有乳癌, 怎麼辦??

引用:
原帖由 iona2008 於 2010-7-28 02:09 PM 發表

我昨日及今天都有微燒37.x左右.. 依舊今天打白血球針, 上次打第四針便發
燒而入QE醫院... 希望今次OK. 請問你是否看私家醫呢..
希望你無事, 大家努力.
營養師話:當白血球低時,生果都唔好食住,要食就要食熟嘅;所以我只吃蘋果提純粉來補充。

待打完白血球針翌日,我才開始食生果,不過要批皮食。

記得唔好直接飲過濾器出嘅水,要煲滚後才可飲。

在化療期間,我連刷牙漱口都用煲過嘅凍水;

因此,兩次發燒入院後,以後4次我都無再發燒了!  

我打白血球針時,體温多數徘徊係36.8-37.5度左右,如果超過38度便算發燒。

當我體温畧高時,我只要急步行30分鐘,出汗後體温不但會回復正常,而且成身會感到舒服好多哩。

所以,真的不可少覷運動嘅威力啊!

我現在正電療中,還有9次便完成;但還要繼續打標靶。

大家一起努力吧!  加油!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 iona2008 於 2010-7-29 11:13 AM 發表

是的, 我都係第三期~淋巴就擴散13粒
不過~我只係一邊乳房都係但是沒有做返埋個乳房
我是會打6針~新針, 忘記叫什麼針名稱.. 已經打了第二針.今天最後第7針補血針(我習慣叫白血球針) 今天我情況OK, 而上倆星期已經剪 ...
打補血針~你係去返邊度打?
我聽過病友講~係去政府診所打
而我見個化療醫生話~其實可以自己係屋企打都得

哈~我一早已經剪到好短頭髮
這兩天d頭髮甩得好勁~我打算明日去剪到光頭
要成日清理甩出黎d頭髮~好鬼煩

eee~你打左第二針~而家先剪頭髮
你d頭髮唔甩咩?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Gabrielmiranda 於 2010-7-29 01:06 PM 發表

營養師話:當白血球低時,生果都唔好食住,要食就要食熟嘅;所以我只吃蘋果提純粉來補充。

待打完白血球針翌日,我才開始食生果,不過要批皮食。

記得唔好直接飲過濾器出嘅水,要煲滚後才可飲。
...
係丫~我都盡量每日落街行下
我都覺得個人郁動下~反而仲精神~
當然~要睇返自己既身體情況

回覆 引用 TOP

世界上病痛就是咁,希望楼主无论什么问题都要坚强的渡过啊,都希望老天发发善心比你好运,让你奇迹出现。

關於癌症信息,有個網站專業性比較强,而且仲有留言幫助,到那裏問一問,便會得到專家的解答,非常有帮助,這個網站是www.anticancer.com.hk

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 simsbl 於 2010-7-29 02:24 PM 發表

打補血針~你係去返邊度打?
我聽過病友講~係去政府診所打
而我見個化療醫生話~其實可以自己係屋企打都得

哈~我一早已經剪到好短頭髮
這兩天d頭髮甩得好勁~我打算明日去剪到光頭
要成日清理甩出黎d頭髮~好
...
simsbl,

我一路都係返醫院嘅腫瘤科打白血球針,遇上星期六、星期日或假期就會到附近嘅賽馬會診所打。

我跟你一樣,化療前已剪了兩次短髮,但無奈成日仲要清理甩出嚟d頭髮,覺得好麻煩!

把心一橫,我便叫我「蝦子餅」用電剪同我剃了個尼姑頭,十分清爽。

5月尾我已完成化療,現在長出嚟d新髮好柔軟哩!

回覆 引用 TOP

回覆 91# 的帖子

謝謝你的意見. 我食車裡子及蘋果多. 當打完白血球針翌日, 我飲中藥(QE).我一路都係返附近醫院打白血球針,方便的..
我跟你一樣,第一次化療之後十日後已剃了個尼姑頭,剪頭過程. 我開始流淚了.. 之後帶假髮, 每次去街帶假髮因為不習慣尼姑頭, 希望10月中完成化療,盡快長出d新髮!
你現在是否做野或沒做野呢?
大家一起努力吧!  加油!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iona2008 於 2010-7-30 11:02 AM 發表

謝謝你的意見. 我食車裡子及蘋果多. 當打完白血球針翌日, 我飲中藥(QE).我一路都係返附近醫院打白血球針,方便的..
我跟你一樣,第一次化療之後十日後已剃了個尼姑頭,剪頭過程. 我開始流淚了.. 之後帶假髮, 每次 ...
iona,

我都鍾意食車厘子同埋王林蘋果,最近愛上了夏威夷木瓜;聽說木瓜對乳癌患者好有益:Papaya was the only studied food found to halt breast cancer. Scientists studied 14 plant foods commonly consumed in Mexico to determine their ability to halt breast cancer cell growth. They found that only papaya had a significant effect on stopping breast cancer cell growth.
(International Journal of Food Science and Nutrition, May) 所以,我地不妨多吃木瓜。

剪哂d頭髮,我雖有少少失落,但我仍感謝神俾機會我重新長過d頭髮;以前我經常染髮及電髮,搞到d頭髮好傷哩!

我現在不用上班,因為我已提早退休。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iona2008 於 2010-7-30 11:02 AM 發表

我跟你一樣,第一次化療之後十日後已剃了個尼姑頭,剪頭過程. 我開始流淚了.. 之後帶假髮, 每次 ...
哈~其實剪短左頭髮
我反而覺得清爽~可能我一向短頭髮
而家不知幾涼快~又容易打理

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Gabrielmiranda 於 2010-7-29 07:08 PM 發表

simsbl,

我一路都係返醫院嘅腫瘤科打白血球針,遇上星期六、星期日或假期就會到附近嘅賽馬會診所打。

我跟你一樣,化療前已剪了兩次短髮,但無奈成日仲要清理甩出嚟d頭髮,覺得好麻煩!:smile_o02 ...
eeee~咁岩 iona 和Gabrielmiranda 都要打白血球針既?
我去乳癌分享會度~只有一個病友要打白血球針

我睇果個化療醫生話~打白血球針要自費
好似幾百蚊一支~係咪架?

大家一齊努力^^

回覆 引用 TOP

引用:

你唔需要太介意人地點睇
只要自己舒服、開心就ok

之前我剪左陸軍裝頭~我都好少帽
假髮就更加少帶~實在太熱啦

剛剃到光頭~返屋企試帶下頭巾都覺得好型丫

要食多種類既蔬菜、生果
咁樣可以吸收不同既營養

你就好啦 10月打完針
記得要每天開心笑下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 simsbl 於 2010-7-30 12:57 PM 發表

eeee~咁岩 iona 和Gabrielmiranda 都要打白血球針既?
我去乳癌分享會度~只有一個病友要打白血球針

我睇果個化療醫生話~打白血球針要自費
好似幾百蚊一支~係咪架?

大家一齊努力^^
打白血球針係要自費嘅,而且價錢係會浮動,好似大約$8XX一支。

有一位護士長曾經話過,自己打白血球針會好高難度;

聽講威爾斯醫院有姑娘可上門同病友打針,不過要收費,好似約$70一次。

但瑪麗醫院就冇呢個服務了。

simsbl, 你有冇寫blog呀?係blog度可以識到好多同路人,更可以彼此扶持哩。

回覆 引用 TOP

打白血球針, 要收費,費用港幣36,000左右, 下次打化療針, 一定要求食終極止嘔藥(自費, 港幣5XX 共三天), 好多人用之後 好OK 止嘔, 減少痛苦..
Gabrielmiranda, 謝謝你的意見, 試多吃木瓜

今天我身體OK, 可以見囡囡, 陪她玩, 平時需要姐姐照顧她.. 希望這一星期多見面

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Gabrielmiranda 於 2010-7-30 02:04 PM 發表

打白血球針係要自費嘅,而且價錢係會浮動,好似大約$8XX一支。

有一位護士長曾經話過,自己打白血球針會好高難度;

聽講威爾斯醫院有姑娘可上門同病友打針,不過要收費,好似約$70一次。 ...
個醫生話~其實可以自己係屋企自己打~不過佢話知道我個人好驚青
佢知我唔得 (因為我勁怕打針)
而我識有個病友~就話佢係去賽馬會診所打既
而我自己想打算搵自己睇開個醫生打

今日返去做手術個醫生度覆診
佢話未必一定要打哂7針白血球針
我話政府醫院個醫生話要打哂
不過~呢d遲d先諗

我無寫blog~因為好懶打字~反而會去醫院d分享會

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iona2008 於 2010-7-30 04:46 PM 發表

打白血球針, 要收費,費用港幣36,000左右, 下次打化療針, 一定要求食終極止嘔藥(自費, 港幣5XX 共三天), 好多人用之後 好OK 止嘔, 減少痛苦..
Gabrielmiranda, 謝謝你的意見, 試多吃木瓜

今天我身體OK, 可以見囡 ...
係丫~一定要食呢種止嘔藥

其實~你發燒係因為白血球過低~還是甚麼原因?
你都打左白血球針~仲發燒既?

回覆 引用 TOP

我發燒什估係因為白血球過低,而
打左白血球針第7針之後沒有發燒既

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。