• 瀏覽: 51,872
  • 回覆: 1,041
引用:
原帖由 Rosielqueen 於 2009-11-24 01:16 PM 發表

唯一解釋:
編劇們唔識[御花園] 同[御園]既分別!
or
佢哋以為[御園]係係[御花園]入面
冇錯。御園係好大個山或幾個山咁大,離皇宮好遠,俾皇帝狩獵或遊覽用既,御花園,係皇宮入面既花園。既唔出得宮,三好去個度做乜?

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 東方紅 於 2009-11-24 01:26 PM 發表

冇錯。御花園係好大個山或幾個山咁大,離皇宮好遠,俾皇帝狩獵或遊覽用既,御園,係皇宮入面既花園。既唔出得宮,三好去個度做乜?
溝仔,8卦=___=

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chocostar 於 2009-11-24 01:02 PM 發表

講真我真係感覺唔到3好有幾好
呢套野叫宮心計, 做到而家除左金鈴同馬將軍2個真係奸外
係後宮我都睇唔到其他人點樣攻心法
...
...oh....
菊姐都可以係宮中十月生B都無人知咁神奇,皇上無賜過[對食],米雪
姐同布公公又可以成日[一家三口]打边爐....都得...
咁三好私下成親,好小事啫

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 東方紅 於 2009-11-24 01:26 PM 發表

冇錯。御花園係好大個山或幾個山咁大,離皇宮好遠,俾皇帝狩獵或遊覽用既,御園,係皇宮入面既花園。既唔出得宮,三好去個度做乜?
唔係,應該話,既然唔出得宮,点解去到御園?
唔通....佢可能其實受命送珠釵耳環,比D獅子/老虎帶?

ps.唔係御花園=[皇宮后花園],御園=[皇家獵園]咩?...我以為係tim,定係我一直攪錯???

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Rosielqueen 於 2009-11-24 01:43 PM 發表

唔係,應該話,既然唔出得宮,点解去到御園?
唔通....佢可能其實受命送珠釵耳環,比D獅子/老虎帶?

ps.唔係御花園=[皇宮后花園],御園=[皇家獵園]咩?...我以為係tim,定係我一直攪錯 ...
Sorry,哦,係我打錯左,唔好意思。你啱。

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

回覆 引用 TOP

DTT是我們的朋友
水房是我們的煩惱
K仔是我們的怨恨
衣歪是我們的惡夢
引用:
原帖由 hunghungar12 於 2009-11-24 01:23 PM 發表

一開始,阮同鐘艾交係因為對方令到自己無得出宮
鐘見唔到阿媽最後一面,所以曾左佢20年
之後20年,笑容阿媽死,太后欣準笑容阿媽入宮俾佢望最後一面
自打嘴巴=___=

尋晚金鈴去睇3好
3好冷冷淡淡,好似好有規矩,實質 ...
其實個個都話三好唔應該因為少少事而對金鈴咁 ,
其實你地有冇聽過管寧割席既故事 .

管寧華歆共園中鋤菜,見地有片金,管揮鋤與瓦石不異,華捉而擲去之。又嘗同席讀書,有乘軒冕過門者,寧讀如故,歆廢書出看。寧割席分坐,曰:子非吾友也!

翻譯:

管寧和華歆在園子裏一起拋地鋤菜。忽然,兩人看到地上有一塊金子。管寧揮動鋤頭,對待金子和瓦塊礫石沒什麼區別。華歆拿起金子,丟下鋤頭,離開了。

還有一次,管寧和華歆坐在一張席子上讀書,有坐著軒車穿著冕服的人經過,管寧照舊讀書,華歆扔了書跑出去觀看。管寧割開席子和華歆分開坐,說:“先生不是我的朋友啊。”。

管寧割席著名的割席絕交故事,管寧為甚麼要這樣煞有介事地和華歆絕交呢?今天可能有人認為他小題大做,甚至故作有型,但華歆後來提劍入官逼獻帝退位,為世所恥,管寧之舉,可能真有眼光。

說他有眼光,不只是說他看出華歆人格卑劣,因為這是用儒家正統道德觀念得出的判斷,用道家的看法,其實是管寧有先見之明,既然一早看出兩人在言行信念上不一致,而華歆又是一個強勢人物,倒不如一早斷交,避免日後捲入彼此間的愛恨糾結裡,避免那理該放下,但總放不下的惑溺。斷交,是有免入陷溺的識見。(自我中心一點看,管寧甚至是善攝生者,深懂養生之道,因為一朝身為華歆之友,其實遲早為其出賣也。)

見同途之友非真與己同道而不早絕之,真是愚不可及啊。

以上係引用其他人既見解 , 我覺得幾岩解釋三好同金鈴既友情 ,
當然三好始終都做唔到真正既絕交 , 好似今晚個集佢又衰心軟 ,
其實三好唔告發金鈴已經仁至義盡 , 勸其實一早有勸金鈴 , 但金鈴根本唔聽 ,
三好之後都後悔點解唔告發佢 , 如果一早告發佢 , 金鈴就未必有機會變本加厲 , 最後害到咁多人 .

回覆 引用 TOP

DTT是我們的朋友
水房是我們的煩惱
K仔是我們的怨恨
衣歪是我們的惡夢
編劇搞到三好個角色好黑人憎,

回覆 引用 TOP

套戲真係睇淨係陳豪同馬大將軍

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蒼海飛絮 於 2009-11-24 02:15 PM 發表

若三好德行果真言行一致, 那可以管寧喻之。以下為三好的錯:

1. 以宮女身份, 經常與精壯男子幽會, 更曾夙夜不返, 是為淫也

2. 姊妹進暴室服役, 三好不聞不問, 未曾探望, 是為不義

3. 姊妹小產後並有輕生 ...
主要係想表達道不同不相為謀 , 三好主要不滿既係金鈴去害人 ,
你講個d唔理係唔係事實都唔係害人之事 , 而且有d仲係欲加之罪 .

回覆 引用 TOP

之前喺「御花園」所擺「荔枝宴」中嘅正月荔枝何處來?
突然諗到個爛gag版答案:來自「荔枝角公園也!」

又荔枝、又羅漢松......毫無疑問,宮心計編劇已經將千幾年前嘅唐朝首都長安喺思想上南移至香港!

回覆 引用 TOP

DTT是我們的朋友
水房是我們的煩惱
K仔是我們的怨恨
衣歪是我們的惡夢
引用:
原帖由 tvjuice 於 2009-11-24 02:32 PM 發表

之前喺「御花園」所擺「荔枝宴」中嘅正月荔枝何處來?
突然諗到個爛gag版答案:來自「荔枝角公園也!」

又荔枝、又羅漢松......毫無疑問,宮心計編劇已經將千幾年前嘅唐朝首都長安& ...
有荔枝唔奇,荔枝係貢品,由嶺南北運時有。但二月初有荔枝,就真奇。
真係會睇到人都精神唔正常。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蒼海飛絮 於 2009-11-24 02:34 PM 發表

1. 三好不滿金玲害人? 記得當時三好碰見金玲害程穎芳時, 她曾經指責金玲。但之後在暴室她重遇程穎芳, 程說金玲是賤人時, 三好反駁說程穎芳害人在先, 金玲是自衛反抗而已。足以證明在此事上, 三好已經接受了金玲的 ...
佢反駁程只係幫朋友口 , 唔等於佢接受要以暴亦暴 , 三好不嬲都唔主張 ,
佢只係理解金鈴點解咁做 , 唔等於佢接受佢害人 ,
仲有佢唔只程一件事 , 如果三好係"接受" , 佢地之後唔會絕交 , 你好似有d唔合理 .

2. 呢一d都唔係害人之事?

(a) 佢有幫馬夫人咩 , 我真係唔多記得有冇 .
(b) 金鈴就算真係輕生都唔可以怪三好 , 如果你咁講好多社工, 受害者家人咪害好多人 .
(c) 三好未有收歛??佢一開始冇接受棋王仲避開佢 , 仲有邊個知金鈴知ar , 殺都殺棋王同三好 , 幾時牽連到金鈴ar .

你個d所謂三好害人理由完全係為反駁而講 , 完全唔合理 .

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右