有乳癌, 怎麼辦??

引用:
原帖由 iona2008 於 2010-7-30 10:05 PM 發表

我發燒什估係因為白血球過低,而
打左白血球針第7針之後沒有發燒既
嘩~真係會低到咁

或是~你嘔得厲害
食唔到野~吸收唔到營養
所以先會白血球過低?

咁你記得下次一定要買止嘔藥啦
睇下會唔會好d

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
我也是乳癌病友,現正接受化療,要打8針,4ac+4t,現已完成6針,下星期會打第7針,我未做手術,先做化療縮小腫瘤希望不用全乳切,樓主要加油啊!!

希望大家都可早日畢業,重過正常生活

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 紅魔女 於 2010-7-31 02:23 PM 發表

我也是乳癌病友,現正接受化療,要打8針,4ac+4t,現已完成6針,下星期會打第7針,我未做手術,先做化療縮小腫瘤希望不用全乳切,樓主要加油啊!!

希望大家都可早日畢業,重過正常生活
hi~你好丫
你要打8支針~基本上同我一樣
我又係要打4針ac+4針t(不過~t針會打新既種類)

可以分享下你打針後的情況嗎?

祝你個腫瘤變成芝麻
手術順利、病痛遠離

回覆 引用 TOP

回覆 106# 的帖子

不是, 因為打化療針引致白血球低, 所以需要白血球針, 一般第六, 七日便上升..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iona2008 於 2010-8-2 10:33 AM 發表

不是, 因為打化療針引致白血球低, 所以需要白血球針, 一般第六, 七日便上升..
今日打完第二針lu

不過今日比個新人醫生仔'吉'針
針到鬼咁痛

真係好掛住打第一針果個醫生
佢'吉'針~'吉'得好好

回覆 引用 TOP

我總共打咗20支白血球針,老公幫我打肚腩,其實吾難打,我自己打都OK。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Canas 於 2010-8-2 08:58 PM 發表

我總共打咗20支白血球針,老公幫我打肚腩,其實吾難打,我自己打都OK。
Canas,

請問你打嘅白血球針係咪NEUPOGEN?我係打呢隻針藥,不過唔駛打肚腩,只打在手臂上。

但我冇你咁叻,可以自己同自己打針。

咁,你完哂你嘅療程未呀?頭髮生番未呀?

回覆 引用 TOP

回覆 112# 的帖子

我唔記得支針個名,我係每次化療打五支o既。

我仲有兩次herceptin就完成整個療程(唔計食賀爾蒙藥),頭髮生番哂喇,仲剪過兩次同電過一次o添!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Canas 於 2010-8-2 10:55 PM 發表

我唔記得支針個名,我係每次化療打五支o既。

我仲有兩次herceptin就完成整個療程(唔計食賀爾蒙藥),頭髮生番哂喇,仲剪過兩次同電過一次o添!
咁,你化療後幾耐就唔駛戴帽呀?4個月後可以嗎?

又每次打herceptin前你駛唔駛驗血呀?醫生要我每兩次打完標靶,睇醫生前都要驗血。

幸好當我打完哂標靶後,唔駛食5年賀爾蒙藥。

回覆 引用 TOP

我太太打完herceptin後, 最初醫生都話唔駛食五年賀爾蒙藥, 但後來又建議佢食, 話對於預防復發會有作用喎!  

回覆 引用 TOP

Miranda,
驗得咁密?驗d咩?herceptin唔影響白血球喎,我淨係抽過2、3次血驗肝酵素,心臟超聲波就做過4、5次。
我上年6月25號最後一次化療,直到今年2月先以真髮示人。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Canas 於 2010-8-2 08:58 PM 發表

嘩~你好叻
個醫生都講過~可以自己係屋企打都得

不過~我好驚打針 ~一定做唔到

今日好熱鬧
大家一齊+油

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Canas 於 2010-8-3 04:13 PM 發表

Miranda,
驗得咁密?驗d咩?herceptin唔影響白血球喎,我淨係抽過2、3次血驗肝酵素,心臟超聲波就做過4、5次。
我上年6月25號最後一次化療,直到今年2月先以真髮示人。
Canas,

睇番張驗血紙,知道要驗3樣嘢:CA15.3 (乳癌指數)、Complete blood test (血液常規檢查)及Renal & Liver Function Tests(肝腎功能檢查)。

我只做過一次心臟超聲波,而每隔3個月就要做一次門控心血池(心臟功能)核子掃描;醫生話這個核子掃描比起心臟超聲波準確得多喎,但做嘅過程較耐(需時2-3小時)及較辛苦。

我今年5月31日完咗最後一次化療,咁咪要等到明年嘅1月才可以以真髮示人。

咁,你駛唔駛電療呀?電咗幾多次?你嘅電療反應大嗎?

回覆 引用 TOP

Miranda,
其實我有d懷疑ca15.3嘅凖確性,因為我做手術同化療前驗血,指數很正常,但其實個癌瘤仲喺身體度。

我電咗31次,冇乜唔舒服,淨係電到尾嘅時候有d痕,放射治療師話電完d皮膚可能會永久深色一d,但我兩個星期己經退嗮d紅,膚色冇變。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Canas 於 2010-8-3 10:41 PM 發表

Miranda,
其實我有d懷疑ca15.3嘅凖確性,因為我做手術同化療前驗血,指數很正常,但其實個癌瘤仲喺身體度。

我電咗31次,冇乜唔舒服,淨係電到尾嘅時候有d痕,放射治療師話電完d皮 ...
Canas,

「我有d懷疑ca15.3嘅凖確性......」我都有同感。

你d皮膚好好,電到尾嘅時候才有d痕;但我電到20次,在乳房下嘅摺位處便長出了很多水泡哩!

每次電完,你會唔會搽RADIAGEL嫁?我會搽及沖涼(但不用肥皂,只用暖水),然後用BB紗巾印乾。

整個療程完哂後,你有冇搽其他潤D嘅GEL呀?如有,可否介紹下係邊隻牌子嘅GEL呢。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。