• 瀏覽: 51,931
  • 回覆: 1,041
DTT是我們的朋友
水房是我們的煩惱
K仔是我們的怨恨
衣歪是我們的惡夢
熱賣及精選
引用:
原帖由 費特 於 2009-11-24 04:51 PM 發表

一樣野咁岩就話姐 , 而家係所有野都咁岩ar ,
你要逐樣講咩都講得甩架 , 仲有佢殺人動機 ,
佢要幫馬大將軍做野 , 仲有邊個會同兩老都有"愁"ar ,
古時以經可以定罰la , 唔通真係要法證先鋒咁咩 .
你又講得幾岩喎
不過試下將你呢番見解apply落萬夫人個case

一樣野咁岩就話姐 , 而家係所有野都咁岩(金鈴咁岩無左個胎,萬夫人咁岩俾小順見到佢去飛星觀,金鈴咁岩見到萬夫人燒佢個年生8字)ar ,
你要逐樣講咩都講得甩架 , 仲有萬夫人有殺人動機 ,
佢要幫賢妃做野 , 仲有邊個會同金鈴佢個胎都有"愁"ar ,
古時以經可以定罰la , 唔通真係要法證先鋒咁咩 .
你又叫我唔好當現代咁睇 , 古時以上罪證足以定罪 ,
如果你咁講林公公唔使死tim啦 ,
都係咁岩佢身上有包毒藥姐 ,
又冇人見到佢落毒落個茶袋度 , 只係見佢掂過下個茶袋 ,
我夠話林公公其實係毒老鼠啦 .

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 confuseconfuse 於 2009-11-24 04:43 PM 發表

睇下你覺得點先算有證有據啦

1.小順見到林公公執起個茶筒=小順見到萬夫人鬼鬼祟祟去飛星觀
2.佢地見到林公公手指發黑=金鈴見到萬夫人燒佢年生8字

兩件事表面證據都差唔多
3好憑咩話林公公有做過係兇手
...
2. 三好唔知萬夫人燒金鈴八字 , 賢妃亦話左阻止左萬夫人 .
仲有最重要一點就係時間唔岩 , bb初一死 , 萬夫人比人屈初8/9做野 ,
咁就一定係有人屈啦 .

回覆 引用 TOP

DTT是我們的朋友
水房是我們的煩惱
K仔是我們的怨恨
衣歪是我們的惡夢
DTT是我們的朋友
水房是我們的煩惱
K仔是我們的怨恨
衣歪是我們的惡夢
引用:
原帖由 confuseconfuse 於 2009-11-24 05:02 PM 發表

你又講得幾岩喎
不過試下將你呢番見解apply落萬夫人個case

一樣野咁岩就話姐 , 而家係所有野都咁岩(金鈴咁岩無左個胎,萬夫人咁岩俾小順見到佢去飛星觀,金鈴咁岩見到萬夫人燒佢個年生8字)ar ,
你要逐樣講咩 ...
都話3好唔知lo , 咁岩又係冇得講初一同初八or九 , 見佢去飛星觀係佢金鈴裝佢 ,
咁岩就係你講d野證明係金鈴老屈 .

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蒼海飛絮 於 2009-11-24 05:03 PM 發表

若說到殺人動機, sorry, 睇唔到馬大將軍同劉老伯有咩仇喎。至於同郭鋒, 殺人動機也不見得很強。

至於手指發黑, 真係已經被馬大人打甩左喇喎, 皇上當時都無話可說。
佢就係要向皇上施下馬威ar , 除左佢仲有邊個 .

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 confuseconfuse 於 2009-11-24 03:56 PM 發表

唉!!!!!
所以3好之所以可以聲大大咁講咩3好精神
可以聲大大咁話金鈴呢樣唔岩個樣唔著
只係因為佢一直都順風順水
所有衰野都無發生過係佢身上
如果發生係金鈴身上既衰野3好都受過

我絕對有理由相信3好會比 ...
完全同意, 3好係聖女真係節省少少, 係人地唔夠佢好命

回覆 引用 TOP

DTT是我們的朋友
水房是我們的煩惱
K仔是我們的怨恨
衣歪是我們的惡夢
引用:
原帖由 費特 於 2009-11-24 05:09 PM 發表

都話3好唔知lo , 咁岩又係冇得講初一同初八or九 , 見佢去飛星觀係佢金鈴裝佢 ,
咁岩就係你講d野證明係金鈴老屈 .
唔知唔知
就係3好乜都唔知就一口咬定金鈴老屈萬夫人
咁先黑人憎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蒼海飛絮 於 2009-11-24 05:12 PM 發表

要下馬威, 都要找到個似樣的理由解畫吧?唔通佢要下馬威, 就講「吹呀!真係我下毒嫁」?
就係 , 佢就係想話佢殺都吹佢唔漲 ,
皇上一早知係馬做 , 馬一殺人滅口 , 皇上已經啤住馬 ,
但佢又奈佢咩野何 , 只要唔係馬親自 , 代做個個冇爆佢都吹唔漲 ,
仲有馬做之前 , 係唔會預有人發現架 , 根本唔使搵理由 ,
到真係比人發現咪好似而家咁殺人滅口lo .

回覆 引用 TOP

DTT是我們的朋友
水房是我們的煩惱
K仔是我們的怨恨
衣歪是我們的惡夢
引用:
原帖由 蒼海飛絮 於 2009-11-24 05:06 PM 發表

這裡有一個盲點:

就係究竟馬夫人是不是只有一個布娃娃呢? 這一點連賢妃都唔敢肯定。

若果馬夫人已經係初一之前已經整左一個, 到之後在賢妃面前再燒一個, 咁樣又點呢?
如果佢真係之前燒左一個 , 又使唔使叫賢妃搞一個ar .

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蒼海飛絮 於 2009-11-24 05:21 PM 發表

我意思係: 若果皇帝既證據真係強到100%可以煮死馬大人既, 佢一定會煮死佢。而家佢地即使心裡明白係馬大人指使, 但無100%既證據可以煮死林公公。
咁你誤會左la , 皇上有證據可以煮死林公公 ,
但佢冇證據證明係馬大將軍指使 , 雖然估都估到 , 佢煮死林公公先就係想佢篤馬出黎 ,
但馬就快佢一步殺人滅口 , 之後馬一樣可以吹個理由置身事外 , 就好似話三好阿ba話林公公係公公 .

回覆 引用 TOP

DTT是我們的朋友
水房是我們的煩惱
K仔是我們的怨恨
衣歪是我們的惡夢
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]