• 瀏覽: 9,664
  • 回覆: 13
嘩嘩嘩....洗唔洗話黎就黎....
路經果陣見到好多人去望到張紙實一實,
搞到我都好八掛行埋去望一望,
點知就睇到張紙寫住...
249X將於本月26日通車...........
另外的是,旁邊都有一張路線圖,但唔係九巴既~~~
路線走法同原有提議出黎既應該冇乜大分別吧..
只係係安湄樓加多個站

唔知249X會派D咩車行呢...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 箭豬Z 於 2010-7-14 02:38 AM 發表

成功爭取
一陣如果真係延期既話仲唔....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 箭豬Z 於 2010-7-14 02:51 AM 發表

希望唔會啦,一條咁好既路線。
不過佢個標淮用語真係睇到眼冤
希望準時開出頭班車啦............
而家望下係出咩車...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 FD9808 於 2010-7-14 11:54 AM 發表

唔該我想問問,249X係青衣邊到開?想過日去影下~
青衣鐵路站
引用:
原帖由 Alex01 於 2010-7-14 12:01 PM 發表

唔知249X會唔會行青沙公路??
係行青沙公路,呢條真係第一條九巴線行青沙公路
路線走法係
青衣鐵路站→長安邨安湄樓→青衣西路→長亨邨→長康邨→青盛苑→長青邨(巴士總站)→長青邨青槐樓→長青邨青桃樓→八號幹線→大圍鐵路站→車公廟→秦石邨→乙明邨→沙田市中心
冇錯就係咁~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Alex01 於 2010-7-14 01:24 PM 發表

係第二條
第一條係373A
不過我比較想249x搞全日
死喇,唔覺意睇多左wiki fake左添
引用:
原帖由 Timothy2B 於 2010-7-14 01:48 PM 發表

唔通比部 bwu 你咩
落AS仲唔死

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kps19862000 於 2010-7-14 07:17 PM 發表

唔拎49X既車咪拎青衣其他線既車lo??
羊毛出自羊身上嘛
不一定,可以抽沙廠車

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 24349564 於 2010-7-14 07:45 PM 發表

其實有沒回程返青衣 ?!
有回程仲正 ! 一定十卜
有來回程啊= ="

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alchh 於 2010-7-14 10:39 PM 發表

呢條線只係方便長青同長康山上既人, 睇唔出呢條線有幾好, 全日通行只會浪費資源, 返工放工還可, 我會支持, 但有幾多人住山上又係沙田返工? 申報我住長安, 睇唔出呢條線由長安去沙田市中心快得過49x 幾多, 最多叫有位 ...
本來總站係定係山上,但係亨宏冇位先要拉到落青機~
不過呢條線係青衣去大圍就係屬獨市,
如果去大圍搭249X就岩啦~去沙市呢~長安青衣城D客搭49X係岩,因為好快就到,
但係長青D人搭落去長安再轉既話,就會晒左時間,
所以係青衣南方面249X有一種優勢
而係青衣北方面49X都有一種優勢
一個就係青衣南特快落大圍同沙田
一個就係青衣北特快入沙田
各有優勢既~
引用:
原帖由 ozzo110 於 2010-7-15 12:33 AM 發表

山上無49x...唔代表山上既人唔駛去沙田既
現時山上居民搭車去第二度再搭去沙田者....

山下有條49x....咁要條新線行山上高都唔係有乜問題啊!
另外....山上條42A點都風光山下條41A啊...
而且行得Stonecutter.. ...
只因青衣冇車落大圍,
如果有車落大圍,249X係可以直踩沙田既~
始終係來回程,平日冇可能沙田市上得多客,唯有係大圍打個圈
引用:
原帖由 blueplanet1 於 2010-7-15 12:40 AM 發表

同意樓上所講。

要知道去山下搭 49X,繁時到沙田已差不多 1 個小時。

山上有 249X 的話,到沙田肯定唔駛 45 分鐘(如果係長青尾站,可能 30 分鐘已到沙田)。

要知道,山上一直缺乏沙田的巴士服務;去沙田 ...
這是沒錯,如果話係青衣西長亨果邊開,車程仲快左添~同一個時間開,但係唔同時間到達地點
其實242X果個位可以放249X...但係42A同42C就泊晒車先冇得講要拉落去青機泊...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 orzing_me 於 2010-7-15 01:25 AM 發表

會唔會夾定時間係沙市開車..
未夠鐘就打直泊係沙市,299個位附近
夠鐘先返站頭

我估249X個站係同49X一樣..
話晒都係去青衣~
應該係每個鐘既00,30分開出掛...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kkoobb123 於 2010-7-15 01:43 AM 發表

長亨開出最好
青衣城開搶左49X
242X個位用黎泊左42A,42C,如果唔係都有位

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 discoverer 於 2010-7-15 10:36 AM 發表

唔係咁睇好,因為對長亨長宏批客應該無乜吸引力,得返長青長康撐住.
未必,因為轉車會貴D同埋難就時間
相反249X有固定班次先可以就到乘客既出門時間
引用:
原帖由 kemp 於 2010-7-15 11:12 AM 發表

根據區議員海報內容
應該係逢15,45分開出
@@"又好像係(根本就係

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 snake-007 於 2010-7-15 08:06 PM 發表

其實279X成功係因為佢啲客量其實都有唔小荃灣人/第2區人
因為279X第一個站就係上水
278X兜到你痴根都仲係粉嶺
所以279X唔係靠晒青衣人去維持
但係呢條249X呢
冇左279X堆其他區嘅人,,得返青衣人
我 ...
279X,係荃灣可以用251M,263M,68A去轉車
而已入到青衣,之後基本上過左大欖就到上水
好過278X咁樣上去

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 扯旗幫 於 2010-7-15 10:58 PM 發表

我就真係唔係好信會有人用68a去轉279x,反而用68m轉我就會信,始終加埋的價錢都會差太遠,相比68a,68m快又密
視乎情況而定啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 達斯華 於 2010-7-18 12:19 AM 發表

無可能係假

香港巴士大典都開左

http://hkbus.wikia.com/wiki/九巴249X線
當然,圖集張相都係我既 我影返黎架嘛,傻瓜

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]