• 瀏覽: 8,969
  • 回覆: 16
我有玩開結他, 但想買個口琴玩下
樂理果D野我都識既, 但...就唔知點買口琴
因為以我所知, 又半音, 又複音, 又C key等
其實我買泥只係想吹下單音= ="
姐係普通吹下歌仔, 如一D流行曲等

但我聽朋友講口琴無#無b if 我買左Ckey
咁我就諗~ 如果我想吹一首歌, 總有機會有一兩粒音係乜#乜b
咁點算~ 所以我唔係好知點買~ 仲有幾多孔等我都唔知
可唔可以比少少意見? 麻煩各大大

熱賣及精選
你既然需要用到半音當然最好買半音階口琴, 第一個口琴買C調啦, 標準係12孔, 由最低音的middle C 開始有3個8度音程, 音域與長笛差不多一樣

明白了~ 原來我要既野係半音, 12孔
原來12孔已經咁多音, 上網睇仲話有24孔, 邊handle到咁多

咁有無話咩牌子好呀?? 大約300 budget

另外好奇一問, 咁點解要出其他無半音既口琴??
在我泥講~鋼琴好, 結他好, 長笛都好
實有呢D音 C C# D D# E F F# G# A Bb B 至可以乜音都玩到
無哂#同b, 咁... 咪好有限制囉

引用:
原帖由 duckedog 於 2010-5-10 02:13 PM 發表

明白了~ 原來我要既野係半音, 12孔
原來12孔已經咁多音, 上網睇仲話有24孔, 邊handle到咁多

咁有無話咩牌子好呀?? 大約300 budget

另外好奇一問, 咁點解要出其他無半音既口琴??
在我泥講~鋼琴好, 結他好, 長 ...
12孔口琴一個孔有4個音(吹、吸、按鍵吹、按鍵吸), 24孔應該會係複音口琴
不同種類口琴有各自使用範疇及用途
$300 只能夠買大陸產品, 天鵝牌算係大陸牌子之中音準及音色最理想

引用:
原帖由 duckedog 於 2010-5-10 02:13 PM 發表

咁點解要出其他無半音既口琴??
在我泥講~鋼琴好, 結他好, 長笛都好
實有呢D音 C C# D D# E F F# G# A Bb B 至可以乜音都玩到
無哂#同b, 咁... 咪好有限制
其實十孔口琴(diatonic)唔係吹唔到半音架。吹半音個技巧叫做bend;不過,有d半音比較易bend,有d就難d。

在美國,呢種十孔口琴比十二孔流行得多。仲有,彈結他同時吹口琴,就騰唔出隻手來按後者既半音鍵啦。

吹複音口琴既,似乎係亞洲人比較多。

去乙華琴行, 買隻天鵝牌 12孔半音, 255蚊, 有8折/9折咁, 計落200頭, 好抵玩.

覺得貴, 可以買隻天鵝牌 10孔半, 120蚊, 都係8/9折咁, 除落100蚊,  重抵玩, 不過少左高音la/si/do/re, 有d歌會吹唔到, 不過就細隻d, 再輕d, 我cheap仔, 就係買呢隻.

唉~ 都係Discussion 好過u記
永遠問親問題都係哩邊至有人回, 果邊就一定拍蚊!
多謝大家呀~ 大家既回覆真係幫到我好多

容讓我問多個問題, 聽講十孔口琴D聲好過半音口琴, 係咪嫁?
如果係我想試下十孔, 但大前題~ 自學, 學唔學到所謂的bend?
定會唔會建議初學, 就學左半音先會好D?

我其實唔係諗住結他+口琴一齊玩= ="(好似街頭表演果D伯伯咁)
我只係講我唔算係音樂白痴姐 ^^"

玩半音要禁制, 你兩隻手拎住吉他, 咁點禁制呢?

想學bob dylan? 你要玩10孔啦, hohner近排出左隻bob dylan簽名版, 你可以去tomeeee睇下, 好似要500蚊1隻?

引用:
原帖由 duckedog 於 2010-5-11 10:40 AM 發表

唉~ 都係Discussion 好過u記
永遠問親問題都係哩邊至有人回, 果邊就一定拍蚊!
多謝大家呀~ 大家既回覆真係幫到我好多

容讓我問多個問題, 聽講十孔口琴D聲好過半音口琴, 係咪嫁?
如果係我想試下十孔, 但大前題~ ...
唔使同結他一齊玩, 當然係半音階口琴最容易滿足你吹奏半音或轉調要求, 其他兩種口琴(複音&十孔)一個一個調, 奏半音需要另一口琴(分開或同時使用)或bending技術才可奏出, 有時要預備不同調口琴
日後對其他口琴有興趣可以再學, 唔少人可以吹奏各種口琴而且水準唔錯

引用:
原帖由 duckedog 於 2010-5-11 10:40 AM 發表

如果係我想試下十孔, 但大前題~ 自學, 學唔學到所謂的bend?
定會唔會建議初學, 就學左半音先會好D?
本版幾位資深口琴版友仲未覆你,等我低手分享下個人經驗先。

在美國,自學/初學書多數教十孔口琴。但如果練唔成bending,好多歌玩唔到(轉過第個key都無用)。我就係練極都練唔成bending。呢樣野其實好難教,因為係靠條脷,你吹果時個琴遮住個口,人地都睇唔到你條脷啱唔啱啦。

在本版,一向既主流意見係建議初學者都可以學半音階口琴,記得揾番對應既教材(例如教十孔或複音就唔啱)

仲有,學半音階學到咁上下,都要練bending,因為係一種修飾既技巧(就好似結他有齊半音都要bend咁)

THanks all ar
唔理高手定低手~ 覆得我既就好手啦! = ="
我都係唔咁睇高自己~ 唔試Bending住
都係玩返半音先!

大家實在太好喇^_^ THANKS

已買~ 255 無折~ 但都會努力玩下~

買中國百靈牌c階半音...超抵!一百幾蚊~新手用,我學校老師都係教呢隻

引用:
原帖由 iamnotaboy 於 2010-5-16 05:59 PM 發表

買中國百靈牌c階半音...超抵!一百幾蚊~新手用,我學校老師都係教呢隻
我唔贊成買百靈牌半音階口琴, 雖然係百零蚊, 但真係漏氣, 同埋D 聲真係好唔靚, 如果真係要買國產半音階, 倒不如俾多少少, 二百幾蚊買天鵝牌半音階, 至少質量尚可接受~

當然, 想再好就買 hohner 270 啦, 但 "等價交換" 囉, 你可能覺得七百幾蚊可以買到幾個國產口琴咯, 但有心學落去旳話, 我覺得買 270 會好 D 囉~

引用:
原帖由 mowom 於 2010-5-16 09:36 PM 發表

我唔贊成買百靈牌半音階口琴, 雖然係百零蚊, 但真係漏氣, 同埋D 聲真係好唔靚, 如果真係要買國產半音階, 倒不如俾多少少, 二百幾蚊買天鵝牌半音階, 至少質量尚可接受~

當然, 想再好就買 hohner 270 啦, 但  ...
對 hohner 270 品質冇信心
嚴格來講,係對所有 hohner 木身琴冇信心

都係 scx-48 正

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]