註冊 登入

[車型及車務] 真正特快?

真正特快? E-mail 此主題給朋友

前幾天去馬鞍山玩單車,由炮台山去,打算殺680

後來想起有人說681是什麼特快線王 .....於是想試試,行去天后搭...反正都系$19

到了耀安...看下watch...wow....用了23.5mins ...平時搭118由北角去柴東可能也不行...

另外,我還記得有條去大埔的叫307 ....都系天后停2個收費廣場就到大埔了,為何307特快的名氣好像不及681來

回覆 引用 TOP

精選樓盤
681係馬鞍山既「皇牌快線」
你應該計下馬鞍山 > 灣仔警署既時間

回覆 引用 TOP

坐呢架681千祈唔好訓
真係眨下眼就到...

不過係咁行公路..好鬼易訓著-_-

回覆 引用 TOP

全個馬鞍山得681一條全日特快...

回覆 引用 TOP

補充一下,果架應該是前衛超豪來的,看到司機証是LLXXXX,忘了號碼,女司機來的

快還是慢就不知了23.5m,後面有架三叉的681追實,我落車過條馬路就見到了

回覆 引用 TOP

681真係真正特快,上次黃昏係耀安搭,35分鐘就去到中環

回覆 引用 TOP

== delete ==

NTTdocomo Xperia Z1 f SO-02F
NTTdocomo Xperia A SO-04E

回覆 引用 TOP

你搭 LL3910?
尾站上 廿幾分到耀安 正常xD
上次 搭6頭都好似廿分就落車

呢條線快就快
搭得黎真係一蚊一分鐘咁

★有你的回憶是那麼美麗‧我不相信你不珍惜★
☆撒驕  曾愷玹☆

回覆 引用 TOP

307要行東隧,快極有限

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 superhugo 於 2010-4-16 04:00 AM 發表

307行紅隧塞到死,行尖山+西隧又貴
講起上來681都係行東隧架wo,咁唔通681又係快極有限咩?

大埔幾條X線其實都算幾快:73X,74X,307,在大埔停幾個站就直出公路,
而且收費又幾合理,所以大埔居民都算幾幸福!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 superhugo 於 2010-4-16 04:00 AM 發表

我想我明白為什麼了,首先行紅隧特快一詞就可以收皮啦

我聽聞有很多人建議新界東往港島的路線經尖山+西隧,比如現有的373A (BTW,373系又系D停2個收費廣場就到的快線 )

Q1:其實真系會快些嗎?

從地理位置看,行西面條路好似長左

熟果頭的人說一下吧,thx

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 manhimng 於 2010-4-16 10:17 AM 發表

我聽聞有很多人建議新界東往港島的路線經尖山+西隧,比如現有的373A (BTW,373系又系D停2個收費廣場就到的快線 )

Q1: ...
373a自從改經八幹,塞車機會大增
塞車位有:
1)林村交匯處
2)城門隧道公路前
3)大角咀近奧運站

比如以往途經三幹,上水至上環不過係40-45分鐘
但現時嘅話,一個鐘先到上環亦唔出奇

輕鬆講理、嬉笑怒駡

回覆 引用 TOP

引用:

45min到灣仔
1個鐘到中環匯豐
你話快唔快

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 DreadAngolmois 於 2010-4-16 11:06 AM 發表

373a自從改經八幹,塞車機會大增
塞車位有:
1)林村交匯處
2)城門隧道公路前
3)大角咀近奧運站

比如以往途經三幹,上水至上環不過係40-45分鐘
但現時嘅話,一個鐘先到上環亦唔出奇
大角咀近奧運站 is not a 塞車位 now.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 manhimng 於 2010-4-16 10:17 AM 發表

Q1: ...
行東隧條路都好長.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。