• 瀏覽: 22,935
  • 回覆: 9
各ching 知唔知搵公証行攪total loss報價出報告攪索償...
最後通常收幾錢? 有冇得講價?



公証行收你claim到總額的25%...
有無價講唔知,你可以問下的...



800


引用:
原帖由 ccklewis 於 2010-2-6 02:24 PM 發表
各ching 知唔知搵公証行攪total loss報價出報告攪索償...
最後通常收幾錢? 有冇得講價?
出報告800,幫你追收25%銀碼去到十萬我果次講到20%。不過你要諗清楚,你交左比佢,例如你索償十萬,佢同你講對方只肯賠五萬,咁你接受嗎?佢話你唔接受我地搵律師搞,到時另外計錢。所以我情願自己追。






[隱藏]
CHING
咁我想問如果對方一定100% 錯哂...一定會比警方告得入..
我部車total loss左...自己追拎得番錢機會大唔大? (對方係公司車)
如果要親自去追討... 程序係向邊個追? 司機or公司or對方保險公司?



Total唔total唔係你話的,你先找車房,車房識幫你做報價同搵公正行,之後你同佢講好自己追同叫佢搵個地方放你架爛車,如果銀碼大,收到錢先好劏。之後,差人會出信話你知對方被起訴,咁你就打去你個調查組到問阿sir如何攞對方保險公司同車主地址,佢會俾文書房電話你,你打去跟手續填表,之後對方的地址,保單編號,保險公司的資料會寄俾你,你收到後等埋警方寄對方定罪的信,你便收集好車房報價,公正行報告,公正行報告收費,拖車費,車房存倉費收據副本,記住全部寄副本。寫一封信,寄去對方地址同保險公司。內容係追討對方車禍引致你損失的銀碼。記住,你要提對方儘快報保險以免你作進一步法律行動。之後對方報保險後,保險公司會找你。前後你預最少半年。






謝謝回覆
暫時都係做到搵證行做左報告
追討方面車房話可以搵公證行講價...但我估佢點都唔會收少過20%~咁即係起碼比皮幾野佢~~
所以我都問埋律司..佢話我都可以選擇用民事去追...時間會再長...但係可以連律司費都count埋入去要佢陪~



我估大約追五萬左右啦,因為你話20%都係萬多元。我提議你不用找律師,自己追,一般對方都交俾保險,你傾唔掂先入小額。入小額好簡單,你網上下載張表,跟指示填好,交錢交表。之後可以做調解。不過你要入表時調低銀碼到五萬,好處是雙方都不可用律師。一般人成日話咩佢試下撞我,賠死佢,果種人一定未撞過大鑊,啱哂果個受害人一定煩過錯果個。






提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
[隱藏]
咁你最好pm你間公正行俾樓主啦。我因為追的銀碼較大,怕公正行為求收錢,要我接受較少的賠償。






[按此隱藏 Google 建議的相符內容]