有乳癌, 怎麼辦??

引用:
原帖由 K2010117 於 2010-5-22 11:15 PM 發表

樓主係睇私立定公立醫院ga ?
如睇私家醫生再專介去公立醫院係唔係等好耐ga ?
我唔係樓主,不過想回應以上問題。

我係12月中由私家醫生黃X亭醫生同我做手術,

黃醫生診所嘅姑娘同我book埋睇公立醫院個期,

約1個月後就有得睇,都唔算好耐。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 iona2008 於 2010-5-22 10:41 AM 發表

謝謝大家的意見, 我已經決定做手術及化療,不過十分擔心後遺症. 不知別人怎看我, 另外我決定唔做野因為不知如何面對同事, 說三道四..
我也是乳癌病友,已做完手術,現正接受化療及標靶。

其實化療並冇想象中咁辛苦,我只有脫髮、腹痛、腹瀉、口寡、少許骨痛及手指痳痺等症狀。

不要擔心了!抱着一個積極樂觀嘅態度去醫治吧,效果會好好多。

如你有任何問題,可隨時PM我或直接在這兒分享都可以。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iona2008 於 2010-5-24 10:48 PM 發表

什麼"大道中236號地下", 找不到,
我在網上check過,皇后大道中236號,係聯業大廈。唔知啱唔啱?

需要Kevin 引證一下。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iona2008 於 2010-5-24 10:44 PM 發表

謝謝你, 我會查詢一下
Iona,

你查詢完周教授後,別忘了在這兒分享一下。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iona2008 於 2010-5-30 11:33 PM 發表

,做左手術保留乳房(切除硬塊,切除淋巴檢驗),醫生報告乳癌第三期淋巴擴散有9粒 ~醫生話要化療打6針, 加強針..

想問下化療藥有分新藥/舊藥?
打AC / 打TC 會邊樣幸苦?
好擔心!
聽大多數嘅病友講,打AC針係比較辛苦,易噁心、嘔吐、口腔疼痛或口腔潰爛、生飛滋、手腳麻痺等。
不過,你可試服一隻強勁嘅止嘔藥(EMEND)會有幫肋。完成AC針之後打TC 針會舒服好多。

我係打TTC 針加標靶Herceptin,TTC 針副作用少好多,我只有手指腳趾輕微痳痺,口淡淡、大便次數多d及白血球急降等現象。

提提你:化療前最好先去牙醫到洗洗牙,口腔應冇咁易潰爛。

不用擔心,化療不是那麼恐怖的;我也剛完成了最後一針化療哩!用輕鬆d嘅心情面對吧!

願主祝福你!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 123vvv 於 2010-5-31 12:45 AM 發表

當體內出現壞細胞時,我們冠稱為"癌",
但很多人即聯想到死亡,產生害怕,
首先,不用擔心已經是,1,2,3,4期,這不重要,
現在是開始與癌作戰的時候,
祇要有氣力,一定會戰勝的.
全方位應對:
盡快依步驟到醫院安排檢查及 ...
靈活運用中草葯治療,注意時間不可撞西醫,
化療後才滲入中式治療,作用清洗體內潛藏毒素,

我剛完成化療,但要繼續打標靶針直到2011年2月;

請問現在睇中醫抑或等完成埋標靶,才去揾中醫調理呢?

謝謝!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alfred9413 於 2010-6-1 12:31 PM 發表

可以依家去睇中醫...
但一定要搵醫院中醫或者大學中醫...
最好是中西雙修的中醫...
因為佢地可以 根據你食邊種標靶藥...
再配合處方中藥比你...
明白哂!唔該哂!

最好是中西雙修的中醫,請問你有冇好介紹,可PM d資料俾我。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 123vvv 於 2010-6-2 12:09 AM 發表

完成上半場手術後,
再專注下半場的化療,因此部份需要充分休息,
完全放鬆吧!祇要克服心理障礙,
預約第一次當覆診心情,由得醫護落葯安排,
順其自己,平常心情應對便可,
待化療療程完成及身體感覺恢復狀態,
體力回 ...
依你嘅經驗,請問用不用等到打完哂標靶藥才可睇中醫哩!

又你所指嘅庸醫,我地要點提防?如何識別他們是否庸醫哩?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Edith_tt 於 2010-6-8 11:19 PM 發表

打AC 針副作用會多o的的, 如果加埋Herceptin (如果你係HER2 型), 對心臟負荷會再大o的, 不過醫生有晒經驗, 會睇住個心臟功能. 點解副作用咁多都仲打AC針? 因為AC 對乳癌似乎有效一點. 不過AC / TC 都係醫乳癌的一 ...
AC 對乳癌似乎有效一點,何出此言?有冇實際案例?

咁,對於Taxotere你又點睇?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CHERRYlittle 於 2010-6-7 12:29 PM 發表

咁快開始剪頭髮?
其實唔係個個人化療都會脫髮,
我daddy化左4次都好似冇乜甩,
不如睇定d先,有咩異樣先去剪

至於靈芝,要咁貴鮋咩,
"維特XX" 360粒都係$2500左右之嘛
乳癌嘅化療藥一定會脫髮,未聽過有病友唔甩喎!

其他好似腸癌嘅化療藥,有病友就冇甩過頭髮了。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iona2008 於 2010-7-7 12:59 PM 發表

已經打了1針一星期但發燒及白血球偏低, 入院隔離.. 醫生告知第二針亦遲打... 不知如何是好, 好擔心...
你不用擔心!我化療頭兩次也曾因發燒入院。
至於白血球偏低,你嘅醫生應該會處方NEUPOGEN提升白血球針俾你,
讓你在化療後第6天開始注射,連續注射6天,白血球便會回復正常,但此針藥係要自費的。

之前,我係化療頭幾天,因白血球過低,會暫時唔食生果及魚生,
飲煲過嘅水,千祈唔好直接飲filter 出嘅水,我連刷牙漱口都用煲過嘅水;
每天做半小時急步行嘅運動,每次化療後第6天都有注射NEUPOGEN提升白血球針;
之後4次嘅化療,我都冇再發燒了!

努力!加油!療程好快便會完成。

《聖經》說:「喜樂的心乃是良藥憂傷的靈使骨枯乾。」(箴17:22)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alexowk 於 2010-7-14 03:22 PM 發表

我想問問大家有冇D什麼東西唔可以食呀...

因為本人的媽媽剛剛CONFIRM 有乳癌...

THANK YOU 大家比D COMMENTS我呀...
有兩本書好值得你參考:1. 勇闖癌關 . 活出新命   作者:勞念慈(曾患乳癌)
                                    2. 自然就會抗癌            作者:醫學博士  大衛.賽文----薛瑞柏(曾患腦癌)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alexowk 於 2010-7-14 03:22 PM 發表

我想問問大家有冇D什麼東西唔可以食呀...

因為本人的媽媽剛剛CONFIRM 有乳癌...

THANK YOU 大家比D COMMENTS我呀...
我睇過銅鑼灣一位女中醫,佢曾叫我戒吃以下食品:

鷄、鴨、鵝、羊肉、龍蝦、芝士、當歸、燕窩、蜂王漿、蜂膠、榴槤、芒果、龍眼及荔枝。

還要少吃甜食,尤其是白砂糖。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iona2008 於 2010-7-27 10:46 PM 發表

謝謝你的意見. 下次一定加呢種止嘔藥至少可以舒服好多, 不過現在有少少發
現在飲水及食維他命C..希望早日退燒
師姐,你退燒未呀?你如果是37.5° 是有點低燒,大過38°就是發燒了。

切記:化療期間不要自行服食退燒藥呀!

我頭兩次發燒都入急症室,然後入院打咗強勁嘅抗生素才退燒哩!

但發燒不宜拖延太久,否則住院嘅時間會越長。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iona2008 於 2010-7-28 02:09 PM 發表

我昨日及今天都有微燒37.x左右.. 依舊今天打白血球針, 上次打第四針便發
燒而入QE醫院... 希望今次OK. 請問你是否看私家醫呢..
希望你無事, 大家努力.
營養師話:當白血球低時,生果都唔好食住,要食就要食熟嘅;所以我只吃蘋果提純粉來補充。

待打完白血球針翌日,我才開始食生果,不過要批皮食。

記得唔好直接飲過濾器出嘅水,要煲滚後才可飲。

在化療期間,我連刷牙漱口都用煲過嘅凍水;

因此,兩次發燒入院後,以後4次我都無再發燒了!  

我打白血球針時,體温多數徘徊係36.8-37.5度左右,如果超過38度便算發燒。

當我體温畧高時,我只要急步行30分鐘,出汗後體温不但會回復正常,而且成身會感到舒服好多哩。

所以,真的不可少覷運動嘅威力啊!

我現在正電療中,還有9次便完成;但還要繼續打標靶。

大家一起努力吧!  加油!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。