates work in IT...
Most od them don't have some core IT knowledge, e.g. database(most important is SQL)...but they can still learn from their job.

在學期間死亡...點算 ?
駛唔駛紀律處分 ?

不過點都好, R.I.P. 吧

assembly都算係it ?
1010算唔算it ?
整收音機天線果d 又係it ?
乜都叫it ?
知唔知乜野係it ?
c language 好似依家f.5都要讀?
咁香港中學生都係it?
黃金高登sales 係唔係it ?
你同黃金高登 sales有乜分別?
死左都岩既, 多數都係搵工搵到要跳樓死

引用:
原帖由 eddie67 於 2009-11-14 01:37 AM 發表

1010算唔算it ?
乜都叫it ?
知唔知乜野係it ?
咁香港中學生都係it?
你同黃金高登 sales ...
會唔會覺得說話太涼薄?

引用:
原帖由 eddie67 於 2009-11-14 01:37 AM 發表

1010算唔算it ?
乜都叫it ?
知唔知乜野係it ?
咁香港中學生都係it?
你同黃金高登 sales ...
相信大家都認同 IT = Information Technology 吧!
而知識發展/分支過程可以說是如下:
Physics -> Electronics -> Computer Science / Information Technology
其實很多東西都可以算作 IT 知識。
很多職業都可以算作是 IT 職業。
就如物理學家、生化學家都算作科學家一樣。

一些物理基本知識在中學就已經有教。
但那些知識不是只有物理學家才懂。

科學家不是物理,但可以是研究物理的學者。
中學生不是 IT ,但可以是學 IT 的學生。
黃金高登 Sales 不是 IT ,但可以是了解 IT 產品知識的 Sales 。
大學讀電子的也可以選讀一些 CS/IT 的 course 。

不要以為 network/software 的 developer/admin... 的 IT 人就一定比別人高一等。
相信這類 IT 人大多不懂得用 transistor 做一個儲 1-bit data 的電子線路。

看來 IT 的意義已經被人扭曲。
或許只有談到電腦處理器設計人員時,才會認同做電子設計的人員也可以是 IT 行業的一部份。

讀咁多書...卻輕視生命...
唉~

引用:
原帖由 xianrenb 於 2009-11-14 04:01 PM 發表

相信大家都認同 IT = Information Technology 吧!
而知識發展/分支過程可以說是如下:
Physics -> Electronics -> Computer Science / Information Technology
其實很多東西都可以算作 IT 知識。
很多職業 ...
咁你錯~~
香港好多玩開electronic 果d 都轉晒黎話自己it~~
因為香港ee 開唔到飯~
搵工難,人工低...
識玩bit 都走晒

之前讀開it 果d 又轉去finance
哈! financial tsunami, 唔知d人又點死
@@

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]