• 瀏覽: 9,770
  • 回覆: 104
沙田市中心仲有位擺車??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 s_angels919 於 2010-7-14 10:33 PM 發表

沙田市中心仲有位擺車??

唔係做總站既, 都有位放站頭既....

回覆 引用 TOP

呢條線只係方便長青同長康山上既人, 睇唔出呢條線有幾好, 全日通行只會浪費資源, 返工放工還可, 我會支持, 但有幾多人住山上又係沙田返工? 申報我住長安, 睇唔出呢條線由長安去沙田市中心快得過49x 幾多, 最多叫有位坐, 所以總站設係青衣站係低能, 我呢頭49X去沙田都係半個鐘多少少, 但係呢條線行青衣已經用咗最少15-20 分鐘, 青沙公路當10分鐘, 再去到市中心應該慢過49x而且城門轉車自由度大好多

回覆 引用 TOP

80K 81C 87D 281A 170 182 680 681

AVBWU
80K 81C 87D 281A 170 182 680 681

AVBWU
引用:
原帖由 poiupoiu 於 2010-7-14 10:31 PM 發表

車隊Quota 嘛....
車咩隊咩Quota?

回覆 引用 TOP

會不會在 279X / 249M 搵車來行 249X .....
講真

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Alex01 於 2010-7-14 12:01 PM 發表

唔知249X會唔會行青沙公路??

經昂船洲大橋同青沙公路

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alchh 於 2010-7-14 10:39 PM 發表

呢條線只係方便長青同長康山上既人, 睇唔出呢條線有幾好, 全日通行只會浪費資源, 返工放工還可, 我會支持, 但有幾多人住山上又係沙田返工? 申報我住長安, 睇唔出呢條線由長安去沙田市中心快得過49x 幾多, 最多叫有位 ...
都好認同長安人係唔會搭呢條線,車又疏,時間又同搭49x差唔到,應該仲耐. 講真有幾多長青長康人去沙田返工吖, 其實係方便轉東鐵返大陸,同埋方便東鐵沿線學生返青衣IVE居多.

回覆 引用 TOP

將263掉落沙田圍,249X掉上火車站重好啦
不過其實如果得,掉249X去火炭山尾街可能會方便到更多番工客

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ozzo110 於 2010-7-15 12:33 AM 發表

山上無49x...唔代表山上既人唔駛去沙田既
現時山上居民搭車去第二度再搭去沙田者....

山下有條49x....咁要條新線行山上高都唔係有乜問題啊!
另外....山上條42A點都風光山下條41A啊...
而且行得Stonecutter.. ...
同意樓上所講。

要知道去山下搭 49X,繁時到沙田已差不多 1 個小時。

山上有 249X 的話,到沙田肯定唔駛 45 分鐘(如果係長青尾站,可能 30 分鐘已到沙田)。

要知道,山上一直缺乏沙田的巴士服務;去沙田,山上多數會搭綠小出葵芳轉 47X;將來有 249X,繁時就可以一程車直達,又快又省錢。

綠島的熱狗巴士服務已成為歷史…最後熱狗為 GA1252 @43M-01…老友…再見了﹗
永遠懷念最後一天服役綠島的 ES3833。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alchh 於 2010-7-14 10:39 PM 發表

呢條線只係方便長青同長康山上既人, 睇唔出呢條線有幾好, 全日通行只會浪費資源, 返工放工還可, 我會支持, 但有幾多人住山上又係沙田返工? 申報我住長安, 睇唔出呢條線由長安去沙田市中心快得過49x 幾多, 最多叫有位 ...
本來總站係定係山上,但係亨宏冇位先要拉到落青機~
不過呢條線係青衣去大圍就係屬獨市,
如果去大圍搭249X就岩啦~去沙市呢~長安青衣城D客搭49X係岩,因為好快就到,
但係長青D人搭落去長安再轉既話,就會晒左時間,
所以係青衣南方面249X有一種優勢
而係青衣北方面49X都有一種優勢
一個就係青衣南特快落大圍同沙田
一個就係青衣北特快入沙田
各有優勢既~
引用:
原帖由 ozzo110 於 2010-7-15 12:33 AM 發表

山上無49x...唔代表山上既人唔駛去沙田既
現時山上居民搭車去第二度再搭去沙田者....

山下有條49x....咁要條新線行山上高都唔係有乜問題啊!
另外....山上條42A點都風光山下條41A啊...
而且行得Stonecutter.. ...
只因青衣冇車落大圍,
如果有車落大圍,249X係可以直踩沙田既~
始終係來回程,平日冇可能沙田市上得多客,唯有係大圍打個圈
引用:
原帖由 blueplanet1 於 2010-7-15 12:40 AM 發表

同意樓上所講。

要知道去山下搭 49X,繁時到沙田已差不多 1 個小時。

山上有 249X 的話,到沙田肯定唔駛 45 分鐘(如果係長青尾站,可能 30 分鐘已到沙田)。

要知道,山上一直缺乏沙田的巴士服務;去沙田 ...
這是沒錯,如果話係青衣西長亨果邊開,車程仲快左添~同一個時間開,但係唔同時間到達地點
其實242X果個位可以放249X...但係42A同42C就泊晒車先冇得講要拉落去青機泊...

回覆 引用 TOP

好期待249x 的首航…話唔定會好似279x 甘成功

綠島的熱狗巴士服務已成為歷史…最後熱狗為 GA1252 @43M-01…老友…再見了﹗
永遠懷念最後一天服役綠島的 ES3833。

回覆 引用 TOP

會唔會夾定時間係沙市開車..
未夠鐘就打直泊係沙市,299個位附近
夠鐘先返站頭

我估249X個站係同49X一樣..
話晒都係去青衣~

GL 390  。  ATS94
為巴士迷專區吹水區會員

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]