• 瀏覽: 1,950
  • 回覆: 30
熱賣及精選
沒錯!!!!!! 我們這一代出生就係註定做奴隸!! 所以80後不應該再做順民,必須要出來爭取自己的利益!!!

都係錢作怪
香港玩緊大富翁遊戲
愈遲出世愈難玩,d地都比人買哂

多餘

自己的人生係由自己打拚
遇到挫折就抵賴
廿幾歲人食咗廿幾年免費飯
政府養埋你過世好唔好

幾時可能洗牌重玩

強帖留名,講得太好了

引用:
原帖由 da7lee 於 2010-1-11 09:15 發表

為什麼80後會鼓燥,會無奈?
十年前,告訴我們只有進大學才有好日子過的,是你們,今天,說大學生沒有經驗沒有視野沒有議價能力的,也是你們;
十年前,硬銷母語教學,說什麼更易明白,四處賣廣告的,然後送子女過 ...
你係全港九新界所有80後既代表

我係80後

我唔打算靠人

靠自己啦....

改變唔到世界,改變你自己

英文唔好,係你自己唔去讀,唔係因為母語教育咁單純。

唔一家係80後先係既
每一代都有佢地既難處.....
遲幾年就真係睇90後被人稱為腦殘既一代會做D咩
或者佢地果時係甘甘心心做一個順民

應該找一個領導帶領大家爭取最大權益

引用:
原帖由 da7lee 於 2010-1-11 09:15 AM 發表

為什麼80後會鼓燥,會無奈?
十年前,告訴我們只有進大學才有好日子過的,是你們,今天,說大學生沒有經驗沒有視野沒有議價能力的,也是你們;
十年前,硬銷母語教學,說什麼更易明白,四處賣廣告的,然後送子女過 ...
講得非常有POINT!
所以我一向只信自己,不信那些好像很關心你既大人。
我選既路,充滿血汗淚水。但因為自己選既,所以亦無悔!
我2001年正式全職投身社會,人工得8,000:2003至04年,國際大公司不停叫HR勸我過檔,2005年帶領3個BRANCH,十幾人。然後不想再向上扒,只選SENIOR既工, 不做MANAGER.
2007年月薪22,000,夠食夠住,知足常樂!
當然,過程中我既代價亦很大!一年只能同朋友食3次飯;年年係公司自己倒數;很久冇拍拖;連繼八個月星期一至六只係訓4個鐘...
我想講既係:身邉既人,可以俾好多意見/幫忙;但系路,永遠係要靠你自己走出黎。如果有人曾經老點你,你係咪要問吓自己點解吾分析吓就亂信?你控制吾到人地老吾老點你,但你從今日起可以選擇學精D!

80後,食自己啦

我都系80後

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]