有乳癌, 怎麼辦??

引用:
原帖由 deedeepocket 於 2011-8-10 12:19 AM 發表

我見到幾位師兄對太太的愛護,我真係好感動!其實要照顧病人包括佢地的心靈,真係唔容易!除非有愛,邊個耐煩床邊的哪位可能突然間情緒低落?最難得幾位師兄都當自己太太好似小朋友一樣咁呵護,除非有愛,否則點先 ...
病是福氣,患難才能睇真眼前人呀!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 zingalong 於 2011-8-10 02:02 AM 發表

病是福氣,患難才能睇真眼前人呀!
係!珍惜!

回覆 引用 TOP

回覆 699# 的帖子

可唔可以介紹個中醫比我,佢是不是專睇癌架,請pm 我,我都要調理下,我next week化療

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 carriewonghk 於 2011-8-11 11:58 AM 發表

可唔可以介紹個中醫比我,佢是不是專睇癌架,請pm 我,我都要調理下,我next week化療
check pm please; sorry for my late reply!

回覆 引用 TOP

Hello 各位師姐,我是3期會在星期二見QE 腫瘤科,物可以在化療中飲中藥咩?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fatcatzz33 於 2011-8-19 06:49 AM 發表

Hello 各位師姐,我是3期會在星期二見QE 腫瘤科,物可以在化療中飲中藥咩?
我係化療前都有揾中醫調理好身體才開始,記得張X湘中醫師話化療前3天及化療後3天都可以服食中藥;

但我在化療期間就冇再食中藥,只食顧博士嘅天然食品及藥用雲芝。

回覆 引用 TOP

均衡營養,心情愉快,就百分百0K!

中藥及保健產品,避之則確保化療順利,而家医生肯定會處方輔助藥物舒援療程之所有Side Effect了.

治癌貼士:
理智,化療時千萬不要耳仔軟,聽大多建議,試多錯多!

回覆 引用 TOP

回覆 2900# 的帖子

我係化療前都有揾中醫調理好身體才開始, QC醫生說沒有問.. 但我在化療期間就冇再食中藥

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iona2008 於 2011-8-19 04:54 PM 發表

我係化療前都有揾中醫調理好身體才開始, QC醫生說沒有問.. 但我在化療期間就冇再食中藥
中藥跟西藥有一定既抗衡,避之則吉,才可以把治癌療程輕鬆簡化!
乜都係假,最重要係時常對化療及医護人員抱有百分百信心!

理智就是一切!

回覆 引用 TOP

咁即是電療時就可以開始睇中醫,對嗎?好擔心我會捱唔住

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fatcatzz33 於 2011-8-21 06:25 AM 發表

咁即是電療時就可以開始睇中醫,對嗎?好擔心我會捱唔住
電療時也絕不可以吃中藥,原因中藥會阻礙電療殺死癌細胞的功效!

現在医學進步得多了,医癌病類似傷風感冒,唔會死人,亦絕對不是十幾年前的辛苦了,放鬆心情,愉快面對,加上均衡營養和飲食,便足夠了!

不要考慮加用中藥呀,會誤事!

放心!

化療及電療期間,為咗release side effect,令自已盡量精神及舒服些,尤其防止口舌潰爛,一定要每日用一札竹蔗+茅根、1個台灣紅羅白及10粒馬蹄,用8碗水慢火煲1小時,全日當水飲用,唔開胃吃飯可以用來撈飯吃!
以上過來人既經驗!

化療及電療期間,身體不適時,可隨時pm我,分享减低痛症的方法!

還有,不要進食任何中藥,因為會跟化療藥有抵觸,除此以外,也不可進食靈芝、雲芝、雪蛤膏、燕窩、雞、餅乾(因口內的黏膜容易被餅乾界損流血)、椰汁丶奶及芝士等.
每次化療前八天,,有胃口時吃一至兩次牛柳,可以ensure身體有足夠紅、白血球,才可以接受下一次化療.平時也應多喝礦泉水、開水及保曠力,此外,每天吃一隻有梅花點的香蕉,可以增加體內的鉀,有助消炎.

湯水方面,可用蕃茄、紅羅白、薯仔煲豬展,有助開胃口.也可飲用西洋菜煲豬展,有助下火.
若每次接受化療或電療後,感到頭、手、腳、口腔、關節不適,可前往C0NSULT你的家庭医生,医生會配方藥物助你舒緩不適及痛楚,放心!

躺下時,腳瓜(小腿墊一小枕頭)幫助血液循環,減少腳部抽筋、水腫及疼痛.

若出現水腫,用四分一碗赤小豆煲水(凍水落,水滾後以慢火煲20分鐘,可全日當水飲用,極速有效加快減退水腫,飲用後會較多小便,是正常的反應)

平時在家,多聽歌或音樂甚至睇碟及電視節目,可藉以舒緩情緒及壓力,加速康復.

化療及電療期間,千萬不可以看中医及服食中藥,會破壞化療藥之果效!

電療期間直至完成後的一個月,千萬不可用水弄濕傷口,會嚴重發炎的!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zingalong 於 2011-8-21 11:22 AM 發表

電療時也絕不可以吃中藥,原因中藥會阻礙電療殺死癌細胞的功效!

現在医學進步得多了,医癌病類似傷風感冒,唔會死人,亦絕對不是十幾年前的辛苦了,放鬆心情,愉快面對,加上均衡營養和飲食,便足夠了!
...
"現在医學進步得多了,医癌病類似傷風感冒,唔會死人"  ,

我相信你是用美麗的慌言去安慰病人,

回覆 引用 TOP

回覆樓上RRR167朋友

P.S.統計歸統計!
若果可以加強病人治療的安心和信心的說話,歡迎RRR167朋友多留言鼓勵!
謝謝你對癌症的分享!

回覆 引用 TOP

我最近認識了一位80多歲的同路人,佢在30年前發病,現在仍很精神奕奕哩!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。