註冊 登入

有乳癌, 怎麼辦??

有乳癌, 怎麼辦?? E-mail 此主題給朋友

醫生已經話係乳癌
話要抽血,照x光,跟住等排期
話個腫瘤6公分
咁係初期?定點樣?
好擔心, 好灰

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
話個腫瘤6公分 will most likely be T3 or T4.   Suggest you to arrange 乳房造影檢查 & PET/CT Scan, 乳房保留手術或全乳切除術 as well.  It should be done as soon as possible !

回覆 引用 TOP

回覆 1# 的帖子

你到 google 搜尋 "褐藻糖X", 希望會幫到你!

回覆 引用 TOP

多謝大家, e生需要全乳切除術, 我好灰, 好擔心...

回覆 引用 TOP

成日都有新 account 在 sale "褐藻糖X", 商人良心在那呢 ?

回覆 引用 TOP

你可考慮 CHEMO 先, 有機會收細個瘤, 不用全乳切除術.

X淑儀醫生 (歌星學友同姓), 她是乳腺外科頂級醫生, 問一下她吧.

X(音"馬")麗 的 X靄慧醫生 (音礦) 也是很有名的.

X淑儀醫生 是私家, X靄慧醫生就可到X(音"馬")麗 排, 看看他們意見

http://hk.health.nextmedia.com/i ... amp;art_id=11301284

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽

回覆 5# 的帖子

ibmsuperhk

將心比己, 如果你有乳癌, 你會選擇切除乳房嗎? 你有癌症, 你會選擇做化療嗎?

你自己也不做, 就唔好叫人去做! 己所不欲, 勿施於人.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rain1288 於 2010-5-21 01:20 PM 發表

ibmsuperhk

將心比己, 如果你有乳癌, 你會選擇切除乳房嗎? 你有癌症, 你會選擇做化療嗎?

你自己也不做, 就唔好叫人去做! 己所不欲, 勿施於人.

點解唔做,我個人意見,其他輔助食療,唔係每個人體質都有效!!正正經經搵醫生醫係比較理智!!唔信西醫就搵中醫,總比自已胡亂搵藥食好!
我家族中有三個癌症病人,二個直系,一個不是直系:
鼻咽癌三期…化療加電療及中醫,已康復十多年,雖有後遺症,但生活大致如常人!!
肺癌未期…西醫(標靶,後期電及化療)加雲芝,已離世!!
淋巴癌三期…西醫(標靶加化療),已打了三針,肺積水沒有了(化療前在肺抽了一公升肺水),血色素指數由七回復到十二(第一針後八,第二針後十,第三針後十二,正常人為十三至十六),進展良好,體力及精神回升至接近正常人水平!!
在我自已身邊見到的經驗,我會選擇做手術及化療,其他後遺症以後先算!!
雖然我覺得冇人可以話用邊種方法醫先係正確,就算係家人我都只係提出意見,只有病人自已先可以決定,因這可能是一個生與死的決定!!但相信專科醫生(中或西醫)經驗總比我們多吧!!

回覆 引用 TOP

謝謝大家的意見, 我已經決定做手術及化療,不過十分擔心後遺症. 不知別人怎看我, 另外我決定唔做野因為不知如何面對同事, 說三道四..

回覆 引用 TOP

回覆 10# 的帖子

我有四個家人都患有癌病,

1個乳癌, 睇西醫, 做完切除手術, 5年後復發, 轉移到肺及骨, 做化療, 冇用, 已離世.
1個子宮頸癌, 睇西醫, 做化療1年後離世.
1個鼻咽癌, 睇西醫, 電療加化療, 3年後復發後過身.
1個腸癌, 睇西醫, 腫瘤太大, 冇得醫, 係醫院2個月就過身.

乳癌手術會一併切除附近淋巴, 後冇曬免疫力, 所以一復發, 就好難醫.

iona2008, 你去書局找點有關癌症書看, 對癌症加深了解.

我不會再在這裏多說, 再見!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iona2008 於 22-5-2010 10:41 發表

謝謝大家的意見, 我已經決定做手術及化療,不過十分擔心後遺症. 不知別人怎看我, 另外我決定唔做野因為不知如何面對同事, 說三道四..
目前請不用太介懷別人的看法,
最緊要醫好自己的病,
如果真關心你的人會支持你的,
雖然我不認識你, 但都支持你勇敢面對

一個政府咁有錢, 市民居然要瞓籠屋 HKSAR Government SHAME ON YOU!!!

回覆 引用 TOP

樓主係睇私立定公立醫院ga ?
如睇私家醫生再專介去公立醫院係唔係等好耐ga ?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 K2010117 於 2010-5-22 11:15 PM 發表

樓主係睇私立定公立醫院ga ?
如睇私家醫生再專介去公立醫院係唔係等好耐ga ?
我唔係樓主,不過想回應以上問題。

我係12月中由私家醫生黃X亭醫生同我做手術,

黃醫生診所嘅姑娘同我book埋睇公立醫院個期,

約1個月後就有得睇,都唔算好耐。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iona2008 於 2010-5-22 10:41 AM 發表

我也是乳癌病友,已做完手術,現正接受化療及標靶。

其實化療並冇想象中咁辛苦,我只有脫髮、腹痛、腹瀉、口寡、少許骨痛及手指痳痺等症狀。

不要擔心了!抱着一個積極樂觀嘅態度去醫治吧,效果會好好多。

如你有任何問題,可隨時PM我或直接在這兒分享都可以。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。