• 瀏覽: 7,141
  • 回覆: 37
話說啦, 3 月尾坐 1A 返屋企, 早更尾單

由於果陣采頤花園原站修緊路, 所以個站移前左少少, 大約響距離落橋位 10 米既位置
但見個司機為左爬架停緊站既 11B 而飛左個站, 有條友響個站度揮手想上車啦
點知個司機仲要扮野停去 A22 果個站度, 停 2 秒又離站, 無比果個人追返上黎上車

觀塘市中心, 話說佢起步果陣剛剛好轉黃燈, 之後去到 606 站位果陣已經轉左紅燈
但佢居然踩實油門繼續加速衝紅燈 (根據經驗, 該款車型以當時速度在燈位前剎停一定剎得切, 仲要唔使急剎)

*已投訴, 本 post 只屬分享

AV86 GH418 - AV109 GL7586 - ATR59 HX8945
ATE238 ME9327 - ATE239 ME9378
AVBWU290 RK6786

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
你有你投訴,
佢有佢解釋,無事,下次留意吓!

回覆 引用 TOP

一程試晒兩樣真係唔出奇喎, 基本上一條我常坐既線成日都會發生~~ 仲要果條線最密2X分鐘, 最疏30分鐘都照飛~~

回覆 引用 TOP

係項係某ATE?今日我等1A佢都飛站 好彩後車30秒後就到
衝燈常見啦,我上次係協和街同月華街入口交界個個紅綠燈,綠公仔過馬路,行到一半到全安島,有架新巴601係我前面高速行過,我行快少少既話...

回覆 引用 TOP

1A班車長揸車不嬲都好急,一出尖碼已經發晒癲,佢地如果見到前面有6,6A一定要千方百計爬頭!

回覆 引用 TOP

呢D唔出奇丫...某條N字頭既通消巴士線...一程車...衝三支燈...
仲要唔係岩岩轉紅燈個隻喎...而係遠遠已經係紅燈...都可以照衝過去...
之後改路...話12米既車唔入得...佢都唔理照轉入去...
呢條線...更有D車長試過唔入某條屋苑...慳返5分鐘車程...
通消車咁走一走...20分鐘一班都幾係野架...如果岩岩前車走左...加飛站...真係要等40分鐘一班架...
如果大家記得...我之前都講過呢單野...大家應該估到我係講緊邊條線啦~~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 GILL欣桐 於 2010-4-23 07:59 PM 發表

呢D唔出奇丫...某條N字頭既通消巴士線...一程車...衝三支燈...
仲要唔係岩岩轉紅燈個隻喎...而係遠遠已經係紅燈...都可以照衝過去...
之後改路...話12米既車唔入得...佢都唔理照轉入去...
呢條線...更有D車長試過 ...
d野好有中巴feel

回覆 引用 TOP

我搭開深夜收工轉既新記101 飛站同衝紅燈都當食生菜架啦 癲起上黎 紅隧個站都照飛呀
楂開條線就知邊個站會無人等 邊盞燈衝得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 FZEU 於 2010-4-23 04:49 PM 發表

port佢啦
飛站係1A冇咩所謂
因為太密
今日見有部7B埋站
有部45埋黎但差啲飛站
45一飛就又有排等
限時完成賽程, 有時啲巴士真係好似好趕咁, 不但衝黃燈, 而且超越停站前車, 無論有無人要上車都唔理...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 walterthewally 於 2010-4-23 05:56 PM 發表

一程試晒兩樣真係唔出奇喎, 基本上一條我常坐既線成日都會發生~~ 仲要果條線最密2X分鐘, 最疏30分鐘都照飛~~
好多時去到夜深,D尾班車會較大機會出現咁既情況...

我使卸呢度任何一個?
我鍾意講乜就講乜!吹咩!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bensica 於 2010-4-24 01:35 AM 發表

限時完成賽程, 有時啲巴士真係好似好趕咁, 不但衝黃燈, 而且超越停站前車, 無論有無人要上車都唔理...
如果真係去到咁嚴重,麻煩各位為香港人安全著想,發揮團結精神,搭一d「高危」路線用手機拍低等車過程+上層車頭行車過程,一有飛站/衝紅燈即send去各大巴士公司+運輸署+各大報章+警方投訴及備案,睇下仲有冇人敢亂來!

而家手機拍片咁普及,相信冇乜人會咁癲,一下唔覺意衝紅燈被影,再加埋兜口兜面影埋司機加路線加車number,真係隆都冇訂佢捐!

回覆 引用 TOP

我坐小巴咁耐 冇試過^^ya!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bensica 於 2010-4-24 01:35 AM 發表

係呀...好多路線佢本身行車時間都係岩岩好...行慢D既話...分分鐘過晒鐘架...
當年296呀...今時今日既N691呀...呢D都係行慢少少都會過晒鐘...
特別係N691...比D紅VAN上落客...又玩下野塞一塞...返到調景嶺就會過晒鐘...
之後就要吉車去寶林起載客....最慘既係尚德同坑口班客...冇啦啦變相要等兩班車...超過40分鐘~~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Medalmore 於 2010-4-24 01:40 發表

好多時去到夜深,D尾班車會較大機會出現咁既情況...
我常坐果條線唔洗去到夜深都已經係咁, 一程車點都會見到飛站衝燈既~~ 除時全日得三幾班車(繁時班次)係因為多客所以無得咁玩法~~
如果去到尾班仲勁, 基本上係唔會入站再密密衝燈~~ 有時尾車仲多客過平時, 都仲可以比平時快到10~15分鐘~~ 就係衝燈飛站返黎既~~

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右