• 瀏覽: 51,903
  • 回覆: 1,041
引用:
原帖由 confuseconfuse 於 2009-11-24 03:32 PM 發表

你都幾好笑嫁喎
3好事前可能唔知插贓林公公呢件事
但係事後佢都知道呀
如果佢真係咁正義既
應該要對高大人好失望,要疏遠佢先岩
但係佢無喎,佢只係話驚高大人萬一俾馬大將軍識破左會有危險
因為3好對金鈴既 ...
因為今次死既係三好自已阿爸....金玲個次死自己個B,唔關三好事......
正所謂針唔吉到肉唔知痛....

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 Rosielqueen 於 2009-11-24 03:51 PM 發表

因為今次死既係三好自已阿爸....金玲個次死自己個B,唔關三好事......
正所謂針唔吉到肉唔知痛....
唉!!!!!
所以3好之所以可以聲大大咁講咩3好精神
可以聲大大咁話金鈴呢樣唔岩個樣唔著
只係因為佢一直都順風順水
所有衰野都無發生過係佢身上
如果發生係金鈴身上既衰野3好都受過

我絕對有理由相信3好會比金鈴更奸
唔好等佢成日以為自己係聖女啦唔該

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蒼海飛絮 於 2009-11-24 03:48 PM 發表

呢一句是否原文? 發覺原來佢都幾煩, 一句說話講左4次三好, 即係 12 好...嘔....
hee hee 唔係[全部]原文...haa haa我只係用咗佢上次為菊姐同米雪姐[頂嘴]既部份[句子]啫

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蒼海飛絮 於 2009-11-24 03:26 PM 發表

1. 夙夜不返?? 你又知既 .

答:你究竟有無睇嫁? 就係果一幕高大人受傷後, 三好通宵照顧佢, 第二朝一大清早, 金玲在她房門口叫住佢。你選擇性失明?

2. 金鈴入暴室幾耐ar , 要探?? 你都識話佢係暴室幫金鈴口反駁 ...
1. 我唔係選擇性失明係真係唔記得 , ok , 咁三好同高大人發乎情止乎禮姐 , 仲有依點真係劇情所需 ,
因為d觀眾喜歡睇感情線 , 而拍皇宮劇一定要咁拍 , 如果唔係就只可拍皇上既感情線 , 之前金枝都係 ,
所以唔可以用常理去講 , 如果要講d有jj既男子都唔可以係後宮走黎走去 , 三好亦唔可以成日私會佢 ,
因為棋王根本唔可以住係宮度 .

2. sor , 我真係唔記得晒d劇情 , 所以有d記錯左 , 我都唔記得左三好有被人罰過入暴室 ,
咁金鈴有冇探過三好 , 同埋金鈴要罰幾耐 , 好短時間真係唔使探 , 探都唔會拍出黎 ,
因為真係可以一節就罰完都得 , d時間線完全唔同現實 .

3. 個編劇係有問題 , 因為佢選擇性拍金鈴d衰野同埋要為佢地絕交做伏線 , 不過戲劇係咁 , 冇可能事事拍 ,
三好質問金玲果一幕 , 可能真係太嬲 , 所以一黎話完就走 , 仲有佢同金鈴鬧完交 , 唔走唔通真係突然又好
關心話你點ar , 咁咩 , 如果係咁反而仲怪同唔同理 , 好嬲咁鬧完交梗係走架la .

4. 咁即係佢冇幫啦 , 佢一開始都話佢唔方便理 , 如果佢真係要幫就自己去皇上度求情la ,
但佢又見到賢妃喊晒口 , 佢先心軟講龜塚既事姐 , 至於求唔求到就睇賢妃自己做化 .

5. 同3

6. 請問係第幾集 , 佢苦笑姐 , 佢好似係慨嘆後宮爭寵招至殺身之禍 , 仲話唔幫佢做x佢唔使死 ,
佢仲有d自責 , 咁叫唔關心 , 佢笑都係想自己放開d姐 .

7. 都係個句表面冷靜 , 唔等於佢唔擔心 , 佢一見到皇上就好緊張咁既樣話好擔心金鈴 .

回覆 引用 TOP

DTT是我們的朋友
水房是我們的煩惱
K仔是我們的怨恨
衣歪是我們的惡夢
引用:
原帖由 confuseconfuse 於 2009-11-24 03:56 PM 發表

唉!!!!!
所以3好之所以可以聲大大咁講咩3好精神
可以聲大大咁話金鈴呢樣唔岩個樣唔著
只係因為佢一直都順風順水
所有衰野都無發生過係佢身上
如果發生係金鈴身上既衰野3好都受過

我絕對有理由相信3好會比 ...
所以編劇應該因應今次事件將3好由忠變奸咁應該會好睇好多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蒼海飛絮 於 2009-11-24 03:37 PM 發表

唔好同我玩文字遊戲啦

體諒 = 體會及諒解, 即係三好已經在金玲的立場了解到這件事與及金玲的做法, 當你體會了某人的做法, 即是代表在你的道德觀 / 價值觀上, 同意了某人的立場
體會左佢既做法唔等於同意佢立場 , 只係明佢既原因 , 理解佢點解咁做姐 .
舉個例子: 你好多時睇d法庭新聞 , 個官都話好同情同理解個犯人 ,
但佢都只可以著量減型甚至原判 , 但唔等個官同意佢犯法 .
有時d社工都會體諒d問題青年 , 因為家庭問題, 感情問題先做d唔好既野 ,
但唔等佢同意佢既立場lo .

回覆 引用 TOP

DTT是我們的朋友
水房是我們的煩惱
K仔是我們的怨恨
衣歪是我們的惡夢
唐代講唔講媒妁之言  三好高大人算唔算無媒苟合

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蒼海飛絮 於 2009-11-24 03:44 PM 發表

照你的意思, 即係「三好精神」是按人的不同職位而有所分別~因為是皇帝, 所以他用毒計都應該接受?

真係所有證據都指向佢咩? 佢手指發黑, 馬大人當時已經話佢係殺老鼠, 皇帝都無得反駁。識魔術就等如佢係兇手?
佢唔係接受 , 金鈴個d係你冇做佢老屈 , 林公公係佢有做但因為唔想小順犯險先另謀他法 ,
仲有要追究林公公個個係皇上 , 唔通三好同皇上講你真係唔岩ar , 唔應該咁做 ,
仲有咩叫屈先 , 冇做話你有做先叫老屈 , 林公公所有證據都指明佢係兇手 ,
個陣小順話做証 , 棋王都話一定定到佢罪 , 有證人, 有證物根本都係林公公la ,
唔好同我講金鈴有證據話萬夫人 , 首先三好之前咩都唔知 , 之後問賢妃佢認左萬夫人係有想 ,
但係比賢妃燒左 , 而且日子都唔同 , 所有證據都表明係金鈴老屈 .

回覆 引用 TOP

DTT是我們的朋友
水房是我們的煩惱
K仔是我們的怨恨
衣歪是我們的惡夢
引用:
原帖由 費特 於 2009-11-24 04:28 PM 發表

佢唔係接受 , 金鈴個d係你冇做佢老屈 , 林公公係佢有做但因為唔想小順犯險先另謀他法 ,
仲有要追究林公公個個係皇上 , 唔通三好同皇上講你真係唔岩ar , 唔應該咁做 ,
仲有咩叫屈先 , 冇做話你有做先叫老屈 , 林 ...
睇下你覺得點先算有證有據啦

1.小順見到林公公執起個茶筒=小順見到萬夫人鬼鬼祟祟去飛星觀
2.佢地見到林公公手指發黑=金鈴見到萬夫人燒佢年生8字

兩件事表面證據都差唔多
3好憑咩話林公公有做過係兇手
又憑咩話萬夫人無做過係金鈴老屈

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蒼海飛絮 於 2009-11-24 04:18 PM 發表

re: 費特

1. 我唔係選擇性失明係真係唔記得 , ok , 咁三好同高大人發乎情止乎禮姐 , 仲有依點真係劇情所需 ,
因為d觀眾喜歡睇感情線 , 而拍皇宮劇一定要咁拍 , 如果唔係就只可拍皇上既感情線 , 之前金枝都係 ,
...
1. 唔係用現代人角度 , 而係佢本來就拍得唔合理 .

2. 既然連罰幾耐都冇講證明根本唔係重點 , 只係想寫金鈴被罰 , 為之後做伏線 , 所以三好有冇探佢冇咩必要拍 .

3. 我諗三好哭著走 , 可能係有d同情 , 但一部分係心痛自己個fd變成咁 , 都係個句鬧完交冇理由即刻又好返問候金鈴掛 .

4. 三好試過喪母之痛(依點亦係佢同情賢妃拜萬夫人既最大原因) , 唔想見到賢妃咁慘 , 心軟講一講姐 .

5. 同3

6. 我真係唔記得邊集 , 我就係想睇你記唔記得姐 , 你以為我跣你至得架 , 你睇返我話佢之前講左d咩先 ,
就知佢唔會冇啦啦開心笑姐 .

7. 你估做戲個個都要有似陳豪係咬牙切齒先叫擔心咩 .

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蒼海飛絮 於 2009-11-24 04:34 PM 發表

即使有小順, 也不見得就可以定到林公公的罪。林公公只是:

1. 手指發黑
2. 會變魔法
3. 曾經被小順見到執過個茶袋

但是:

1. 馬大人說: 林公公手指發黑是因為毒老鼠, 當時皇帝都無話以對
2. 在宮中, 會 ...
一樣野咁岩就話姐 , 而家係所有野都咁岩ar ,
你要逐樣講咩都講得甩架 , 仲有佢殺人動機 ,
佢要幫馬大將軍做野 , 仲有邊個會同兩老都有"愁"ar ,
古時以經可以定罰la , 唔通真係要法證先鋒咁咩 ,
你又叫我唔好當現代咁睇 , 古時以上罪證足以定罪 ,
如果你咁講萬夫人唔使死tim啦 ,
都係咁岩佢家中有個下咒公仔姐 ,
又冇人見到佢拎金鈴張時辰八字紙 , 只係見佢去同一間廟 ,
我夠話萬夫人其實係咒其人他人啦 .

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 TMac01 於 2009-11-24 04:25 PM 發表

唐代講唔講媒妁之言 三好高大人算唔算無媒苟合
講!
都唔算...2老應同咗...但都係犯咗宮規

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]