• 瀏覽: 11,110
  • 回覆: 106
  • 追帖: 1
政治我又唔想講太多, 不過區議員為左自己區內居民爭取最大利益而少理整體(包括其他區居民)又是不爭事實
真想有機會向兆康,藍地,洪水橋,屏山的區議員了解了解, 614,615,610,三條屯門<>元朗線係唔係有咁多當地居民支持到個客量, 轉614P及615P真是咁唔方便嗎? CUT 614 & 615 係可以加強番兩條P線同610喎

熱賣及精選
引用:
原帖由 zengalau 於 2010-1-3 10:03 PM 發表

你都唔好响度抽水, 西鐵通車初初雖然引唔到長途輕鐵客改搭西鐵, 但當時整個新界西北既情況, 輕鐵只係攪唔掂天水圍去元朗既需求, 而要九巴出 K62S 兩個月, 果排輕鐵一路執服務, 最終都攪得掂, 而巴士方面係 ...
我是元朗的,只是抱5系&6系線不平
然而西鐵通車時抽起大半條6系的車數去支援天水圍(614p&615p再抽起一半,614從此冇哂雙卡到近期先有番1班),雖然當時明白天水圍的確有需要加車,但九鐵計劃重組時並無考慮先購買少數列車來配合重組已經是敗筆,要開k62s個2個月來調整及不停調查&統計左5年先落實買車,其間市民就慢慢被迫接受少長途車的事實(事實證明:新界西的人的心態慢慢全港化,由過去等兩等輕鐵就到變成要等好耐先到(輕鐵個電子顯示屏未有之前大家都唔覺等車耐,出現左就......,當然對返工一族是好事來)&由唔使驚冇位變成下下搶灘式搵位),所以是當年九鐵自己趕客,市區的一套最初好難用落新西(西鐵頭幾年唔多人搭區內都是e個理由)
但是講番捨長取短的潮流,冇錯是正常的,但是服務應否適當(即使614,615取消加落610到都做唔番舊614時代雙卡班次)

http://salca.mocasting.com/
引用:
原帖由 CRAZY 於 2010-1-4 12:42 AM 發表

最實際莫過於比較車費, 由屯碼一程叮去元總要5蚊樓上, 但係由屯碼叮去兆康/屯門轉西鐵去元朗, 4個幾攪掂
大把人小數怕長計, 寧願轉乘, 有d人仲醒, 屯門叮去兆康轉西鐵到天水轉k73落元朗, 慳多幾毫
輕鐵賫跨區車費收 ...
區議員的意見就是少數的意見?2區區議會聯合反對都是少數意見?
有人用[上水理論]來省$(火炭之前上東鐵到上水一出一入來省$),但相對的都有一群因有得坐而俾多小小乘客
同時長途的cut車都影響左部份收費數據,所以應以雙方意見55波為大前提,重新以維持服務不變的情況來再作調查,如果真是少左大家先會信服(新西市民同港鐵之間冇信任可言),得的話你想改線都會有政府委任區議員支持(而唔會一致通過反對議案)

區議員可以代表乘客?
巴士重組, 區議員盲目反對, 明明條線巳經無咩人坐都唔取肖
等d車隊資源調去其他路線
呢d例子唔係少數

輕鐵轉車係唔係真係咁唔方便先?重好過而家班次混亂同等車耐
天水圍巳經係一個都叫成功的樣板
我認為前九鐵方案應重新考慮

另外, 區議會的特色係, 交通小組的議案有區議員反對, 一般都會拉到
好少會正式表決

引用:
原帖由 CRAZY 於 2010-1-4 12:54 AM 發表

政治我又唔想講太多, 不過區議員為左自己區內居民爭取最大利益而少理整體(包括其他區居民)又是不爭事實
真想有機會向兆康,藍地,洪水橋,屏山的區議員了解了解, 614,615,610,三條屯門元朗線係唔係有咁多當地居民支持到 ...
當年重組直頭冇614p&615p(迫人用西鐵搭到屯門轉552/553 or 610轉552轉553到屯碼所以先企硬反對,現在他們應該要求610全雙卡&繁時做4-6分鐘一班 or 開651的全雙&繁時做4-6分鐘一班就ok
所以較可行方案是:
651(如果610全雙就唔開e條線)
614p
615p
751p&705特車(e兩條繁時車唔使計都得)

引用:
原帖由 054D 於 2010-1-4 01:54 AM 發表

區議員可以代表乘客?
巴士重組, 區議員盲目反對, 明明條線巳經無咩人坐都唔取肖
等d車隊資源調去其他路線
呢d例子唔係少數

輕鐵轉車係唔係真係咁唔方便先?重好過而家班次混亂同等車耐
天水圍巳經係一個都叫成 ...
之前左右紅藍綠都講過區議員為選票,逢見[取消]&[削減]的議案一定否決,e點我都同意
天水圍過左5年先免強解決問題(k73幫761分左好多人客)
我都認為551(我叫short cut版505),552(508),553(延長版507)方案可以重推,但前提是614p&615p一定要保留(只需單卡班次)
雙卡班次507,508負責

可以睇下我的方案:
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=11208723&extra=page=3

樓主是否有問題??
何來跨區線??
天水圍唔係元朗區??
一條區內線4-6有乜問題

引用:
原帖由 wing327 於 2010-1-4 10:25 AM 發表

樓主是否有問題??
何來跨區線??
天水圍唔係元朗區??
一條區內線4-6有乜問題
請問閣下是否對輕鐵只知皮毛?
輕鐵系統明顯分成三部份
屯門段,元朗段青山公路及天水圍段
分區上也明顯可以見到此分段
1~3是屯門,4~5A係天水圍,5區係元朗

「只要人類相信神及正義,世界將永無寧日。 」
             -- 自由惑星同盟第十三艦隊提督楊威利中將
                              野望篇 第7章 屬於何人的勝利
引用:
原帖由 munandka 於 2010-1-3 11:34 PM 發表

巴士加價比人rejected,唔等同於巴士公司不顧公眾利益。

而家嘅人,有一個非常錯嘅觀念,就係大機構、公用事業不應該賺錢。有盈餘時,一定要分配晒及滿足晒市民嘅欲望。
下面果句係你自己引申出來,最少我唔認為

我從來都無話’不顧公眾利益‘,而係公司係以股東利益作為first priority
如果無比人嘈過,我撘出去下下都19,20 蚊 la

這是制約的效果

講到尾,都係天水圍問題

點明顯??
請證明??

引用:
原帖由 CRAZY 於 2010-1-4 12:54 AM 發表

真想有機會向兆康,藍地,洪水橋,屏山的區議員了解了解, 614,615,610,三條屯門元朗線係唔係有咁多當地居民支持到 ...
外區人在區議會選區並無投票權
很難要當區區議員考慮外區人既利益
整體利益如何大都好
只要係以損害當區人既利益
區議員唔去嘈就係失職
下次選舉好有機會就無得撈

「只要人類相信神及正義,世界將永無寧日。 」
             -- 自由惑星同盟第十三艦隊提督楊威利中將
                              野望篇 第7章 屬於何人的勝利
引用:
原帖由 mkfung2 於 1/1/2010 16:13 發表

614/P 同 615/P 係混合路線﹐相對返都係 6-10 分一班姐﹐有幾氣憤呀?
614/P可以做到聯合的....(佢起碼可以做到聯合你所講的班次)
就算有時做唔到都好,
拖卡的次數的確係比615/P為少....

相反615/P係完全做唔到,
基本上你唔見佢拖卡都偷笑

回帖前請先留意版規啊!~

意指 : 屯門區咁大咁多選區, 只係某一個選區的區議員反對, 咁就.......
有時候, 我只係睇到持不同意見的人, 少用了"說服", 多用了"威迫"

引用:
原帖由 strongpost 於 2010-1-4 12:18 AM 發表

你如身受其害就唔會咁口響,而家係你冇做research就係度豬up,hk同外國人口密度你有冇考慮
我會無料? 我無料就唔會响度講咁多野~
引用:
我是元朗的,只是抱5系&6系線不平
然而西鐵通車時抽起大半條6系的車數去支援天水圍(614p&615p再抽起一半,614從此冇哂雙卡到近期先有番1班),雖然當時明白天水圍的確有需要加車,但九鐵計劃重組時並無考慮先購買少數列車來配合重組已經是敗筆,要開k62s個2個月來調整及不停調查&統計左5年先落實買車,其間市民就慢慢被迫接受少長途車的事實(事實證明:新界西的人的心態慢慢全港化,由過去等兩等輕鐵就到變成要等好耐先到(輕鐵個電子顯示屏未有之前大家都唔覺等車耐,出現左就......,當然對返工一族是好事來)&由唔使驚冇位變成下下搶灘式搵位),所以是當年九鐵自己趕客,市區的一套最初好難用落新西(西鐵頭幾年唔多人搭區內都是e個理由)
但是講番捨長取短的潮流,冇錯是正常的,但是服務應否適當(即使614,615取消加落610到都做唔番舊614時代雙卡班次)
以下是過往8年輕鐵平日早繁用車分配:
西鐵通車前(2003年8月)
505=8, 507=8, 610=13,614=19(其中7拖),615=13, 720=28(全14拖), 721=22(全11拖) 共111 (6字頭45, 7字頭50)
西鐵通車兩個月後(2004年2月)
505=8, 507=8, 610=13,614=15(其中3拖),615=13, 701=3, 751=20(全10拖), 761=30(全15拖) 共110 (6字頭41, 7字頭53)
開614p, 615p, 706 後(2004年4月)
505=8, 507=8, 610=14,614+p=11,615+p=11, 701=3,706=3 751=24(全12拖), 761=30(全15拖) 共112 (6字頭36, 7字頭60)
開 705, 751P 後(2004年9月)
505=8, 507=8, 610=14,614+p=11,615+p=11, 705=5,706=4 751+p=23(其中7拖), 761=28(全14拖) 共112 (6字頭36, 7字頭60)
宜家(2009年12月)
505=8, 507=8, 610=14,614+p=11,615+p=11, 705=9,706=7 751+p=20(其中5拖), 761p=24(其中11拖) 共112(另4卡打仗,兩屯門兩天水圍) (6字頭36, 7字頭60)

樓上一清二楚, 西鐵前後, 6字頭只係差4卡(為開701), 之後只拎走5卡(為開706), 跟住已經雙方總數不變, 各自各攪, 同在下之前所講既吻合.

而04年仲有7-9卡車在手,以每年為應付乘客增長,一年加一至兩卡車既情況黎計, 確實可以撐多三四年, 至出現唔夠車出既情況, 事實亦都係咁, 最緊張係過去果兩年. 所以決定買新車既時間並不算遲, 再加上南環線會令輕鐵客量增加, 等埋一次過買, 所俾既平均車價, 會較分兩水買十卡八卡共20卡為低. 雖然呢兩年輕鐵用車緊張, 但巴士果邊都有配合去加強短線服務支援輕鐵, 包括逐步cut K1X, k2P, A73等措施黎俾車506, K51, K73, K76 等去減低輕鐵壓力.

另外, 雖則屯門有西鐵後少左車, 但景峰、杯渡同良景、建生兩段, 係由當年614,615只能行基本7分, 增強至宜家614/5+p 行基本6分, 班次密度有所提升不容否定.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]