有乳癌, 怎麼辦??

你好, 我都是一名乳癌病友準備呢幾日去做手術
好高興係度識到你地係度一齊作戰, 我明白到家人同朋友既支持係好緊要
我知道未來打針的日子可能會好辛苦, 但當我睇到屋企人朋友對我的關心和支持
就算未來日子有幾辛苦我都堅持, 因為我唔想對每一個人失望
藉此係度認識大家交流醫療心得一齊並肩作戰而行~

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 Gabrielmiranda 於 2011-7-18 07:34 AM 發表

放心啦!事前做足準備工夫,化療並非其他未經歴過的人講得咁辛苦架。

而且,係呢度咁多同路人撐你,你會好快順利度過的。
多謝你既支持, 雖然我先0岩0岩開始做手術再化療
但我有信心可以克服!!!!

回覆 引用 TOP

回覆 2845# 的帖子

thx~~!! 我會比心機爬文, 因為我知道未來數個月要作戰

回覆 引用 TOP

嘻嘻..~~ 有你地一班同路人係度, 我都會積極d同你地分享生活體驗

回覆 引用 TOP

我係私家醫院做完了手術幾天了, 現在精神都不錯, 但依然有點累可能有傷口的關係要多休息, 醫生說我無擴散只幫我做了局部切除手術。
現在等化驗報告出才到腫瘤科做化療, 有進一步消息再跟大家分享,多謝大家關心。
引用:
原帖由 bnene 於 2011-7-18 06:01 PM 發表

您好!您會在那裡做手術呢?無論如何也不用太擔心,因為無論手術、化療及電療,都不是想像中那麼難熬的。有空多來這裡「爬文」,瞭解一下各個療程的程序、副作用、相應幫助自己克服副作用的方法,都會有幫助的 ...

回覆 引用 TOP

我應該飲什麼魚湯好?
引用:
原帖由 cmlatpcas 於 2011-7-25 12:15 PM 發表

希望你往後都有好消息。現階段多飲些魚湯和多休息。

回覆 引用 TOP

明白~~~thx
引用:
原帖由 long_haul 於 2011-7-28 09:06 PM 發表

千其唔好飲生魚,塘塞,生斑魚同薑。否則會生肉牙的。

回覆 引用 TOP

多謝你們的祝福, 現在我很好, 今天醫生出了報告給我了~證實是第一期乳癌是grade 3細胞, 所以未來幾星期會去醫院準備做化療,
聽醫生說可能打6至8針後再做電療了~~現在只有抱著樂觀的態度去面對, 因我已經行左一大步, 我要繼續勇敢下去!!!
你們都要一起加油呀!!!!
引用:
原帖由 deedeepocket 於 2011-7-31 10:42 PM 發表

hello, dog dog, 手術沒有什麼可怕的!不要太擔心!記得手術後一天慢慢開始伸手活動一下,反而慢慢伸展一下會有好處!
我們這裡有很多經驗的!不用擔心!你有什麼不明白可以提出來大家一起嘗試解決!
祝福您!

...

回覆 引用 TOP

多謝提點~~我會盡量安排自己有充足有營養食物黎減少副作用既影響~~我一定要比心機捱過療程!!!
引用:
原帖由 zingalong 於 2011-8-3 12:23 AM 發表

化療期間,為咗release side effect,令自已盡量精神及舒服些,尤其防止口舌潰爛,一定要每日用一札竹蔗+茅根、1個台灣紅羅白及10粒馬蹄,用8碗水慢火煲1小時,全日當水飲用,唔開胃吃飯可以用來撈飯吃!
以上過來 ...

回覆 引用 TOP

今日去睇了一個私家腫瘤專科醫生建議我打AC x 4 + T x 4
再等下星期看埋政府醫院腫瘤科醫生建議再作考慮

請問選擇政府醫院打針好定還是私人醫生比較好呢?
不過經濟都係一個考慮因素~
今日聽完私家腫瘤科醫生報價之後,,,"嘩"左一聲,,,
真係要詳細考慮分析一下

回覆 引用 TOP

係,,我都覺得長遠黎計當然政府follow up 會好好多

回覆 引用 TOP

請問d假髲可以去邊度買?

回覆 引用 TOP

多謝你地既提議, 我得閒會去找找假髲準備裝備自己努力作戰

回覆 引用 TOP

ching 你說得對, 因為我還未面對脫髲的經過, 都是怕受不起這個脫髲的考驗
引用:
原帖由 newbird888 於 2011-8-7 11:37 AM 發表

師姐真的一矢中的, 但一般病友不是這樣想法,
愛美是天性.
就好像我太太, 她在化療時頭髮脫落, 真的很不開心,
我買了仿真髮, 帽, 頭巾給她, 她也說不好看,
兒子亦買了多條頭巾及帽給她, 她仍說不好看,
及後慢 ...

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。